Основні відмінності між етиловим спиртом: технічним від харчового
Сьогодні ми спробуємо наглядно і коротко пояснити у чому полягає відмінність відмінність технічного спирту від харчового. На перший погляд ці два спирта нічим не відрізняються, адже у них одинакова молекулярна формула - C2H5OH.
Етиловий технічний спирт - це спирт, в який додаються спеціальні хімічні речовини (денатурат). Це потрібно для того, щоб запобігти використовувати такий спирт в харчових цілях. Технічний спирт застосовується у лабораторних, промислових, технічних потребах, а так само в якості палива або добавок до палива, які підвищують октанове число бензину.
Кількість і види денатуруючих добавок встановлює законодавство у кожній країні, тому це число є індивідуальним. Окрім цього законодавство встановлює і відповідність спирту до розроблених технічних умов за певними видами продукції.
В якості денатуратів застосовують:
Добавки, що додаються в технічні спирти, підбираються таким чином, що б їх відділення було неможливим. Окрім цього, % добавок вмісту спирту в водно-спиртової розчині трохи знижується. Якщо за основу брати спирт фортецею 96%, то при додаванні денатуратом вміст спирту може опуститися навіть до 92%.
Область застосування технічного спирту: хімічна, радіотехнічна, електронна, легка промисловості, приладобудування, лаків, фарб, товарів побутової хімії-автокосметики, аерозолів, засоби для миття автомобільних і вітринного скла, вироби зі скла, кахлю, незамерзающих розчинів, виробництво парфумерії пластика і ін. видів продукції на основі спиртів.
Харчовий етиловий спирт - це основна сировина для виробництва горілок, лікеро-горілчаних виробів, часто використовується, як допоміжна сировина. Харчовий спирт в залежності від ступеня очищення випускають наступних сортів: «Люкс», «Екстра», вищої очистки, 1-го сорту. Від якості спирту в першу чергу залежить якість продукції, виробленої на його основі. Такий спирт можна виробляти з будь-якої рослинної сировини, що містить високу кількість крохмалю або цукру, і добре зберігається (зерно, картопля, цукровий буряк, тощо). Якісний харчовий спирт буде горіти рівним синім полум'ям. Це говорить про те, що додаткових домішок даний спирт не має і він дозволений для вживання.
Отже найголовніша відмінність цих двох спиртів це те, що харчовий можна вживати, а технічний не можна(оскільки він призводить до летальних випадків). Окрім цього вони виготовляються на різних сировинах.
Список літератури