Перший урок, присвячений відзначенню річниці незалежності України

Про матеріал

Мета: поглибити знання учнів про Україну; формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; розвивати мовлення та мислення дітей, їх кругозір; виховувати почуття патріотизму та національної свідомості, любов до Батьківщини.

Перегляд файлу

Доброжанівська ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

 

 

ВІД ПРОГОЛОШЕННЯ

НЕЗАЛЕЖНОСТІ ДО НОВОЇ УКРАЇНИ

 

 

ukraina-ukraincy-deti-malchik

 

 

 

Перший урок, присвячений відзначенню

річниці незалежності України

 

                             Учитель Н.М.Сулоєва

 

 

 

 

 

 

МИ – УКРАЇНЦІ!

 

Шматок землі, ти звешся Україною.

                                                 Ти був до нас. Ти будеш після нас.

Ліна Костенко

 

 

   Мета: поглибити знання учнів про Україну; формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; розвивати мовлення та мислення дітей, їх кругозір; виховувати почуття патріотизму та національної свідомості, любов до Батьківщини.

    Оформлення: фотоматеріали: видатних українців (результати за                  2016 рік), видатних земляків, медалістів, відмінників школи; красивих куточків України та своєї місцевості; українських патріотів, українського прапора; калина, вишитий рушник.

   Музичне оформлення: звук метронома, ТІК «Я люблю Україну»

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

Дорогі діти! Шановні батьки, я рада вас вітати з початком нового навчального року! Хочу побажати дітям захоплюючих подорожей Країною Знань, а вам, батьки, міцного здоров’я, сімейного затишку, мирного неба над головою. Упевнено крокуйте зі своїми дітьми в прекрасну Країну знань, разом з ними відкривайте все нове і цікаве. У добру путь!

А зараз розпочнемо наш перший урок.

 

ІІ. Мотивація діяльності. Повідомлення теми й мети заходу

Виразне читання поезії

1-й учень: Ось небо блакитне і сонце в зеніті!

Моя Україна – найкраща у світі!

Моя Україна – це ліс і озерця,

Безмежні степи і чарівні джерельця.

Красиві пейзажі і гори високі,

Маленькі струмочки і ріки глибокі.

Міста старовинні і замки прекрасні,

Великі будови і дуже сучасні. 

2-й учень: Сади чарівні, мальовані села,

Моя Україна – це пісня весела,

Це щира, багата, як світ, її мова.

Крилата, така мелодійна, чудова!

Її обереги – верба і калина.

Найкраща у світі моя Україна!

Нам найрідніші вітчизна і мати,

То як же нам, дітям, її не кохати!

3-й учень: Моя Україна – козацькая слава!

Така волелюбна і мирна держава.

Вона дорога нам, і рідна. І мила,

Бо світ перед нами, як мати, відкрила.

Вітчизна свята, дорога Україно,

Для кожного з нас ти у світі – єдина.

 

  Учитель. Україна…Це не просто слово. Це не назва на географічній карті. Це наша домівка, де мама і тато, де тепло й затишно. Це славна земля з довгою історією, яку творив волелюбний народ.  Ось уже 25 років ми прагнемо довести своє право на існування на політичній карті світу. Перші кроки незалежності стали випробуванням для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Нині уже ніхто не сумнівається в тому, що український народ в змозі поліпшити життя у своєму домі……..  Та що знаємо ми про нашу Вітчизну? Чим можемо поділитися зі світом? Чим пишаємося? Про що ніколи не забудемо? Чого нікому не пробачимо?  Давайте ж почнемо  з самого початку.

 

ІІІ. Основна частина

1.ІНСЦЕНІЗАЦІЯ ЛЕГЕНДИ

Як тільки Господь Бог створив на Землі народи, вони відразу почали просити в нього найкращі землі для поселення. Не поспішали тільки українці. Вони були козаками, мандрували по землі, милувалися красою світу і нікому не заважали. Якось роззирнулись і побачили, що повсюдно снують люди, обживають займані місцини. Тоді пішли й вони до Господа. Побачив Сотворитель чубатих вояків і здивувався: - А чого вам треба, хлопці? - запитав.

- Та землі-материзни хочемо, Боже. - Буде вам земля. Ідіть і осідайте он на тому клаптику між морями, - показав пальцем униз. - Та там уже іспанці, Боже! - Ага, то біля них селіться. - Не можемо, Господи, там французи, а далі німці і ще якихось людей повно.

    Подивився Бог згори і переконався, що все вже роздано. А козаки йому дуже сподобались - і не хотів Творець залишати їх без землі. - Гаразд, - сказав Господь. - Віддам я вам он той куточок понад Дніпром, що залишив собі на земний рай. Але то незвичайний куточок - раїна. Земля там пахне медом, вода - як молоко, а з неба в душу людей ллється пісня. На той куточок будуть зазіхати нечестивці, тому його треба пильнувати та боронити. Якщо будете завжди такими відважними лицарями, як мені видається, то на тій землі станете господарями, а як ні - то рабами нечестивців.

     - Дякуємо, Господи! Буде так, як кажеш. Благослови в дорогу! Поблагословив їх Сотворитель і провів до райських воріт. Відтоді господарюють козаки в райській країні і захищають її від усякої нечисті. З того часу називають цей райський куточок Україною, а народ -українцями.                                                                               

 

  Учитель. Це не просто легенда. Це пророцтво для нашого народу. Адже про нас знають скрізь і цікавляться нами і тепер, як і колись, і в Австралії, і в Америці, і в далекій Британії. Наша мова лунає в усіх куточках земної кулі.

    Це мова, якою ми думаємо протягом усього життя, незважаючи на те, скільки іноземних мов ми знаємо. Вона вселяє в наші душі радість і спокій, дарує тепло нашим серцям. Саме тому ми повинні цінувати рідну мову та боротися з ворожими намаганнями її заперечити чи пригнітити.

Наша мова завдяки своєму лексичному багатству, словотворчим можливостям здобула світове визнання. Про це свідчить перемога у 1934 році на конкурсі в Парижі, де вона була визнана, поряд із французькою та перською, як найкраща та найбагатша мова світу. Маю надію на те, що сьогодні, пригадавши всю велич та красу нашої рідної української мови, у наших серцях зміцніє любов до неї.

 

2.МИ – СВІДКИ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

  Учитель. Дедалі частіше в умовах сьогодення із вуст людей лунає фраза про те, що ми живемо в складні часи. Однак, східна мудрість говорить, що часи завжди однакові – люди різні. Ця сторінка нашої газети присвячена тим людям, які вийшли відстоювати свої права, свободу та незалежність.

  Учень. Ми – свідки історії України. Нині країна переживає надскладний етап становлення державності. На долю нашого покоління випала війна. Кожному українцю доводиться робити свій громадянський вибір, від якого залежить доля України. Анексія Криму, псевдореферендуми в Донецькій та Луганській областях, сотні невідомих, похованих під номерами. Це далеко не всі страхіття, які випали на долю українського народу. Але ми зуміємо вистояти та врятувати своє майбутнє, адже сьогодні наші земляки проявляють відчайдушну відвагу та єдність, витримку й милосердя. Тисячі волонтерів, ризикуючи власним життям, доправляють у зону АТО необхідні продукти та речі. Ми захистимо свою землю, ми переможемо! Ми – патріоти, які вимірюють своє право своїм обов’язком.

  Учитель. Сьогодні не можна не згадати нашого земляка, який загинув при виконанні обов’язків військової служби в зоні проведення антитерористичної операції М.Синьов.

(Хвилина мовчання).

 

  Учитель. Підкажіть, що робить країну державою?

Ознаки держави – це суверенітет, державна влада, закони, судова система, збройні сили, податкова система, грошова одиниця, державна мова, державні символи, територія з визначеними кордонами, поділ населення за територіальним принципом.

 

 Учитель. Центр світової спадщини ЮНЕСКО у 2014 році визнав гімн України найкращим у світі.

До рейтингу увійшли національні гімни 193 країн світу. Гімн України здобув перше місце в загальному рейтингу. Зазначимо, що при виборі та оцінці до уваги бралось 4 показники, за двома з них український гімн отримав найвищий бал – милозвучність, гармонійне поєднання музичної та текстуальної частин. Високий бал також був зарахований за оригінальність музичного рішення та цілісність твору.

Отже, Україна – єдина європейська країна, яка опинилася в першій п’ятірці. Таким чином, до першої десятки найкращих національних гімнів світу увійшли гімни Нової Зеландії (2-ге місце), Південної Африки (3-тє), Австралії (4-те), Сполучених Штатів Америки (5-те), Канади (6-те), Сполученого Королівства Великої Британії та Ірландії (7-ме), Іспанії (8-ме), Франції (9-те) та Японії (10-те).

Наш гімн сучасний та популярний. Він звучить у різних версіях, його грають на різних музичних інструментах.

Гімн України об’єднує людей.

Російський письменник Борис Акунін був вражений цим прекрасним видовищем і писав у своєму блозі, що не уявляє собі росіян, які так натхненно співали б гімн своєї країни.

Сотні тисяч людей співало гімн на Майдані, тисячі – на футбольних матчах та інших спортивних змаганнях.

Під час оборони Луганської прикордонної застави українські прикордонники 2 червня 2014 року протягом кількох годин відбивали атаки ворога під гімн держави.

Як ставляться до головної пісні держави в нашій школі? У нашому селі/місті?

Люди, які не співають гімн, чекають, доки зміниться текст, чи проблема в іншому?

Виконання гімну.

 

3.ВІКТОРИНА

«Чи знаєте ви Україну?»

1. У якій півкулі знаходиться на карті наша Батьківщина? (У східній)

2. На якому материку ми живемо? (Євразія)

3. Яка країни межує з Україною на півночі? (Білорусь)

4. Де знаходяться географічний центр Європи? (На території України в Закарпатській області поблизу с. Ділове)

5. Яка називається найвища вершина Карпат? (Гора Говерла, 2061 м)

6. Яка найбільша річка в Україні? (Дніпро)

7. Як називається столиця України? (м. Київ)

8. Кольори нашого державного прапора. Що вони означають? (жовтий і синій)

9. Президент України (Петро Порошенко)

10. Дерево, яке освячується в церкві перед Пасхою. Воно охороняє від злих сил (верба)

11. Старовинний обряд славлення різдвяних свят піснями (коляда)

12. Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди (калина)

13. Дерево-символ, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат (тополя)

14. Український народний духовий інструмент з дерева або очерету, що має форму трубки з отворами (сопілка)

15. Чим прикрашають голову українські дівчата (вінок)

16. Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу (рушник)

17. Хто автор слів і музики Гімну України? (Павло Чубинський,Михайло Вербицький)

18. Які моря є на території України? (Чорне, Азовське)

19. Основний закон України. (Конституція)

20. Як називається герб нашої держави? (тризуб). Яке слово в ньому зашифроване? (воля)

21. Який птах є символом України? (лелека)

22. Квітка – символ рідної землі. (мальва)

 

 

Завдання 2. Козацьке прислів’я. Існує багато прислів’їв та приказок про нашу рідну землю. Що саме говорить народ про рідну Батьківщину, ми дізнаємося, прочитавши деякі з них. Командам даються по 2 «розбиті» прислів’я. Треба скласти і прочитати їх.

1. Коли усім народом дмухнути, то ураган буде.

2. Тому роду не буде переводу, у котрому браття милують згоду.

3. Батьківщина – мати, умій за неї постояти.

4. Де рідний край, там і рай.

Учитель. Українська мова барвиста, гостра, дотепна. Тож українці люблять жартувати.

Учень (читає вірш «Грамотії» В. Чубенка)


Просив дружків своїх Семен:

«Знаннями, хлопці, поділіться.

Не знаю, скільки треба «н»

писати в іменнику «рушниця».

Ех, ти, – сказав йому Микола, –

 

порожня в тебе голова.

Одне, якщо це одностволка,

а як Двостволка – значить два.

 

 

 


ІV. ПІДСУМОК

 

Учитель. Плекаємо надію на те, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Нам слід пам’ятати про численні жертви наших співвітчизників, що покладені на вівтар незалежності, соборності, державності. Маємо знати, що спільними зусиллями український народ вистоїть і переможе. Україна стане економічно багатою, духовною, незалежною та демократичною державою.

 

Усі ми сподіваємося, що найзаповітніше бажання українців сьогодні – жити під мирним небом України і не допустити війни – здійсниться обов’язково.

Яким буде майбутнє країни залежить від кожного з нас. Поки що ви ще малі, щоб захищати Україну, але те, що ви можете для неї зробити – це любити її понад усе, бути справжніми патріотами. Ви повинні рости розумними, працьовитими, щоб перетворити рідну державу на країну ваших мрій.


 

 

ТОП-20 НАЙЦІКАВІШИХ ФАКТІВ ПРО УКРАЇНУ

 

1. В Україні, у містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.

 

2. На конкурсі краси мов у Парижі в 1934 році українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями як: фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняв друге місце, після італійської.

 

3. Станція метро «Арсенальна» у Києві – найглибша в Україні і довгий час була найглибшою у світі. Вона знаходиться на глибині 105 метрів під землею. Станцію побудували однією із перших, у 1960-ому році, у безпосередній близькості від будівлі парламенту. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні сховища для політичної верхівки.

 

  1. Серед яскравих досягнень українського літакобудування – найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 «Руслан». У 2001 році, літак «Мрія», узявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

 

  1. Український «Південмаш» (Дніпро) виробляє найбільш екологічні ракетоносії у світі. За їх допомогою у космос відправляють комерційні вантажі в рамках міжнародного проекту «Морський старт».

 

  1.  Автор першої у світі Конституції – українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

 

  1.  Протяжність найдовшого тролейбусного маршруту у світі складає 86 кілометрів, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

 

8. Українська пустеля є найбільшою в Європі. На території Олешківських пісків організовано природоохоронну зону – Національний природний парк «Олешківські піски».

 

9. Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1200 місцях по всьому світові.

 

  1.  Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

 

  1.  Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м протяжністю 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

 

12. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

 

  1.     Український духовий інструмент трембіта — найдовший духовий музичний інструмент у світі.

 

  1.     В Україні – найбільший запас марганцевої руди у світі, 2,3 мільярди тон і близько 11% від усіх покладів планети. Ще в нас немало залізної руди – 7% світового запасу.

 

  1.     Населення України відноситься до найбільш освіченого. Кількість людей із вищою освітою на душу населення вища, ніж середньоєвропейський рівень. Україна займає 4 місце у світі за кількістю громадян із вищою освітою.

 

  1.     Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

 

  1.      Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і найгарніших – Хрещатик у Києві. Її довжина всього 1225 м.

 

  1.      Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

 

  1.      Найдавніша з книг, надрукована на території України кириличним шрифтом, – це «Апостол», виданий 15 лютого 1574 року у Львові Іваном Федоровим.

 

  1.      Найдавніший міст в Україні – Генуезький. Розташований він у Феодосії, функціонує ще й нині, хоча збудували його генуезці ще в                          XIII столітті. Дещо молодшим від нього є «Турецький міст» над рікою Смотрич біля фортеці в Кам’янці-Подільському, його було зведено у XVI столітті.

 

 

 

 

 

 

 

КРИЛАТІ ВИСЛОВИ ПРО БАТЬКІВЩИНУ

***

Любов до батьківщини сумісна з любов'ю до всього світу. Народ, набуваючи світла знань, не завдає тим шкоди своїм сусідам. Навпаки, чим освіченіші держави, тим більше вони повідомляють один одному ідей, зміцнюючи силу та діяльність всесвітнього розуму  (К. Гельвецій)

***

Той, хто не любить своєї країни, нічого любити не може.

(Д. Байрон)

***

Для нас дорогі батьки, дорогі діти, близькі, родичі; але всі уявлення про любов до будь-чого поєднані в одному слові «вітчизна».

                    (Цицерон)

***

Любов до батьківщини починається з родини.

              (Ф. Бекон)

***

Забудеш рідний край – твоє всохне коріння.

             (П. Тичина)

***

У дитинстві відкриваєш материк, який назветься потім – Батьківщина.

                              (Л. Костенко)

***

Вітчизна – ось і альфа, і омега!

                   (Д. Павличко)

***

Вітчизна – це не хтось і десь,

Я – теж Вітчизна.

                             (І. Світличний)

***

Кожному мила своя сторона.

(Г. Сковорода)

 

***

Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну,

Красу її вічно живу і нову і мову її солов’їну.

(В. Сосюра)

***

Батьківщина без нас обійтися може, ми ж без неї – ніщо. 

         (В. Сухомлинський)

***

Можеш вибирати друзів і дружину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

                         (В. Симоненко)

***

Нема на світі України,

Немає другого Дніпра.

 (Т. Шевченко)

***

Свою Україну любіть.

Любіть її... Во время люте.

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

 (Т. Шевченко)

***

В своїй хаті своя й правда,

І сила, і воля.

 (Т. Шевченко)

***

Я знаю вас, нащадки запорожців,

Я вірю вам і низько бю чолом.

Дивлюсь на вас і вірою займаюсь,

І бю поламаним крилом.  

(О. Олесь)

***

Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина,

Тихі зорі, ясні води – моя Україна.

 (В. Сосюра)

***

 Шматок землі, ти звешся Україною.

Ти був до нас.

Ти будеш після нас.

       (Л. Костенко)

***

Народ мій є! Народ мій завжди буде!

Ніхто не перекреслить мій народ!

       (В. Симоненко)

***

Я єсть народ, якого Правди сила

ніким звойована ще не була.

 (П.Тичина)

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Голуб Оксана Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 серпня 2018
Переглядів
1495
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку