Основні відмінності між етиловим спиртом: технічним від харчового

Про матеріал
Сьогодні ми спробуємо наглядно і коротко пояснити у чому полягає відмінність відмінність технічного спирту від харчового. На перший погляд ці два спирта нічим не відрізняються, адже у них одинакова молекулярна формула - C2H5OH.
Перегляд файлу

Основні відмінності між етиловим спиртом: технічним від харчового

 

Сьогодні ми спробуємо наглядно і коротко пояснити у чому полягає відмінність відмінність технічного спирту від харчового. На перший погляд ці два спирта нічим не відрізняються, адже у них одинакова молекулярна формула - C2H5OH.

 

Етиловий технічний спирт - це спирт, в який додаються спеціальні хімічні речовини (денатурат). Це потрібно для того, щоб запобігти використовувати такий спирт в харчових цілях. Технічний спирт застосовується у лабораторних, промислових, технічних потребах, а так само в якості палива або добавок до палива, які підвищують октанове число бензину.

 

Кількість і види денатуруючих добавок встановлює законодавство у кожній країні, тому це число є індивідуальним. Окрім цього законодавство встановлює і відповідність спирту до розроблених технічних умов за певними видами продукції.

 

В якості денатуратів застосовують:

  • метилвиолет,
  • метиленовий синій,
  • МЕК (метилетилкетон),
  • МЕГ (моноетиленгліколь) і т.п.
  • Речовини з різко неприємним запахом і смаком:
    • піридин,
    • діетилфталат,
    • гас,
    • бітрекс (Денатоніум бензоат).

 

Добавки, що додаються в технічні спирти, підбираються таким чином, що б їх відділення було неможливим. Окрім цього, % добавок вмісту спирту в водно-спиртової розчині трохи знижується. Якщо за основу брати спирт фортецею 96%, то при додаванні денатуратом вміст спирту може опуститися навіть до 92%.

 

Область застосування технічного спирту: хімічна, радіотехнічна, електронна, легка промисловості, приладобудування, лаків, фарб, товарів побутової хімії-автокосметики, аерозолів, засоби для миття автомобільних і вітринного скла, вироби зі скла, кахлю, незамерзающих розчинів, виробництво парфумерії пластика і ін. видів продукції на основі спиртів.

 

Харчовий етиловий спирт - це основна сировина для виробництва горілок, лікеро-горілчаних виробів, часто використовується, як допоміжна сировина. Харчовий спирт в залежності від ступеня очищення випускають наступних сортів: «Люкс», «Екстра», вищої очистки, 1-го сорту. Від якості спирту в першу чергу залежить якість продукції, виробленої на його основі. Такий спирт можна виробляти з будь-якої рослинної сировини, що містить високу кількість крохмалю або цукру, і добре зберігається (зерно, картопля, цукровий буряк, тощо). Якісний харчовий спирт буде горіти рівним синім полум'ям. Це говорить про те, що додаткових домішок даний спирт не має і він дозволений для вживання.

 

Отже найголовніша відмінність цих двох спиртів це те, що харчовий можна вживати, а технічний не можна(оскільки він призводить до летальних випадків). Окрім цього вони виготовляються на різних сировинах.

 

Список літератури

 

  1. Олійник І.В. «Нестандартні уроки з біології та хімії» : Посібник для вчителя – Тернопіль 2005.
  2. Ярошенко О.Г. Хімія: «Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів ( рівень стандарту, академ.рівень) К.: Грамота , 2010.
  3. https://opt-spirt.com/
  4. https://spirt-opt.com/

 

 

docx
Додав(-ла)
Дентюк Василь
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
20 травня 2020
Переглядів
5464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку