План - конспект виховної години " Правила гарної поведінки"

Про матеріал
"Правила гарної поведінки". Прищеплювати дитині гарні манери важливо, бо вони допомагають їй бути уважною до людей навколо. Манери спрямовують фокус уваги дитини із її власних бажань і потреб на бажання й потреби інших. Таким чином, манери допомагають дітям стати кращими.
Перегляд файлу

                     «Правила гарної поведінки.»

Дата проведення :

Мета: ознайомити учнів із загальними правилами поведінки, систематизувати знання дітей про слова та правила ввічливості, доброти, поваги; виховувати шанобливе ставлення до людей; розвивати культуру поведінки.

Обладнання: кросворд, асоціативний кущ, роздруковані вислови, вивіски ситуацій, сигнальні картки, ілюстрації до теми, карта подорожі.

Хід заняття:

1. Організація класу

     1.1. Привітання з учнями

Рівно, прямо ми сидимо,

Якщо за столом ... (їмо).

 

Щоб було дуже мило,

Загорнемо його красиво,

Стрічкою перев'яжемо,

Поздоровлення скажімо! (Подарунок на день народження)


Ми на день народження

Не прийдемо без ... (запрошення).

 

Ми одягнемось пристойно,

Акуратно, симпатично,

І подарунок ми візьмемо,

Якщо в ... (гості) ми підемо.

 

  • Про що піде у нас мова?
  • Чого вчать нас рядки цієї загадки?
  • Зараз ви вирушили стежинкою життя, і рухаєтеся в правильному напрямку. Нехай цей шлях не буде для вас важким, а навпаки дуже цікавим і неповторним.  Нехай він буде всіяний успіхами, творчими досягненнями.
  • 2.1. Створення проблемної ситуації
  • Щоб дізнатись тему нашого уроку, Вам потрібно у правильному порядку так розташувати букви, щоб утворилося цілі 2 слова     ПОВЕДІНКА.   ПРАВИЛА   ЕТИКЕТА.

2.2 Оголошення теми заняття.

-     Поведінка – це дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя.  Серед багатьох наук, без яких не обійтись людям, є дуже особлива і необхідна для всіх — наука спілкування з людьми, наука поваги один до одного, вміння вести  себе так, щоб оточуючим було з нами приємно і зручно. Без цієї науки не можна було б людям жити, працювати і відпочивати разом. Дуже важливо знайти правильну лінію поведінки.  На сьогоднішньому занятті ми познайомилися із золотим правилом поведінки, дізнаємося  більше про основні риси культурної та вихованої людини: ввічливість, уважність до людей, скромність, тактовність та люб’язність, відповідальність.

                               https://www.youtube.com/watch?v=YXzFriRGWiM

 

2.3  «Знайомство».

Передаючи один одному мікрофон, ви повинні назвати своє  ім’я  та якусь рису характеру, що свідчить про Вас як про виховану, моральну людину. Але є одна умова: названа вами риса має починатися  на літеру, що є у вашому імені. Ось мене звуть Оксана, я – організована.

2.4. Кущ понять і термінів.

Ви себе охарактеризували, а давайте розберемо всі ці риси характеру.      У вас  на парті є  терміни, які характеризують правила гарної поведінки.  (діти по одному читають кожну рису і коротко характеризують . Вихованість – це і вміння поводитись, це і вміння вітатись, і підтримувати в товаристві розмову, і правильно їсти, одягатись, і вміння поводитись у громадських місцях, а також людяність. Ввічливість — ознака добре вихованої людини, вміння ласкаво й привітно обійтися з людиною. Доброта — це чутливе, дружнє ставлення до людей; привітність, ласка, прихильність, це ще й співчуття, щирість і щедрість людської душі і велика любов. Повага - це почуття прихильного ставлення, пошани, що грунтується на визнанні заслуг, високих позитивних якостей, вияв цього почуття, авторитет. Взаємоспілкування – вміння висловлювати свою думку, а також розуміти співрозмовника.  Привітання – це капелька щастя близькій вам людині до будь-якого свята. Любов - це надприродне почуття, яке властиве кожній людині, любов до матері,  рідних,  до коханої людини, чи до Батьківщини. Етикет — норми й правила, які відображають уявлення про гідну поведінку людей у суспільстві).

 

 

Застольные игры: Ромашка с заданиями → slotObzor.com                        

                                                          

                                                           Вихованість

 

                                     

                                       Ввічливість                     Повага

 

 

 

 

                                                  Взаємоспілку-                 Привітання

                                         вання

 

 

                                               Любов          Етикет


 

  • А скажіть, а яка риса є найголовніша? (всі, адже одна доповнює іншу)
  •                   Так, завжди потрібно слідкувати за свою поведінкою, манерами спілкування, жестами. Адже, це насамперед впливає на те, як сприймуть нас у певному колі осіб, яка думка про нас складеться.

https://www.youtube.com/watch?v=6jXr1vl49_M

 

https://www.youtube.com/watch?v=Iv0djZshrU4

 

У сучасному світі не знати правил етикету — значить начхати проти вітру, виставивши себе при цьому в незручному становищі. На жаль, багато хто сприймає дотримання певних  правил спілкування, як щось соромне, вважаючи це ознакою високолобих естетів, які дуже далекі від реального життя. Однак ці люди забувають про те, що груба і нетактовна поведінка може викликати таку ж реакцію у відповідь.

 

2.5  «Мозговий штурм».

C:\Users\Admin\Documents\Етикет\Слайд2.JPGC:\Users\Admin\Documents\Етикет\Слайд1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Насправді, основи етикету досить прості. Це культура мови, елементарна ввічливість, охайний зовнішній вигляд та вміння керувати своїми емоціями. І те, й інше стосується як чоловіків, так і жінок.

  • Якщо ви вимовляєте фразу: «Я вас запрошую», це означає, ви платите. Інше формулювання: «А давайте сходимо до ресторану», — у цьому випадку кожен платить за себе, і тільки якщо чоловік сам пропонує заплатити за жінку, вона може погодитись.
  • Не варто запрошувати дівчину на побачення через смс-повідомлення і тим більше спілкуватися так з нею.
  • Не кладіть смартфон на стіл у громадських місцях. Вчиняючи таким чином, ви показуєте, наскільки важливу роль у вашому житті відіграє пристрій зв'язку і наскільки сильно вам нецікава докучлива балаканина, що відбувається поруч. Будь-якої хвилини ви готові залишити марні розмови і вкотре перевірити стрічку в Instagram, відповісти на важливий дзвінок або відволіктися, щоб дізнатися, які п'ятнадцять нових рівнів вийшли до Angry Birds.
  • Якщо ви йдете з кимось, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатись і вам.
  • Якщо вас образили, не слід відповідати аналогічною грубістю, і, тим більше, підвищувати голос на людину, яка вас образила. Не спускайтеся до його рівня. Усміхніться і ввічливо відійдіть від невихованого співрозмовника.
  • Хто б ви не були — директор, академік, жінка похилого віку чи школяр, — входячи в приміщення, вітайтеся першим.
  • Інтелігентні люди знають, що приходити в гості належить у призначений час або з дуже невеликим запізненням і в максимально охайному й ошатному вигляді.
  • Прийти в дім із квітами — це завжди добре.
  • Багато хто вважає, що суші можна їсти лише паличками. Однак, це не зовсім правильно. На відміну від жінок, чоловікам суші можна їсти руками.

  Я б хотіла зупинитись на темі столових приборів і розібрати  деякі жести.

   Хороших ресторанів з кожним днем ​​стає все більше. Вони відрізняються просунутої та оригінальною кухнею, а також якісним обслуговуванням. Правила поведінки гостей повинні відповідати  рівню такого закладу - для цього необхідно дотримуватися певних правил етикету.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uRZ6rHRHx0Y

 

 

 

-  Чи потрібно дотримуватись усіх цих правил?

 

-  Якщо ви запам’ятаєте ці прості правила і надалі будете  ними користуватися, то можна сказати, що ви оволодієте  найважливішими основами сучасного етикету, і це  ще не раз стане  в пригоді. Тому що виховані люди завжди мають перевагу на невихованими.

Я дуже трепетно ​​ставлюся до правил гарного тону. Як передати тарілку. Чи не кричати з однієї кімнати в іншу. Не відчиняти закриті двері без стуку. Пропускати вперед даму. Мета всіх цих незліченних простих правил - зробити життя кращим. Я ретельно стежу за своїми манерами. Це не якась абстракція. Це всім зрозуміла мова взаємної поваги.

                                                                                американський актор Джек Ніколсон


 

Застольные игры: Ромашка с заданиями → slotObzor.com                        

                                                          

                                                                                                    

                           Вихованість

 

                                     

    Ввічливість                       Повага

 

 

                                                      Правила

 Взаємоспілку -     гарної

    вання                           поведінки

                                                Привітання

                                             

 

            Любов           Етикет

 

 

 

 

 

 

 

 

П  О В Е Д І Н К А .    П Р А В И Л А .    .                  Е Т И К Е Т А.

 

docx
Додано
17 березня 2022
Переглядів
525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку