Підрядні з'ясувальні речення

Про матеріал

Презентація створена для роботи вчителя, може бути використана для вивчення і закріплення навчального матеріалу. Ілюструє правило утворення і вживання підрядних з*ясувальних речень зі получником "dass"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Der Objektsatz Підрядне з*ясувальнеречення

Номер слайду 2

Складнопідрядне речення Складнопідрядне речення складається з головного і одного чи кількох підрядних, які поєднуються з головним за допомогою сполучників підрядності або сполучникових слів. В головному та підрядному реченнях певний порядок слів.

Номер слайду 3

HAUPTSATZ Головне речення Головне речення є незалежним, самостійним реченням. Відмінювана частина присудка стоїть на 2 місці (відокремлюваний префікс – на останньому). Er geht in die Schule. Якщо присудок складений, відмінювана частина займає 2 місце, незмінна частина стоїть на останньому місці в реченні. Er ist gestern in die Schule gegangen.

Номер слайду 4

NEBENSATZ Підрядне речення Підрядне речення не є незалежним, воно доповнює головне речення відповідаючи не певне питання, і не може бути самостійним. Речення починається зі сполучника, відмінювана частина присудка стоїть на останньому місці. Dass er eine Reise nach Berlin macht, … Підрядне речення може стояти перед та після головного речення.

Номер слайду 5

Der Temporalsatz Підрядне з*ясувальне речення відповідає на питання непрямих відмінків і виконує роль додатка Mia erzдhlt (worьber?), dass ihre Familie Weihnachten im Dorf feiert.

Номер слайду 6

Der Temporalsatz Підрядне з*ясувальнеречення вводиться за допомогою сполучника dass Ich weiЯ, dass Deutschland in Mitteleuropa liegt.

Номер слайду 7

1. Змінювана частина присудка переміщується в підрядному речення на останнє місце Monika sagt, dass alle Kinder kommen. 2. Відокремлюваний префікс НЕ відокремлюється. Man schreibt, dass alle Deutschen sich auf dieses Fest vorbereiten. 3.Якщо присудок складений, то обидва слова стоять в кінці підрядного речення: незмінювана частина на передостанньому місці, змінювана - на останньому Der Sohn erzдhlt, dass die Jungen in der Pause FuЯball gepielt haben.

ppt
Додано
24 січня 2023
Переглядів
1142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку