Перший урок "Я - громадянин України - європейської країни" (для учнів 5-7 класів)

Про матеріал

Ті держави здатні стати великими,

в яких великі малі люди.

О.Довженко

Мета: сформувати комплексне уявлення про місце і роль України в сучасній Європі; допомогти учням усвідомити важливість європейського об'єднання, приналежність нашої держави до європейської сім'ї народів, сприяти вихованню патріотичних почуттів до рідної країни та прагнення внести свій внесок у розбудову держави; виховувати чуйність, взаєморозуміння, повагу до інших людей, громадянські, моральні, інтелектуальні, емоційно-вольові якості особистості

Тип уроку: урок-вікторина

Перегляд файлу

ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА

І-ІІІ СТУПЕНІВ №2

 

 

 

 

Підготувала

класний керівник 6 класу,

учитель української мови

та літератури

      Загорулько Валентина Яківна

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\_7854891feeb6e129b1046fc487eab052.jpg2017 рік

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\A_5309.png Тема:  «Я – громадянин України – європейської країни».

 

Мета:  сформувати комплексне уявлення про місце і роль України в сучасній Європі; допомогти учням усвідомити важливість європейського об’єднання, приналежність нашої держави до європейської сім’ї народів, сприяти вихованню патріотичних почуттів до рідної країни та прагнення внести свій внесок у розбудову держави; виховувати чуйність, взаєморозуміння, повагу  до інших людей, громадянські, моральні, інтелектуальні, емоційно-вольові якості особистості

Тип уроку: урок-вікторина

Обладнання: політична карта Європи та України, символи України та ЄС, виставка літератури з даної теми, вислови про ЄС, картки із завданнями

 

Ті держави здатні стати великими,

в яких великі малі люди.

О.Довженко

Учитель

 

Україна – це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і мудрими талановитими людьми. Це велика європейська держава.

Україна – це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Устим Кармалюк та багато інших, які віддали своє життя за щастя народу. Це й такі відомі всьому світові діячі української культури, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Олександр Довженко, Марія Заньковецька, Микола Лисенко.

Кожній людині мила своя сторона! Земля, на якій ви народились, є рідною для вас, бо на ній живуть ваші мама і тато, братики і сестрички, бабуся і дідусь ваш рід, ваша родина. Наш перший урок пропоную розпочати рядками про Батьківщину Україну.

Учень декламує вірш «Моя Україна»

Учень

Моя Україна

На світі багато чудових країн,

Мені наймиліша, найкраща країна,

Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн,  

Безсмертна моя Україна.

Ти з давніх віків непокірна була

І волю свою боронила невпинно.

Нарешті збулося її здобула

Звитяжна моя Україна.

На землях твоїх неозорих степів

Живе працьовита і чесна родина,

Хвилюється колосом стиглих хлібів

Моя золота Україна.

В садах і дібровах в вечірні часи

Чарує нас пісня дзвінка солов’їна,

І чути співочі дівчат голоси,–

Пісенна моя Україна.

Тепер ще не легко живеться тобі,

Є в тому, мабуть, особлива причина.

Та все подолає в тяжкій боротьбі

Незламна моя Україна.

Квітуй, мов калина, над плесами вод,

Будь в дружбі і праці міцна та єдина.

Хай буде щасливим твій вільний народ,

Прекрасна моя Україно!

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\big-796.jpgУчитель. Так, дійсно, нам є чим пишатися. Тому що:

  • Україна – найбільша країна, яка знаходиться повністю в Європі.
  • Географічний центр Європи заходиться неподалік містечка Рахів.
  • Українці зробили найбільший келих шампанського у світі.
  • Найдовший у світі тролейбусний маршрут 96 км з’єднує Ялту й Сімферопіль.
  • Хрещатик – найкоротша центральна вулиця Європи. Її довжина усього 1225 м.
  • Найглибша у світі станція метро «Арсенальна» знаходиться в Києві і сягає 105,5 м.
  • Трембіта – найдовший музичний інструмент у світі.
  • Українці розробили літак Ан-225 «Мрія» із найбільшою у світі вантажопідйомністю.
  • В Україні зосереджено чверть світового запасу чорнозему.
  • Олешківські піски – найбільша пустеля Європи, яка простягається на 160 тис. га.
  • Пам’ятники Т.Г. Шевченку встановлено понад у 1200 містах світу і за кількістю поступаються лише Будді.

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\82068738.jpgКолективна творча справа

Завдання: створити колаж на тему «Народ мій завжди буде!»

Учням пропонується набір із фотографій краєвидів України, визначних подій для нашого народу, мистецьких конкурсів, змагань (спортивних, творчих тощо), вирізки з газет, журналів про життя та творчість співвітчизників та ін.; ватман, клей, ножиці, степлер, кольоровий папір, маркери та ін.

Учитель

Нам постійно кажуть  про те, що Україна вже є європейською державою, але чи це дійсно так?

Україна зможе по праву вважатися такою, коли в кожного її громадянина будуть європейська свідомість, європейське мислення, європейське бачення. Коли кожен зможе з гордістю сказати: «Я – громадянин України! Я – громадянин Європи!» Що особисто я можу зробити, щоб моя рідна країна стала ближчою до Європи? Я можу мислити по-європейськи, робити по-європейськи, бачити по-європейськи та показувати це всьому світові, в якому місці я б не перебував.

Коли кожен українець повірить в те, що він дійсно європеєць та почне активно доводити це в першу чергу самому собі, тоді всі інші також повірять в це! Головне – не бути пасивним, а бути свідомим громадянином. Все залежить від нас, все залежить від мене!

Тема нашого сьогоднішнього уроку «Я – громадянин України – європейської країни».

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\Україна.jpgПовідомлення учня

Наша Україна велика і простора. Розташована вона у Східній Європі, тобто в центрі європейського континенту. Простягається від Карпатських гір до синього Дону. З півдня землі омиваються Чорним та Азовським морями. На півночі сусідом України є Білорусь, на сході – Росія, на заході наша держава межує з Румунією, Молдовою, Чехо-Словаччиною, Польщею, Угорщиною. Наша Вітчизна – географічний центр Європи, що знаходиться у Закарпатті.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України проголосила Акт незалежності України та створення самостійної держави України.

Зараз Україна одна з найбільших європейських держав. Її площа 603,7 тис. кв. км. Довжина кордону становить 7700 км. На її території проживає понад 110 національностей.тПоряд з українцями в Україні мешкають росіяни, поляки, білоруси, угорці, євреї, болгари, греки, татари, молдавани, гагаузи, цигани та багато представників інших народів. Чисельність населення України становить майже 48 млн. чол.

Вистраждавши, виборовши собі волю, Україна має тепер свою державну мову, свої державні символи: герб, прапор, гімн, які уособлюють її історію, її сутність.

Учитель

Україна  - єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів. Отже майбутнє України тісно пов’язане з майбутнім Європейського Союзу.

Що таке Європа? Де вона знаходиться? І що ж це за Європейський союз, куди прагнуть вступити багато країн, серед яких є наша Україна?

Повідомлення учня

Європа – це територія, на якій відбувалися події двох світових воєн. Це і спільні гроші – євро, це і спільний дім для десятків різних націй і народів. У Європі знаходиться 48 незалежних держав і одна колонія Гібралтар. Загальна площа Європи понад 10,5 млн. кв. км. Населення – більш як 730 млн. людей.

Європа – це один із головних центрів сучасної науки, техніки та технології. На долю європейців припадає більше половини світового національного доходу та більша половина промислового виробництва. Європа – найцінніша скарбниця досягнень та пам’ятників культури. Європа – це багаторічна історія, досвід, політичні, духовні традиції європейських народів.

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\18bf92acd4352a87c7462099d03f3b5f.jpgЄвропейський Союз був створений у 1992 році. До нього входять 28 країн: Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Фінляндія, Франція, Швеція, Угорщина, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, Кіпр, Мальта, Латвія, Литва, Естонія, Болгарія, Румунія, Хорватія.

Символи Європейського Союзу

Історія створення прапору починається у 1955 році. Тоді Європейський Союз існував лише у вигляді Європейського об’єднання вугілля та сталі, до якого входило шість країн. Однак існувала окрема організація з ширшим представництвом – Рада Європи, яка була заснована на кілька років раніше для захисту прав людини та збереження європейської культури. У той час Рада Європи підбирала собі емблему.

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\european_union_grunge_flag_by_think0.jpgПісля активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапора – коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. В різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.

Гімн ЄС. У широкому значенні – це гімн не лише ЄС, але й усієї Європи. Музика гімну взята з 9 симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику слова «Оди радості», написаної у 1785 році Фрідріхом фон Шиллером. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен.

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\Portrait_of_Friedrich_von_Schiller_c.1808_09_820.jpgD:\картинки\школа\перший урок про Європу\i.jpg

У 1972 році Рада Європи (та сама організація, яка роз робила дизайн

європейського прапора) схвалила бетховенську тему «Оди радості» як свій гімн. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

У 1985 році гімн було схвалено як офіційний гімн ЄС. Втім він не має на меті замінити існуючі національні гімни європейських країн. Гімн ЄС – це утвердження спільних цінностей та їх єднання в усьому розмаїтті національних відмінностей.

  1.               Гра-тренінг «Мандрівка країнами Європи»

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\карта-Западной-Европы.jpg

  • Бачимо величезну оселю богів – Олімп. Навколо невеличкі містечка. Мешканці сердечно усміхаються і танцюють «сиртакі», вітаючи нас. (Греція).
  • Народні гуляння. Південний клімат, море. Вітаються і беруть долоню партнера між свої долоні. (Італія).
  • Бачимо засніжені Альпи, світить сонце. Люди сидять на призьбах біля будиночків і приязно нам посміхаються. На привітання схиляють низько голову і махають правою рукою. (Австрія).
  • Прекрасна столиця – Мадрид. Корида… Усі вітаються словами «Буенос Діас» і цілуються в обидві щоки, тримаючи руки на плечах партнера. (Іспанія).
  • Запахи парфумів, Ейфелева вежа, Єлисейські поля, Версаль… Усіх, кого зустрічаємо, вітаємо «Bon jour», а молодих «Sa lut». (Франція).
  • Суворий, вишуканий, архаїчний Лондон. Біг Бен. Холодно за етикетом промовляємо «Hello» і подаємо праву долоню. О п’ятій після обіду п’ємо чай. (Великобританія).
  • Край багатий лісами, горами, замками і терпким пивом. Вітаємось, часто і швидко повторюємо: «Гутен Таг». (Німеччина).
  • Чарівна копенгагенська Русалонька, казки Г.К. Андерсена, порт. Кланяємось королеві. (Данія).
  • Тут зустрічаємо Св. Миколая. (Фінляндія).

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\i (1).jpg

  1. Вікторина «Чи знаєш ти Європу?»

 

  • Як розшифровується абревіатура ЄС? Європейський союз.
  • Яка єдина грошова одиниця введена в Європейському Союзі? Євро.
  • На якому материку знаходиться Європа? Євразія.
  • В якій країні знаходиться географічнийцентр Європи? Україна.
  • Яку країну Європи називають «Країна гейзерів та вулканів»? Ісландія.
  • Яка країна на європейському континенті найменша? Ватикан.
  • Яка країна Європи найбільш густонаселена? Монако.
  • У якій країні Євросоюзу протікає найкоротша у світі річка Аріль (довжина річки – 84м)? Італія.
  • Яка гірська вершина Українських Карпат найвища? Гора Говерла.
  • Який півострів Європи найбільший? Скандинавський півострів.

 

  1. Географічне лото

     Діти отримують 2 набори карток – один з назвами країн, інший – зі столицями. Їм необхідно розкласти картки у відповідності один з одним –країна та її столиця. Для полегшення завдання діти можуть дивитися на карту Європи.

Країни:

1. Австрія –Відень.

2. Данія –Копенгаген.

3. Греція –Афіни.

4. Італія –Рим.

5. Швеція –Стокгольм.

6. Франція –Париж.

7. Німеччина –Берлін.

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\cover.jpg8. Україна –Київ

 

4. Літературна подорож «Європейські казки»

Скажіть мені, коли ми знайомимося з новою людиною, що ми робимо перш за все? Ми хочемо дізнатися про неї якомога більше, чи не так?!

А якщо ми хочемо «познайомитися» з новою країною?   Що тоді? Що може допомогти нам дізнатися про неї якомога більше цікавого, нового?

Що говорить про країну та її народ більше, ніж підручник з географії або історії?

Авжеж казки цієї країни!

 Як багато ми знаємо про Європу та ті країни, що входять до неї? Давайте помандруємо сьогодні до деяких з них, щоб трохи ближче пізнати багатобарвне обличчя європейської культури. І мандрувати ми будемо саме казками та з їхніми героями.

Франція

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\05b1be83720b847525d080732ca5c40f.jpegКраїна романтики та кохання, краси та почуттів. Столиця цієї країни – Париж. Скажіть, а якого відомого французького казкаря ви знаєте?

Так, це Шарль Перо. Він збирав різні народні казки, опрацьовував їх і видав збірник цікавих історій. Які його казки ви знаєте? А чи добре ви їх знаєте? Ось зараз і перевіримо. Я буду читати опис героя, а ви маєте його вгадати.

  • Вона була дуже доброю та вродливою. Але мачуха не любила її. Дівчина була змушена робити всю тяжку роботу по господарству: чистити котли та каструлі, мити сходи, прибирати в кімнатах, готувати. Спала вона на горищі, біля попелу. (Попелюшка)
  • Коли вона народилася, на свято прийшло багато фей. Усі вони побажали їй щастя, краси, успіху. Але одна стара фея передрекла, що дівчина вколиться веретеном та помре. (Спляча красуня)
  • Дівчинка дуже любила свою бабусю, тому часто носила їй пиріжки. Вона завжди одягала свою улюблену червону накидку з капелюшком. (Червоний Капелюшок)
  • Цей чоловік мав багато дружин, але всі вони загадково зникали. Його ім’я походило від його бороди, якою він дуже пишався. А ще у нього була таємниця, пов’язана з маленькою кімнаткою та ключем від неї. (Синя Борода)
  • Він маленький на зріст, має чотири лапи, вуса та хвіст. На відміну від своїх родичів він вмів розмовляти як людина. Завдяки його розуму та хитрощам його володар став заможним паном. (Кіт у чоботях)

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\i (2).jpg

Наступна країна – Англія (Великобританія).

Вона відома своїми легендами про королів, лицарів, героїв та грабіжників. Подивимося, чи знаєте ви їхні імена.

  • Він жив у лісі зі своїми друзями, грабував багатих і віддавав все бідним. (Робін Гуд)
  • Могутній чарівник поєднав його з каменем. І лише обраний міг дістати його. З його ім’ям ішли в бій. Ним посвячували в лицарі. (Меч Екскалібур)
  • Цей чоловік об’єднав всю Англію. Він побудував місто, що стало вінцем честі та справедливості. За його круглим столом збиралися кращі з кращих. (Король Артур)
  • Він - лицар честі. Усе своє життя він захищав свого короля, свою віру та свою країну. Його кохання до королеви оспіване в легендах. (Ланселот)

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\foto_viza_v_germaniyu_6.jpgНаш новий пункт призначення – це Німеччина.

Дуже довгий час вона складалася з маленьких князівств, кожне з котрих мало свою культуру та літературну спадщину. Але два брати Якоб та Вільгельм ..... (Грим) вирішили зібрати всі казки.  Чи впізнаєте ви їх головних героїв?

  • Ця компанія складалася з чотирьох друзів з музикальними вміннями. (Бременські музиканти)
  • Через неї вони перетворилися на лебедів. Щоб врятувати їх дівчина мала мовчати протягом семи років. (12 братів)
  • Була в одного короля дочка, гарна але дуже вередлива. Вона відмовляла всім принцам. Розлютившись король віддав її за першого ліпшого перехожого. Ним виявився молодий та розумний король. Як його звали? (Король Дроздовик)
  • Вона змушена була піти з дому та жити в лісі з маленькими чоловічками. Адже  мачуха ненавиділа її за вроду. Через це і намагалася вбити дівчину то гребінцем, то яблуком. Але справжнє кохання завжди робить дива. (Снігуронька або Білосніжка)

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\153238_600.jpg

Нашою останньою зупинкою буде – Данія.

Тут народився і творив відомий письменник і казкар – ..... (Ганс Христіан Андерсен). Усім дітям відомі його казки, а вам?

  • Всі народилися гарними, і лише він був наче маленьке чудовисько. Всі його цуралися. (Гидке каченя)
  • Ким стало Гидке каченя? (Лебідь)
  • Вона була холодна наче крига. Мешкала на Півночі і ненавиділа дітей. (Снігова королева)
  • Лише її самовідданість та палке серце допомогли врятувати кращого друга з полону (Герда та Кай)
  • Вона танцювала, а він стояв і милувався її красою. Він не був схожий на своїх «братів». Адже у нього була лише одна нога. (Стійкий олов’яний солдатик)

 

Заключне слово вчителя

На цьому наша подорож Європою закінчилася.

   Усіх вас щиро вітаю з Першовереснем, бажаю добре вчитися, аби згодом свої знання віддати нашій Україні.

   Саме ваше покоління має вирішити, наскільки привабливою для України є участь в Європейському домі? І наша країна має стати повноправним членом Європейського дому не стільки географічно, скільки  за рівням економічного розвитку. Я вірю, що не за горами той час, коли ми з гордістю будемо говорити «Я - громадянин  України – європейської країни!».

Вірш-пам'ятка громадянина України «Українським дітям»

 

Ви юний цвіт нової України,

У ваші очі дивиться народ,

Верстати шлях вам суджено єдиний:

Під кольорами сонця й небосині -

Сягнуть в житті небачених висот.

Ви - українці вдачею і словом:

Вам до лиця і щирість, і любов.

Усім співала ненька колискову

D:\картинки\школа\перший урок про Європу\15443.pngІ купіль готувала любисткову,

Щоб добро творцем кожен в світ ішов.

Не довелось вам падать на коліна

Під знависнілих яничарів крик.

Сьогодні час великого прозріння:

Шукайте в праці й злагоді спасіння –

І вас Господь благословить на вік.

 

docx
Додано
29 січня 2018
Переглядів
2533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку