Перлини Української природи

Про матеріал

Розробка містить матеріали,які ознайомлюють учнів із розмаїттям природних ландшафтів України, зокрема з перлинами українських Карпат, формують поняття про значення природоохоронних територій,розвивають в учнів патріотичні почуття, гордість за свою Батьківщину,виховують бережливе ставлення до природи

Перегляд файлу

 

 

 

Виховна година на тему:

Перлини природи України

 

http://thecity.com.ua/wp-content/uploads/2013/12/karpatskij-biosfernij-zapovidnik-raxiv.jpg

Підготувала:

класний керівник

 7 класу

Гриценког Г.Л.

 

                                                Виховна година

Тема: Перлини природи України

Мета:

          ознайомити учнів із розмаїттям природних ландшафтів України, зокрема перлинами українських Карпат, сформувати поняття про значення природоохоронних територій.

            розвивати в учнів патріотичні почуття,  гордість за свою Батьківщину

         • виховувати бережливе ставлення до природи

Обладнання і матеріали: фізична карта України, мультимедійне обладнання, презентація «Перлини природи України», Червона книга України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І.Вступне слово вчителя. Повідомлення теми і мети уроку

«Для того,щоб побачити щось прекрасне, непотрібно їхати в далекі екзотичні країни, ми це все можемо знайти у своїй рідній Україні. Велика і прекрасна наша Батьківщина. Це - безмежні степи, високі гори, повноводні ріки , синьоокі озера, величні моря. Сьогодні ми зробимо подорож чудовими ландшафтами нашої країни, які є справжніми перлинами природи»

(Демонстрація слайду №2)

ІІ. Бесіда з учнями.

Перед тим , як приступити до теми виховної години, учні продемонстрували знання  про свою Батьківщину , у рамках бесіди.

Орієнтовні питання до бесіди:

1.Назвіть найвищу вершину України

2.Назвіть найбільше озеро України

3.Назвіть найглибше озеро України

4.Яка річка є найбільшою в Україні?

5.Яка річка протікає від витоку до впадіння в море виключно на території Украіни?

6.Які моря омивають береги України?

ІІІ. Розкриття теми уроку

Розповідь вчителя

Внаслідок посилення антропогенного впливу,  на сьогодні більшість природних територій охороняється законами України. Для цього створено чимало природоохоронних територій різного рангу: ( слайду №3):

  •   17 природних та 4 біосферних заповідника;
  •   19 національних природних парків;
  •   45 регіональних ландшафтних парків;
  •   3078 пам'яток природи;
  •   2729 заказників;
  •   616 ботанічних, зоологічних садів, дендропарків та парків-пам'яток садово-паркового мистецтва;
  •   793 заповідних урочища

Звичайно таку велику кількість різноманітних об’єктів не осягнути за урок. Тому в першу чергу були   розглянуті заповідні місця  Карпат, в яких охороняються наймальовничіші  місця  України.

Доповіді учнів про природоохоронні території українських Карпат.  Демонструвалися відповідні слайди .(Слайди 4 – 25)

 

 Доповідь учениці  Буряченко О. :

Карпатський біосферний заповідник створено у 1968 році, а з 1992 року входить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Предметом діяльності є охорона природних комплексів, організація і проведення наукових досліджень і моніторингу, екологічне виховання населення та розвиток екотуризму.

На території Карпатського біосферного заповідника представлені недоторкані лісові та високогірні лучні екосистеми. В межах заповідника знаходиться географічний Центр Європи, найбільші в Європі ділянки букових та буково-ялицево-смерекових пралісів, долина нарцисів, найбільші карстові печери Українських Карпат. Тут зростають едельвейс та «червона рута», охороняються великі популяції карпатського бурого ведмедя, рисі, лісового кота, беркута та багатьох інших рідкісних і зникаючих видів.

   В заповіднику відмічено 64 види рослин і 72 види тварин, занесених до Червоної книги України, а також до Європейського Червоного списку.

 

 

Доповідь Посуховської Д. :

Національний природний парк «Карпатський» – перший і один з найбільших в Україні природних парків, який успадкував свою назву від Карпатської гірської ландшафтної країни. Він був створений у 1980 р. з метою збереження типових для Чорногори та Горган гірських і долинно-річкових природних комплексів, цінних історичних, архітектурних та етнографічних пам'яток, для проведення наукових досліджень в галузі охорони довкілля, створення умов для відпочинку й оздоровлення населення, пропаганди природоохоронних знань і екологічного виховання.

На межі Національного природного парку знаходиться найвища вершина України Говерла(2061 м.) на головному Чорногорському хребті українських Карпат.

 На території парку зростає 1260 видів вищих спорових і судинних рослин, з яких 155 видів - мохоподібні. До Червоної книги України занесено 80 видів рослин: рододендрон східнокарпатський, арніка гірська, родіола рожева, сон білий, ліннея північна, баранець звичайний, плаун річковий, сосна кедрова, журавлина дрібноплода, значна кількість видів зозулинцевих, що трапляються на післялісових луках і верхових болотах, і ін. Три види рослин занесено до Європейського червоного списку: борщівник карпатський, медунка Філярського та первоцвіт полонинський. У парку зареєстровано зростання 29 ендемічних видів рослин,

Різноманіття ландшафтів території національного парку зумовлює і різноманіття тваринного світу. Його особливістю є велика частка комахоїдних, рукокрилих і гризунів, дещо менше тут хижаків та парнокопитних. 

 На території національного парку є чимало визначних природних об'єктів, що приваблюють відвідувачів. Цікавими є верхове болото Рудяк з журавлиною дрібноплідною та іншими рідкісними видами рослин, урочище Кедрувате на Чорногорі - єдине місце зростання сосни кедрової. Багатьох туристів зачаровують скелі, печери Довбуша. У Яремчі є дивовижний водоспад "Прибій", котрий падає з висоти 12 м на фоні великих кам'яних брил, що створює надзвичайно величний пейзаж незвичної краси.

Територія Карпатського національного парку знаходиться в межах надзвичайно цікавої та своєрідної історико-етнографічної області України - Гуцульщини. Цей край пишається своєю культурно-історичною спадщиною, на її території під охорону держави взято багато пам'яток історії та культури.

 

 

ДоповідьФазлієвої С.

Ужанський національний природний парк

 

 

Мальовниче верхів'я річки Уж, що на Закарпатті. Тут, на прикордонні з Польщею та Словаччиною, розкинувся Ужанський національний природний парк. Створений у 1999 році на базі регіонального ландшафтного парку «Стужиця», Ужанський національний природний парк є невід'ємною складовою частиною першого в світі трилатерального українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати», який включено до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Площа парку становить 39 159,3 га, з яких 14 904,6 надано йому в постійне користування. Парк є членом Європейської федерації природно-заповідних територій «Європарк».

На території парку зростає близько 900 видів вищих судинних рослин, понад 300 лишайників, 143 мохоподібних, 58 видів грибів та 164 види водоростей. До Червоного списку Закарпаття занесено 31 вид судинних рослин. 52 види вищих рослин, 5 видів водоростей та 21 вид лишайників включено до Червоної книги України, чотири види – до Міжнародного Червоного списку. На території парку виявлено 519 видів тварин, з яких 65 занесено до Червоної книги України, 27 видів тварин занесено до Європейського Червоного списку.

У липні 2007 року 6,1 тис. га (з них 2,5 тис. га – заповідне ядро) букових пралісів включено до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат».

Доповідь Левченко Н.:

Національний природний парк «Зачарований край» ще зовсім молодий, але вже займає впевнену позицію серед головних об’єктів природно-заповідного фонду України. Створений у 2009 році на території Іршавського району Закарпатської області загальною площею 6101 га з метою збереження, відтворення та ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення. 

Тут розташована більша частина водозбірної території однієї з приток найбільшої річки Закарпаття Тиси – р. Боржава, значні площі займають водно-болотні угіддя, збереглися букові праліси, багате біологічне різноманіття, значна історико-культурна спадщина, сформувалися унікальні скельні ландшафти.
Зачарований край відповідає своїй назві: дійсно чарівне, сповнене позитивною енергетикою місце, яке викликає лише теплі та чисті відчуття.

Доповідь Кухти М.

Національний природний парк Синевир

Заснування національного природного парку «Синевир» пов'язане з унікальним за своєю красою гірським озером із співзвучною назвою Синевир. Для збереження цього творіння природи у 1974 році було організовано ландшафтний заказник державного значення «Синевирське озеро», а у 1989 році створено НПП «Синевир», який взяв під охорону й ряд інших цінних природних об’єктів верхів’я Тереблянської долини Міжгірського району Закарпатської області.



Унікальність природи цього куточку Карпат полягає в її неповторності та естетичній цінності ряду об'єктів, зокрема озер Синевир і Озірце, болотних угідь Глуханя і Замшатка, гір Стримба і Негровець. А ще тут мальовничі краєвиди, дзюркотливі потічки, бурхливі водоспади, вічнозелені ліси – усе, що, наче магнетичною силою, притягує мандрівників не лише з України, але й з усього світу.

Площа НПП «Синевир» становить 43 га. На території парку нараховується 53 види рослин і 43 види тварин, занесених до Червоної книги України. Особливим завданням для НПП «Синевир», як природоохоронної структури, стало збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів та створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності у природних умовах з дотриманням режиму охорони природних комплексів.

 

 

 

 

ІV. Показ відеоролику «Синевірське озеро»

VI. Ознайомлення з рослинами і тваринами , занесеними до Червоної книги Украіни.

V.Підведення підсумків уроку.

В кінці уроку учні разом із вчителем дійшли до висновку, що Україна дуже багата на унікальні природні ландшафти, які обов’язково повинні охоронятися не тільки законом,але і кожним громадянином країни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Берегівський професійний ліцей сфери послуг

 

 

 

 

 

Виховна година

на тему: Перлини природи України

група 24 - К

 

 

 

 

Підготувала:

класний керівник

Боднар Г.Г.

 

 

Берегово-2015

docx
Додано
4 травня 2018
Переглядів
1674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку