Ознайомленя з Періодичною системою хімічних елементів.

Про матеріал
Ознайомленя з Періодичною системою хімічних елементів. Преентація для проведення консультацій з хімії для учнів 7 класів,що навчаються на екстернаті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ПЕРІОДИЧНОЮ СИСТЕМОЮ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ Д.І. МЕНДЕЛЄЄВАДЕРЕВ'ЯНКО ЮЛІЯ АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

ПЕРІОДИЧНА СИСТЕМА БУЛА СКЛАДЕНА НА ОСНОВІ ПЕРІОДИЧНОГО ЗАКОНУ, ВІДКРИТОГО В 1869 Р. Д.І. МЕНДЕЛЄЄВА. ПЕРША ПЕРІОДИЧНА СИСТЕМА МАЛА ВСЬОГО 63 ЕЛЕМЕНТИ. ВОНА ВІДРІЗНЯЛАСЯ ВІД СУЧАСНОЇ ЗА ВИГЛЯДОМ. ЗАРАЗ ПЕРІОДИЧНА СИСТЕМА МАЄ 120 ЕЛЕМЕНТІВ. ВОНА РЕГУЛЯРНО ПОПОВНЮЄТЬСЯ ЩОЙНО ВІДКРИТИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ, І ПОКИ ВЧЕНІ НЕ МОЖУТЬ ОДНОСТАЙНО СТВЕРДЖУВАТИ, СКІЛЬКИ ВСЬОГО ЕЛЕМЕНТІВ МОЖЕ ІСНУВАТИ

Номер слайду 3

В 1861 році російським вченим Д.І. Менделєєвим була запропонована періодична система хімічних елементів. Тоді було відомо лише 62 елементи, але не всім знову відкритим елементам у ній знайшлося місце. Ця система хімічних елементів сьогодні відома в усьому світі й використовується ученими всіх країн. Розглянемо будову періодичної системи хімічних елементів Д.І. Менделєєва. СТРУКТУРА ПЕРІОДИЧНОЇ СИСТЕМИ Д.І. МЕНДЕЛЄЄВА.

Номер слайду 4

Особливу будову має VIII група. Її головна підгрупа — інертні гази, а побічна складається з трьох тріад, що об'єднуються в природні родини: Ферум Fе, Кобальт Со, Нікель Ni; Рутеній Ru, Родій Rh, Паладій Рd; Осмій Os, Іридій Іr, Платина Рt. ГРУПАГрупа — це вертикальний стовпчик, у якому один під одним розміщені подібні за властивостями хімічні елементи. АКТИНОЇДИ ТА ЛАНТАНОЇДИПЕРІОД Період — це горизонтальний ряд хімічних елементів, розміщених у порядку зростання їхніх відносних атомних мас, що починається лужним металом і закінчується інертним газом. ОСНОВНИМИ СТРУКТУРНИМИ ОДИНИЦЯМИ СИСТЕМИ Є ПЕРІОДИ І ГРУПИ. Період — це горизонтальний ряд хімічних елементів, що починається лужним металом (Li, Na, K, Rb, Cs, Fr) і закінчується інертним газом (He, Ne, Ar, Kr, Xe Rn).

Номер слайду 5

ГРУПИКожна з них поділяється на дві підгрупи: а) головну, до складу якої входять елементи малих і великих періодів, б) побічну, яка складається тільки з елементів великих періодів, Так, сьома група складається з головної підгрупи—це підгрупа галогенів: Флуор, Хлор, Бром, Іод, Астат, і побічної, до складу якої входять елементи тільки великих періодів — Манган, Технецій, Реній.

Номер слайду 6

ЯКІ ВІДОМОСТІ МОЖНА ЗНАЙТИ ПРО ХІМІЧНИЙ ЕЛЕМЕНТ У ПЕРІОДИЧНІЙ СИСТЕМІ?- НАЗВА РЕЧОВИНИ, ЯКА УТВОРЮЄ ЕЛЕМЕНТ;- порядковий номер;- кількість електронів, протонів, нейтронів;- номер група та підгрупи, - номер періоду;- металічний чи неметалічний елемент. ХАРАКТЕРИСТИКА ХІМІЧНОГО ЕЛЕМЕНТА ПЛАН Символ, назва, порядковий номер, заряд ядра, кількість електронів в атомі, номер періоду, номер групи походження назви хімічного елемента.

Номер слайду 7

ЗАВДАННЯНазвати період і групу, в якій знаходяться хімічні елементи: С, Al, F, B, Fe, Cu.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку