Первоцвіти у творчості українських письменників. Презентація

Про матеріал
Збереження рідкісних і ранньоквітучих рослин від знищення; Розвиток творчих здібностей дітей в рамках природоохоронної діяльності; Виховувати почуття гордості за українську інтелігенцію, яка відіграла вирішальну роль у культурному піднесенні України, почуття патріотизму, власну відповідальність за долю природи, усвідомлюючи те , що більша в світі краса – це краса природи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Первоцвіти у творчості українських письменників Колбасіна Тетяна Павлівна керівник гуртків Великоновосілківської районної станції юннатів та вчитель біології Великоновосілківської гімназії

Номер слайду 2

Мета: Збереження рідкісних і ранньоквітучих рослин від знищення;Розвиток творчих здібностей дітей в рамках природоохоронної діяльності;Виховувати почуття гордості за українську інтелігенцію, яка відіграла вирішальну роль у культурному піднесенні України, почуття патріотизму, власну відповідальність за долю природи, усвідомлюючи те , що більша в світі краса – це краса природи.

Номер слайду 3

Рослинний світ колобродить… Весна - це дивовижне оновлення природи,всюдисуще торжество життя. Її ознаки довкруж помітні ще задовго до танення снігів, до повсюдного зелен – квіту. А рослинний світ? Він вже колобродить, увесь у тремкому очікуванні. Він уже від зимової сплячки прокидається, він вже зачинає соками нуртувати… Поспішають і трав'янисті рослини. Деякі з них зацвітають до танення снігів. Така неспроможна сила життя, такий одвічний поклик природи… (Андрій Кондратюк)

Номер слайду 4

Ранні гінці весни. У вірші Борис Грінченка “Перші проліски ” любі серцю спогади: Ви сьогодні мене звеселили,Нагадали минуле мені;Нагадали коханої очі,Що блакитні були і ясні Проліски оспівані у творах багатьох українських письменників. Ніжні почуття до голубої квітки у вірші Лесі Українки“В магазині квіток ”. Сільська дівчинка, не знайшовши у міськомумагазині квіток, що нагадували б їй рідний край,раптом побачила у зустрічної жінки… проліски - і тоді вона:“…згадала околиці рідні: Скрізь квіти, ряст, ясна роса…На проліски білі, на квіти лагідніСкотилася тихо сльоза…!

Номер слайду 5

Ранні гінці весни. Винятковою життєздатністю ніжної квітки захоплювався Олександр Олесь: Зима… і пролісок блакитний!Навколо ще лежать сніги, А він всміхається привітний, А він вже скинув ланцюги. Цією ніжною з'явою на тлі весняного оновлення чудувався юний Максим Рильський : Поле чорніє. Проходять хмари,Гаптують небо химерною грою. Пролісків перші блакитні отари…Земле! Як тепло нам із тобою!

Номер слайду 6

Желаю вам удачи и творческих успехов, уважаемые коллеги!Вы можете использовать данное оформление для создания своих презентаций, но в своей презентации должны указать источник шаблона: Олифирова Татьяна Ивановна,учитель русского языка и литературы. СОШ № 14 г. Северодонецка До ранніх гінців весни належить і сон-трава . Вона викидає на поверхню землі спершу квіти. Сон – трава в піснях оспівана, в художніх творах описана. Як сон – трава при долині Вночі розцвітає…Рядки із Шевченкової поеми “Княжна”. І в іншому вірші поет пише: Не сон-трава на могиліВночі процвітає…У “Лісовій пісні “ Лесі Українки”Вже й сон - трава перецвітати стала. От – от зозуленька маслечко сколотить,в червоні черевички уберетьсяі людям одміряти літа. Ранні гінці весни

Номер слайду 7

Навесні, коли розквітають проліски та ряст, парубки й дівчата юрбою ходили в ліс і там топтали ряст, приспівуючи: Топчу, топчу ряст, ряст,Бог здоров'я дасть, дасть.Іще буду топтати, Щоб на той рік діждати. Т. Г. Шевченко у поемі “Княжна” показав , що у світі все перехідне й минуще: Загинеш, серденько, загинеш,Мов ряст весною у ночі. Справжнє торжество природи

Номер слайду 8

Знали її лікарі давнини- Гепократ, Плідій, Гален. Наукова назва рослини-Tussilago -туссіляго- від двох латинських слів, які означають “кашель знищую”. Народна прикмета каже: “Якщо серед снігу на проталинах з'являться перші жовті квіточки мати-й мачухи – чекай тепла”. Надзвичайно цілюща рослина. Тільки сонечко пригріло,Мати-й-мачуха з’явилась. Серед чорної земліСяють Сонечки малі. Золотим промінням сяють,Нашу землю зігрівають,Щоб прокинулась вонаІ до нас прийшла весна!

Номер слайду 9

Павло Тичина відгукнувся в глибоко емоційній творчості своєї про вісника пробудження природи : Цвіт в моєму серці. Ясний цвіт - первоцвіт. Ти той цвіт, мій друже, Сріблястий первоцвіт. Ах, ізнов,кохана,Де згучала рана,-Квітне цвіт- первоцвіт!Первоцвіти – ключики від літа…Прозорий поетичний малюнок у вірші Миколи Чернявського «Пісні Кавказькі» Вийди, мамо, з хати, подивись на чудо: На горі з-під снігу трава сходить всюди!Вийди на покрівлю, стань на край острішка: Первоцвіт з під кригиглянув на моріжку!

Номер слайду 10

За першими гінцями весни угору викидають свої квіти і чарівні конвалії, і зелений барвінок. Молода прозора зелень повсюдно і щільно укриває землю. Тріумфальний похід зелен –квіту триває, заселяючи наше серце, беручи в полон художню свідомість, поетичну уяву. Мальовнича краса України. Прозорий ,поетичний малюнок у вірші Миколи Чернявського «Пісні Кавказькі» Вийди, мамо, з хати, подивись на чудо: На горі з-під снігу трава сходить всюди!Вийди на покрівлю, стань на край острішка: Первоцвіт з під криги глянув на моріжку!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Номер слайду 14

Література. Фон презентації автор Оліфірова Т.І. Андрій Кондратюк “З вишневого саду”Твори українських поетів Т. Г. Шевченко, П. Тичина, Леся Українка, Максим Рильський, Борис Грінченко, Борис Грінченко.

pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку