Перший урок на тему " З Україною в серці"

Про матеріал

Перший урок для учнів 1-4 класів "З Україною в серці " Присвячений для привиття любові, гордості , єдності та паріотизму в учнів з початкових класів.

Перегляд файлу

Тема. З Україною в серці

Мета: Доповнити і поглибити знання учнів про Батьківщину, формувати уявлення про Україну яку суверенну державу з давньою історією, багатою культурною спадщиною; розвивати в учнів творче мислення , уяву, комунікабельність ; формувати громадянські якості, патріотизм ,людяність , працьовитість; виховувати любов і повагу до Батьківщини – України ,її символів , обрядів , традицій ,налаштувати учнів на плідну  роботу протягом навчального року, налагодити емоційний контакт як із класом , так і учнів між собою.

Обладнання: карта України , державні символи України , Конституція України , народні символи , плакати про Україну.

                                                 Хід уроку

   Організація класу

1 . Привітання

Учитель :

Ось перший дзвоник гучно вам лунає,-

Це школа щиро кожному бажає

Навчатись із натхненням і любов *ю.

І бути всім родиною одною.

2. Вступне слово вчителя.

Дорогі діти! Шановні батьки ,  я радий вас вітати у цьому світлому прекрасному класі з початком нового навчального року! Хочу побажати дітям цікавих подорожей по Країні Знань, а вам , батьки, міцного здоров*я , сімейного затишку. Впевнено крокуйте зі своїми дітьми у чудову Країну дитинства , разом з ними відкривайте все нове і цікаве.В добру путь!

        Мотивація навчальної діяльності.

Діти! Сьогодні на уроці ми будемо говорити про найцінніше ,що є у кожної людини . А про що саме , ви дізнаєтесь  послухавши вірш  Павла Тичини.

     Хоч малий , я невеликий ,

     Зате добре знаю ,

     Що край рідний  - Україна .

     Я її кохаю.

Україна … В одному слові для нас бринить чарівна , ніжна , мелодійна музика.

Босоніж стежка побіжить ,левадою в городи …

Як любо тут , як славно жить

Серед цієї вроди .

Кохаю край мій дорогий ,

Що зветься Україна .

Вітчизні хочу я своїй

Зрости достойним сином.

«Аукціон слів»

Україна …Яка вона? пропоную вам дібрати ознаки до слова «Україна»( рідна ,щедра, багата, прекрасна ,мила , співуча, чарівна , люба, неповторна.)

    Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні на уроці ми поговоримо про чарівну , багату , щедру, співочу сповнену краси , землю, прекраснішої від якої немає  у світі. Ми помандруємо просторами нашої неньки – України і відчуємо , що ми справжні українці.

Різні в світі є країни,

Різні люди є на світі,

Різні гори , полонини,

Різні трави , різні квіти

Є з усіх одна країна,

Найрідніша нам усім.

Це – прекрасна Україна ,

Нашого народу дім…

Тема нашого уроку –«Це наше і це твоє»

       Робота над темою уроку

Діти! Сьогодні урок у нас  буде у формі усного журналу.

  І на першій сторінці журналу ми заглянемо в далеке минуле.

                                            1-а сторінка « Виникнення української землі»

                                                    Легенда

Багато планет , різних  і таких не схожих одна на одну , створив Бог. Та всі вони були мертві. Але якось набрав Творець пригорщу родючих грантів і голубих вод та й кинув чудодійний дар на планету , що пролітала поблизу. За мить та планета ожила і заграла всіма барвами.

Минуло багато часу , і вирішив Творець провідати ту планету .Дістав він із Божої скрині мішок і склав у нього весь свій скарб: золото , срібло , діаманти ,руду , сіль , граніт… Кинув свій мішок у напрямку планети ,яку назвав Землею.

Раптом мішок зі скарбами розв’язався , і почали висипатися з нього Божі дари на планету. Але найбільше їх потрапило на Слов’янську землю. Минули тисячі років Творець захотів провідати цю маленьку планету. Облетів навколо неї й побачив дивовижний куточок , кращого від якого не було на всій цій Землі .І вигукнув Господь

  • Це справжній рай!  

Ступив на казкову землю  , яка так припала йому до душі , і назвав її Україною. Адже у цій назві було слово «рай». Ось так і виникла українська земля , яку Бог хотів мати собі за рай.

 

                                      2 –а сторінка « Моя рідна країна»   

Вітчизна ,Батьківщина … Україна , рідна ненька . Земля –годувальниця, земля – рідна мати. Які прекрасні ці слова! велика священна любов до Батьківщини жила і житиме в усіх чесних і щирих серцях.

Україна – одна з найбільших європейських держав. Її площа 604 тис. кв.метрів. На території України проживає понад 110 національностей. Чисельність населення становить близько 43 млн. осіб. Гори : Карпати(Говерла –найвища гора). Річок близько 70 тис. Найбільші – Дніпро , Дністер, Південний Буг. Найбільші і найвідоміші озера : Світять, Сине вир, Ялпуг.

А зараз ми перевіримо як добре ви знаєте країну , в якій живете. Отож проведемо вікторину «Люби , вивчай свій рідний край» .

  • Як називається наша Батьківщина?
  • Яке головне місто України?
  • Герб України .
  • Дерево народний символ.

- Як називається урочиста пісня , що є символом держави?

- Грошова одиниця України.

- Колір прапора України.

- Розписані великодні яйця.

- Найбільша річка України.

- Швидкий український танок.

- Кущ символ рідного краю.

- Брати – боксери України.

Дітки, ви  справжні українці ,тому  що ще маленькі , а так багато  знаєте про нашу країну в якій ми живемо. Але ми не зупиняємося на досягнутому , а впевнено рухаємося далі, щоб ще більше пізнати наш рідний край. І наступна наша сторінка журналу:

                                                     3-тя сторінка « Україна – незалежна держава»

Україна - країна , де найбільше люблять волю. Країна довгої вікової боротьби за неї.

Цього року 24 серпня ми відзначали 27 років Незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна рада проголосила  Акт незалежності та створення самостійної держави .

Україна має свою Конституцію –Основний закон , правила, за якими живуть українці. Виборовши свою волю , Україна має і свої державні символи. Герб, прапор та гімн.

 Свої національні символи люди повинні шанувати і берегти. Про це записано у ст.65 Конституції України «Захист Вітчизни , незалежності та територіальної цілісності України , шанування державних символів є обов’язком громадян України.» Також в Основному законі сказано , що державною мовою в Україні є українська мова.

Гра «Конверт запитань»

  1. Коли звучить Гімн України?
  2. Коли святкують День Незалежності України?
  3. Що символізує тризуб? (Волю , славу, силу).
  4. Коли святкують День Конституції України?
  5. Що означають кольори українського прапора?

- ви ще раз показали свою любов до рідної держави  своїми знаннями.                                                                                                    Фізкульхвилинка        

Ми крокуємо, ми крокуємо,

Україною мандруємо.

Україна – Батьківщина наша.

А яка вона?

Велика .А ще?  

Сильна. А ще?

Мужня .А ще?

Дружня .А ще?

Добра .А ще?   

Наша , Батьківщина , наша .                                                                                                                                                                        А ми рухаємось  далі  і перегортаємо сторінку з якої ми  дізнаємося більше  про   дивні місця , які є на Україні.

                                          4-а сторінка «Українські дива»

 У 2008 році проводилася акція  «Сім природних чудес України». Людям усього світу тепер відомо , що Україна –країна з унікальними природними ландшафтами ,багатобарвною і неповторною природою. І в нашій країні було визначено сім найкращих природних чудес:

1) «Заповідник «Асканія – Нова»»

В Україні існує дивний степ , жодного разу не ораний , дикий . Хазяйнують там не люди , а тварини. І називається він -заповідник «Асканія –Нова». Там вільно живуть тварини з усього світу .

Зебри, зубри дикі коні , рідкісні  рослини  , птахи та комахи. «Асканія –Нова»- один з найстаріших та найвідоміших заповідників у світі, з унікальним та чарівним світом.

2) Дністровський каньйон.

Каньйон утворений річкою Дністер.Найдавніші пам’ятки  природи Дністровського каньйону – скелі девонського геологічного періоду , численні водоспади, широколисті , мішані та соснові ліси, цілющі джерела.

3) Гранітно – степове Побужжя.

Природний комплекс в Україні , в межах північно – західної частини Миколаївської області. Вважається однією з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини протягом 600 млн. років.

4 «Мармурова печера». Вхід до печери розташований на висоті 920 м над рівнем моря. Складається вона із трьох частин :  Головної галереї , Нижньої і бічного« Тигрового ходу».

5) Подільські Товтри. Національний парк загальною площею 260 тис. гектарів розташований  у хмельницькій області . Тут природні скарби тісно переплетені з неоціненними історичними та культурними пам’ятками. Це залишки узбережних рифів, витягнутих паралельно давній береговій лінії.

6) Світять. Найглибше  озеро в Україні. Розташоване в межах Шацького району Волинської області.Вода тут надзвичайно прозора й м’яка .У сонячну погоду дно видно на кілька метрів.  У прохолодну вітряну погоду хвилі досягають півтораметрової висоти .

7)Синевир. Це озеро вважається найкоштовнішим скарбом природи.

У 2007 році було визначено 7 історико- культурних пам’яток України.

- А скільки незвіданого таїть в собі наша Батьківщина. Будемо рухатися далі і наша наступна сторінка:

                                      5-а сторінка «Українська народна символіка»                                                                                      Народні символи – це те , що найбільше любить і цінує народ. Їх вишивають на полотні, про них складають вірші , пісні, легенди, використовують у звичаях та обрядах. Є загальновизнані народні символи.  Народні символи України є рослинні і тваринні. До рослинних символів належать калина , верба, дуб, тополя, барвінок,  чорнобривці. Вони здавна уособлюють красу нашої України , духовну міць нашого народу, засвідчують любов до рідної землі. Тваринних символів у нас також багато. Це –кінь , який оспівувався в козацькі часи. Також птахи – лелека,  зозуля та ін.

                  Національні символи та обереги України

- Жито - символ життя. Це знак добробуту  і злагоди в сім’ї.

- Барвінок - символ вічності.

- Калина - символ краси, кохання , щастя.

- Верба – символ журби.

- Лелека – символ сімейного затишку і благополуччя.

- Соловей – символ веселощів, задоволення.

                - український віночок – є частиною українського національного костюма. В давнину їх носили тільки дівчата. Плели з живих квітів. Вважалось ,що в них є чаклунська сила, здатна захистити від будь-якого лиха. Тому український віночок не просто прикраса , а й оберіг. Традиційно український віночок прикрашали різнокольоровими стрічками. Кожен колір мав свою символіку.

           - Вишитий рушник – стародавній оберіг дому. З рушником зустрічали гостей, молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду. Вважалося ,що візерунок вишивки оберігає від лиха та хвороб. Червоний колір символізує любов , а чорний журбу.

  Щоб перевірити як ви добре знаєте народні символи вам пропонується гра « Моє питання – ваша відповідь».

  • Яка пташка - символ підкидає свої яйця в чужі гнізда?
  • Які українські пташки   співають краще за всіх?
  • Що за куща з червоними ягідками саджають біля хати?
  • Яка квітка синього кольору росте в житі?
  • Що це за пташка-символ, яка приносить дітей?
  • Яка найперша квітка весни?
  • Без чого нема України?

Молодці !  Ви дуже добре знаєте народні символи.

Людина народжується на світ і разом із життям отримує в спадок, мабуть, найцінніше  і найбільше багатство Батьківщину. Її не вибирають за смаком, бажанням ,так само , як і не вибирають собі неньку . Вітчизна, як рідна мати ,- це наша доля .

   Ось добігає до кінця наш журнал . І остання сторінка:

                                     6-а сторінка  «Вінок любові до України»

Діти , зараз візьміть підготовлену квітку , подумайте, щоб ви хотіли б побажати для нашої рідної Вітчизни і по черзі прикріпіть по контуру до карти  України свою квітку виловлюючи своє побажання . Таким чином сплетемо вінок для нашої Батьківщини.

 Люблю тебе, Вітчизно ,мила Україно,

Бо щастя жити ти мені дала.

Для мене ти одна і рідна, і єдина !

Я все зроблю , щоб ти зажди цвіла!

 

Підсумок уроку

Пам’ятайте ,діти , ви - майбутнє України. Україна – це ви! Тож своїми знаннями , працею ,здобутками примножуйте її культуру , своїми досягненнями прославляйте її. Будьте  гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України. Дякую вам за увагу та співпрацю! На все добре!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
24 вересня 2018
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку