Перший урок на тему "Буковинське віче та його історичне значення"

Про матеріал
Власна розробка першого уроку на тему "Буковинське віче та його історичне значення" на 2018-19 навчальний рік для учнів середньої школи. Те, що може стати в нагоді класному керівникові
Перегляд файлу

Перший урок 8 клас. 2018 рік

Тема:

«Буковинське віче та його історичне значення», присвяченого 100-річчю Буковинського віча

В: Добрий  день, шановні учні та батьки. Перш за все хотілось би представитися. Мене звати Мельничук Т. Ю.  Я новий вчитель англійської мови 8 класу, а також Ваш новий класний керівник.

Вітання з початком нового навчального року (2 хв)

Від себе, хочу привітати Вас з початком нового навчального року. Бажаю успіхів  в праці та навчанні. Нехай цей рік стане роком нових здобутків, перемог, можливо знайомств. Я сподіваюся, що у нас складеться гарна співпраця, взаєморозуміння та взаємоповага. Зі своєї сторони, як вчитель буду вимоглива, але справедлива, як класний керівник – спробую допомогти, коли буде потрібно, дам хорошу порад, підтримку.

Знайомство (15хв)

Давайте дізнаємося більше один про одного. У мене в руках є капелюшок, в середині якого є папірці із запитаннями. Ви витягуєте папірець, говорите буквально декілька слів про себе (як звати, скільки років, хобі), далі  зачитуєте вголос питання і даєте відповідь. Якщо Ви не проти, почну я.

Я Тетяна Юріївна, мені 23 роки, моє хобі – слухати музику (повільну, для душі). Моє питання….

Хто наступний?.....

От ми і дізналися більше один про одного. Можливо І ви почули щось нове про своїх однокласників.

viber image.jpg

Обговорення теми уроку (23 хв)

А зараз давайте приступимо до теми нашого заняття. Тема присвячена 100-річчю буковинського віча. І Звучить так : «Буковинське віче та його історичне значення».

Скажіть мені будь ласка, як називається край, в якому ми живемо?  (Буковина) . А ми з Вами разом є хто (буковинці)? А ви знаєте від якого слова походить назва краю «Буковина»?

Свою назву Буковина одержала від обширних букових лісів, що покривали значну частину її території.

Скажіть діти, а ви любите свій край?? Чому? У нас дивовижна природа, відомі на всю країну і не тільки Карпатські гори, через Буковину протікає друга за розмірами річка в Україні – Дністер, а наш університет ім. Ю.Ф. , в якому навчалася я, а пізніше навчатиметься і дехто з Вас. Він належить до культурної спадщини. Правда?

Нам є чим пишатися, бо в цьому краї успішно жили та творили поет і композитор С. Воробкевич, В. Івасюк (червона рута), співак Н. Яремчук (гай, зелений гай ; Водограй, Червона рута), С. Ротару, вокальний дует «Писанка», актор і кінорежисер І. Миколайчук та інші.

Буковинці – народ дружній, завжди боролися один за одного та за свій край.  Так, 100 років тому в 1918 році 3 листопада в Чернівцях зібралося Буковинське віче. Що означає слово віче? Народні збори!.

100  років  відділяють  нас  від  того  знаменного  дня, коли  3  листопада  1918  року  в  Чернівцях  велелюдне  Буковинське  віче вперше  сповістило  про  споконвічне  прагнення  буковинців  домогтися  «прилучення  Буковини Північної (а саме Кіцманський, Заставнівський, Вижницький, Вашковецький повіти, українська частинаЧернівецького і Серетського повітів та переважно українські громади Сторожинецького, Радовецького та Комполунзького повітів) до Західно-Української Народної Республіки та злуку з «Великою Україною».  Бо  як  писав  великий   Шевченко: «В  своїй  хаті  й  своя правда,  і  сила  і  воля».

Viche-1.jpg

 

Люди  виступили за приєднання тієї частини української землі, яка на той час належала Австрійській землі – до України. Віче висловило протест проти Румунії, яка хотіла оголосити Буковину  «румунською землею». Тож буковинці своєю силою та хоробрістю добилися об’єднання. На зборах були присутні понад 10 000 осіб. Ця подія стала долесною в історії України.

Ще хочу показати Вам цікаве відео про наш край, про Буковину, де ви побачите красу краю, визначні місця та пам’ятки. Зрозумієте, чому потрібно пишатися своєю рідною землею. (учні дивляться відео «Буковина»)

Безымянный.png

Ну що? Сподобалося?

І в якості підсумка уроку, давайте разом розгадаємо маленький кросворд, який стосується теми уроку. Я зачитую питання ,хто знає відповідь, піднімайте руку.

КРОСВОРД (7 хв)

  1. Від якого слова походить назва краю «Буковина»? (БУК)
  2. Прізвище відомого співака нашого краю, виконавця пісні «Червона рута», «Водограй» ? (Яремчук)
  3. Як називаються дивовижні гори нашого краю? (Карпати)
  4. Як можна ще назвати національне вбрання буковинців, буковинський …? (костюм)
  5. Синонім до слова «збори»? (віче)
  6. Буковинський народ – це дружній народ, це одна велика … (родина)
  7. Яка росина вважається символом не лише Буковини, а й всієї України ? (калина)
  8. Як називається найвідоміша пісня, яку виконували Н. Яремчук, згодом С. Ротару , «Червона…»? (рута)

 

 

 

                                                        Б

 У

К

 

Я

Р

Е

М

Ч

У

К

 

 

К

А

Р

П

А

Т

И

 

К

О

С

Т

Ю

М

 

 

В

І

Ч

Е

 

 

Р

О

Д

И

Н

А

 

 

К

А

Л

И

Н

А

 

 

Р

У

Т

А

 

 

 

 


 

Тож яке слово Є СЕРЦЕВИНОЮ НАШОГО КРОСВОРДУ?? БУКОВИНА!!!

 

Завершення уроку (3 хв)

Молодці, так тримати! Тож на кінець, хочу сказати, любіть свою землю, адже Ви й самі переконалися, що Буковина – це край, в я якому варто жити.

 

ДО ЗУСТРІЧІ!

docx
Додано
18 січня 2019
Переглядів
1048
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку