План-копспект до уроку з музичного мистецтва у 4 класі. Урок 18 «На гостини до сусідів (продовження)» (за підручником Арістова)

Про матеріал
Мета: познайомти з музичною культрою білоруського а молдовського народів, визначити особливість та спорідненість української та білоруської музики; формувати та розвивати навички контролю за співом емоцйності музично-творчі здібності; виховувати інтерес повагу до білоруської та молдовської народної творчості.
Перегляд файлу

Тема: "На гостини до сусідів" (продовження)

Мета: познайомти з музичною культрою білоруського а молдовського народів, визначити особливість та спорідненість української та білоруської музики; формувати та розвивати навички контролю за співом емоцйності музично-творчі здібності; виховувати інтерес повагу до білоруської та молдовської народної творчості.

Музичний матеріал: білоруська народна пісня-танець "Бульба", молдовсьий народний танець "Молдовеняска", білоруська народна пісня "Перепілонька", російська народна пісня "Зі в'юном я ходжу."

Тип уроку: урок поглиблення теми.

Обладнання: музичнні інструменти (фортепіано, тембрво-шумові інструменти), музичний центр, ілюстрації до музични творів, фонохрестоматія 4 клас.

 

 

 

ХІД УРОКУ

  1. ОРГІНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
  1. Музичне вітання.

 

copy-.png

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

 

  • Допоможи Скомороху Тріольчику визначити, до якої групи належать російські інструменти, з якими сьогодні ознайомилися.

7 завдання 1.jpg

  • Назви характерні особливості частівок. Зроби відповідні записи в зошиті, які допоможуть тобі виконати проект.

7 завдання 2.jpg

  • Розкажіть, як на Русі називалися мандрівні «музиканти-акробати».

7 завдання 3.jpg

  1. ЗАСВОЄННЯ НОВИХ ЗНАНЬ
  • Знайомство з культурою та звичаями  Білорусії

Білоруси. як і українці, походять від слов'ян. У IX-XI століттях територія сучасної Білорусі входила до складу давньоруської держави - Київської Русі, яка пізніше розділилася на окремі князівства - так почалося формування білоруської народності, її мови, культури, звичаїв.

Музика білоруського народу має не менш тривалу історію. У своїх піснях білоруси відобразили свою любов до волі, міць духу, віру в добро і справедливість, гумор.

Як і всі слов’янські народи, білоруси дуже полюбляють співати й танцювати. Найвідомішим білоруським народним танцем є бульба, що означає «картопля». Тож не складно здогадатися, що саме прославляє цей танець: звісно, свою годувальницю картоплю. У цьому танці рухами зображають посадку картоплі, вирощування та збір урожаю.

 

СЛУХАННЯ МУЗИКИ Танец «Бульба»

 

Аналіз прослуханого твору

- Чим цей танець відрізняється від інших? (пісня-танець)

- Як ви гадаєте, чому танець має таку незвичну назву? (Танець "Бульба" показує глядачеві трудовий процес, пов'язаний з посадкою, обробки та викопуванням картоплі.)

- Що білоруси змальовують в своєму танці? ( Любов до праці, як їх основна національна риса, відображена і в пісенному, і в танцювальному мистецтві цієї країни.)

- Який він за характером? (Пустотливий та завзятий  танець).

 

ВІДОМОСТІ ПРО ТАНЕЦЬ «БУЛЬБА»

Той, хто добре працює, той добре і веселиться. Після напруженого трудового дня приходить усвідомлення прекрасно зробленої роботи. Ноги самі просяться в танок, а завзята "Бульба" об'єднує всіх в бешкетному танці!

Танець - один з найдавніших видів народної творчості в Білорусії. Білоруський танцювально-пісенний фольклор незвичайно різноманітний і багатий. Надзвичайно широкий круг його сюжетів і тем. За ігровим, обрядовим, календарним і трудовим танців ми маємо можливість отримати уявлення про характер, життя і побут народу.

Білоруси - це веселий і працьовитий народ. Любов до праці, як їх основна національна риса, відображена і в пісенному, і в танцювальному мистецтві цієї країни. Невипадково, багато білоруських танці відображають у своїй композиції і рухах трудовий процес. Це танці "Бульба", "Льонок", "Качан", "толкачікі" та інші.

У класичному танці "Бульба" беруть участь одні дівчата.  Вони  мають продемонструвати і свою працьовитість, і свою безтурботну вдачу, і своє танцювальне мистецтво. Танець "Бульба" - це прекрасний приклад того, як можна з легкістю і веселощами ставитися до стомлюючої роботі, і як можна після нелегкої праці розслабитися в пустотливий і завзятою танці.

 

 

 

Велика кількість білоруських народних пісень і танців виконують під акомпанемент народних інструментів.

9 жалейка.jpg

Жалейка — білоруський духовий язичковий музичний інструмент, що має вигляд очеретяної трубки з роговим або берестяним розтрубом.

 

 

Знайомство з культурою та звичаями  Молдови

Молдовська культура нерозривно пов'язана з народами, що населяють Молдову (в першу чергу — з молдовським народом), з молдовською мовою та іншими мовами Молдови, знаходиться у взаємодії з культурами Румунії, України і Росії, а також інших сусідніх з Молдовою країн.

Молдовська музика має глибокі національні традиції. Для неї характерне використання таких народних музичних інструментів як най, флуер і ін.

Молдовський фольклор також багатий на народні пісні й танці, чарівні народні казки, гуморески тощо.

Найпопулярнішим молдовським танцем є жок. Він звучить у швидкому темпі. Визначте, до якого народу є подібний народний одяг Молдови?

 

СЛУХАННЯ МУЗИКИ: Чиокырлия, Жок. ГААНТ имени Игоря Моисеева

 

Молдовська народна казка

 Жив-поживав король, мав він одного сина. Сталося так, що хлопець занедужав. Найліпші лікарі королівства не знали, чим зарадити. Та якось прийшов у палац старий відун, оглянув королевича й сказав:

— Видужає королевич, коли з'їсть язик птаха-нептаха. якого вб’є людина-нелюдина, рушницею-нерушницею, зробленою з дерева-не-з-дерева.

Скликав тоді король своїх бояр, щоб вони розтлумачили слова старця. Вирішили бояри, що цей птах-жайворонок. Людина-нелюдина то, звичайно, пастух, бо живе він не в селі, як усі люди,

а в лісі, як дикий звір. Не з людьми час проводить, а з вівцями — яка ж він людина? А дерево-недерево — це липа, яка має деревину м'яку, неміцну. А рушниця-нерушниця — це лук зі стрілами, адже він зроблений цілком із липи, а тятива — з лика.

Наказав король виготовити лук і відправити пастуха за жайворонком. Довго наздоганяв пастух жайворонка, втомився і сів перепочити. Раптом жайворонок сам сів на землю й запитав людським голосом:

  Чому ти переслідуєш мене, невже вбити хочеш? Адже ми з          тобою давні друзі, а ти стрілу на мене націлив.

— Не я тебе прагну вбити, а бояри, — відповів пастух, та й розповів усе, що знав.

Розсміявся отут жайворонок і заспівав:

— Обдурили тебе бояри! Птах я справжній.

А рушниця-нерушниця — це трубочка з бузини, з якої хлопчиськи горохом стріляють. Бузина і є дерево-недерево, тому що майже вся вона з м’якості, тільки трубка тверда. А ось люди-нелюди — це ті, хто тебе вбити мене послали. У боярина під шапкою розуму дуже мало, ну, а може бути, і зроду його не бувало!

Проспівавши цю пісеньку, жайворонок злетів високо в небо... Пісеньку цю жайворонки співають і донині. Ледве вгледівши пастуха, то високо злітають, то падають каменем униз, увесь час співаючи.

141-1.jpg

Флуер - народний духовийм узичний інструмент.  Рід дерев'яної поздовжньої відкритої флейти з клювообразним мундштуком. Флуер поширений в Молдавії, Румунії та інших балканських країнах.Флуер - це древній пастушачий інструмент. Чабани  його використовують для збору корів і овець в отару. Флуер часто присутня в молдавських казках віршах, піснях.

  1. images.jpgВОКАЛЬНО-ХОРОВА РОБОТА
  • РОЗСПІВКА

 

 

  • РОБОТА НА ПІСНЕЮ

noty_muzyki_kak_upoitelny_v_rossii_vechera_5160_0.png

 

  1. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

- З музичною культурою яких народів ми познайомились сьогодні на уроці? (Білоруського та молдовського народів)

- Як називається білоруський танець? (Бульба)

- Чим цей танець відрізняється від інших? (Пісня-танець)

- Як ви гадаєте, чому танець має таку незвичну назву? (Танець "Бульба" показує глядачеві трудовий процес, пов'язаний з посадкою, обробки та викопуванням картоплі.)

- Що білоруси змальовують в своєму танці? ( Любов до праці, як їх основна національна риса, відображена і в пісенному, і в танцювальному мистецтві цієї країни.)

- Що таке Молдовеня́ска? (Молдавський  народний танок.)

- Чи споріднена музична культура білоруського та молдовського народів з музикою українського народу? Чим саме?

 

docx
Додано
23 січня 2020
Переглядів
2419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку