Оздоблення виробу. Догляд за в’язаними виробами. Презентація

Про матеріал
Оздоблення виробу. Догляд за в’язаними виробами. Догляд за в'язаним виробом (прання, сушіння). Особливості волого-теплової обробки (ВТО) в'язаних виробів В'язані вироби перуть руками. І навіть під час ручного прання потрібно дуже акуратно стискати речі, без тертя. Під час останнього полоскання у воду додають трохи оцту, а для виробів з ангорської пряжі — гліцерин. Після прання вироби не викручують, а злегка віджимають руками й загортають у рушник. Потім розгортають і розправляють. Сушити в'язані вироби слід розкладеними на горизонтальній поверхні. Не можна розвішувати на мотузках, щоб не зіпсувати виріб. Вироби з ангорської пряжі й мохеру одразу після того, як вони висохнуть, можна загорнути в пакет і покласти на дві години в морозилку. Вони знову стануть пухнастими та приємними для тіла. На відміну від волого-теплової обробки тканин в'язані деталі в жодному разі не можна обробляти тиском, інакше в'язане полотно втратить свою чарівність — стане пласким і млявим. Тому праску не слід сильно притискати й «возити» нею по полотну. Волого-теплова обробка надає виробам закінченості, акуратного зовнішнього вигляду. Пам'ятайте, що після збирання або зшивання деталей у виріб добре випрасувати окремі деталі буде вже неможливо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оздоблення виробу. Догляд за в’язаними виробами.

Номер слайду 2

Сучасні напрями оздоблення в'язаних виробів. Види оздоблень в'язаних виробів. Завдяки в'язанню можна отримати багато красивих і оригінальних речей. Виріб, зв'язаний звичайними нитками й простою в'язкою, може стати вишуканим і ефектним завдяки оздобленню. Під час створення речей власноруч дуже важливим є творчий підхід. Можна витратити багато часу, а потім поглянути на готовий виріб і розчаруватися. Результат не буде вартий витрачених зусиль, якщо виготовлений виріб вийшов невиразним і нецікавим. Чому так сталося? Начебто і зв'язано акуратно, і схема була оригінальною, але все одно чогось не вистачає. А не вистачає маленьких деталей, які надають речам особливого шарму й індивідуальності.

Номер слайду 3

Оздобленням, що виконують під час виготовлення виробу, може бути не тільки використання різних видів в'язання, а й комбінування різних видів пряжі, кольорів тощо

Номер слайду 4

Вдало дібраним оздобленням можна перетворити виріб, виконаний звичайним лицьовим в'язанням, на щось настільки креативне, що викликає здивування й захоплення. Сьогодні крім використання різних видів в'язання дуже популярним є оздоблення виробів вишивкою, стрічками, бісером, шнурами, ґудзиками, в'язаними квітами тощо 

Номер слайду 5

Добір оздоблення для виготовленого виробу. Оздоблення виробу. В'язане (трикотажне) полотно являє собою своєрідну канву, оскільки петлі утворюють «ґратки». Тому оздоблення вишивкою виконувати досить зручно. Але вишивати найкраще м'якою шерстяною пряжею: вона може бути тонше тієї, якою зв'язано виріб. Також для оздоблення виробу вишивкою використовують віскозні, шовкові й металізовані нитки. За бажанням окремі елементи візерунка можна прикрасити бісером, лелітками, стеклярусом. Для вишивання на трикотажі можна використовувати майже всі види швів, що застосовують під час вишивання на тканині. Для оздоблення вишивкою виробів, виконаних щільним в'язанням, застосовують найрізноманітніші орнаменти, малюнки та різні техніки вишивання.

Номер слайду 6

Якщо для вишивання хрестиком потрібне гладке, рівне полотно, то гладдю можна вишивати, не придивляючись до рядів в'язання. Для цього малюнок переносять на тонкий папір і приметують до виробу. Можна прошити контур малюнка нитками, після чого папір обережно видалити, а можна вишивати прямо по паперу. Переводити малюнок на в'язане полотно незручно, а часом і неможливо. Під час вишивання потрібно стежити, щоб нитки в місцях переходу від однієї частини малюнка до іншої не затягувалися, а прокладалися вільно.

Номер слайду 7

Запам'ятайте! Дуже товста пряжа для вишивання може розтягнути виріб. Будь-який в'язаний виріб можна прикрасити, якщо оздобити його різними видами в'язаних шнурів. Їх можна використовувати для оформлення візерунків, що накладають у вигляді аплікації на гладке в'язане полотно, а також як витончені пояси, що підкреслять не тільки виріб, а й вашу фігуру. Існує ще багато прикладів того, як можна використовувати в'язані шнури. Можна зробити обробку шнурами основного виробу й додати такі самі шнури для оздоблення аксесуарів, наприклад сумочки. Або можна створити з такого шнура самостійні аксесуари, наприклад в'язаний браслет, пояс, краватку.. Подібні дрібниці можуть підкреслити ваш стиль і додати чарівності буденному образу.

Номер слайду 8

В'язання шнура на шістьох петлях

Номер слайду 9

 Послідовність виготовлення в'язаної квітки

Номер слайду 10

Догляд за в'язаним виробом (прання, сушіння). Особливості волого-теплової обробки (ВТО) в'язаних виробів. Останнім часом речі, зроблені своїми руками, набувають дедалі більшої популярності. Тож рукодільниці беруться за інструменти, дістають записи з бабусиними секретами, додають креативу та створюють унікальні вироби. Але постає питання: як правильно зберігати й доглядати за в'язаними виробами, щоб довго милуватися їхньою красою?На відміну від виробів із тканини, в'язані речі не рекомендують розвішувати на вішалки в гардеробі. Щоб уникнути розтягування, їх слід зберігати акуратно складеними на полицях у шафі. Прати в'язані речі потрібно в теплій або прохолодній воді, тому що гаряча спричиняє усадку й зміну структури пряжі. Для ефективного прання застосовують спеціальні делікатні засоби (для мохеру й ангори — яєчний шампунь). Пральною машиною можна користуватися лише для тих виробів, що зв'язані з пряжі з відповідним маркуванням з догляду, зображеним на ярлику.

Номер слайду 11

Інші в'язані вироби перуть руками. І навіть під час ручного прання потрібно дуже акуратно стискати речі, без тертя. Під час останнього полоскання у воду додають трохи оцту, а для виробів з ангорської пряжі — гліцерин. Після прання вироби не викручують, а злегка віджимають руками й загортають у рушник. Потім розгортають і розправляють. Сушити в'язані вироби слід розкладеними на горизонтальній поверхні. Не можна розвішувати на мотузках, щоб не зіпсувати виріб. Вироби з ангорської пряжі й мохеру одразу після того, як вони висохнуть, можна загорнути в пакет і покласти на дві години в морозилку. Вони знову стануть пухнастими та приємними для тіла. На відміну від волого-теплової обробки тканин в'язані деталі в жодному разі не можна обробляти тиском, інакше в'язане полотно втратить свою чарівність — стане пласким і млявим. Тому праску не слід сильно притискати й «возити» нею по полотну. Волого-теплова обробка надає виробам закінченості, акуратного зовнішнього вигляду. Пам'ятайте, що після збирання або зшивання деталей у виріб добре випрасувати окремі деталі буде вже неможливо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 травня 2022
Переглядів
578
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку