Основні документи нормативно-правової бази щодо захисту життя та здоров’я людини в Україні.

Про матеріал

Основні документи нормативно-правової бази щодо захисту життя та здоров'я людини в Україні.Загальні уявлення про будову та фізіологію людського організму.


Мета: Дати основні поняття про нормативно - правові документи щодо захисту життя та здоров'я людини. Загальні уявлення про будову та фізіологію людського.

Перегляд файлу

УРОК № ___.

 

ОМСП.  Тема 1. Основні документи нормативно-правової бази щодо захисту життя та здоров’я людини в Україні. Загальні уявлення про будову та фізіологію людського організму.

 

Навчальна група (клас): _____________

Дата проведення:__________________________

Місце проведення:________________________

Мета:  Дати основні поняття про нормативно - правові документи щодо захисту життя та здоров’я людини. Загальні уявлення про будову та фізіологію людського.

 Обладнання: Методичні матеріали, схеми, підручник, плакати.

 

План уроку

1. Мета та завдання Основ медико-санітарної підготовки.

2. Нормативно - правові документи щодо захисту життя та здоров’я людини.

3. Опитування учнів на предмет знань з загальної анатомії , фізіології та будови тіла людини.

Хід уроку

I. Шикування. Привітання, огляд зовнішнього вигляду, захід у клас, розміщення

II. Оголошення теми, мети та завдань уроку

ІІІ. Відпрацювання основних питань.

IV. Контрольне опитування.

V. Підведення підсумків.

VI. Домашнє завдання.

Розповідь вчителя.

1. Мета та завдання Основ медико-санітарної підготовки.

 

Під час проходження військової служби у Збройних Силах та інших військових  формуваннях України, а також в повсякденній життєдіяльності,  існує загроза виникнення травматичних пошкоджень, нещасних випадків у будь-якій ситуації та різноманітних захворювань. Тому  майбутнім захисникам Вітчизни, важливо навчитися здійснювати основні прийоми надання першої допомоги – простим   доцільним заходам для рятування життя людини, які попереджають ускладнення, додаткове травмування, усунення болю та інше

 

2. Нормативно - правові документи щодо захисту життя та здоров’я людини.

Головна цінність суспільства – життя та здоров’я його громадян. Захист життя та здоров’я людини забезпечується законодавством України, а також міжнародними нормативними документами.

Найбільшу юридичну силу в нашій державі має основний закон - Конституція України, де „людина, її життя і здоров’я визначаються найвищою соціальною цінністю” ( розділ І, ст..3). Конституційне право кожного на охорону здоров’я, медичну допомогу (розділ II, ст. 49) підкріплюється багатьма законодавчими актами: „Основи законодавства України про охорону здоров’я”, Указ Президента України „Про додаткові заходи щодо поліпшення медичної допомоги населенню України” (2000р.) та інші.

Перша допомога може бути надана на місці ураження самим потерпілим (самодопомога) чи його товаришем (взаємодопомога).

Щоб зробити це правильно, необхідно знати будову та функції здорового організму (все те, що ви вивчали на уроках „Біологія ”)

Для правильного встановлення характеру й наслідків поранень і длянадання ефективної першої допомоги необхідно знати структуру тіла йдіяльність його органів.

    Структура тіла. Клітка. Тіло людини складається із цілих рядів органів.Їх основною складовою частиною є клітка. Таким чином,тіло являє собою сукупність кліток. Їхня кількість досягає

декількох мільярдів. Клітка - це маленька камера в основному круглоїабо ж довгастої форми. Найбільш великою людською кліткоює жіноча яйцеклітина, яйце, а найменшої - чоловіча половаклітка - сперматозоїд (насіння).

    Клітка представляє собою як би маленьку фабрику. Сукупністькліток однакового характеру й з однаковою функцією утворить тканина.

Різняться тканини нервові, м'язові, сполучні й покривні.Тканинипоєднуються в утворення, що виконують певний вид діяльності. Це так звані апарати, органи. У зв'язку із цим тіло яксукупність органів називається організмом. Органи, діяльністьяких взаємно зв'язана, утворять комплекси, називані системами. Втілі людини різняться наступні системи: кісткова, м'язова,травних, дихальних, сечостатевих, судинних, нервова, органів

почуттів, залоз внутрішньої секреції й шкірна.    Рух людини здійснюється за допомогою кісткової й м'язової

систем. Харчування людини забезпечується травною системою, аподих - дихальною системою. Для виведення надлишкових рідинслужать сечова й шкірна системи, для розмноження - система полова.

Кровообіг здійснюється судинною системою, по якій ворганізмі розносяться живильні речовини, кисень і гормони. Зв'язокміж тканинами й органами, а також зв'язок організму із зовнішнім середовищемзабезпечується нервовою системою. Продуктивність і процеси ворганізмі регулює, поряд з нервовою системою, система залоз

внутрішньої секреції. Шкіра захищає тіло й видаляє продукти виділення ввиді поту.

    Кожна система виконує певну, властиву тільки їй функцію,але діяльність систем взаємно зв'язана. Це створює єдність організму.

Будь-який шкідливий вплив на одну із систем тіла відбивається йна інших системах, ушкоджуючи весь організм у цілому. Таким шкідливимвпливом є травма. Саме виходячи із цієї точки зору,при наданні першої допомоги необхідно брати до увагивзаємозв'язок систем, а при обробці ран не слід забувати прореакції - відбитті, що виникає в інших частинах тіла, а отже,і у всім організмі людини.

 

 

 

3. опитати учнів щодо наявності знань в цій області.

 

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Питання для закріплення знань:

1.Які існують нормативно-правові документи щодо захисту життя та здоров’я людини?

2.  Хто може надавати першу допомогу потерпілому?

3.  З чого складається скелет людини?

4. Назвіть основні показники роботи серцево-судинної системи.

5. Назвіть основні органи людини.

 

 

 

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1.Самостійно відпрацювати та закріпити викладений матеріал.

 

 

 

 

 

Вчитель предмету «Захист Вітчизни»

 

_____________________________________________________________________

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мунтян Оксана
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
12 січня 2019
Переглядів
12130
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку