План роботи бібліотекаря школи

Про матеріал

Шкільна бібліотека є структурним підрозділом гімназії, який здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу. Свою роботу вона організовує спільно з педагогічним колективом відповідно до планів роботи і регламентуючої документації.


Перегляд файлу

                                                          Затверджую

                                                           Директора Хлипнівської ЗОШ І-ІІ ст.

                                                             ______ Т.О.Галузінська

 

 «___»___________2017р.

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН РОБОТИ

бібліотеки Хлипнівської ЗОШ І-ІІ ст.

на 2017-2018 навчальний рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз роботи бібліотеки Хлипнівської ЗОШ І-ІІ ст..

у 2016-2017  навчальному році

 

Шкільна бібліотека є структурним підрозділом гімназії, який здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу. Свою роботу вона організовує спільно з педагогічним колективом відповідно до планів роботи і регламентуючої документації.

         Робота бібліотеки ведеться згідно річного плану. Вона спрямована на національне, громадське, трудове, естетичне виховання; виховання культури читання учнів, поповнення і збереження книжкових фондів; керівництво позакласним читанням. Робота бібліотек у  2016-2017  навчальному році спиралася на вирішення завдань по  інформаційному забезпеченню навчально-виховного процесу та здійснювала інформаційно-бібліографічний супровід упровадження Державних стандартів освіти.

Бібліотекар Ліпніцька В.М.  на протязі року:

  • здійснювали системну, цілеспрямовану допомогу школярам в успішному засвоєнню навчальних програм, розвитку їх творчого мислення, пізнавальних інтересів і здібностей з використанням бібліотечного ресурсу;
  • надавали інформаційну підтримку педагогічним працівникам у підвищенні методичної культури та педагогічної майстерності, допомогу в діяльності вчителів й учнів в освітніх проектах;
  • формували в учнів навички незалежного користувача бібліотеки, навчали користуватися книгою й іншими носіями інформації, пошуку, відбору й критичній оцінці інформації;
  • удосконалювали традиційні  й освоєнні  нові  бібліотечні технології. Забезпечували  можливості найбільш повного й швидкого доступу до документів. Надавали  методичні  консультаційні допомоги педагогам, батькам, що вчаться в одержанні інформації.
  • Використовували різні форми проведення масових заходів.

Саме тому бібліотека гімназії стала  інформаційним центром як для учнів, так і для вчителів,  одним із важливих напрямків роботи якого є формування інформаційної культури читачів з використанням різних джерел інформації.

    Протягом 2015-2016 навчального року бібліотекар школи продовжувала формування бібліотечного фонду, який відповідав би за змістом освітнім, виховним та інформаційним потребам, а також забезпечував  бібліотечне обслуговування учнів та вчителі.

              Наша бібліотека продовжуватиме свою діяльність  у всіх напрямках, за якими працює гімназія. 

 

Основні показники роботи шкільної бібліотеки:

Основні показники

Навчальний рік

2015-2016

2016-2017

Кількість учнів в школі

 

 

Всього читачів

 

 

Всього читачів учнів

 

 

% читачів

100%

100%

% відвідувань

 

 

Книговидача

 

 

Фонд підручників

 

 

Видано підручників

 

 

Проведено масових заходів

 

 

Проведено уроків інф. грам.

 

 

Періодична література(кількість газет, журналів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основні завдання і напрями роботи бібліотеки

у 2016-2017 навчальному році

Невід’ємною складовою науково-освітянського та інформаційного простору є бібліотеки, які накопичують, зберігають і поширюють знання, що зафіксовані у друкованих та інших носіях інформації. Саме бібліотека є найважливішою творчою лабораторією, саме від її ресурсів і послуг залежить якість та зміст навчально-виховної роботи. Книга – це скарб, мудрість і досвід, ретельна праця, творча думка і презентація ідей.

Сьогодні основними завданнями шкільної бібліотеки є:

  1. Піднесення бібліотечної справи на якісно новий рівень, інформатизація бібліотечних процесів, впровадження в роботу бібліотеки нових інформаційно-комунікаційних технологій, навчання користувачів технологіям інформаційного самообслуговування, створення нових та поповнення існуючих баз даних матеріалів, необхідних для забезпечення навчально-виховного процесу.
  2. Сприяння реалізації державної політики в галузі освіти, розвитку навчально-виховного процесу; виховання загальної культури, національної свідомості, шанобливого ставлення до книги.
  3. Підвищення інформаційної, освітньої, культурологічної, виховної, пізнавальної, інтелектуальної функцій, які вміщують найповніше інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу, надання інформаційно-методичної допомоги учням, педагогам в оволодінні основами наук і організації навчально-виховного процесу
  4. Координація роботи шкільної бібліотеки зі школярами, педагогами, батьками в популяризації книги, в задоволенні інформаційних потреб книгокористувачів, формуванні в них навички читання літератури.
  5. Виховання у школярів інформаційної культури, культури читання; формування вмінь користуватись бібліотекою, її послугами, книгою, довідковим апаратом, базами даних, розвиток творчої думки, пізнавальних здібностей та інтересів школярів. Забезпечення росту професійної компетентності педагогічних кадрів.
  6. Систематична робота шкільного бібліотекаря зі збереження, зміцнення та розширення книжкового фонду, формування ядра книжкового  фонду, основу  якого складала б українська книга; поповнення шкільного фонду краєзнавчими й бібліотекознавчими матеріалами, літературними доробками місцевих авторів; розширення книжкового фонду  засобами проведення доброчинних акцій «Подаруй книгу».
  7. Якнайповніше забезпечення реалізації таких принципів функціонування шкільної бібліотеки, як пріоритет читацьких інтересів, глибоке і копітке їх вивчення та задоволення відповідно до можливостей бібліотеки: формування в дітей стійкої потреби в книзі.
  8. Популяризація книги, постійне оновлення матеріалів, календаря пам’ятних дат, даних про новини бібліотеки, нові надходження, програмних творів, творів письменників Запоріжжя, рекомендаційних списків літератури та іншої інформації.
  9. Підвищення авторитету шкільного бібліотекаря, збільшення ролі його праці в навчально-виховному процесі школи, сприяння зростанню соціальної активності шкільного бібліотекаря, його готовності до сприйняття нових ідей, маркетингової діяльності як засобу та інструменту оптимізації процесу обслуговування і розширення сфери впливу шкільної бібліотеки.

 

 

 

 

 

 

                                   Діяльність шкільної бібліотеки щодо сприяння

гуманізації та духовного становлення школярів

 

п/п

               Зміст роботи

  1.  
  2.  

 

 Термін

 виконання

Відповідаль-

ний

 Відмітка

 про виконан-ня

  1.  
  2. 1.  Робота з читачами щодо формування і задоволення їх читацьких потреб

1.1.

Організувати екскурсії першокласників у шкільну бібліотеку. Ознайомити їх з Правилами користування бібліотекою та книгою під час перереєстрації та запису до бібліотеки, знайомство з фондом, оформлення зошита обліку читачів шкільної бібліотеки по класам».

Вересень 2017

     Бібліотекар               

 

1.2.

Оформлення картотеки читацьких формулярів у звязку з переформуванням класів. Перереєстрація читачів на 2015-2016 навчальний рік

До

05.10. 2017

 Бібліотекар               

 

1.3.

Вивчення інтересів читачів (як учнів, вчителів, так і батьків) шляхом анкетування, систематизація та аналіз статистичних даних на основі читацьких формулярів, бесід під час запису читачів, виборі книги, роботі ДБА бібліотеки

Протягом року

 Бібліотекар               

 

1.4.

Консультація з читачами під час видачі літератури щодо правил користування бібліотекою.

Протягом року

 Бібліотекар               

 

1.5.

Заходи по залученню читачів до бібліотеки, організації їх обслуговування.

Протягом року

Бібліотекар               

 

1.6.

Створення читацького активу

Вересень 2017

Бібліотекар               

 

1.7.

Провести рекламу бібліотеки «Бібліотека-царство книг»

Вересень 2017

Бібліотекар               

 

1.8

Провести аналіз читацьких формулярів.

 

Березень 2018

Бібліотекар               

 

 

2.  Індивідуальна робота з читачами

  1.  

2.1.

Проведення рекомендаційних бесід з учнями під час видачі літератури.

Протягом року

Бібліотекар               

 

2.2.

Бесіди про прочитану книгу.

Протягом року

Бібліотекар               

 

2.3.

Консультації про вибір літератури біля книжкових полиць.

 

Протягом року

Бібліотекар               

 

 

2.4.

Керівництво читанням, допомога у виборі книг. Робота з окремими групами читачів.

Протягом року

Бібліотекар               

 

 

3. Взаємодія шкільної бібліотеки з педпрацівниками

3.1.

Інформаційне забезпечення вчителів новинками літератури, що надійшли до бібліотеки:

Протягом року

Бібліотекар               

 

 

  • випуск інформаційних списків;

1 раз на місяць

Бібліотекар               

 

 

  • інформація про надходження нових підручників, програмної літератури, літератури з позакласного читання, методичної та нової педагогічної літератури;

По мірі надходження

Бібліотекар               

 

 

-   організація  та проведення «Дня  інформації» для вчителів.

Вересень 2017

 

Бібліотекар               

 

3.2.

Допомога в підготовці та проведенні предметних тижнів 

Протягом року

Бібліотекар               

 

3.3.

Спільна робота шкільної бібліотеки та педагогічного колективу щодо збереження фонду підручників:

Протягом

року

Бібліотекар

Учителі школи

 

 

- організація видачі (прийому)

підручників класним керівникам

1-9 класів;

Вересень 2017,

травень 2018

 

Бібліотекар                класні керівники

 

 

- робота з ліквідації заборгованості

підручників;

Травень 2018

Бібліотекар                класні керівники

 

 

- перевірка підручників протягом

року.

За окремим графіком

Бібліотекар                актив бібліотеки

 

3.4.

Проведення разом з учителями заходів щодо популяризації книги та читання.

Протягом року

Бібліотекар                вчителі  мови та літератури

 

 

4.Масова робота з популяризації літератури

1

Оновлення постійно діючих книжкових виставок

Вересень-жовтень

 

Бібліотекар               

 

2

Створення постійнодіючої книжкової виставки «Звичаї та традиції українського народу»

Протягом року

Бібліотекар               

 

3

Тематична виставка «Хай буде вільна Україна на всі часи, на всі роки» 

 

Серпень

 

Бібліотекар               

 

4

Книжкова виставка  «Торуємо стежки до знань»

Серпень

Бібліотекар               

 

5

Усний журнал  « Де починається моя Батьківщина»

 

18.09.2017

Бібліотекар

 

  6

Тематична виставка  «Немає подвигів забутих»   

21.09.2017

Бібліотекар             

 

 7

Літературна година «І.Карпенко-Карий– найвидатніший український драматург ХІХст.»  до дня народження Івана Карповича Карпенка-Карого (Тобілевича)(1845-1907), українського драматурга

29.09.2017

Бібліотекар                вчитель української мови та літератури

 

 

8

 Година цікавих повідомлень  до дня бібліотек  «Бібліотека: від минулого до  сучасного»

30.09.2017

Бібліотекар               

читацький актив

 

9

День української писемності та мови

 

09.11.2017

Бібліотекар               

 

10

Історичний екскурс «Жертви голодомору».  Всеукраїнська  акція «Засвіти свічку»

 25.11.2017

 

Бібліотекар               

 

11

Виставка - огляд « Ми проти СНІДу !» - до  Міжнародного дня порозуміння з ВІЛ- інфікованими

 

До 01.12.2017

 

Бібліотекар               

 

12

Бесіда  біля книжкової полички «Жити – Вітчизні служити» до Дня Збройних Сил України

06.12.2017

 

Бібліотекар               

 

13

Тематична виставка до176 річчя від дня народження Михайла Петровича Старицького (1840-1904), українського письменника, режисера, актора, театрального і громадсько-культурного діяча

До 14.12.2017

Бібліотекар               

 

14

Акція «Напиши лист Святому Миколаю»

До 18.12.2017

Бібліотекар               

 

 

 

15

80 років від дня народження В’ячеслава Чорновола

24.12.2017

Бібліотекар

 

16

Конкурс новорічних листівок та малюнків «Здраствуй, Новий рік»

До 30.12.2017

Бібліотекар                читацький актив

 

17

120 років від дня народження Володимира Миколайовича Сосюра

06.01.2018

Бібліотекар

 

18

80 років від дня народження Василя Семеновича Стуса

08.01.2018

Бібліотекар

 

 

19

День Соборності України

22.01.2018

Бібліотекар

 

 

20

День пам’яті Героїв Крут

 

29.01.2018

Бібліотекар

 

21

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15.02.2018

Бібліотекар

 

22

День Героїв Небесної Сотні

 

20.02.2018

Бібліотекар

 

23

Міжнародний день рідної мови

 

21.02.2018

Бібліотекар

 

24

Книжкова виставка «Слово Тарасове вічне» - до дня народження   Шевченко Т.Г.

 09.03.2018

 

Бібліотекар 

 

25

Книжкова виставка « Попіл Чорнобиля в наших серцях» -  до річниці  аварії на Чорнобильській АС

 25.04.2018

Бібліотекар               

 

26

Дні пам’яті та примирення,присвячені пам’яті жертв Другої світової війни

08.-09.05.2018

Бібліотекар

 

 

27

День Перемоги

09.05.2018

Бібліотекар

 

 

28

Міжнародний день сім’ї

15.05.2018

Бібліотекар

 

5.Інформаційна та довідково-бібліографічна робота

  1.  

        1. Інформаційно-бібліографічна діяльність бібліотеки

1.

День інформації   «Зустріч з книгою»

Жовтень 2017,

лютий 20178

Бібліотекар               

 

2.

Виставка «Письменники-ювіляри»

Протягом року

Бібліотекар               

 

3.

Вивчення літературних потреб

дітей, вчителів за допомогою

опитувань , проведення анкетування читачів.

Протягом року

Бібліотекар               

 

4.

Бібліографічні огляди книг і

періодики.

Жовтень 2017,

Лютий 2018

Бібліотекар               

 

5.

Підготовка інформаційних

сторінок в бібліотеці.

Протягом року.

 

Бібліотекар               

 

 

Інформаційно-пізнавальна година

«Перлини України»

Грудень

Бібліотекар               

 

6.

 

 

Складання і використання рекомендаційних списків  читання

Вересень 2018

 

 

Бібліотекар               

 

 

 

2.Краєзнавча робота

1.

Ведення краєзнавчої картотеки

Протягом року

Бібліотекар               

 

2.

Бесіда  «Стежиною батьківського краю»

30.10.2017

 

Бібліотекар             

 

 

3.Популяризація бібліотечно-бібліографічних знань

 

1.

1 клас

  Знайомство зі шкільною бібліотекою «В країні  книжкового царства» (Екскурсія по шкільній бібліотеці)

 

 

02.09.2017

Бібліотекар               

 

2.

Правила спілкування з книгою:

- гігієна читання (бесіда );

- як правильно читати(бесіда).

Протягом року

Бібліотекар               

 

 

1.

2 клас

Екскурсія до бібліотеки. «Читач

у бібліотеці»(правила поводження  в бібліотеці).

 

 

 

07.09.2017

 

Бібліотекар               

 

 

1.

3 клас

Структура книг. Вибір книг  в бібліотеці.

 

17.09.2017

 

Бібліотекар               

 

2.

Періодичні видання для молодших школярів

 

Вересень

2017

Бібліотекар               

 

3.

Бібліотечний урок «Як з’явились перші книги» 

Листопад 2017

Бібліотекар               

 

 

1.

4 клас

Бесіда-діалог «Скарб таємничий із книжної полиці»

 

15.09.2017

 

Бібліотекар               

 

3

Бібліотечний урок «Твої перші енциклопедії, словники, довідники».

20.11.2017

Бібліотекар               

 

 

1.

5 клас

Вересневі зустрічі в шкільній бібліотеці. «Структура книги».

 

Вересень

2017

Бібліотекар               

 

2.

Бібліотечний урок «Подорож до країни Словникової»

15.12.2017

 

Бібліотекар               

 

 

1.

6 клас

Бібліотечний урок «Бібліотека – царство книг»

 

 

Вересень

2017

Бібліотекар               

 

3.

Конкурс бібліотечних ерудитів «Уважні та начитані»

18.03.2018

 

Бібліотекар               

 

 

1.

7 клас

 Бібліотечний урок «Довідково -бібліографічний апарат бібліотеки»

 

 

Вересень

2017

Бібліотекар               

 

2.

Бібліотечний урок  «Мистецтво книго творення» .

28.01.2017

 

Бібліотекар               

 

 

1.

9 клас

Вересневі зустрічі в шкільній

бібліотеці. «Методи самостійної

роботи з книгою».

Вересень

2017

Бібліотекар               

 

2.

«Робота з джерелами інформації»-  бесіда в бібліотеці.

Листопад

2017

Бібліотекар               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Ведення довідково-бібліографічного апарату

1.

Каталогізація нової літератури.

Протягом року

Бібліотекар               

 

2.

Поповнення і редагування каталогів, картотек.

Протягом року

Бібліотекар               

 

3.

Збирання матеріалу та оформлення

 тематичних папок.

Протягом року

Бібліотекар               

 

4.

Вивчення та аналіз шкільних програм, внесення відповідних коректив до ДБА бібліотеки

Вересень 2016

Бібліотекар               

 

 

 

5.Довідково-бібліографічне обслуговування.

1.

Бібліографічні довідки: тематичні адресні, уточнюючі.

Протягом року

Бібліотекар               

 

2.

ДБО учнів, вчителів.

Протягом року

Бібліотекар               

 

3.

Бібліографічні огляди книг і періодичних видань

1 раз на місяць

Бібліотекар               

 

 

6.Формування бібліотечного фонду

  1. Комплектування. Організація фонду. Розміщення. Списання.

1.

Облік бібліотечного фонду

(сумарний та індивідуальний),

технічна обробка.

Протягом

року

Бібліотекар               

 

2.

Каталогізація, розміщення всіх

видів видань.

Протягом

року

Бібліотекар               

 

3.

Вилучити і списати застарілу методичну літературу та підручники 

Травень 2018

Бібліотекар               

 

4.

Розміщення літератури за

таблицями ББК.

Протягом

року

Бібліотекар               

 

5.

Передплата періодичних видань

на 2015 рік.

Жовтень 2017

Бібліотекар               

 

6.

Робота по доукомплектуванню

фонду бібліотеки.

Протягом

року

Бібліотекар               

 

  1.  
  2. Збереження книжкового фонду.

1.

 Проводити  ремонт літератури.

Протягом

року

Бібліотекар                Актив бібліотеки

 

2.

Знепилювання книжкового фонду, санітарні дні.

Останній день місяця

Бібліотекар               

 

3.

Ліквідація читацьких

заборгованостей.

Протягом

року

Бібліотекар               

 

4

Проводити рейди перевірки стану збереження підручників

Раз на місяць

Бібліотекар               

 

 

5

Бесіда  з учнями «Чи важко підтримувати підручник у належному стані» 

 

Протягом року

Бібліотекар               

 

  1. Робота з фондом підручників.

1.

Забезпечення бібліотеки навчальною літературою (одержання підручників, програм)

По мірі надходження

Бібліотекар               

 

2.

Організація, облік та бібліотечна обробка навчального фонду.

Протягом

року

Бібліотекар               

 

3.

Ведення «Книги сумарного обліку»

Протягом року

Бібліотекар               

 

4.

Проведення підсумків прибуття і вибуття підручників, звірка даних з фонду підручників з даними бухгалтерії.

Грудень 2017

Бібліотекар               

 

5

Ведення «Журналу видачі підручників на 2017/2018 навчальний  рік»

 

Протягом року

Бібліотекар               

 

6

Інвентаризація  фонду підручників

Червень 2018

Бібліотекар               

 

7.Підвищення кваліфікації. Організаційно-методична робота.

1

Систематичне відвідування семінарів шкільних бібліотекарів, засідань МО

Протягом року

Бібліотекар               

 

2

 Вдосконалення традиційних та засвоєння нових бібліотечних технологій.

Протягом року

Бібліотекар               

 

3

 Використання досвіду кращих шкільних бібліотекарів.

 

Протягом року

Бібліотекар               

 

8.Робота з активом

1.

Залучення активістів – учнів для

допомоги в роботі бібліотеки:

технічна обробка літератури,

ремонт книги, штемпелювання

літератури, проведення масових

заходів тощо.

Протягом

року

Бібліотекар               

Актив бібліотеки

 

2.

Допомога активу у проведенні рейдів -  перевірки підручників.

Жовтень 2017 - травень 2018

Бібліотекар               

 

9. Робота з батьками

1.

Консультації з батьками з питання керівництва читанням.

Вересень 2017

Бібліотекар               

 

2.

 Виступ на батьківських зборах «Проблеми збереження шкільного рідручника»

Листопад  2017

Бібліотекар               

 

3.

Добірка літератури для вихователів та класних керівників  (робота з батьками) «Домашня

бібліотека та її  роль у вихованні

читацьких інтересів школярів»

 

Грудень 2017

 

Бібліотекар               

 

4.

Анкетування для батьків «Книга у вашому домі»

 

 Січень 2018

 

Бібліотекар               

 

 

 10. Організаційно – методична робота.

Зміцнення матеріальної бази бібліотеки

1

Скласти річний план роботи шкільної  бібліотеки на 2017/2018 навчальний рік

Травень - червень 2018

Бібліотекар               

 

2

Оформити «Щоденник роботи шкільної бібліотеки на 2017/2018 навчальний рік» і належним чином вести документацію шкільної бібліотеки.

 

Вересень

Протягом  року

Бібліотекар               

 

3.

Поточний  ремонт  приміщення бібліотеки

Червень  2018

Бібліотекар               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 листопада 2018
Переглядів
1370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку