Урок. "Особливості будови грибів: грибна клітина, грибниця, плодове тіло."

Про матеріал
Ознайомлення учнів з особливостями будови грибів, порівняти їх з особливостями будови тварин і рослин.
Перегляд файлу

Особливості будови грибів: грибна клітина, грибниця, плодове тіло. Лабораторне дослідження. Будова шапинкових грибів

Цілі уроку:

освітня: ознайомити учнів з особливостями будови грибів, порівняти їх з особливостями будови тварин і рослин;

розвивальна: розвивати вміння порівнювати об’єкти і процеси та формулювати висновки, використовувати раніше вивчений матеріал та проводити аналіз інформації;

виховна: виховувати розуміння єдності всього живого, тісних зв’язків між організмами та вразливості природи до діяльності людини.

Обладнання і матеріали: плакати або слайди презентації із зображенням особливостей будови грибів та механізмів їхнього живлення, фотографії та малюнки грибів.

Базові поняття і терміни уроку: гриби, гетеротрофи, шапинкові гриби, плісняві гриби, міцелій (грибниця), шапинка, ніжка, плодове тіло.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Бесіда

  • Які гриби вам відомі?
  • У чому полягає схожість грибів і рослин?
  • Як живляться гриби?
  • Що спільного в живленні рослин і грибів?
  • Які існують відмінності в живленні рослин і грибів?

III. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя з елементами бесіди

Клітини грибів покриті твердою оболонкою — клітинною стінкою, яка складається з полісахаридів на 80–90 % (у більшості це хітин). Ядер може бути одне або декілька. З органел грибної клітини слід назвати мітохондрії, лізосоми, вакуолі, що містять запаси живильних речовин. Роль запасної речовини у грибів виконує глікоген. Крохмалю в грибів немає. Клітини не містять пластид і хлорофілу, тому гриби не можуть здійснювати фотосинтез. Гриби умовно поділяють на нижчі і вищі. Вегетативне тіло грибів називається грибницею, або міцелієм, воно складається з окремих ниток — гіфів. Ці нитки розміщені всередині субстрату, на якому живуть гриби. Найчастіше грибниця займає велику територію. Через міцелій відбувається всмоктування поживних речовин осмотичним шляхом. Гриби з найпримітивнішою будовою міцелію не мають, їхнє тіло складається з однієї клітини. У грибів зі складнішою будовою міцелій часто добре розгалужений, одноклітинний, багатоядерний.

У вищих грибів міцелій багатоклітинний. У вищих грибів міцелій розділений перегородками на окремі клітини, містить одне або декілька ядер. У більшості грибів, що мають їстівне плодове тіло (за винятком трюфелів, строчків і зморшків), плодове тіло утворене ніжкою (пеньком) і шапинкою. Вони складаються зі щільно прилеглих ниток грибниці. У ніжці всі нитки однакові, а в шапинці вони утворюють два шари — верхній, покритий шкіркою, пофарбовану різними пігментами і нижній. В одних грибів нижній шар пронизаний численними трубочками (білий гриб, підберезник, маслюк) — це трубчасті гриби, а в інших — пластинками (рижики, сироїжки) — це пластинчасті гриби.

IV. Лабораторне дослідження

Тема. Будова шапинкових грибів

Мета: ознайомитися з будовою шапинкових грибів.

Обладнання та матеріали: плакати або слайди презентації із зображенням шапинкових грибів, свіжі екземпляри шапинкових грибів (за наявності), зошит, підручник.

Хід дослідження

1. Розглянути свіжі екземпляри шапинкових грибів (за наявності), ознайомитися із плакатами або слайдами презентації, на яких продемонстровано їхню будову.

2. Замалювати будову шапинкового гриба в зошиті.

3. Указати основні структури шапинкового гриба: грибницю і плодове тіло з ніжкою і шапинкою.

4. Скласти таблицю, у якій вказати функції, які виконують структури, вказані на рисунку.

5. Зробити висновок, у якому вказати, як пов’язана будова структур шапинкового гриба із функціями, які вони виконують.

V. Домашнє завдання

Вивчити відповідний матеріал з підручника.

 

docx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
6663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку