Підсумковий урок з розділу: "Країни Африки", 10 клас

Про матеріал

Підсумковий урок з розділу: "Країни Африки" представлений у формі географічної вікторини. Вікторина складається із розділів: "Впізнай країну", "Відомі особистості", "Страви національної кухні".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни Африки. Вікторина

Номер слайду 2

Впізнай країну Найбільша за площею державою чорного континенту. Берегова лінія - найдовша серед держав Магрибу (політичного об'єднання країн Північної Африки). Її протяжність складає 988 кілометрів.

Номер слайду 3

Алжир

Номер слайду 4

Найбільш густонаселена країна Африки. Тут мешкає майже 191 млн чоловік. У країні народжується найбільша у світі кількість близнюків. Приблизно 50 на 1000 новонароджених. Це вчетверо частіше, ніж будь-де на планеті. За це країну ще називають Землею близнят.

Номер слайду 5

Нігерія

Номер слайду 6

Столиця найменьшої за площею країни отримала свою назву на честь англійської королеви, що правила в ті роки, коли місто було засноване. Більше половини всього працездатного населення працює в сфері туризму, на якому тримається економіка всієї країни.

Номер слайду 7

Сейшельські Острови

Номер слайду 8

Столиця цієї країни – найбільше місто Африки. Тут проживає майже 19 млн людей. 95% території це пустеля. Основна частина населення проживає на 5% території. Одна з найпопулярніших країн для туризму серед українців.

Номер слайду 9

Єгипет

Номер слайду 10

Єдина з країн Африки, що не входить до Африканського союзу. Тут ростуть найсмачніші у світі мандарини та апельсини, а кози легко лазять по деревах. У найбільш родючих куточках цієї країни одна фінікова пальма приносить близько п'ятдесяти кілограмів фініків щорічно.

Номер слайду 11

Марокко

Номер слайду 12

Країна славиться на весь світ своїми бігунами. Наприклад, у 2010 році зі 156 міжнародних марафонів у 126 перемогли саме представники цієї країни. Причому більшість із них – представники племені календжин. Науковці досі намагаються знайти розгадку цього феномену.

Номер слайду 13

Кенія

Номер слайду 14

Девіз держави – «Дощ» (слово «pula»). Так називається і грошова одиниця країни. А ще цим словом тут вітають один одного.18% території займають заповідники і національні парки. В одному з них, парку Чобе, мешкає найбільша на Землі популяція слонів. Там проживає більше ста тисяч слонів. У цій країні розташований найбільший кар’єр з видобутку алмазів на планеті — Джваненг.

Номер слайду 15

Ботсвана

Номер слайду 16

Країна є світовим лідером з виробництва какао, та займає третє місце на планеті за обсягом вирощування кави. Також найбільший експортер пальмової олії і натурального каучуку в Африці. Торгівля слоновою кісткою, завдяки якій країна і отримала свою назву, припинилася в цій місцевості ще в 18 столітті, так як ці величезні тварини були повністю винищені.

Номер слайду 17

Кот-д'Івуар (Берег Слонової Кістки)

Номер слайду 18

Єдина африканська країна, яка входить в G-20 клуб урядів і глав центральних банків країн з найбільш розвиненою економікою, і такою що розвивається. Водночас, країна поки не входить в двадцятку найбільших економік світу, є світовим лідером з видобутку платини, алмазів, золота та мінералів які рідко зустрічаються.

Номер слайду 19

Південно Африканська Республіка

Номер слайду 20

Це країна в Східній Африці, де вже давно триває громадянська війна. Згідно з проведеним дослідженням, піратська діяльність щорічно приносить цій країні близько двохсот мільйонів доларів США. В країні навіть існує «піратська біржа» , де продаються і купуються акції. Тільки це акції не компаній і корпорацій, а майбутніх піратських нападів.

Номер слайду 21

Сомалі

Номер слайду 22

Відомі особистості Перший дослідник, який зазначив основні риси рельєфу Південної Африки, а також вивчив річку Замбезі, поклавши початок дослідженню озер Танганьїка і Ньяса. Його іменем названі міста – в Малаві та Замбії, водоспади, що знаходяться в нижній течії річки Конго, гори на північно-східній частині берега озера Ньяса.

Номер слайду 23

Давид Лівінгстон

Номер слайду 24

Постать цього чоловіка є беззаперечно ключовою в історії ХХ сторіччя: ще за життя його ім’я стало символом незламності духу, відданості своєму народові та ідеям демократії. Він очолював рух проти апартеїду в Південній Африці, пережив майже три десятиліття у в’язниці, став тріумфальним першим чорношкірим президентом своєї країни, та лауреатом Нобелевської премії миру в 1993 році.

Номер слайду 25

Нельсон Мандела

Номер слайду 26

Південноафриканський кардіохірург, який, 3 грудня 1967 року, першим здійснив пересадку серця від людини людини. Хоча перший пацієнт прожив із пересадженим серцем усього 18 днів, це був успіх. Причиною смерті стала двобічна пневмонія, що розвинулася внаслідок застосування високих доз імуносупресантів.

Номер слайду 27

Крістіан Барнард 

Номер слайду 28

Французький письменник родом з Алжиру. Автор творів «Листи до німецького друга» і роману «Чума». Лауреат Нобелівської премії в галузі літератури 1957 року

Номер слайду 29

Альбер Камю

Номер слайду 30

Британський виконавець, автор пісень і музичний продюсер, відомий передусім як вокаліст та клавішник знаменитого рок-гурту. Співак народився в Занзібарському султанаті під британським протекторатом, нині територія Танзанії. Прославився своїм яскравим сценічним образом і чотириоктавним вокальним діапазоном.

Номер слайду 31

Фредді Мерк'юрі лідер рок-гурту Queen

Номер слайду 32

Страви національної кухніАфриканська кухня, використовує багато місцевих фруктів й овочів, екзотичної дичини та риба океанів, що омивають материк. Завойовники й мандрівники кілька століть поспіль дарували африканцям свої національні традиції, роблячи місцеву кухню ще більш різноманітною та цікавою.

Номер слайду 33

Берберська, алжирська, туніська, мароканська, маврітанська кухні використовують крупу, яка стала популярною і серед українців. Її виготовляють із зерен пшениці або проса. Для приготування використовується груба манна крупа, яку збивають у більші частинки, просіюють через сито та висушують. Далі використовують в якості гарніру, до якого подають м’ясо, рибу або овочі.

Номер слайду 34

Кускус

Номер слайду 35

Різні варіації цієї страви готують у всій північній Африці, але особливу популярність вона завоювала на батьківщині – в Єгипті. Страва готується з листя овочів із гіркуватим смаком, яке відокремлюють від стебел, рубають і варять в бульйоні з коріандром і часником. Подається страва зі шматочками курячого або кролячого м’яса, іноді їх замінюють бараниною або рибою.

Номер слайду 36

Молохея

Номер слайду 37

Це південноафриканський різновид в’яленого м’яса. Найчастіше його готують із яловичини, але він прекрасно виходить і з інших видів м’яса, наприклад, зі страусиного. Тонкі м’ясні смужки маринують з різними спеціями та сіллю і сушать.

Номер слайду 38

Білтонг

Номер слайду 39

Назва цієї рослини пов’язана із птахом Фенікс, міфічним персонажем, що повстає з попелу. Вона ідеально пристосована для життя в пустелі. Плоди дуже поживні. Їх можна смажити, парити, додавати в якості спецій, їсти сирими, запиваючи молоком. Вживання цих сухофруктів допомагає швидше відновиться після важких хвороб, покращує самопочуття при анемії, очищає легені від мокроти, зміцненню серцево-судинну та імунну систему.

Номер слайду 40

Фініки

pptx
Додав(-ла)
Hromylo Svitlana
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку