Пізнаємо природу 5 кл, Із чого все складається

Про матеріал
Розробка презентації для "Пізнаємо природу" у п'ятому класі. Тема: Із чого все складається? Розглянемо поняття молекула, атом, дифузія, В ході експерименту доведемо, що значно швидше дифузія відбувається в газах, адже відстані між молекулами набагато більші. У твердих тілах дифузія теж відбувається, але дуже повільно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із чого все складається?

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Давньогрецький філософ і вчений Демокріт Абдерський прагнув зрозуміти, чому вода кудись зникає під час кип'ятіння. Роздумуючи над цим, він дійшов висновку, що всі тіла тільки здаються суцільними, але ми не бачимо того тому, що вони складаються із дуже дрібних часточок. Це стверджував учений понад 2500 років тому.

Номер слайду 5

Своєрідним будівельним матеріалом речовин є атоми. Учені довели, що атоми мають дуже малі розміри. Так, у крапці, поставленій на папері графітовим стрижнем олівця, атомів більше, ніж зірок на нічному небі. Атоми бувають різних видів. Нині відомо понад 100 видів атомів, що відрізняються між собою будовою. Причому атоми одного виду можуть входити до складу різних речовин. Наприклад, одні й ті самі види атомів входять до складу цукру й олії. Важливо, що атоми одного виду мають однакову будову незалежно від того, до складу якої речовини вони входять. Кожен вид атомів має свою назву. Її записують з великої літери. До цукру й олії входять три види атомів. Один має назву Карбон, другий - Гідроген, третій - Оксиген.

Номер слайду 6

Атоми можуть сполучатися між собою й утворювати молекули Багато речовин складаються саме з молекул, наприклад вода, водень, кисень.

Номер слайду 7

Схема утворення молекул води, а з них речовини і тіла

Номер слайду 8

Уявити розміри молекули вам допоможе таке порівняння: молекула у стільки разів менша за яблуко, у скільки наша планета Земля більша за нього.

Номер слайду 9

Учені довели, що молекули перебувають у безперервному русі. Коли, малюючи аквареллю, ти промиваєш пензлик у склянці з водою, то вона набуває кольору акварельної фарби. Той самий результат можна отримати, якщо акварельну фарбу помістити на дно склянки з водою і залишити на певний час. Рухаючись, молекули фарби заповнять проміжки між молекулами води, і вода в склянці забарвиться. Це явище дістало назву дифузії.

Номер слайду 10

Перегляньте відео: https://www.youtube.com/watch?v=ST6sca. VI6 Zw

Номер слайду 11

Значно швидше дифузія відбувається в газах, адже відстані між молекулами набагато більші. (Пригадай, чи швидко поширюються в повітрі запахи освіжувачів повітря, парфумів тощо.)У твердих тілах дифузія теж відбувається, але дуже повільно.

Номер слайду 12

На малюнку зображено три хімічні стакани. У них поклали по 2 шматочки цукру-рафінаду і налили однаковий об’єм води, але різної температури. У якому стакані температура була найвища, а в якому — найнижча? Поясніть, що із зображеного на малюнку допомогло вам із відповіддю.

Номер слайду 13

Пройдіть тестhttps://naurok.com.ua/test/start/1076092

Номер слайду 14

Підводимо підсумки:

pptx
Додано
26 вересня 2023
Переглядів
611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку