Патріотичний квест "Я люблю Україну" до Дня захисника України

Про матеріал

Розробка містить матеріали по підготовці, організації та сценарій проведення квесту у військовій частині, є виховним заходом до Дня захисника України.

Перегляд файлу

Патріотичний  квест «Я люблю Україну!»

Мета:   виховувати почуття патріотизму, відданості Батьківщині та українському народові на засадах національної гідності, високої свідомості та активної громадянської  позиції;

           вивчати історію та духовну спадщину свого народу, критично мислячи аналізувати події , знати героїв України, які віддали своє життя за її незалежність, навчатись  у мужніх і відважних воїнів, які продовжують боронити країну від ворожих посягань;

           формувати в учнів високі морально-психологічних якості: наполегливість, рішучість, ініціативність, згуртованість, дисциплінованість, бажання самовдосконалюватись і отримувати знання, готовність прийти на допомогу;

           організувати змістовне і пізнавальне знайомство з військовою частиною:  розглянути військову техніку, опанувати навички стрільби і тактичної медицини , практичного застосування засобів протихімічного і радіаційного захисту; продовжувати  співпрацю і обмін досвідом;

           привітати воїнів з Днем Захисника України, підготувати святковий концерт, зробити подарунки, виготовлені власноруч.

Учасники:  групи учнів по 8-10 чоловік (9 класи).

Тривалість: 3 години.

Місце проведення: військова частина ( мультимедійний тир, медпункт, автопарк, капличка, музей, плац, клуб).
Обладнання:

  • Карта України, картки-наліпки для нотаток у формі серця;
  • Маршрутні аркуші кожному учаснику (окремого кольору для кожної групи), смайлики-наліпки для відмітки отриманого балу;
  • Бейджики для експертів, ручки, таблиці підбиття підсумків та зворотнього  зв`язку;
  • Мікрофони, мультимедійне обладнання, фонограми для виступів, відеоматеріал.

Підотовка до квесту:

  • Погодити захід з командуванням частини ( написати лист-звернення від адміністрації школи; узгодити дату, сценарій, місця локацій);
  • З призначеною командуванням особою узгодити навчальні завдання на кожній станції,  роль відповідальних за облаштування і проведення навчання осіб: чітко сформулювати задачі, очікувані результати, орієнтовні критерії, за якими оцінюватиметься діяльність учасників квесту);
  • Визначити  експертів ( на 6 груп - 6 чол. і один головний експерт, всього 7 чоловік);
  • Організувати підготовку художніх номерів концерту, виготовлення подарунків;
  • Пояснити учням, вчителям, умови і правила проведення квесту, об`єднати учнів у групи по 8-10 чоловік, обрати командира в кожній (вибір  роблять учні);
  • Підготувати грамоти, подяки, призи  учасникам, переможцям, організаторам.

Організація квесту:

  • Повідомити учням,  вчителям, колегам тему квесту, умови і особливості його проведення, ролі, які виконують експерти, керівники та учасники квесту;
  • Розрахувати і регламентувати час перебування учасників на станції, призначити відповідальних за це осіб;
  • Провести інструктажі безпеки життєдіяльності.

 

Правила квесту:

  • Кожна група має свій номер (колір маршрутного аркуша), який визначає маршрут квесту.
  • Переміщення по частині здійснюється у супроводі призначеного для цієї ролі військовослужбовця (старшого групи), він же слідкує за часом  перебування на станції ( 20 хв),
  • Експерт, закріплений за групою оцінює діяльність учасників на кожній станції, роблячи наліпки під певною кількістю балів в маршрутному аркуші. Він же і знімає бали ( відповідною наліпкою) в разі порушення правил учасником. Коли маршрут пройдено, заповнює таблицю результатів групи, в якій вказує сумарні бали кожного, за якими визначає переможця. Зробивши короткі нотатки «Ваші рекомендації, поради, зауваження, враження», подає матеріали головному експерту.
  • Головний експерт робить індивідуальний і командний підсумок.

 

Станції квесту (для кожної групи свій порядок проходження):

  • «Влучити в ціль» (мультимедійний тир, стрільба);
  • «Засоби безпеки» ( плац, прилади РХБЗ,одягання ЗЗК);
  • «Тактична медицина» ( медпункт);
  • «Озброєння та військова техніка» ( автопарк);
  • «Історія військової частини»  (музей);
  • «Духовність і патріотизм» (капличка).

 

Сценарій

 Частина І. Відкриття квесту

          На авансцені корзини з квітами. Оркестр на сцені виконує марші, музичні композиції.

Вступний марш у виконанні оркестру частини

         Офіцер частини: Ми раді Вас вітати на території 2 Галицької бригади Національної гвардії України, яка дислокується в чотирьох обласних центрах Західної України (Львів, Тернопіль, Рівне, Ужгород) та займається конвоюванням та охороною підсудних під час судових процесів, перевезенням спецконтингенту плановими залізничними вартами за п’ятьма маршрутами, охороною громадського порядку в обласних центрах та постійно виконує службово-бойові завдання  в районах проведення антитерористичної операції на сході України.

         Офіцер частини: Патріотичний квест «Я люблю Україну!» з нагоди Дня захисника України оголошується відкритим !

(звучить Державний Гімн України)

Офіцер частини:   Прошу сідати.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня, ще святкується як день створення УПА.

З 2014 року Президент України Петро Порошенко своїм указом встановив щорічно 14 жовтня відзначати — День захисника України.

 

 

 

 

Тривалий і складний історичний шлях пройшла  наша  військова частина з моменту її створення восени 1939 року і до сьогоднішнього дня. Про це говорять бойові нагороди та почесні найменування, які були присвоєні нашій бригаді за час її існування. Тут дбайливо зберігають і примножують славні бойові традиції, народжені у вогні війни, непрості повоєнні роки і роки державної незалежності. Як і попередні покоління в роки Другої світової війни, в суворих Афганських горах або в зоні відчуження Чорнобильського Полісся, нинішні військовослужбовці виявляють мужність і героїзм, відвагу і жертовність в ім'я свободи і незалежності України.

В цей день схиляємо голови перед пам’яттю воїнів, які вже у наш час віддали своє життя за мирне майбутнє України.  На Донеччині і Луганщині гинуть мужні захисники – нацгвардійці, серед них колишній командир 2-ї окремої Галицької бригади, генерал-майор Кульчицький Сергій Петрович, заступник командира частини з тилу полковник  Соколенко Андрій Аполлінарійович, капітан медичної служби Тарас Кончевич, старший солдат Іван Попіль, солдат Олег Дідушко, молодший сержант Ярослав Смолінський.

Пам′ять про них завжди житиме в наших серцях, а їх імена навічно залишаться в списках 2 Галицької бригади.

 

         Прошу вшанувати пам'ять всіх загиблих воїнів  2-ї  Галицької бригади хвилиною мовчання….

Метроном, хвилина мовчання

Учитель: Право покласти квіти до погруддя героя України генерала-майора Кульчицького та до стели загиблим    воїнам в АТО    надається:

____________________________

____________________________

____________________________

 

Офіцер частини:   Квіти до погруддя героя України генерала-майора Кульчицького та до стели загиблим  в  АТО    воїнам покласти.

 

Виконується оркестром пісня «Полем, полем»

 

Учитель: Дорогі учні! Шановні дорослі! Патріотичний квест ми проводимо у військовій частині, щоб відчути і усвідомити, що Україну можна любити тільки по-справжньому; щоб переконатись, що волю, хоробрість, відвагу потрібно гартувати, не менше, ніж м’язи; щоб зрозуміти, що без знань, тих знань, які ви здобуваєте під час вивчення фізики, математики, біології, мови та інших дисциплін неможливо використовувати і удосконалювати сучасну техніку й технології,  розв’язувати надскладні задачі, які виникають у житті, адже іноді прийняття правильного рішення – це може бути питанням життя або смерті. Нам є у кого повчитися. З нами поділяться своїм досвідом бойові офіцери, наші захисники, військовослужбовці, нам допомагатимуть у якості експертів методисти різних районів міста, за нас будуть вболівати наші вчителі, адміністрація школи.

Локації квесту мають різну тематику: знайомство з технікою, опанування навичок стрільби, тактичної медицини, практичне застосування засобів протихімічного та радіаційного захисту, вивчення історії та духовної спадщини.

           Нагадаю умови квесту.

 Кожна навчальна група , в яку ви попередньо об’єдналися, має номер, який відповідає початковому положенню на маршруті. Подальше слідування зазначено у маршрутних аркушах і відбувається у супроводі старшого групи, яким є військовослужбовець частини. Час перебування на кожній локації обмежений і становить 20 хв.

            Експерти групи слідкують за виконанням учасниками завдань і роблять віповідні відмітки в індивідуальних картках учасників.

           За виконання завдань учасники отримують наклейки-відмітки: «Учасник»-1 бал, «Добре»-2 бали або «Відмінно»-3 бали у своїх маршрутних аркушах.

          За порушення правил поведінки, регламенту експерт може зняти до десяти балів на окремій локації як з окремого учасника, так і з групи в цілому.

            В кінці підбивається підсумок, індивідуальний та командний , як середнє арифметичне групи. Експерт заповнює підсумкову таблицю групи і надає результати головному експерту.

          Сподіваюсь, що маршрути, які на вас чекають, відкриють багато нового і цікавого. Запитуйте, фотографуйте, отримуйте велику кількість вражень і, звісно, балів!

        Бажаю вам успіху!

       Офіцер частини: Старшим групи розвести учасників по навчальних місцях:

Перша група

Друга група

Третя група

Четверта група

П’ята група

Шоста група

            Оркестр грає марш. Групи на чолі з супроводжуючими слідують до навчальних локацій.

 

Сценарій патріотичного квесту  «Я люблю Україну

Частина ІІ. Заключна частина квесту

Концерт учасників квесту з нагоди Дня Захисника України

У зал запрошено  військовослужбовців частини

Оголошується початок концерту

"ГЕЙ ГУКНУЛА УКРАЇНА" слова Андрія Демиденка, музика Євгена Станковича

Ведучий 1:

Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

 

Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов’їну.

 

Любіть у труді, у коханні, у бою,

як пісню, що лине зорею…

Всім серцем любіть Україну свою —

і вічні ми будемо з нею!

 

Ведучий 2:

Виступає  зразковий театр танцю «Левеня» 58-ого будинку офіцерів. Керівник Наталя Бондарчук : «Україна».

Танець

Ведучий 1: Пісню «Я маленька Українка» виконує учениця 2-ого класу   Анастасія Харів.

Ведучий 2: 14 жовтня – свято Покрови.  Божа матір була завжди заступницею і берегинею для українських воїнів. Учні нашої школи своїми руками виготовили для військовослужбовців частини обереги. Нехай символічно часточка нашого тепла буде з вами під час несення служби, оберігатиме від негод.

Ведучий 1:  «Тримай мене міцно» моїми руками, моїми губами лікуй себе… Пісню виконує учениця 9-А класу Сапелюк Ірена.

Ведучий 2:

У нас усіх одна країна,

Найрідніша нам усім.

То прекрасна Україна,

Нашого народу дім.

 

На сцені  народний художній колектив України вокально-хорова арт-студія «Жайвір»  центру творчості дітей та юнацтва Галичини.  Керівник   Наталя Чмир-Козяр.

 

Виступ

 

Ведучий 1:

Де зелені хмари яворів

Заступили неба синій став,

На стежині сонце я зустрів,

Привітав його і запитав:

Всі народи бачиш ти з висот,

Всі долини і гірські шпилі.

Де ж найбільший на землі народ?

Де ж найкраще місце на землі?

Сонце усміхнулося здаля:

Правда, все я бачу з висоти.

Всі народи рівні. А земля

Там найкраща, де вродився ти!

 

Ведучий 2: «Так, я люблю Україну!» виконують учні 9-б класу

Ведучий 1: Патріотичний квест завершено.

      Для нагородження учасників квесту слово надається директору школи Костюк Любов Ярославівні:

     1) Грамотою  нагороджується командир в/ч 3002 за плідну співпрацю із педагогічним колективом  СЗШ № 51 у патріотичному вихованні учнівської молоді та з нагоди Дня захисника України;

2) Грамотою нагороджується зразковий колектив «Левеня» 58-ого будинку офіцерів. Керівник ансамблю Наталя Володимирівна Боднарчук за участь у патріотичному квесті «Я люблю Україну!»,присвяченому Дню  захисника України;

       3) Грамотою нагороджується хор «Жайвір» дитячого центру творчості             « Погулянка». Керівник Наталія Чмир-Козяр за участь у патріотичному квесті «Я люблюУкраїну!», присвяченому Дню захисника України;

       4) Найкращі особисті здобутки показали, за що нагороджуються грамотами:

___________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

        5) Нагороду за зайняте 3-тє командне місце отримує навчальна група №______

        6) 2-ге місце виборола група №____________

        7) 1-ше місце отримує група №_____________

Вітаємо наших переможців! Дякуємо усім учасникам!

Дякуємо усім , хто допомагав здобувати знання : військовослужбовцям в/ч, експертам-методистам, вчителям,  класним керівникам,  адміністрації          СЗШ № 51

_________________________________________

_________________________________________

_________________________________________

__________________________________________

__________________________________________

___________________________________________

А також

_________________________________________

_________________________________________

_________________________________________

 

Дякуємо Усім!

Звучить козацький марш (фонограма)

 

Додатки:

  • Таблиці («Результати учасників групи»,  «Найкращі результати учасників», «Зведена таблиця результатів»);
  • Маршрут (6шт. – зразок для учасника кожної групи) (див. документ «Маршрут» );
  • Посилання на джерела  відео;
  • Фото  (див. папку «Фото»);
  • Відгуки.

 

 

Додаток 1

Зведена таблиця результатів

(по навчальних групах)

 

Номер  групи

Середній бал групи

Місце

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

 

 

Додаток 2

Найкращі результати учасників

(по групах)

 

 

Номер  групи

Прізвище та ім’я учасника

Кількість балів

Місце

(вказати І, ІІ, ІІІ)

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

Головний експерт______________________________________

 

 

 

 

 

 

Додаток  3

 

 

Результати учасників групи №______

№/№

Прізвище та ім’я

Кількість балів

Кращий результат:

  • (поставити відмітку проти учасника)

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

 

Загальна сума балів__________________________________________

Ваші рекомендації, поради, зауваження, враження: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Експерт групи_________________________________________________

_____________________________________________________________

Посилання на джерела відео:

 

 

 

 

Відгуки:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=298986377265205&id=100014615354737

 

 

docx
Додано
28 липня 2018
Переглядів
12303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку