Перший урок у початковій школі «Наша Батьківщина – Україна» (інформаційний матеріал для використання на уроці)

Про матеріал

Збірка містить:

інформаційний матеріал для використання на першому уроці;

тематичну підбірку віршів;

тематичну підбірку загадок, прислів'їв та приказок;

тематичну підбірку цікавих вправ, ігор;

тематичну підбірку пісень;

цікавинки про Україну;

розробку нетрадиційного уроку - усного журналу «Наша Батьківщина – Україна» для 4 класу;

розробка уроку для учнів 1 класу «Моя рідна школа»;

список літератури.

Перегляд файлу

 

Відділ освіти Валківської районної державної адміністрації

Валківський ліцей ім.О.Масельського

Валківської районної ради Харківської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перший урок у початковій школі

«Наша Батьківщина – Україна»

(інформаційний матеріал для використання на уроці)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Валки

2018

 

  • інформаційний матеріал для використання на першому уроці;
  • тематичну підбірку  віршів;
  • тематичну підбірку  загадок, прислів'їв та приказок;
  • тематичну підбірку  цікавих вправ, ігор;
  • тематичну підбірку  пісень;
  • цікавинки про Україну;
  • розробку нетрадиційного уроку - усного журналу «Наша Батьківщина – Україна» для 4 класу;
  •  розробка уроку для учнів 1 класу «Моя рідна  школа»;
  • список літератури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформаційний матеріал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історична довідка

День Незалежності України - головне державне свято України, що відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України.

Уперше День Незалежності України було відзна­чено 16 липня 1991 року — у пам'ять про те, що рік тому — 16 липня 1990 року — Верховна Рада Україн­ської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову "Про День проголошення незалежності України". У ній зазначено: "Зважаючи на волю укра­їнського народу та його одвічне прагнення до неза­лежності, підтверджуючи історичну вагомість прий­няття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.

Згодом, 18 червня 1991 року, було внесено відпо­відні зміни до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР, унаслідок чого в переліку святко­вих днів з'явився запис: "16 липня - День Незалеж­ності України".

Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення неза­лежності України, який 1 грудня 1991 року підтвер­див народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня Незалежності України. Тож 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову "Про День Незалежності України". У ній зазначено: "Зважаючи на волю укра­їнського народу та його одвічне прагнення до неза­лежності, підтверджуючи історичну вагомість прий­няття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року,

Верховна Рада України постановляє:

Вважати день 24 серпня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.

Постанову Верховної Ради Української РСР "Про День проголошення незалежності України" від 16 липня 1990 року вважати такою, що втратила чинність.

Відповідно до цього 5 червня 1992 року Верховна Рада України постановила: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова "16 липня - День Незалежності України" замінити сло­вами "24 серпня — День Незалежності України". Тому від 1992 року День Незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

Основні святкування на державному рівні про­ходять у Києві, де традиційно Президент України дає урочистий прийом до Дня Незалежності. Також перші особи держави покладають квіти до пам'ят­ників видатним українцям (до пам'ятників Володи­миру Великому, Богдану Хмельницькому, Михайлові Грушевському і Тарасові Шевченку) та беруть участь у молитві за Україну, що традиційно відбувається у Софії Київській за участі представників усіх конфе­сій, наявних в Україні.

Упродовж кількох останніх років до Дня Неза­лежності України в столиці України, Києві, прово­дилися військові паради (1998, 1999, 2001, 2008, 2009 роки), а також організовувалися святкові концерти та урочистості. Міська виставка квітів у Печерському парку не залишає байдужими киян та гостей міста. Святкування Дня Незалежності України проходить у всіх її регіонах.

 

Що таке Україна?

Рідний край. Дорога серцю земля батьків і прадідів наших. Оспівані в піснях неозорі степи, зелені ліси і долини, високі блакитні небеса.

Україна – це наша земля, наш рідний край, наша країна з багатовіковою славною історією, мудрими людьми, чарівними піснями, що дивують світ, з багатими народними традиціями, мальовничими картинами природи. Вона в усьому, що нас оточує: у замріяному шелесті листя, чарівній таємничості нічного зоряного неба, діамантовому блиску росяної краплинки на тендітній квітковій пелюсточці, у кожній стежинці, якою ми поспішаємо до школи. Все це рідне і близьке для кожного з нас.

Україна – це історія народу, що протягом віків боровся за свою свободу і незалежність.

Це імена славних звитяжців – героїв, які віддали своє життя за щастя   народу:   Байда  Вишневецький,   Іван   Сірко,   Петро   Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іван Гонта, Максим Залізняк, Олекса Довбуш, Устам Кармелюк та інші.

Це діячі науки, культури і мистецтва,   які звеличили нашу державу своїм талантом:    Тарас Шевченко,   Леся   Українка,   Іван    Франко,    Соломія Крушельницька, Іван Козловський, Оксана Петрусенко, Михайло Грушевський та інші.

Це видатні спортсмени,    які своїми рекордами прославили Україну: брати Клички, Яна Клочкова, Юрій Вірастюк, Андрій Шевченко та інші.

Україна – це рідна мова, якою мама співала колискову, бабуся розповідала казки, передаючи одвічну народну мудрість. Кожна людина з теплотою згадує свій дім, це місце, де вона народилася, де пройшло її дитинство. Це її маленька батьківщина, затишне родинне вогнище. Коли скласти маленькі батьківщини кожного з нас, вийде наша велика Батьківщина - Україна.

 

Рідна земля

 Люба дитино! Україна – це твоя рідна земля. Тут ти живеш. На ній багато зелених лісів, високих гір, безмежних полів, квітучих садів і глибоких річок.

 Поглянь навколо себе, і ти  побачиш, як скрізь гарно квіточки, травичка, над ними тішаться метелики. У блакитному небі яскраво світить сонечко. А в лісах та садах весело виспівують птахи.

  В Україні водиться багато тварин і птахів. Пригадай, хто мешкає в наших лісах, полях, лугах. Уважно прислухайся до голосу пташок, і ти почуєш чудову пісню…

 О, яка навколо краса! Та чи замислювався ти над тим, що наша  Україна – чудовий сад Божого творіння? І безмежні простори, і блакитне небо, і схили Карпатських гір – все це свідчення краси й величі Бога-Творця.

 Вдивляйся в красу, яку створив Господь, милуйся нею – і ти відкриєш для себе світ доброти. Прислухайся до співу пташок, разом з ними наспівуй свою пісню радості Життя. Спостерігай, як дзюрчить струмочок, і з кожним днем відкривай для себе щось нове та цікаве. Твоє серце сповнюватиметься радістю й добротою, бо в  усьому ти пізнаватимеш красу Творця, Його велич і силу.

 Бережи рідну землю. Не зривай даремно квіти, не топчи їх, а уважно вдивляйся – і побачиш у них краплиночки Божої роси. Не ламай даремно гілок, а краще посади деревце, і воно зростатиме разом з тобою. Не забруднюй нашу землю, і тобі буде приємно ходити по ній чистій, мудро і гарно прикрашеній Богом.

 Подумай, Хто є Творцем світу… І тоді твоя рука не зможе нищити Божу красу та робити щось погане. Вдивляйся, милуйся і відкривай для себе світ доброти. Таким чином ти пізнаватимеш Творця Всесвіту та відчуватимеш Його присутність у своєму житті…

 Рушаймо в дорогу. Ходімо тією стежиною, яке приведе тебе до Божого Храму Мудрості. Там на тебе чекають Віра, Надія, Любов.

                                                                                                     Марійка Шевчук

Повчання Володимира Мономаха дітям

  • Стався до інших так, як хочеш, щоб ставилися до тебе.
  • Зміцнюй тіло й душу, просвітлюй розум.
  • Працюй так, щоб після тебе нічого не переробляли.
  • Будь завтра кращим, ніж ти є сьогодні.
  • Не давай сильним принижувати слабких.
  • Не залишай хворих, не забувай про бідних.
  • Не май гордині ані в розумі, ані в серці.
  • Пізнавши все добре, пам’ятай, а чого не знаєш – тому навчайся.
  • Живи для Батьківщини та люби людство.

                     Великий Князь Київської Русі Володимир Мономах (1053-1125)

 

Державні символи України.

 Державний Прапор України затверджено Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 р.    

 У серпні 2004 року Президент підписав указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня.

 

 

 

Прапор України

Україна – це небо блакитне,

А в тім небі – зірки золоті.

Сяють нам з високості привітно

Ці два кольори, ніжні й прості.

 

Україна – це жовта пшениця

І блакитні волошки у ній.

Гей, як любо кругом – подивися! –

В тій країні коханій моїй!

 

Угорі – небозвід оксамитний,

А внизу – колосисті поля.

Край вітчизняний, край наш привітний –

Рідне небо і рідна земля.

                                     П. Дубів

 

Прапор нашої Вкраїни

Має колір жовто-синій.

І повинен кожен знати,

Як два кольори єднати:

Синє небо – верхня смуга,

Жовте поле – нижня смуга.

Я підношу із любов’ю

Прапор ніжно-кольоровий.

                                      Г. Чубач

 

***

Синій, як море, як день, золотий

З неба і сонця наш прапор ясний.

Рідний свій прапор високо несім!

Хай він, уславлений, квітне усім!

Гляньте, на ньому волошки цвітуть.

Гляньте, жита в ньому золото ллють.

З жита, з волошок наш прапор ясний.

З неба і сонця, як день весняний.

                                   О. Олесь

 

 

 

 

 

 

Кольори прапора:

 

 

 

Тризуб

Наш герб – тризуб. У ньому сила

Отця Небесного і Сина.

Уважно придивись до нього –

На Духа схожий він Святого.

Що голубом злетів з небес

І у людських серцях воскрес.

 

Тризуб – немов сім’я єдина,

Де тато, мама і дитина

Живуть у мирі і любові

На Україні вольній, новій.

                              В. Паронова

 

Герб

Наш герб – тризуб,

Це воля, слава й сила;

Наш герб – тризуб.

Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є,

Ми завжди будем,

Добро і пісню

Несемо ми людям.

                              Н. Поклад

Державний Гімн

Слова палкі,

Мелодія врочиста, -

Державний Гімн

Ми знаємо усі.

 

Для кожного села,

Містечка, міста –

Це клич один

З мільйонів голосів.

 

Це наша клятва,

Заповідь священна,

Хай чують

Друзі й вороги,

Що Україна вічна,

Незнищенна,

Від неї  лине

Світло навкруги.

                      Н. Поклад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична підбірка віршів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У всіх людей одна святиня,

  Куди не глянь, де не спитай,

                                           Рідніша їм своя пустиня,

Аніж земний в чужині край.

   Їм красить все їх рідний край.

                                          Нема без кореня рослини,

     А нас, людей, без Батьківщини.

                                                               М.Чернявський

 

                                          ЯК ТИ ЛЮБИШ УКРАЇНУ

— Як ти любиш Україну,

Мій маленький друже?

— Нашу рідну Україну

Люблю дуже, дуже!

 

— З Україною нікого

В світі не боюся.

І щоранку я до Бога

За неї молюся.

 

Щоб була щаслива, дуже,

Щоб була багата.

Я люблю її так дуже,

Як маму і тата.

                                   О. Лупій

 

Свою Україну любіть,

Любіть її… Во время люте,

В останню тяжкую минуту

За нею Господа моліть…

                              Т. Шевченко

Одна на світі Україна

Одна на світі Україна,

Один Господь її Творець.

Поглянь, яка вона чудова –

Квітучий сад, немов вінець.

Одна матуся є у тебе,

Яка дала тобі життя.

Шануй її і буде добре, –

Тобі, дитино, все життя.

Один Господь – Творець єдиний,

Правдивий Бог у світі є.

Йому, дитино, поклоняйся,

В його руках життя твоє.

                     Марійка Шевчук

Україна моя починається

Україна моя починається

Там, де туга моя кінчається,

Край дороги, як пісня чаїна,

Починається Україна.

 

Україна моя починається

Там, де палуба грізно хитається,

Там, де в клекотах Чорного моря,

Б'є панцерник у царство горя.

 

Україна моя починається

Там, де панство навіки кінчається,

Де смереки у вільних Карпатах,

Як ракети, стоять на чатах.

 

Україна моя починається

Там, де доля моя усміхається,

І, як небо, як даль солов'їна,

Не кінчається Україна.

                          П. Осадчук

МАЛЕНЬКА ВКРАЇНОЧКА

А я дівчинка маленька,

Україна — моя ненька...

Край Карпатський — батько мій  -

Любий серцю, дорогий.

 

В мене стрічка у косичці,

Файні квіти на спідничці,

З гір водичка у відерці,

А Вкраїнонька у серці.

 

Через річку, через поле

Я піду по стежці в гори

І смерічці заспіваю,

Як я землю цю кохаю.

 

Хай почує спів мій пташка

І замріяна ромашка,

І усі карпатські села,

Бо щаслива я й весела.

                             І. Тучак

МОЯ УКРАЇНА

На росах, на водах,

На всіх переходах

Курличеш мені в журавлиних ключах,

Моя Україно,

Родима країно,

Ясні небеса в материнських очах.

Я чую твій голос,

Пшеничний твій колос

У душу мені засіває зерно.

Моя Україно,

Колиско-калино,

Пізнати тебе мені щастя дано.

З тобою розлука —

Гірка моя мука,

Печаль журавля без гнізда в чужині.

Моя Україно,

Білявко-хатино,

З твойого вікна світить доля мені.

                                  М. Ткач

  РІДНА ХАТА

Різні в світі є країни,

Різні люди є у світі,

Різні гори, полонини,

Різні трави, різні квіти.

 

Є з усіх одна країна,

Найрідніша нам усім,

То — прекрасна Україна,

Нашого народу дім.

 

Там шумлять степи безкраї,

Наче вміють говорити,

Там ясніше сонце сяє,

Там солодше пахнуть квіти.

 

Різні в світі є країни,

Гарні є і є багаті,

Та найкраще в Україні,

Бо найкраще в рідній хаті.

Я - УКРАЇНКА

Я - українка!

Горджуся й радію,

Що рідною мовою

Я володію,

Шевченковим словом

Умію писати

Слова мелодійні

І вірші складати.

Я - українка!

Живу в Україні,

На вільній, єдиній

Моїй Батьківщині,

Де все мені в радість:

Ліси і садки.

Озера й річки,

І глибокі ставки,

Лани неосяжні,

І гори, й долини,

Цвіт білосніжний

У лузі калини.

В душі моїй солодко

Грає сопілка,

Бо я з України,

Бо я - українка!

                     О. Василенко

Я ДИТИНА УКРАЇНСЬКА

Я дитина українська,

Вкраїнського роду,

Українці – то є назва

Славного роду.

 

Україна – то край славний,

Аж по Чорне Море,

Україна – то лан пишний

І степи і гори.

 

І як мені України

Щиро не кохати?

Мене ненька по-вкраїнські

Вчила розмовляти.

 

І як мені України

Щиро не любити?

Мене вчили по - вкраїнські

Господа молити.

 

За свій рідний край і нарід

Я Господа молю:

Зішли, Боже, Україні

І щастя і долю!

Ю. Шкрумеляк

 

* * *

Я живу на Україні,

Де річки, озера сині, -

Чиста в них вода, прозора,

В дно глибинне світять зорі.

Найгарніші наші села,

Люди мудрі і веселі,

Хати білі, чепурненькі,

Діти всі такі гарненькі…

Маки в полі червоніють,

І волошки ген синіють,

Всі сади таки плодючі,

Огороди всі родючі.

Наша Україно мила,

Донька я твоя щаслива.

                        Г. Комісарова

 УКРАЇНСЬКИЙ ВІНОЧОК

Зробила я віночок

Із квітів та стрічок,

Піду в нім танцювати

Веселий гопачок.

 

Віночок український

У райдужній красі.

У нього в нашій школі

Закохані усі.

 

Хоч квіти паперові,

Та їхні кольори

Дарують гарний настрій

Всій нашій дітворі.

 

Я лагідно торкаю

Цю ніжність і красу.

Свою веселу вдачу

До кожного несу.

                           В.  Кленц

УКРАЇНСЬКИЙ ВІНОЧОК

У віночку нашім

Різнобарвні квіти —

Символ України

І дарунок літа.

Тож усім на нього

Подивитись любо:

Гілочку зелену

Узяли у дуба,

Квіточку любистку,

Щоб усіх любили,

У барвінку листя,

Аби довго жили.

Чорнобривців квіти,

Щоб чорніли брови,

Кетяги калини —

Для краси й любові.

У вінок вплітають

Колосочки жита,

Щоб могли багато

І в достатку жити.

А в червонім маку,

Що цвіте у полі,

Кров людей, пролита

У боях за волю.

Є ще різні квіти

В нашім ріднім краї,

Їх веселе літо

У вінок вплітає.

                            Л. Савчук

УКРАЇНІ

Україно,

Ти - сонце весняне,

Моя рідна, моя золота...

Твої древні задумані храми,

Старовинні чудесні міста –

Ніби в казці, де час зупинився,

Щоб усе, що було, пригадати:

Тихі співи і танці вогнисті,

Щебетання в садку біля хати,

І тумани, і роси краплисті,

І героїв славетних життя, -

І мале босоноге дитя,

Що біжить радо з піснею в поле

І сміється, хоч ніженьки коле!..

                                         Я. Черняк

ДОБРИЙ ДЕНЬ, УКРАЇНО МОЯ!

Струмок серед гаю, як стрічечка.

На квітці метелик, мов свічечка.

Хвилюють, малюють, квітують поля –

Добридень тобі, Україно моя!

                                     П. Тичина

 

НАШ РІДНИЙ КРАЙ

Щоб довелося мандрувати –

Піти по рідній всій землі:

У кожне місто завітати,

У кожнім побувать селі, -

 

То навіть би за сотню років

Цього б не встигли ми зробить:

Простори в нас такі широкі,

А міст і сіл – що не злічить!

                                    М. Познанська

НАША СЛАВНА УКРАЇНА

Наша славна Україна,

Наше щастя і наш рай,

Чи на світі є країна

Ще миліша за наш край?

 

І в щасливі й злі години

Ми для неї живемо.

На Вкраїні й для Вкраїни

Будем жити й помремо.

                    В. Самійленко

РІДНЕ

Україна – рідний край,

Рідне поле, зелен гай,

Рідне місто й рідна хата,

Рідне небо й рідна мати.

                               Я. Скидан

ЦЕ МОЯ УКРАЇНА

Зацвітає калина,

Зеленіє ліщина,

Степом котиться диво-луна,

Це моя Україна,

Це моя Батьківщина,

Що, як тато і мама, одна.

                          А. Камінчук

НЕ ЗАБУДЬ!

Ще малий, але ж сміливець —

Сам біжить у гай...

Ти, мій хлопче, українець —

Те запам'ятай.

 

Ще мала, а по барвінок

Вже ходила в гай...

Ти, дівчатко, українка —

Тож не забувай.

 

Вирина стежина рідна

З теплої трави...

Мати наша — Україна,

Не забудьте ви.

                           В. Терен

УКРАЇНА

Дужче і дужче кругом

Пісня гримить солов'я.

Гори мовчать над Дніпром

Це — Україна моя.

В небі шумлять літаки,

Коні залізні — в полях.

Гордим розливом ріки

Цвіт весняний по садах.

Світлі ідуть матері,

Зір їх красою сія.

Сонце і пісня вгорі,

Це — Україна моя.

                          В. Сосюра

ЖУРАВЛИК

З далекого краю,

З далеких світів

Журавлик на крилах

Додому летів,

Минав океани,

Ліси і моря,

Вдивлявсь крізь тумани:

- Чия це земля,

Чиї це долини,

Чиї це луги,

Чию це калину

Гойдають вітри!

Впізнав батьківщину:

- Моя це земля,

Моє тут гніздечко

І мова моя.

                            Л. Пилип’юк

МІЙ КРАЙ

Україна — край мій рідний

Від Кавказу по Карпати,

І веселий, і свобідний,

І великий, і багатий.

Де є в світі кращі ріки,

Як Дністер, Дніпро-Славута?

Хто покине їх навіки,

Тому в серці вічна смута.

Де є в світі кращі гори,

Де таке повітря свіже?

Де шумлять так гарно бори

І хвилює спіле збіжжя?

Де ясніше сонце світить,

Де гарніше зорі сяють?

Де ж солодше пахнуть квіти —

Як у нашім любім краї!

                        Р. Купчинський

З ТОБОЮ

Послухай, як струмок дзвенить,

Як гомонить ліщина.

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

Послухай, як трава росте,

Напоєна дощами,

І як веде розмову степ

З тобою колосками.

Послухай, як вода шумить –

Дніпро до моря лине, -

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

                         П. Осадчук

ПРО НАШУ УКРАЇНУ

Ми дуже любим весь наш край,

І любим Україну,

Її лани, зелений гай,

В саду — рясну калину.

Там соловейко навесні

Співає між гілками:

Та й ми співаємо пісні -

Змагається він з нами!

                            М. Познанська

МАТИ-УКРАЇНО!

Перше наше слово з нами повсякчас,

Мати-Україно, ти одна у нас!

Ниви і діброви, і садів окрас —

Рідна мати Батьківщино,

Ти ж одна у нас!

Хай же мир і дружба поєднають всіх,

І дзвенить дитячий безтурботний сміх.

Нам зоріє доля світла і ясна.

Рідна мати Батьківщино,

Ти ж у нас одна!

                                М. Сингаївський

Україна

На білому світі є різні країни,

А в них – і ліси, і лани…

Та тільки одна на землі Україна,

А ми – її доньки й сини.

Усюди є небо, і зорі скрізь сяють,

І квіти усюди ростуть…

Та тільки одну Батьківщину я маю,

Її Україною звуть.

Моя Україно, тебе я кохаю –

Тут дім мій, тут друзі живуть.

Тут мовою рідною пісня лунає

І мальви по селах цвітуть.

                                                                                             В.Новомирова

Батьківщина

Он повзе мурашка,

Он хлюпоче річка.

Не зривай ромашку,

Не топчи травичку.

В зелені діброва,

В китицях калина.

Глянь, яка чудова

Наша Україна!

Журавлі над лугом

Линуть рівним клином…

Будь природі другом,

Батьківщині – сином!

                           А. Камінчук

Наша столиця

Чудовий день. Ясна пора.

Легенький вітерець повіяв.

На кручах сивого Дніпра

Стоїть столиця наша – Київ.

Квітує свічами каштан,

На храмах сяє позолота.

Ось Володимир, ось Богдан,

Он сяють Золоті Ворота.

Летить у небо голуб-птах,

Над ним хмарки, немов пір’їни,

Тріпоче синьо-жовтий стяг,

  Як вільне серце України. 

                                                    А. Камінчук

Зацвіла калина,

Зеленіє ліщина,

Степом котиться диво-луна.

Це моя Україна,

Це моя Батьківщина,

Що, як тато і мама, одна.

                         А. Камінчук

 

***

Де степ широкий, наче море,

Де дише пахощами гай.

Де небо зоряне, прозоре, –

Там мій святий, чудовий край.

 

Де житом ниви зеленіють,

Де пісня жалібно луна,

Де хати в вишняках біліють,

То мила рідна сторона.             

                         Іван Боднарчук

Я люблю

Більше, ніж саму себе,

Я люблю свою хатину,

Рідне небо голубе,

Рідну землю – Україну.

 

Бо мене в цій кращій з хат

Колисала рідна мати,

Вчила перший крок ступать,

Перше слово вимовляти.

 

Більше, ніж саму себе,

Я люблю свою хатину,

Рідне небо голубе,

Рідну землю – Україну.

Бо ніде, ніде в світах

З неба сонце так не гріє,

І в блакитних небесах

Стільки зірок не зоріє.

Більше, ніж саму себе,

Я люблю свою хатину,

Рідне небо голубе,

Рідну землю – Україну.

                              О. Кобець

 

Послухай, як струмок дзвенить.

Як гомонить ліщина, –

З тобою всюди кожну мить

Говорить Батьківщина.

Послухай, як трава росте,

Напоєна дощами,

І як веде розмову степ

З тобою колосками.

Послухай, як вода шумить –

Дніпро до моря лине, –

З тобою всюди кожну мить

Говорить Батьківщина.

                           П. Осадчук

 

А живу я в Україні,

В рідній, милій стороні.

Ніжне сонце в небі синім.

Ніжне сонце, вільний вітер,

Далини ясна блакить –

Все для того, щоб радіти,

І хотілось в світі жить.

                                                                          Г. Чубач

 

 

Крилаті вислови відомих людей про любов до Батьківщини

 

Україно моя, мені в світі нічого не треба,

Тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти.

                                                                      А. Малишко

 

Люблю України коханої небо.

                                           В. Сосюра

 

Люби свій край. Всю душу солов’їну

І серця жар йому віддай в піснях.

Це так як дихати – любити Батьківщину.

                                                        В. Сосюра

 

Можна все на світі вибирати, сину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

                                                 В. Симоненко

 

Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного слова.

                                                                                     В. Сухомлинський

 

Виростай, дитино, й пам’ятай:

Батьківщина – то найкращий край.

                                     Д. Павличко

 

 "Люблять батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що своя" (Сенека)

"Той, хто не любить своєї країни, нічого любити не може"

                                                                                                (Д. Байрон)

"Хто не належить вітчизні своїй, той не належить і людству"

                                                                                                   (В. Бєлінський)

"У дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься потім – Батьківщина"                                                 (Л. Костенко)

"В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля"

                    (Т. Шевченко)

"Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина, тихі зорі, ясні води – моя Україна"                                                                                         (В. Сосюра)

 "Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її вічно живу і нову, і мову її солов'їну"                                                               (В. Сосюра)

 

 "Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі" (В. Еллан)

 

"Українська пісня – це бездонна душа українського народу, це його слава"                                                                                                               (О. Довженко)

 "Українська пісня – це геніальна поетична біографія українського народу"

                                                                                                 (О. Довженко)

   "Земле моя ти єдина – краса-країна, моя Україна"

                                                                                               (Т. Музичук)

"Моя батьківщина – то прадідів слава, єдина родина, єдина держава"

                                                                                            (Ю. Музиченко)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична підбірка  прислів'їв, приказок,

загадок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Який це край?

Ми родились у долині,

У білесенькій хатині,

Коло вишень і калини.

За хатиною садок

І зелений моріжок,

Там багато є квіток.

Під горбом ставочок сяє,

Різна рибонька гуляє,

Качка з дітьми пропливає.

Як же зветься гарний край,

Де за ставом степ і гай

Пишно квітнуть, наче рай?     (Україна)

                                         Н. Щербина

 

***

Цих загадок рівно сім,

Пропонуємо усім:

 Їх сумлінно розгадати

 Та у стовпчик записати.

 З перших літер скласти слово,

 Якщо впорались - чудово!

1. Коли все у тебе гарно,

 Коли день пройшов не марно,

 Наче квітка розквітаєш,

 На обличчі її маєш.

 Посміхаються вуста.

 Що це? Відповідь проста.

2. В ньому сторінок багато,

 Там і будні, там і свята.

 Він події позначає,

 Історичні дати знає,

 Та рахує залюбки

 Тижні, місяці, роки.

3. Ось стоїть біленька хата -

 Там твої матуся й тато,

 Твої сестри та брати

 І, звичайно, там є ти.

 Ще бабусі, дідусі,

 Зібралися геть усі!

 Бути в кожного повинна

 Дружня та міцна _ _ _ _ _ _!

4. Рідну мову я вивчаю,

 З літер вже слова складаю.

 Помічниця ось моя -

 Букви в ній від А до Я

 Стали лагідно в рядки.

 Що це, знають малюки?

5. І вареники в сметані,

 І крученики духмяні,

 Сало, терте з часником,

 Борщ червоний з буряком.

 Одним словом як назвати,

 Щоб гостей почастувати?

6. Вони смачненькі та чорненькі,

 У ґрунт попали навесні,

 Тепер із них у полі зріють

 Яскраві соняхи рясні.

 А згодом буде і олія

 Прозора, жовта, запашна.

 Їх можна з друзями лузати.

 Про що ця загадка, хто зна?

 

7. Цей фахівець нам розказав

 Про долі націй та держав,

 Де наші пращури жили,

 Які в них звичаї були?

 Які одежа, посуд, хата,

 Та ще цікавого багато.

 Розкопки буде він вести,

 Щоб нам минуле довести.

 

 Відповіді на 7 загадок:

 У смішка

  К алендар

                                                           Р одина

                                                           А бетка

                                                           Ї жа

Н асіння

  А рхеолог

 

На ріднім полі шепчуть колоски,

Я рад би знати тихі їх думки.

Я слухав, чув, як кожна колосина

Шептала тихо слово: ….    (Україна)

                                               М. Петров

 

Красивий, щедрий рідний край

І мова наша солов’їна.

Люби, шануй, оберігай

Усе, що зветься … (Україна)

 

У світі одна – всім потрібна вона.    (Батьківщина)

 

 

Загадки про народні символи України

 

Як прийде весна в садочок —

 до лиця білий віночок,

 ну а восени цій кралі

 приглянулися коралі. (Калина)

 

Проливала дрібні сльози

 молода дівиця.

 Полоскала довгі коси

 у чистій водиці. (Верба)

 

Лист зелений не пропав,

 а під снігом задрімав,

 щоб у синю сукенчину

 одягнуть весняну днину. (Барвінок)

 

У матінки-квіточки

 лиш блакитні діточки.

 З жита виглядають,

 літечко вітають. (Волошки)

 

У погожу літню днину

 він на варті біля тину,

 круглолицій та пригожий,

 і до сонця дуже схожий. (Соняшник)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прислів’я і приказки.

  •     Кожному мила рідна сторона.
  •     Україна – мати, умій за неї постояти.
  •     Україна – рідний край, про її добробут дбай.
  •     Моя слава – Українська держава.
  •     Батьківщина-мати, умій за неї постояти!
  •     За рідний край – хоч помирай!
  •     Без верби і калини немає України.
  •     Нове у нас тепер життя – старому не буде вороття.
  •     Жить – Вітчизні служить.
  •     Людина без Вітчизни, як соловей без пісні.
  •     Кожна травичка на своєму корені росте.
  •     Добре тому, хто в своєму дому.
  •     За рідною землею і в небі сумно.
  •     Всюди добре, а вдома найліпше.
  •     Рідний край – земний рай.
  •     Краще на своїй стороні кістьми лягти, ніж на чужині слави натягти.
  •     Радше впадь, але не зрадь.
  •     Рідна земля і в жмені мила.
  •     Де не є добро, а вдома краще.
  •     З рідної сторони і ворона мила.
  •     Нема кращого у світі, ніж твоя сторона.
  •     Що країна, то родина.
  •     Своя земля і в жмені мила.
  •     За морем тепліше, та дома миліше.

- Язик до Києва доведе.

- Доведе язик не тільки до Києва, але й до кия.

- Язик до Києва доведе, а в Києві заблудить.

- Дурний і в Києві не купить розуму.

- Дурень до Києва, дурень і з Києва.

- На кого біда нападе, то до Києва йде, а як біда минеться,то він і з Броварів вернеться.

- У Києві не женись, а в Ромнах коней не міняй.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична підбірка цікавих вправ, ігор

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Асоціювання.

 Створення павутинки (індивідуальна робота).

 Кожному учневі дається листочок з колом і променями . У колі написане слово Україна.

 - Запишіть слова та фрази, які спадають на думку , коли чуєте , бачите слово « Україна»

 Робота в парах.

 - Обміняйтесь листочками,порівняйте записи, зробіть спільний висновок.

 Заслуховування учнів, створення куща на дошці.

 

Робота з прислів’ями.

  • Cкладіть прислів’я , співвідносячи їх частини.

      Та земля мила,                     якій своє гніздо не миле.

      Всяка пташка                       життя віддай.

      Погана та пташка,               де мати народила.

      За рідний край                     хто у своєму домі.

      Добре тому,                         воля нам світліша сонця.

      Людина без Вітчизни -       своє гніздо має.

      В нашій рідній стороні       своя сторона.

      Кожному мила              як соловей без пісні.

 

Творча робота

 

1. Горобчики тут побували.

Дзьобиками літери поскидали.

Потрібні букви в ряд складеш –

Вірш про Україну ти знайдеш.

 

Х*Ч       М*Л*Й      Я,       НЕ*ЕЛ**КИЙ,

З*Т*      Д*Б*Е       *Ю,

Щ*       К*АЙ       Р*Д*ИЙ       УК*А*Н*,

Я      Ї*      К*Х*Ю.

(Хоч малий я невеликий,

Зате добре знаю,

Що край рідний – Україна,

Я її кохаю.)

                             П.Тичина

  1. Розшифруйте фразу, використовуючи ключ:

 

М

Р

І

Щ

Й

И

Н

Д

А

У

К

Ї

 

 

 

 

 

.

 

 

 

(Мій найкращий дім –  рідна Україна!)

 

Гра «Хто знає найбiльше назв мiст».

Учитель починає гру, називаючи місто (наприклад, Київ), один з учнів називає місто України, що починається на останню букву цього слова, і т. д. Перемагає той, хто останнім правильно назве місто.

Довiдник для вчителя

«К»: Київ, Канiв, Кременчук, Кривий Рiг, Керч, Каховка.

«Х»: Херсон, Харкiв, Хмельницький.

«Л»: Львiв, Луганськ, Луцьк.

«Д»: Донецьк, Днiпропетровськ, Днiпродзержинськ.

«П»: Полтава, Прилуки, Путивль.

«М»: Миколаїв, Миронiвка, Мукачеве.

 «В»: Вiнниця, Володимир-Волинський.

«Ж»: Житомир, Жмеринка, Жовтi Води.

«І»: Iвано-Франкiвськ, Ірпiнь, Ізмаїл.

«Я»: Ялта, Яготин, Яремча.

«А»: Алушта, Алчевськ, Антрацит.

«Т»: Тернопiль, Тростянець, Трускавець.

«У»: Ужгород, Умань.

«З»: Запорiжжя, Золотоноша, Знам’янка.

«О»: Одеса, Охтирка, Очакiв.

«С»: Севастополь, Сiмферополь, Скадовськ, Суми.

«Що віддаси Батьківщині».

Діти стають парами, беруться за руки, шикуються ланцюжком один за одним. Один учень – ведучий. Перша пара звертається до нього із словами: «Якщо хочеш бути зі мною, що віддаси Землі рідній?»

Ведучий повинен сказати, що він зробить для Вітчизни, коли виросте, наприклад: посадить сад, збудує гарний будинок, буде пекти смачний хліб, намалює багато чудових картин тощо. Після його відповіді всі піднімають руки, і ведучий проходить під піднятими руками. По дорозі він вибирає кого-небудь із будь-якої пари і веде його за собою. В кінці ланцюжка вони утворюють нову пару. Той, хто залишився без пари, стає ведучим і гра продовжується далі.

 

«Думаємо про рідну землю».

Діти стають у коло. Учитель по черзі кидає м’яч кожній дитині і запитує, в яких ситуаціях людина любить свою Батьківщину, а в яких ні:

  •       людина повернулася із лісу з оберемком квітів;
  •       садить дерева, квіти біля будинку;
  •       миє машину на березі озера;
  •       відвезла сміття на сміттєзвалище;
  •       викинула сміття на узліссі;
  •       звільнила місце в автобусі старенькій жінці  тощо.

 

«Сонце Вітчизни»

   Учитель пропонує учням перерахувати все найкраще, що подарувала їм Вітчизна (родину, друзів, улюблене заняття, тваринку, місце відпочинку тощо) і малює на дошці сонце Батьківщини. Від сонця повинно відходити стільки промінців, скільки хорошого перерахували діти.

«Поле чудес».

Умови гри: у змаганні беруть участь 3 «трійки» («четвірки», «п’ятірки») учнів.

Гра проходить у три тури, четвертий – фінальний. Під час проведення кожного туру визначається один переможець. Три переможці у фіналі виборюють звання «переможець гри».

Гравці по черзі обертають круг із секторами, на яких зображені знаки:

«0» – перехід ходу;

«+» – право відкрити будь-яку букву;

«В» – розповісти вірш, цікаву історію;

«Б» – банкрот;

«П» – приз;

«цифри» – бали.

Гравець може назвати відразу слово. Якщо слово сказано неправильно, учасник вибуває з гри. Порядок участі переможців у фіналі визначається за кількістю набраних балів.

Обладнання: круг-барабан із стрілкою та відповідними секторами: «0», «+», «П», «Б», «В», «цифри»; картки з буквами для слів.

 Тема гри: «Моя Батьківщина – Україна».

Завдання:

І тур.  Ріка, яка протікає по території України.    (Десна)

ІІ тур. Перша столиця України.         (Харків)

ІІІ тур. Цю рослину дівчата вплітали у вінок, як символ пам’яті і вірності.

                                                                                                         (Барвінок)

ФІНАЛ.  Цей птах є символом щастя і любові.    (Лелека)

 

5.  Гранування.

 

До ключового слова «Батьківщина» дібрати слова, які спадають на думку.

РІДНА                  МАМА                СОНЦЕ

            ЛЮБИТИ                                                                    ЗЕМЛЯ

                                               БАТЬКІВЩИНА

                        НАЙКРАЩА                                      МІСТА

                                        СЕЛА          ЛІС           РІЧКА

 

Аукціон слів.

 

  •       Дібрати до слів Батьківщина  і Україна якнайбільше означень  (наприклад: рідна, далека, люба, мила, неозора тощо);
  •       Хто назве найбільше назв річок України;
  •       Хто знає найбільше назв міст України.

 

 

Вікторина «Моя Україна».

  •       Столиця України.
  •       Найбільша ріка України.
  •       Які моря, омивають кордони нашої держави?
  •       Назвіть гори на території України.
  •       Хто автор рядків:

«Все на світі можна вибирати, сину,

  Вибрати не можна тільки Батьківщину.»

  •       Хто Президент України?
  •       Поет, письменник, художник, який жив і творив у 19 столітті.

 

Вікторина «Моя Україна»

  • Яке місто є столицею нашої держави? (Київ)
  • Назвіть державні символи України? (Герб, Гімн, Прапор)
  • Який кущ вважають народним символом України? (Калина)
  • Урочиста пісня нашої держави – це... (Гімн України)
  • Хто автори слів і музики Державного Гімну України?
  • Якого кольору Державний Прапор України? (Синьо-жовтого)
  • Що означають кольори в українському прапорі?
  • На честь кого було названо місто Київ? (На честь брата Кия)
  • Як називається Основний Закон нашої держави? (Конституція України)
  • Яка мова в Україні є державною? (Українська)
  • Яка найбільша річка в Україні? (Річка Дніпро)
  • Державний Герб України – це... (Тризуб)
  • Найвищі гори в Україні – це... (Карпати)
  • Кого в родині називають берегинею? (Матусю)
  • Що матері дарують своїм дітям на щастя, на долю, виряджаючи в дорогу? (Вишитий рушник)
  • З чим українці зустрічають гостей? (З хлібом-сіллю)
  • Без чого не обходиться жодне свято Великодня? (Без Паски і крашанок)
  • Як називається символ, який українки одягають на голову? (Вінок)
  • Яка улюблена страва українців? (Сало, борщ, вареники)
  • Яка їжа є головною на Святий вечір? (Кутя)

Малюнок «Дерево любові».

Запропонуйте дітям намалювати дерево любові до Батьківщини, на гілках якого буде стільки плодів, скільки хорошого подарувала їм Вітчизна (школа, друзі, ліс, річка, сонце, батьки, квіти тощо).

                                     Малюнок «Для любої Вітчизни».

Прочитайте вислів: «Батьківщина краща за сонце, дорожча за золото». Обговоріть з дітьми, за що кращою та дорожчою може бути Батьківщина (краща за зірку, небо, веселку; дорожча за автомобіль, гроші, палац тощо). Потім діти перераховують, що може подарувати своїй Вітчизні людина, яка її любить (добре виконану роботу, любов до своєї родини, букет квітів тощо).

Попросіть дітей подумати, що вони можуть подарувати Батьківщині і намалювати свій подарунок.

За малюнками один одного діти розповідають про те, як їх друзі люблять свою Батьківщину.

                                      Малюнок «Улюблене місце».

Прочитайте вислів В.Белінського: «Хто не належить своїй Батьківщині, той не належить і людству». Запропонуйте намалювати своє улюблене місце на землі, розказати про нього. Організуйте виставку робіт.

Кросворди.

 

«Український віночок».

 Які рослини використовували дівчата для плетіння вінка?

  1. Рослина з дрібненькими біленькими квіточками, схожа на деревце. Символ нескореності.   (Деревій)
  2. Рослина, яка зберігає синій колір квітки і під снігом. Символ пам’яті та життя.   (Барвінок)
  3. Рослина – кущ, символ України, краси і дівочої вроди.   (Калина)
  4. Лікарська рослина з білими пелюстками і сонячною серединкою. Символ здоров’я та ніжності.   (Ромашка)
  5. Рослина із своєрідним запахом і чорними бровами. Символ вроди. 
  6. (Чорнобривець)
  7. Пахуча рослина, яка вміє любити. Символ людської відданості.  (Любисток)
  8. Рослина, квітка якої нагадує голубе плесо води. Символ кохання. (Волошка)

 

 

 

1

 

 

 

 В

 

 

 

 

2

 

 

 

 І

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 Н

 

 

 

4

 О

 

 

 

 

 

 

 

5Ч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 О

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 К

 

 

 

 

 «Вітчизна»

  1. Столиця України.   (Київ)
  2. Найбільша річка України.   (Дніпро)
  3. істоти, однією з особливостей яких є тіло, вкрите пір’ям.   (Птахи)
  4. Різнокольорова прикраса українського віночка.   (Стрічка)
  5. Кущова рослина, символ України.   (Калина)
  6. Мешканець Запорізької Січі.   (Козак)
  7. Розмальоване великодне яйце.   (Писанка)
  8. Перелітний птах, який будує гніздо за вікном.   (Ластівка)

 

 

 

 

1

 

 

В

 

 

 

 

2

 

І

 

 

 

 

3

Т

 

 

 

4

 

 

 

Ч

 

 

 

 

5

 

 

И

 

 

 

6

 

З

 

 

 

7

 

 

 

Н

 

 

 

8

А

 

 

 

 

 

 

 

  • Великий поет України
  • Українська народна казка
  • Друг людини
  • Друга особа Божа
  • Ця птаха підкладає свої яйця в чужі гнізда

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична

 підбірка

пісень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Легенда про пісню

 …Якось Господь Бог вирішив наділити своїх дітей талантами. Французи дістали елегантність і красу, німці – дисциплінованість і лад, італійці – хист до музики.

 Обдарувавши всіх, піднявся Господь Бог з престолу і раптом побачив у кутку дівчину.

 Вона була вбрана у вишиту сорочку, на голові багрянів вінок із червоної калини.

  • Хто ти? Чого плачеш? – запитав Господь Бог.
  • Я – українка. А плачу, бо стогне моя земля від крові і пожеж. Брати на чужині горбатіють, вороги знущаються з сиріт, у своїй хаті немає правди та волі.
  • Чому ж ти не підійшла до мене вчасно? Я всі таланти роздав. Як зарадити твоєму лиху?

І Бог подарував найдорожче – пісню. Узяла українка дарунок, міцно притиснула його до серця і понесла пісню в народ.

 

ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ

Ще не вмерла України ні слава, ні воля.

Ще нам, браття українці, усміхнеться доля.

Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Душу й тіло ми положим за нашу свободу

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,

В ріднім краю панувати не дамо нікому;

Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,

Ще у нашій Україні доленька наспіє.

Душу, тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

А завзяття, праця щира свого ще докаже,

Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже,

За Карпати відоб'ється, згомонить степами,

України слава стане поміж ворогами.

Душу, тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

                                                      П. Чубинський

Живи, Україно

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!..

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в широкому полі.

 

До суду тебе не скують ланцюги,

І руки не скрутять ворожі:

Стоять твої вірні сини навкруги

З шаблями в руках на сторожі.

 

Стоять, присягають тобі на шаблях

І жити, і вмерти з тобою,

І прапори рідні в кривавих боях

Ніколи не вкрити ганьбою!

                                    О. Олесь

ПІСНЯ ПРО УКРАЇНУ

Я йшов лугами навпростець,

Де трави у коліно,

Знайому пісню вітерець

Співав про Україну.

 

Шуміли в ній бори, ліси

І грали десь цимбали,

Козацькі давні голоси,

Мов з-під землі, лунали.

 

І моря чорного прибій

В кайданнім передзвоні

Я чув у пісні вітровій

У себе біля скроні.

 

Ловив я звуки на льоту

В повітрі голубому

І вивчив пісеньку оту

Дорогою додому.

 

І поки йшов я поміж трав

По молодому листу,

З верби сопілку змайстрував

Зелену, голосисту.

 

Тоді вдихнув пісенний звук

У дудочку вербову,

Озвався гай, озвався луг

На ту правдиву мову.

 

Шуміли в ній бори, ліси

І грали десь цимбали...

Уже й пташині голоси

Ту пісню підіймали.

 

Затихнув я, бо йшов здаля.

Дай, думаю, спочину...

Аж чую - вся моя земля

Співа про Україну.

                          П. Засенко

 

ПІСНЯ ПРО УКРАЇНУ

Дівчина-калина

В білому віночку

Вийшла із хатини,

Стала на горбочку.

А як заспівала

Солов'їно-дзвінко —

В лісі розстеляла

Килими з барвінку.

Золотила ниву,

Голубила небо,

Дітвору щасливу

Кликала до себе.

Кличе всіх щоднини

До краси і згоди

Пісня України,

Що єдна народи.

                М. Гринчук

Рідний край

(Сл. П. Голубничого, муз. І. Кишка)

Я люблю бори зелені

Що шумлять гіллям до мене,

Річку. Квіти в свіжих росах

І на нивах жито й просо. (Двічі)

 

Сад люблю, біленькі хати,

І пісні свої крилаті,

І розцвічену калину –

Нашу землю – Батьківщину. (Двічі)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікавинки

про

Україну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повiдомлення учнiв.

• Простiр землi, яку заселяють українцi, є таким великим, що аби перетнути його пiшки iз заходу на схiд, треба йти 90 днiв, долаючи щодня 30 км.

Територiя України простягається iз заходу на схiд на 1316 км, а з пiвночi на пiвдень — на 893 км.

• За площею територiї (603,7 тис. кв. км) серед європейських держав вона поступається лише Росiї.

• Протяжнiсть державного кордону України становить 7 590 км, iз них на морськi кордони припадає 1 959 км.

• Нашими найближчими сусiдами є росiяни, бiлоруси, поляки, чехи, словаки, угорцi, румуни, молдавани, болгари.

• Україна — це держава. Вона має свою Конституцiю — Основний Закон, тобто правила, за якими живуть українці. Її прийнято Верховною Радою України 28 червня 1991 року.

• 24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежностi України.

Україна є суверенною i незалежною, демократичною, соцiальною, правовою державою.

Чи знаєте ви ?

1. Які  кольорові річки є в Україні?

 Жовта (басейн Дніпра);

 Червона (басейн Сіверського Дінця);

 Біла (басейн Західного Бугу);

 Чорна (басейни Чорного моря та Дністра);

 Руда (басейн Дніпра).

 

2. Назви яких річок в Україні  мають назви свійських тварин?

 Жеребець (басейн Сіверського Дінця);

 Бичок (басейни Сіверського Дінця та Дніпра);

 Свиня (басейн Західного Бугу);

 Куриця (басейн Дніпра);

 Бик (басейн Дніпра).

 

3. Чим відрізняється «гривна»  від «гривні»?

 Гривна – це жіноча прикраса у вигляді нашийного обруча із дорогоцінного металу або знак гідності вождя для чоловіків.

 Гривня – монета із срібла вагою 205 грамів, яка використовувалась у Київській Русі з ХІ ст. Нині – назва грошової одиниці в Україні.

 

4. Який знак сучасної української символіки найдавніший?

 Це тризуб. Він відомий ще з VІ–VІІІ ст. як символ влади вождів. У  Київській Русі тризуб став великокнязівським знаком. Вперше його викарбував Князь Святослав на своїй печатці. За часів правління Володимира Великого тризуб карбували на срібних монетах.

 

5. Скільки років українському букварю?

 Перший український буквар був виданий у Львові друкарем Іваном Федоровим у 1574 році.

 

6.  Де і хто створив першу у світі демократичну Конституцію?

 Автором першої у світі демократичної Конституції був гетьман України Пилип Орлик. Документ був прийнятий у квітні 1710 року та мав назву «Конституція прав і свобод Запорозького Війська».

 

7. Коли Україна стала незалежною державою?

 24 серпня 1991 року був прийнятий акт проголошення незалежності України.

 

8. Як називається регіон, в який входить Черкаська область, Полтавська,               Кіровоградська, Дніпропетровська та частина Чернігівської, Київської та Сумської областей?

 Середнє Подніпров’я.

Цікаві факти про Україну: чи Ви знаєте, що…

* Географічно Україна розташована у центрально-східній Європі.

* Це найбільша з країн, що повністю знаходяться в Європі.

* За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та приблизно 21 місце у світі. На її долю припадає 7,3% населення Європи i 1% населення Землі.

* Цікаво, що на заході країни, між містами Ужгород і Рахів установлено знак “Географічний центр Європи”. Такий статус було зафіксовано на з’їзді географів у Відні ще у ХІХ столітті. Це було першою в історії науковою спробою визначити середину континенту.

* Через територію України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів.

* Україна володіє понад 1/4 родючих чорноземів світу

* Найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км. Це третя за довжиною і площею басейну річка Європи (після Волги і Дунаю). Бере початок з болота Аксеннінський Мох на південних схилах Валдайської височини, впадає в Дніпровський лиман Чорного моря. 65% площі басейну ріки знаходиться на території України.

* Найдовша печера в Україні — Оптимістична, що знаходиться в гіпсах Поділля (Тернопільська область). В ній розвідано і закартографовано 216 кілометрів ходів, галерей і гротів на глибині 20 м, що робить її найдовшою печерою Старого Світу, найдовшою печерою світу в гіпсах і другою за протяжністю печерою на Землі (поступається лише вапняковій Мамонтовій печері у США). Поруч, теж у Тернопільській області, розташована друга за довжиною печера Озерна, довжина її лабіринту 114 км.

Україна - це великий виробник зерна (вона входить до трійки найбільших виробників ячменю). Поруч із Францією, Німеччиною та США - один з найбільших виробників цукрового буряка, випереджуючи таких сусідів як Польща та Туреччина. Входить Україна до сімки найбільших у світі виробників цукру, рослинної олії, свинини та картоплі. Входить до п’ятірки найбільших світових виробників меду.

*  Україна – єдина країна світу, яка добровільно відмовилася від атомної зброї. Хоча голівудські продюсери полюбляють показувати у кінострічках, що терористи крадуть атомну зброю з України, це неправда.

* Україна посідає 4 місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а  кількість людей з вищою освітою на душу населення вища за середньоєвропейський рівень.

* Більшість населення України, близько 70 %, розмовляє українською мовою. Вона значно відрізняється від російської. Наша мова є однією з найбільш красивих і мелодійних. На Всесвітній конференції мовознавців у Римі (у середині 20-х років минулого століття) українську мову за мелодійністю визнали другою після італійської. Українська мова належить до найпоширеніших мов світу і займає за кількістю її носіїв 26-те місце. Вона є також другою за поширеністю серед слов'янських мов після російської. В Україні близько 31 мільйона осіб може спілкуватися українською мовою. Близько 4.1 млн. українців в Російській Федерації також знають українську мову.

* Людина, яка вшанована найбільшою кількістю пам’ятників у світі, - Тарас Шевченко, геніальний український поет, мислитель і художник.

 

 

 

Література.

 

  1. Виховні заходи. 1 – 4 класи. – Тернопіль: Мандрівець, 2008
  2. Гончаренко Л. Струнка доля у тополі. – Черкаси: Ред. – вид. відділ,1991.
  3. Дітям про державну та народну символіку України (Упоряд.  Л.М.Римар). – Х.: Вид. гр. «Основа», 2004.
  4. Куріпта В.І. Сценарії позакласних заходів для 1- 4 класів. – Х.: Вид. група «Основа», 2006. – 368 с. – (Б-ка журн. «Початкове навчання»; Вип. 5 (29)).
  5. Лопатина А., Скребцова М. Начала мудрости. 50 уроков о добрых качествах. – М.: Амрита-Русь, 2004.
  6. Лопатина А., Скребцова М. Ступени мудрости. 50 уроков о добрых качествах. – М.: ООО «Книжный Дом Локус», 2003.
  7. Лопатина А., Скребцова М. 600 творческих игр для больших и маленьких. – М.: ООО «Книжный Дом Локус», 2002.
  8. Михайленко Л.В., Реброва І.М., Сушко В.А., Лагунова Т.І. Найцікавіше про Україну: Ілюстроване енциклопедичне видання. – Харків: Торнадо, 2007. – 96 с.: іл..
  9. Мовчун А. Абетка моральності: Що в характері твоїм? – К.: Навчальна книга, 2004.
  10. Сценарії свят в початковій школі 1 – 4 класи . – Торсінг плюс , 2005
  11. Уколова Н. Практика виховання у початковій школі: сценарії, розробки уроків, дидактичний матеріал. Випуск 1. – Х.: Вид. гр. «Основа», 2004.
  12. Шевчук М. Хто придумав цей світ? Поурочна читанка для учнів початкової школи з християнської етики. Частина перша. 2006. – 104 с.

 


 

 

 

 

 

 

Урок – усний журнал

 

 

Тема. Наша Батьківщина-Україна.

 

 

 

Мета. Поглибити знання учнів про нашу державу- Україну, продовжити ознайомлення учнів з національними і державними символами, формувати національну свідомість; розвивати пізнавальний інтерес; сприяти вихованню почуття любові до рідного краю.

 

 

 

  Обладнання.Карта України,  кросворд, картки для роботи в   групах, державні символи,тілюстрації національних символів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку.

1.Орг.момент.

Учитель.Вітаю вас діти   з    початком   нового  навчального року!Школа радісно зустріла вас чистенькими й затишними приміщеннями ,світлими віконцями ,спортивними   залами і готова  турбуватися    про    вас ,   відкрити    секрети    наук,

Збагатити міцними знаннями ,які необхідні в житті кожної людини.

Учень.          Знову школа дітей стрічає,

                     Перше вересня в нас в дворі.

                     Срібно-срібно дзвоник лунає ,

                     Ясне сонечко угорі .

Учениця.     Позбігались до школи діти ,

                     Бо ж до знань усі стежки ведуть .

                     Сміх і радість повсюди , квіти …

                     Світлі класи давно вас ждуть.

Учень.          Знов уроки ,нові предмети ,

                      Добрі друзі ,пісні і сміх.

                      І відкриються знань секрети ,

                      Що їх школа дає для всіх.

Учитель.  Діти ,яке сьогодні свято ?(Відповіді дітей.)

  • Сьогодні в нашій країні свято науки і знань.Свято веселе і чудове ,бо ми живемо у вільній і незалежній державі –Україні ,де всі діти й дорослі мають право на навчання ,на одержання потрібних знань.У цей вересневий день тисячі дітей і дорослих в Україні сядуть за парти , щоб навчатися .Бо ж ми прийшли у 3 тисячоліття – вік наукового прогресу, коли без знань, без науки не обійтись жодному з нас .Кожен може досягти своїх вершин у житті .Усе це нам дає наша держава.
  • 2.Актуалізація знань

           Сьогодні ми з вами поговоримо про державу,але про яку саме вам підкаже загадка.

                У всіх людей одна святиня ,

                Куди не глянь ,де не спитай ,

                Рідніша їм своя пустиня ,

                Аніж земний в чужині край .

                Їм красить все їх рідний край.

                Нема без кореня рослини ,

                А нас  , людей, без Батьківщини.  

- Про яку святиню говориться у вірші ?(Про Україну)

- Як ми можемо назвати цей вірш ?

-Чим цікаві акровірші?

- Яке слово утворилося?

-Тож про що йтиме мова на нашому уроці?

3.Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогоднішній урок пропоную провести незвичайно,у вигляді усного журналу.Гортаючи сторінки журналу ми закріпимо свої знання про рідну державу , дізнаємось багато нового.

4.Робота з усним журналом..

- Кожна людина найбільше любить той край де живе. Кожен пишається своєю рідною землею і завжди говорить про неї тільки найкраще.Пропоную відкрити першу сторінку нашого журналу «Наукову».На якій почуєте наукові відомості про Україну.

                          Сторінка «Наукова».

  • Територія України розташована в Південно –Східній Європі
  • Кількість населення України становить приблизно 48 мільйонів людей .
  • Наша держава займає територію в 603,7 тисячі квадратних кілометрів.
  • Протяжність державного кордону України становить   7 590км,із них на морські кордони припадає 1 959 км.
  • Нашими найближчими сусідами є росіяни,білоруси, поляки,болгари,чехи словаки,румуни,молдавани.
  • Україна –це держава.Вона має свою Конституцію –Основний Закон,тобто правила за якими живуть українці.Її прийнято Верховною Радою України 28 червня 1991 року.
  • 24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України.
  • Україна є суверенною , незалежною, демократичною, соціальною , правовою державою.

               Сторінка «Державні символи».

  • Кожна країна світу обов’язково повинна мати свої три символи .Що ж означає слово символ?

(Символ-це умовне позначення якогось предмета , поняття чи явища.)

-Україна також має свої символи.І щоб перегорнути сторінку журналу потрібно розгадати кросворд.

Робота в групах .

  1. Хто автор слів Гімну України ?(Чубинський)
  2. Край.де народились і живете?(Батьківщина)
  3. Знак ,що символізує міць держави.(Герб)
  4. Людина ,яка належить до певної держави,підпорядковується законам,перебуває під її захистом.(Громадянин)
  5. Столиця України.(Київ)
  6. Найголовніша пісня України.(Гімн)
  7. Один із державних символів.(Прапор).

 

       Сторінка «Народна скарбничка»

1.Розповіді дітей.

-Майже у всіх народів ,окрім державних є ще й народні символи.

- Які народні символи українців ви знаєте?

- Рушник –своєрідний символ життєвого шляху ,важливий оберіг родинного гніздечка .Чистий,бажано новий ,рушник використовується під час церковних свят і всіх урочистих подій у житті людини.За старих часів кожна господиня намагалася вишити рушник якнайкраще ,прикрасити його різноманітними візерунками ,найчастіше червоного та чорного кольорів.Кожен колір – певний символ :білий –священний ,червоний  – колір влади ,сили, кохання ;чорний – колір смутку .

-Вінок за народними уявленнями ,сплетений із живих квітів, оберігає від злих сил .Він завжди був символом краси і чистоти і носили його незаміжні дівчата.

-Здавна українськими символами вважаються такі  рослини: верба, тополя, барвінок, калина та інші.

Верба-символ краси,неперервного плину життя .Освячені у церкві вербові гілки мають майже магічні  лікувальні властивості.

Тополя- символ сильної туги ,невимовного  смутку

Калина – «дівоча» рослина ,символізує чистоту ,кохання та красу.

Барвінок – символ вічності .Ця рослина має надзвичайні цілющі властивості .

  • Народні пісні , прислів’я ,казки , приказки ,чистомовки, скоромовки ,загадки ,ігри - це все те що збереглося з тих давніх часів і є символами і оберегами нашої української культури.

2.Робота в парах .

- З’єднайте  частини  народних прислів’їв.

         Батьківщина - мати , умій за неї постояти .

         Людина без Вітчизни , як соловей без пісні.

         Всюди добре , а вдома найкраще.

         Кожному мила , рідна сторона.

          За рідний край,  життя віддай.

- Перегорнемо наступну сторінку нашого журналу.

                  Сторінка «Розумників»

Щоб  дістатися слідуючої  сторінки  потрібно дати відповіді на запитання для юних ерудитів.

  • Які гори є на території України ?
  • Назвіть найвищу гору Карпат?
  • Які моря є на території України ?
  • Яка найбільша річка України?
  • Основний закон України.
  • Державна мова України?
  • Найголовніший майдан України?
  • Кого називають Кобзарем?
  • Що святкують українці 28 червня?
  • Що означають кольори в державному прапорі?
  • Президент нашої країни?

 

Сторінка  «Здорові діти для країни»

Фізкультхвилинка «Веселі  малята»

   Дружно разом піднялись,(Встати із-за парт)

   Вліво,вправо подивились.(Нахили голови вліво,вправо)

   Потім хутко повернулись,(Руки на поясі ,зробити поворот)

   Всім навколо посміхнулись (Посміхаються один одному)

   Поплескали в долоні(Плескають в долоні )

   І побігали як поні (Біг на місці)

   Хай лунає всюди сміх:

   Ми - малята кращі всіх!(Хором)

 

                Сторінка «Міста нашої держави»

А ця сторінка пропонує гру «Хто краще знає міста України»

 

Сторінка «Літературна»

Перш ніж опрацювати цю сторінку,пропоную послухати оповідання В.Сухомлинського  «Без Батьківщини життя-не життя». Журавлик народився на березі великого озера. Підріс,полюбив рідну землю.Але наближалася зима.Журавлик пристав до зграї інших журавлів і полетів далеко на південь.Там вічне літо ,яскраве сонце .У лісах зелені , сині, голубі папуги співають.

       А наш журавлик прилетів роздивився й засумував.Ніщо його не радує – ні пташині пісні ,ні привітне сонце.

       Ось одного разу підлетів до журавлика голубий папуга і запитав :

  • Чого сумуєш?Чом гнізда не мостиш?Журавлят не виводиш?

  Мовчить журавлик, нічого не відповідає, тільки на північ поглядає.

    Раптом насторожився ,прислухаючись до чогось.Здалеку долинув журавлиний клич :

  • Пора в дорогу !

    Змахнув журавлик крилами .

  • Куди ж ти летиш? – здивувався папуга.-Адже там холодно.Поживеш кілька місяців та й знову до нас повернешся .І що ж там хорошого на твоїй холодній півночі ?
  • А хороше те ,що я там народився ,- відповів журавлик.-Там моя Батьківщина .А без Батьківщини життя – не життя .

        Сказав те журавлик і полетів доганяти своїх товаришів.

Учитель.

  • Скажіть ,чому журавлик сумував у вирії?
  • Як ви зрозуміли назву цього оповідання?

 Не лише В.Сухомлинського хвилювала і надихала рідна Батьківщина ,а й багатьох поетів , які прекрасно описали свою любов до рідної землі .

Діти читають вірші про Україну.                                 

         Сторінка «Цікавинки про Україну»

  • В Україні є кольрові річки :Жовта(Басейн Дніпра),Червона(Сіверський Дінець),Біла(Західний Буг),Чорна(Біля Чорного моря та Дністра).
  • Є назви річок ,які мають назви свійських тварин: Жеребець, Бичок,Свиня,Куриця,Бик.
  • Чим відрізняється «гривна» від «гривні»?

Гривна-жіноча прикраса у вигляді нашийного обруча із дорогоцінного металу або знак  гідності вождя для чоловіків .

Гривня - монета із срібла вагою 205 грамів ,яка використовувалася у Київській Русі з 11  століття.Нині – назва грошової одиниці України.

                   Сторінка «Підсумкова»

Ось і прогорнули ми  останню сторінку нашого журналу. Чи сподобалось вам ? Що нового дізналися ?Що найбільше запам’яталося? Підведемо підсумок грою «Так чи ні»

  • Столиця України –Варшава.
  • Найбільша річка України –Дніпро.
  • Президент України Путін
  • Наша Батьківщина називається Китай
  • Прапор України червоного кольору
  • День незалежності 8 березня
  • Засновники Києва Щек ,Хорив ,Либідь.
  • Головна вулиця Києва Харківська
  • Державні символи України герб прапор гімн.

           Любіть Україну , як сонце любіть ,

           Як вітер і трави ,і води

           В годину щасливу і в радості мить.

           Любіть у годину негоди.
           Любіть Україну у сні й наяву ,

           Вишневу свою Україну.

           Красу її вічно живу і нову ,

           І мову її солов’їну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
doc
Додано
20 липня 2018
Переглядів
1351
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку