Підготовка до НМТ 2024 Біологія Вуглеводи, ліпіди, жири

Про матеріал
Білки́ — великі біомолекули та макромолекули, які містять один або кілька довгих ланцюгів амінокислотних залишків, сполучених пептидними зв'язками. Білки виконують широкий спектр функцій всередині організмів, включаючи каталізацію метаболічних реакцій, реплікацію ДНК, реагування на подразники, створення структури клітин і організмів і транспортування молекул з одного місця в інше. Білки відрізняються один від одного насамперед своєю послідовністю амінокислот, яка диктується послідовністю нуклеотидів їхніх генів і яка зазвичай призводить до згортання білків в специфічну тривимірну структуру, яка визначає його активність. В однині (білок) термін найчастіше використовують для посилання на білок як речовину, коли неважливий її конкретний склад, та на окремі молекули або типи білків, у множині (білки) — для посилання на певну кількість білків, коли точний склад важливий.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка до НМТ 2024 Біологія. Тема: Органічні сполуки – вуглеводи, ліпіди, білки

Номер слайду 2

Органічні речовини – хімічні речовини з атомами Карбону, які сполучаються між собою, утворюючи карбонові ланцюги. Починати вивчення органічних речовин у біології треба з понять «мономер» та «полімер». Мономер («моно» - один)– це одна сполука. Наприклад, амінокислота. Полімер («полі» - багато)– це велика кількість таких сполук. Наприклад, декілька амінокислот, з’єднавшись між собою, утворили білок. У даному випадку білок – це полімер. На ЗНО необхідно також знати, що моносахариди – це мономери для полісахаридів. Нуклеотиди – це мономери для нуклеїнових кислот.

Номер слайду 3

Для наочності я своїм учням пояснюю так: мономер – це один вагон, а полімер – це потяг.Із теми вуглеводи необхідно знати класифікацію цих речовин та деяких представників. Рибоза, дезоксирибоза, глюкоза, фруктоза – моносахариди. Сахароза, лактоза – дисахариди. Хітин, глікоген, целюлоза, крохмаль – полісахариди. Для того, щоб краще запам’ятати, до складу яких організмів входять полісахариди, я створив такий малюнок.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У клітинній стінці грибів та зовнішньому скелеті представників Членистоногих (комахи, ракоподібні) основним полісахаридом є хітин. Резервним полісахаридом цих істот є глікоген. Запам’ятай, що глікоген запасається також і у людей. Що стосується рослин, то до складу їхніх клітинних стінок входить целюлоза. Вона ж є основним полісахаридом. Резервний полісахарид – крохмаль. Моносахариди, дисахариди – солодкі, розчинні у воді. Полісахариди – не солодкі, не розчинні у воді.

Номер слайду 6

Функції вуглеводів:1) Резервна.2) Структурна.3) Захисна: зв’язують токсини та радіонукліди, запобігаючи їх потраплянню у кров.4) Енергетична: при розщепленні 1 г цих сполук виділяється 17,6 к. Дж енергії.

Номер слайду 7

Ліпіди – органічні речовини, переважно не розчинні у воді (розчинні у ефірі, хлороформі, бензині). Прості ліпіди: спирт гліцерол + жирні кислоти. Складні ліпіди: прості ліпіди + інші сполуки, наприклад, білки, вуглеводи. Представники ліпідів, які треба знати на ЗНО: жири, стероїди, воски, фосфоліпіди. Жири відкладаються у вигляді жирових включень у клітинах рослин і тварин. Стероїди представлені статевими гормонами та кортикостероїдами

Номер слайду 8

Воски вкривають листки наземних рослин, запобігаючи надмірному випаровуванню води. Із восків бджоли будують стільники, у ссавців віск надає шкірі еластичності та зменшує зношення волосяного покриву. Фосфоліпіди проявляють амфіфільні властивості. Одна частина молекули фосфоліпіду розчинна у воді (головка, яка складається із залишку ортофосфатної кислоти, залишку гліцеролу), інша частина – нерозчинна у воді (хвіст, що складається із залишку жирних кислот).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Функції ліпідів: Резервна. Структурна: фосфоліпіди беруть участь в утворенні біологічних мембран. Енергетична: при розщепленні 1 г жиру виділяється 38,9 к. Дж енергії. Травна: є розчинниками для вітамінів А, D, E, K. Регуляторна: стероїдні гормони регулюють перебіг фізіологічних процесів в організмі. Захисна: формують жирову тканину навколо важливих органів, наприклад, нирок. Теплоізоляційна. Джерело метаболічної води (при окисненні 1 гр жиру виділяються 1,1 г води).

Номер слайду 11

Білки – високомолекулярні нітрогеновмісні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот. Молекули у складі білків сполучені між собою пептидними зв’язками. Прості білки утворені амінокислотними залишками. Складні білки містять небілкові компоненти – вуглеводи, ліпіди, атоми мікроелементів. Розрізняють чотири рівні просторової організації білків. Розглянь малюнок.

Номер слайду 12

1) Первинна структура – це послідовність амінокислотних залишків, з’єднані пептидними зв’язками. 2) Вторинна структура – це спіраль. Наявні водневі зв’язки. 3) Третинна структура – це глобула. Наявні ковалентні дисульфідні та нековалентні йонні, гідрофобні й електростатичні зв’язки. 4) Четвертинна структура – це білковий комплекс (кілька глобул). Наявні йонні, гідрофобні та електростатичні зв’язки.

Номер слайду 13

Денатурація – процес порушення структури білків, який супроводжується розгортанням білкової молекули без зміни її первинної структури. Ренатурація – процес відновлення початкової структури білків. Деструкція – необоротний процес руйнування первинної структури білків.

Номер слайду 14

Функції білків: Структурна: складові хрящів, сухожилків - колаген, кісток – осеїн, кігті, роги, волосся – кератин. Рухова: забезпечується скоротливими білками – актином, міозином, тубуліном. Транспортна: перенос хімічних речовин з током крові, наприклад, гемоглобін є переносником кисню. Захисна: імунологічний захист за допомогою імуноглобулінів, інтерферонів. Сигнальна: білки, що розташовані на поверхні клітинних мембран та сітківці ока реагують на чинники зовнішнього середовища. Регуляторна: гормони білкової природи, як-от, інсулін та соматотропін регулюють фізіологічні процеси. Каталітична: усі ферменти мають білкову природу та пришвидшують перебіг хімічних реакцій. Запасаюча: білок казеїн міститься у молоці, овальбумін – у пташиних яйцях. Енергетична: при розщепленні 1 г цих сполук виділяється 17,2 к. Дж енергії.

Номер слайду 15

Ліпіди (грец. lipos — жир) — велика група природних гідрофобних сполук, неоднорідних за хімічним складом і біологічними функціями, які об’єднують за такими критеріями: 1) обмежена розчинність у воді та полярних розчинниках і, навпаки, хороша розчинність у неполярних розчинниках; 2) знаходження в природі у вигляді складних ефірів вищих жирних кислот; 3) наявність в усіх живих організмах.

Номер слайду 16

Ліпіди класифікують:за функціями, які вони виконують в організмі, виділяють ліпіди запасні та мембранні (фосфоліпіди та гліколіпіди);за фізичними властивостями — нейтральні (неполярні) та полярні;за хімічними властивостями — ліпіди , які омилюються лугами (жири, віск, складні ліпіди), та неомилювані ліпофільні речовини.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Функції ліпідів: Запасаюча — жири є основною формою запасання ліпідів у клітині. Енергетична — значна частина енергії, яка споживається клітинами хребетних тварин у стані спокою, утворюється у результаті окиснення жирів (при окисненні вони дають більше, ніж у два рази більше енергії у порівнянні з вуглеводами). Жири використовуються і як джерело води (при окисненні 1 г жиру утворюється більше 1 г води). Захисна — підшкірний жировий шар захищає організм від механічних пошкоджень. Структурна — фосфоліпіди входять до складу клітинних мембран. Теплоізоляційна — підшкірний жир допомагає зберегти тепло. Гормональна (регуляторна) — гормон наднирників (кортизон) і статеві гормони (прогестерон і тестостерон) є стероїдами. Змащуюча — воски покривають шкіру, шерсть, пір'я і оберігають їх від води. Восковим нальотом покриті листя багатьох рослин, віск використовується при будівництві бджолиних сот.

Номер слайду 19

Будова білків. Білки є обов'язковою складовою частиною будь-якого живого організму і відіграють важливу роль у забезпеченні процесів життєдіяльності. До складу білків обов'язково входять чотири хімічні елементи: Карбон, Гідроген, Оксиген і Нітроген. Багато білків містять ще і Сульфур. До складу деяких входить Фосфор. Є білки, що містять атоми металів. Білки — природні високомолекулярні речовини (полімери), що складаються із залишків амінокислот.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Структура білків. Білки (протеїни, поліпептиди) — найчисленніші, найбільш різноманітні біополімери, що мають першорядне значення для клітин. До складу молекул білків входять атоми Карбону, Гідрогену, Оксигену, Нітрогену, а і іноді Сульфуру, Фосфору і Феруму. Мономерами білків є амінокислоти, які (маючи у своєму складі карбоксильну та аміногрупи) мають властивості і кислоти, і основи, отже є амфотерними сполуками.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ПІДГОТОВКА ДО НМТ БІОЛОГІЯ

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
8 лютого
Переглядів
188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку