Профілактика отруєнь грибами
Пам’ятка «Профілактика отруєнь грибами»
Харчові отруєння – термін на позначення того, що відбувається з людиною внаслідок вживання неякісного, зіпсованого чи інфікованого харчового продукту. Найчастіше харчові отруєння спричиняють бактерії або токсини.
Найтяжчі харчові отруєння спричиняють токсини отруйних грибів і рослин. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби, а також гриби, що змінили свої властивості й стали отруйними. Останніх через забруднення навколишнього середовища дедалі більше у наших лісах.
Гриби отруєння якими може бути смертельним:
Симптоми отруєння:
Запам’ятай!
За перших ознак харчового отруєння треба звернутись до лікаря або викликати «швидку допомогу» за номером 103;
Якщо є підозра, що отруєння спричинили гриби, негайно викликай «швидку допомогу» - дорога кожна хвилина;
До прибуття лікарів треба промити хворому шлунок і дати випити води або несолодкого чаю.
Якщо потерпілий непритомний – покласти його на лівий бік. Коли людина лежить на лівому боці, нижній відділ її шлунка спрямований угору. Це сповільнює потрапляння отрути в тонкий кишечник і допомагає виграти час. До того ж таке положення вбереже потерпілого від захлинання при блюванні.
Обов’язково потрібно попередити всіх людей, хто вживав ті самі продукти про отруєння.
Якщо хворого довелося госпіталізувати потрібно відправити з ним підозрілі продукти на аналіз.
Розробив: Олійніченко А. В.
КЗ «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 28»