Особливості накладання шин на верхню та нижню кінцівки.

Про матеріал
Презентація до уроку Захист України (дівчата 10 клас) В презентації описано основні поняття: іммобілізація, шина Крамера, шина Дітеріхса, пневматична шина, та способи накладання шини на верхні та нижні кінцівки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Особливості накладання шин на верхню та нижню кінцівки. Мета: розглянути способи знерухомлення пошкодженої частини тіла; розвивати уміння працювати в групах та швидко діяти в екстрених ситуаціях ; виховувати почуття людяності, доброзичливості

Номер слайду 2

Іммобілізація. Це знерухомлення ушкодженої частини тіла. Іммобілізація вгамовує біль, є протишоковим засобом, попереджує зміщення країв рани та слугує захисним засобом від проникнення інфекції до рани. Іммобілізація втримує уламки кісток у стиканні один з одним, що значно полегшує подальше лікування.

Номер слайду 3

Шина – фіксатор для різних частин тіла, призначений для транспортування постраждалої людини

Номер слайду 4

Шини буваютьштатними. Шина Дітеріхса. Шина Крамера. Пневматична шинаімпровізованими. Смужки. Фанери. Палиця. Тонкі дошки. Різні побутові предмети

Номер слайду 5

Шина Дітеріхса. Використовується для іммобілізації нижніх кінцівок. Їх накладання дозволяє знерухоміти й одночасно витягнути кінцівку. Цей засіб складається з двох дерев'яних бранш різної довжини, фанерної підошви, паличок-закруток і тканин ременів.

Номер слайду 6

Шина Крамера. Можна використовувати при переломі верхніх і нижніх кінцівок. Окрім того, можна зафіксувати голову і шийний відділ хребта.

Номер слайду 7

Пневматична шина. Виготовлена з полімерного матеріалу. Вона складається з камери (двошарової герметичної оболонки), куди вміщують пошкоджену кінцівку, клапанного пристрою для нагнітання повітря і застібки- блискавки.

Номер слайду 8

Пневматичну шину підкладають під ушкоджену кінцівку в розгорнутому вигляді, застібають, а потім надувають та закривають клапан.

Номер слайду 9

Шина sam Splint. Сучасний засіб іммобілізації, який можна накласти на будь-яку травмовану частину тіла. Ця шина виготовлена із тонкого шару алюмінію вкритого з усіх боків полімерним ізолюючим матеріалом. Завдяки цьому, шина не має гострих кутів і не ламається

Номер слайду 10

Іммобілізація верхніх кінцівок. Перелом плеча. При переломі плечової кістки необхідно знерухомити кістки руки в лікті та плечовому суглобі. Зручніше всього використовувати шину Крамера. Шину накладають від хребта вгорі до пальців руки внизу, знерухомлюючи таким чином прилеглі до місця перелому кіски два суглоби – плечовий і ліктьовий. Перед накладанням шину моделюють за формою руки, зігнутої в лікті під прямим кутом, заздалегідь обгорнувши руку ватою.

Номер слайду 11

Іммобілізація верхніх кінцівок. Перелом передпліччя. Руку слід обережно зігнути в ліктьовому суглобі під прямим кутом, повернути долонею до грудей і в такому положенні зафіксувати шиною Крамера. Шину накладають від основи пальців до верхньої третини плеча. Руку підвішують косинкою до шиї.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Іммобілізація нижніх кінцівок. Перелом стегна. Необхідно знерухомити три великі суглоби нижньої кінцівки: тазостегновий, колінний та гомілково-стопний. Для шини краще взяти 2 тонкі дошки (5-8 см.). Одну від пахової западини до п'ятки, другу – від пахової складки до п'ятки. Підготовлені шини обгорнути ватою по довжині. Якщо перелом закритий накладаємо шину поверх одягу. Постраждалого слід покласти на рівну поверхню, зламану ногу обережно витягнути й прямою припідняти так, щоб зручно було робити бинтові тури. Накладаємо шину: довгу – по зовнішній поверхні ноги, коротшу – по внутрішній поверхні ноги.

Номер слайду 14

Іммобілізація нижніх кінцівок. Перелом гомілки. Треба знерухомити ногу в коліні й в гомілковостоповому суглобі. Для цього накладається подвійна шина: одну шину накладають по зовнішній, а іншу по внутрішній частині пошкодженої гомілки від верхньої або середньої третини стегна до ступні і туго прибинтовують їх до ноги спіральними турами.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Основні вимоги при накладанні шини. Шини мають бути міцними, портативними і простими. Вони повинні іммобілізувати два–три найближчих суглоби. Фіксуюча шина не повинна стискувати судини і нерви.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Лина
    Дякую за розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хотинюк Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0