“Ми за гідність та свободу України”

Про матеріал

Методична розробка виховної години “Ми за гідність та свободу України" містить відео та аудіоматеріали, для використання при проведенні виховних годин присвячених Дню Захисника України та Дню Збройних Сил України.

Перегляд файлу

http://www.playcast.ru/uploads/2015/01/17/11658238.png

 

Методична розробка виховної години

“Ми за гідність та свободу України”

 

 

http://art-shop.com.ua/wp-content/uploads/2017/06/ukrayinska-simvolika-prapor-Ukrayini-kviti-zhovto-sinya-strichka.png

 

 

 

 

 

Розробив вчитель

предмету Захист Вітчизни

Руденський А.С.

 

 

 

 

ЗВУЧИТЬ ПІСНЯ «Герої нашої держави»

 

Учень 1: Цими днями ми відзначатимемо славну річницю Збройних Сил України. Це — свято чоловіків, юнаків, які відслужили в армії, і тих, хто про це тільки мріє. Багато юнаків пов'язують своє майбутнє з військом, тобто хочуть стати військовими. Ми раді будемо привітати їх із святом, побажати здійснення усіх їхніх мрій. А сьогодні хочемр зробити невеликий екскурс у минуле. Якою ж була наша армія в минулому?

 Учень 2: На початковому етапі східнослов’янської цивілізації воєнна організація була родоплемінною. Саме рід дбав про зброю та воєнне спорядження, забезпечував охорону осель, городів від ворогів. Усі важливі воєнні справи вирішувались на вічі. Не було ніяких рангів чи ступенів. Керував вояками воєвода або князь.

Учень 1 У ІІІ – ІV століттях давньослов’янське військо мало примітивну організацію, просту зброю, слабку дисципліну. Однак, слов’янські вої дивували всіх своєю сміливістю.

Учень 2: Починаючи з Аскольда і закінчуючи Святославом, кожен з руських князів вважав за необхідне створити власне військо або, точніше, дружину і організувати декілька походів на Візантію. Походи їхні були дуже вдалими, що говорить про добре організоване військо. Святослав неодноразово здійснював військові походи ще й на Балкани, де також мав успіх. Але й доводилося не тільки ходити у походи, а ще й захищати власні території, як це робили Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах, Данило Галицький.

Знаєте, як наші предки у бої ходили?

 

Учень 1: Україно! Важким і тернистим був твій шлях із сивої давнини і до сьогоднішніх днів. Протягом віків численні вороги, ніби змовившись, тільки те й робили, що шматували твої землі, топтали твої простори, грабували твої багатства, терзали твої серце і душу

 

Учень 2:

В наших грудях — кулі і ножі,

Нас розп'ято й знищено не раз,

Наші душі нидіють в іржі,

Але промінь віри — не погас.

 

Учень 1 Героїчною сторінкою історії українського війська, була Запорізька Січ, незламними лицарями духу були запорізькі козаки, такі як Д.Вишневецький, П. Сагайдачний, Б.Хмельницький, І.Мазепа.

 

Учень 2. Збройні сили України своїми славними традиціями зобов’язані козацтву. Багато століть лунають над нашою землею пісні, які уславлюють козаків. Тож хай живе і донині слава козацька, слава України.

 

 

Учень  1 Як говорив Тарас Шевченко: «У своїй хаті – своя сила і правда, і воля», тож маємо обов’язково шанувати тих,  чий святий обов’язок – захищати свою хату, боронити свою правду – своєю силою і своєю волею.

Україна сьогодні – незалежна держава. Українські Збройні Сили покликані охороняти кордони України, спокій нашого народу.

 

Учень 2 Як колись для козака почесним обов’язком була служба в Запорозькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – це почесний обов’язок для наших юнаків

 

ВІДЕО «Гей, ви, козаченьки!» у виконанні Назарія Яремчука

 

 

Учень 1: Немало завойовників знала Україна. Та найбільш сильним був багатовіковий гніт Росії і Польщі. Героїчна і коротка, як спалах, історія легіону Українських Січових Стрільців (усусів). Створений стараннями українських патріотів у 1914 році, він поклав початок благородним змаганням західних українців за свободу. Тернистою видалася доля усусів, серед яких 40% становила молодь з вищою освітою. Були на їх бойовому шляху походи і поневіряння, лицарство і жертовність. Варто пригадати битви на горах Лисоня і Маківка

 

Учень 2 Неможливо не згадати і бій під Крутами, де героїчний опір чинили 300 необстріляних київських студентів і гімназистів. Переважаючий більшовицький загін Єгорова по-звірячому замучив їх. Матері, що прибули сюди похоронити своїх синів, не впізнавали їх.

 

Учень 1: Довгим і тернистим шляхом йшла Україна до дня своєї самостійності. Багато випробувань та негараздів випало на долю українців у боротьбі за свободу та незалежність. І завжди в цій боротьбі поруч із народом йшов воїн-солдат.

 

Учень 2: 24 серпня 1991 року Україну було проголошено незалежною державою. Перш за все настала потреба створення національної армії, армії держави, яка отримала незалежність і лише стала на шлях свого відродження та розвитку. 6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Збройні Сили України». Саме ця подія і стала підставою для офіційного встановлення свята - Дня Збройних сил України.

 

Учень 1: Багато років, минуло з того дня, вже стали надбанням історії. Протягом цих років Збройні сили України пройшли непростий шлях становлення і сьогодні є гарантом забезпечення захисту суверенітету, територіальної цілісності й недоторканості нашої держави.

 

Учень 2: Воїни Збройних сил України продовжують славні бойові традиції ветеранів Великої Вітчизняної війни, примножують їх у нових історичних умовах...

Учень 1 Вагомий внесок роблять Збройні сили України у розвиток міжнародного військового співробітництва. Українські солдати сьогодні забезпечують- мир, спокій та злагоду в багатьох куточках планети.

 

Учень 2 Збройні сили України організовуються і функціонують на основі воєнної доктрини України і законів «Про Збройні Сили» та «Про оборону України».

Воєнна доктрина – це система поглядів і положень про її військову безпеку, про будівництво Збройних Сил, їх існування та використання. Вона носить не агресивний, а миролюбний характер. Наша держава ніколи не розпочне бойових дій проти іншої держави, якщо сама не стане об’єктом її агресії. Збройні Сили України є основою військової організації держави.

 

 Учень 1  До складу входять такі види Збройних Сил:

  •    сухопутні війська
  •    повітряні сили країни
  •    військово – морські сили, а також спеціальні війська.

 

Учень 2 Кожний вид Збройних Сил має свої роди військ, що характеризуються певним призначенням, бойовими можливостями та військовою технікою. Свою бойову діяльність на випадок воєнної агресії Збройні Сили України координують із Прикордонними військами, Службою Безпеки, Внутрішніми військами та силами Цивільної оборони. Бойова готовність усіх цих структур  значною мірою обумовлюється рівнем підготовленості молоді до військової служби, до захисту Батьківщини.

 

Учень 1: У Конституції України сказано, що служба в Збройних силах України, захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності - почесний обов'язок кожного молодого громадянина. І ми віримо,що наші хлопці і юнаки з честю виконуватимуть свій обов'язок перед Батьківщиною.

 

ВІДЕО «Вірність Батьківщині»( Іван Шерстюк)

 

Учень 2 Сьогодні ми дійсно відчуваємо захист Збройних Сил, тому що на сході нашої країни іде неоголошена війна, так звана АТО. Вже чимало українських сімей відчули жахливі наслідки війни, втративши своїх рідних і близьких. Ми всі розуміємо біль цих втрат і глибоко співчуваємо цим родинам.Пам’ятаймо всіх, живих і тих, хто вже не з нами. Солдатів і активістів майдану. Лікарів і волонтерів. Пам’ятаймо старих, пам’ятаймо молодих. Вони боролися за наше життя. Не забуваймо це. Закарбуймо їхні імена у пам’ять вічності. Тому вшануймо хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя за нас, за наше краще життя.

 

Хвилина мовчання

 

Учень 1 Захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави. Активного розвитку набув волонтерський рух, до якого залучилися чимало українців як у межах нашої країни, так і за кордоном. Нерідко ціною власного життя вони допомагають українській армії, доставляючи до місця призначення технічне оснащення, харчі, теплі речі, амуніцію, ліки. Вражає масштаб їхньої діяльності на допомогу пораненим воїнам АТО, сім’ям учасників АТО, родинам вимушених переселенців з Криму та територій охоплених війною. Ці люди стали мирними воїнами і надійними захисниками Батьківщини, а їхня діяльність – зразком самовідданості та патріотизму.

 

ВІДЕО «Ми єдина Україна»

 

Учень 2 Звертаючись сьогодні до наших  юнаків, учнів школи, майбутніх солдатів, нам хочеться сказати: не дай вам, боже лихої долі. Хай береже вас Бог і будьте гідними захисниками нашої Вітчизни.

 

Учень 1

Живіть щасливо довго-довго

На радість всій своїй сім,ї.

Хай буде рівною дорога

На рідній матінці-землі.

Хай змилостивиться над нами доля,

Хай майбутнє буде без війни,

Щоб не з фронту, а з заводу, з поля

Батька виглядали всі сини.

ВІДЕО «Перлина Україна»

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Довгань Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0