Основні етапи в Україні щодо Російсько-української війни

Про матеріал
Розпочавши збройну агресію проти України, Росія порушила норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди. Такі дії є важким злочином проти міжнародного миру, який тягне за собою міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її вищого керівництва. Війна триває і зараз. Збройні Сили України розбудовуються і відновлюють українські військові традиції, позбуваються пострадянської спадщини. Тому що російську армію може перемогти лише модерна українська армія.
Перегляд файлу

Тема: Основні етапи в Україні щодо Російсько-української війни

ВСТУП

Російсько-українська війна, яка триває вже п’ять років, є однією з причин, складовою і фрагментом масштабного протистояння на осі Росія-Захід, що має тенденцію до подальшої ескалації. Незаконна окупація АР Крим та м.Севастополь стала лише першим кроком РФ, спрямованим на підрив незалежності і суверенітету України. Керівництво Кремля завжди було твердо переконане, що без контролю над Україною Росія ніколи не стане державою-світовим лідером, а демократична і заможна Україна загрожуватиме збереженню нинішньої авторитарної влади в Росії. Саме тому наступним етапом російської агресії стала спроба дестабілізувати ситуацію у східних та південних регіонах України.

 

АНАЛІЗ

Збройна агресія – лише один із інструментів війни РФ проти України, останній аргумент, коли всі інші засоби підкорити українців вичерпали себе. Агресія ведеться одразу в кількох вимірах: воєнному, політичному, економічному, соціальному, гуманітарному, інформаційному. Елементами гібридної війни давно є пропаганда, що базується на брехні, маніпуляціях та підміні понять, заперечення самого факту війни та участі РФ у ній; звинувачення України у власних злочинах, спотворення української історії; торговельно-економічний тиск та енергетична блокада; терор і залякування громадян України; кібератаки та спроби дестабілізувати критичну інфраструктуру. Тому вкрай необхідно  виділити  4 основні етапи.

I етап

Події у Криму. Окупація.

Анексії у лютому-березні 2014 р. передували організовані антиукраїнські виступи у містах Криму, блокада і захоплення стратегічних об'єктів півостріва і військових частин ЗСУ підрозділами російської армії, у деяких випадках під прикриттям окремих цивільних осіб і новостворених спецслужбами РФ так званих «загонів самооборони Криму», що поклало початок окупації Криму Росією. У кінці лютого — початку березня 2014 перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків, скориставшись моментом зміни влади в Україні внаслідок Євромайдану, захопили Кримський півострів. Також було створено збройне формування з російських «козаків», яке називало себе «самооборона Криму». 16 березня – відбувся псевдореферендум про статус Криму. Зрежисований Росією захід бойкотували кримські татари та проукраїнськи налаштоване населення. 

21 березня – Путін підписав указ про ратифікацію договору про прийняття Криму до склад РФ.

 

II етап

Збройна агресія РФ на Сході України

 

Війна на Cході України або Війна на Донбасі — військовий конфлікт, розпочатий російськими загонами, які вторглися на територію українського Донбасу після захоплення Росією Криму, серії проросійських виступів в Україні і проголошення «державних суверенітетів» ДНР та ЛНР. Росії вдалося втілити в життя концепцію "гібридної війни" на Донбасі. Формально армія РФ не бере участь у військових діях, незважаючи на затримання українською армією російських військовослужбовців, поставки техніки, боєприпасів, палива та перекидання найманців. При цьому українське керівництво так і не добилося міжнародного визнання факту агресії і використання регулярних військ РФ в конфлікті.

III етап

 

Варіант, який Путін може вибрати в разі позитивних для Росії результатів в Сирії або тимчасового врегулювання конфлікту.

Війська "республік" перейдуть в наступ для реалізації концепції "Юго-Восток".

Південний Схід України, або Південно-Східна Україна  - неюридичний термін, що позначає культурно-історичний макрорегіон України , до якого відносять Запорізьку, Миколаївську, Одеську, Херсонську, Дніпропетровську, Харківську, Донецьку та Луганську області України, Кримський півострів. На російській стороні кордону зосереджені великі сили включаючи авіацію, армійські корпуси "республік" отримали боєприпаси і паливо. У перших рядах наступаючих підуть місцеві бойовики, введення кадрових російських підрозділів. Наступ може бути поєднане з діями російської армії і флоту в Криму та акваторії Чорного моря. Цей варіант повністю зірве "мінський процес", призведе до різкого посилення санкцій до Росії і мобілізує патріотичне населення України і її армію. Безумовно, він буде пов'язаний з великими людськими втратами, посиленням терористичної загрози, можливо, з втратою частини території, тому питання про будівництво боєздатної армії і переведення її на стандарти НАТО стає першочерговим.

IV етап

Прикордонний конфлікт

Ще один з  етапів – це  прикордонний конфлікт. Потенційно небезпечними вважають російсько-українські ділянки, окуповані території, кордон із невизнаним Придністров’ям.  Так,загроза військового характеру існує практично по всьому периметру кордону України. Це і північний схід – напрямок Чернігів, Київ, це і схід – Суми, Харків, це і південь – Херсон, Миколаїв, Одеса. І навіть розглядаємо один з потенційних напрямків – це з напрямку Придністров’я, де була розгорнута оперативна група російських військ. Адже за даними українських військових, збройні сили Російської Федерації зосередили на українсько-російському кордоні, а також на окупованих територіях понад 80 тисяч військовослужбовців. Починаючи з 2016 року в Західному і Південному військових округах Російської Федерації, що межують з Україною, створили три нові мотострілецькі дивізії. Але… Найбільш імовірним в найближчій перспективі є підтримання противником збройного конфлікту низької інтенсивності (ведення обстрілів у поєднанні з провокуючими заходами, диверсійних дій, локальних бойових зіткнень, снайперська боротьба). Факторами, що обумовлюють таку перспективу, з однієї сторони є поточна неготовність РФ (з політичних (зовнішньополітичний тиск і ізоляція), економічних (внутрішня економічна криза та зовнішньо економічні санкції) та військових (відволікання частини військових сил на участь в сирійському конфлікті) до широкомасштабних наступальних дій на Донбасі, з іншого боку – небажання керівництва ДНР/ЛНР та їх російських кураторів йти на відкритий конфлікт з частиною своїх бойовиків та найманців, що ідеологічно і матеріально вмотивовані (зацікавлені) в продовженні бойових дій проти сил АТО.

Висновок

Розпочавши збройну агресію проти України, Росія порушила норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди. Такі дії є важким злочином проти міжнародного миру, який тягне за собою міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її вищого керівництва. Війна триває і зараз. Про її гібридний характер вказує те, що протистояння російській агресії та впливу в різних сферах відбувається не тільки на лінії фронту, а й на всій території України.
Звільнити українську територію від окупанта без збройної відсічі неможливо. Тож боєздатне військо і внутрішня консолідація суспільства на основі спільних цінностей та поваги до власної держави забезпечать захист і відновлення територіальної цілісності країни. Збройні Сили України розбудовуються і відновлюють українські військові традиції, позбуваються пострадянської спадщини. Тому що російську армію може перемогти лише модерна українська армія.

 

 

Картинки по запросу картинки україни 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу картинки україни 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу слайди на тему Щодо можливостей широкомасштабної агресії РФ проти України

docx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
1992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку