Особливості функціонального отруєння нейротропними препаратами, алкоголем і нікотином.11клас.

Про матеріал
Особливості функціонального отруєння нейротропними препаратами, алкоголем і нікотином. Що вам відомо про снодійні та наркотичні речовини? Чи відомі вам особи, які вживають такі препарати? Які особливості їхньої поведінки ви зауважили?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості функціонального отруєння нейротропними препаратами, алкоголем і нікотином. Підготувала: Вчитель основ здоров’я. Рєзнік В. М

Номер слайду 2

Пригадаємо, що ж таке отрута?Під отрутою розуміють хімічну сполуку, яка за певних умов (надмірна доза, зміна реактивності організму та ін.) може виявляти шкідливий вплив на людей і тварин, порушуючи життєво важливі функції організму, зумовлюючи патологічні зміни, а в ряді випадків — і смерть. Отрутою можуть стати ліки або будь-який інший хімікат, що людина прийняла навмисно або випадково.

Номер слайду 3

Нейротропними препаратами (від грец. neuron — нерв та грец. tropos — поворот, напрям) називають лікарські засоби, які впливають переважно на нервову систему. Їх поділяють на ті, що: а) пригнічують центральну нервову систему;б) спричиняють її збудження та судоми. Особливості функціонального отруєння нейротропними препаратами, алкоголем і нікотином

Номер слайду 4

 Снодійні засоби з наркотичним типом дії — похідні барбітурової кислоти (барбітурати): тривалої дії — фенобарбітал; середньої тривалості дії — етамінал натрію.барбаміл; короткочасної дії — гексобарбітал. Барбітурати входять до складу комбінованих препаратів — корвалолу, валокордину, белатаміналу, реладорму тощо. Снодійні препарати широко використовують в Україні з метою швидшого засинання та поглиблення сну, а також у якості замінників для лікування синдрому відміни приймання алкоголю та наркотичної залежності. 

Номер слайду 5

характерні порушення функцій організму:різке пригнічення діяльності центральної нервової системи (ЦНС) :найчастіше спричиняє сон, який швидко переходить у коматозний стан (непритомність і відсутність реакції на зовнішні та внутрішні подразники). Різке пригнічення діяльності органів дихання:призводить до паралічу дихального центру та набряку легень, що потребує негайного проведення дихальної реанімації. Різке пригнічення діяльності серцево-судинної системи (ССС):-виникає пришвидшення серцевих скорочень (тахікардія) -падіння артеріального тиску крові (гіпотонія). Різке пригнічення діяльності нирок. 

Номер слайду 6

Транквілізатори (від лат. tranquillo — заспокоювати) або анксіолітичні препарати — психотропні лікарські засоби, що усувають або пом'якшують невротичні прояви — відчуття страху, емоційної напруженості, тривоги і занепокоєння, розлади сну, розслабляють м'язи тощо. Основними препаратами цієї групи є похідні бензодіазепіну. За тривалістю їх поділяють на короткочасної дії (період дії до 10 год): лоразепам, тріазолам, темазепам та тривалої дії (період дії до 100 год): флуразепам, нітразепам, діазепам, тазепам тощо.

Номер слайду 7

Наркотики (від грец. narkoticos — той, що одурманює, присипляє) — хімічні речовини рослинного чи синтетичного походження, що спричиняють зміну психічного стану людини, а за їх систематичного вживання — залежність від них. 

Номер слайду 8

три періоди гострого отруєння наркотиками: Перший період :виникає стан ейфорії — поліпшується самопочуття, покращується настрій, пришвидшуються пульс і дихання, обличчя червоніє. Другий період : характерні апатія, сонливість, уповільнення пульсу і дихання, збліднення обличчя та звуження зіниць, часто виникає нудота і блювота. Третій період: характеризується втратою свідомості, розслабленням м'язів та зниженням рефлексів, значним звуженням зіниць (винятком є отруєння кокаїном, за якого зіниці розширюються), людина впадає в кому і помирає внаслідок паралічу дихального центру. Смерть може настати за кілька годин або 1-2 дні після прийому наркотику (залежно від дози).

Номер слайду 9

Розрізняють фізичку та психологічну залежність. Фізична залежність — це фізіологічна потреба організму в черговій дозі наркотичних чи інших психотропних речовин, що виникає внаслідок перебудови всієї функціональної діяльності організму у відповідь на їх хронічне вживання.психологічна залежність — емоційний стан, для якого характерна тяга, сильне бажання приймати наркотики для отримання пов'язаних з ними почуттів задоволення, для розслаблення та відключення від повсякденного життя і для зняття негативних відчуттів (дратівливість, безсоння, депресія тощо), що спричинені зловживанням наркотиками. 

Номер слайду 10

Алкоголь теж належить до отрут, що пригнічують ЦНС. Ознаками алкогольного отруєння власне є вже прояви наркотичної дії етанолу: втрата самокритики — людина не визнає, що п'яна, і переоцінює свої можливості та продовжує випивати;алкогольна кома, має дві стадії: -поверхневу — неускладнену й ускладнену,- глибоку — неускладнену й ускладнену.rstyle.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 11

Психостимулюючі препарати Наприклад:ефедрин, амфетаміии (фенамін), кокаїн.. Психостимулятори підвищують настрій, здатність сприймати зовнішні подразники, психомоторну активність, мало впливаючи на когнітивні функції. Вони, з одного боку, підвищують фізичну і розумову працездатність, але потім настає затяжний період «післядії», який потрібно організму для відновлення витрачених ресурсів.

Номер слайду 12

Нікотин. З курінням тютюну пов'язують гостре і хронічне отруєння нікотином Гостре отруєння нікотином у дорослих людей розвивається за умови разового використання понад двадцяти сигарет, а в дітей — ще менше. За легкого ступеня виявляються такі ознаки отруєння: нудота, позиви до блювоти, головний біль, блідість шкіри і т.д. Тяжка форма інтоксикації нікотином проявляється галюцинаціями, маренням, відсутністю свідомості, коматозним станом. Смерть у деяких випадках настає від паралічу центру дихання та серцевої недостатності.

Номер слайду 13

Домашнє завдання :параграф 10 Перевірити набуті знання можна за посиланням на сайті nz.ua. Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Криворучко Олена Валентинівна
    Дякую за гарно виконану роботу!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
10018
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку