План роботи методичного об'єднання вчителів початкових класів

Про матеріал
Орієнтовний план роботи методичного об'єднання вчителів початкових класів НУШ.
Перегляд файлу

 

План роботи МО вчителів поаткових класів

  1.    ВСТУП

До методичного об’єднання вчителів початкових класів входять:

-

-

-

-

-

Місія:

- створення ефективних засобів методичного супроводу для здійснення освітньої діяльності;

- забезпечення освітніх та методичних потреб педагогів;

- розробка стратегічних цілей та оперативне планування освітнього процесу.

Візія:

  • Упровадження сучасних інноваційних педагогічних технологій, інформаційно-комунікативних засобів навчання в освітній процес;
  • формування позитивного іміджу педагогічної діяльності.

 

Завдання методичного об’єднання

вчителів початкових класів

 

1.Впровадження особистісно-орієнтованого та діяльнісного підходів в організації роботи членів ШМО.

2.Створення умов для успішного впровадження Концепції Нової української школи, Державного стандарту початкової освіти на засадах компетентнісного підходу.

3. Створення гуманного соціокультурного середовища для самовираження, самоактуалізації, самоствердження та самореалізації кожного вчителя, його повноцінного професійного розвитку й особистісного самостановлення. 

    4. Задоволення особистісних освітніх потреб вчителів.

5.Формування єдиного освітнього-методичного простору для професійного зростання педагогів.

Аналіз роботи за минулий рік показав, що розумова діяльність учнів активізується, коли на уроках впроваджується методика інтерактивних способів навчання згідно з всіх методичних рекомендацій та настанов. Спираючись на інтерактивні способи навчання, вчителі, відповідно до програми, формували у учнів загальноосвітні уміння і навички. При підготовці до уроків вчителі визначали, за допомогою яких методів інтерактивного навчання можна досягти кращого засвоєння програмового матеріалу. Відповідно посилилась увага до розвивальної функції навчання, до пошуку ефективних форм та методів, посилилась пізнавальна активність учнів, самостійність школярів. Вчителі виявляли прагнення підвищити рівень освіченості із нестандартної методики навчання читання. Навчально-методична робота побудована так, що колектив може спрямовувати свою роботу на реалізацію проблеми школи, села, району.

Виправдали себе такі форми роботи, як моделювання уроків, розробка і обговорення інтерактивних способів навчання, диференційованих завдань для уроків української мови. Членами методоб’єднання велась інформаційно-просвітницька робота по самоосвіті, розроблялись важливі теми програми і можливі способи найбільш раціонального вирішення завдань програми. Так кожний вчитель працював над особистою методичною проблемою.

Протягом року вчителі підвищували свій кваліфікаційний рівень шляхом самоосвіти, участі у шкільних, районних та обласних семінарах, навчання на курсах післядипломної освіти, а також у рамках атестації. 

     Вчителі початкових класів формують культуру писемного мовлення, проводять систематичну роботу з вивчення  орфографії, розвивають практичні навички побудови синтаксичних конструкцій, стежать за охайністю зошитів учнів, вимагають від учнів уважно уставитися до оформлення письмових робіт. У гарному стані зошити учнів 1-4 класів. Багато уваги приділяють індивідуальній роботі з кожним учнем, демонструють зразки правильного написання і сполучення букв.

     Кожен урок, проведений вчителями – це цікава подорож з дітьми у світ науки, це і гра, і пізнання нового, і радість творчого пошуку. Це час зростання особистості учнів, їх розумового розвитку, творчого мислення, психологічного комфорту.

    Учні 2-4 класів брали участь у районному конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика, у Міжнародному математичному конкурсі ”Кенгуру 2020”, «Бобреня», у конкурсі «Барви Полісся», «Колосок» та  ін. 

  Згідно з планом роботи у травні вивчалась (дистанційно) адміністрацією школи робота вчителів 1-4 класів над формуванням, розвитком і вдосконаленням навички читання. Тому рекомендовано вчителям початкових класів більш працювати над виробленням в учнів дикції, виразності та інтонаційності читання, глибокого усвідомленого сприймання тексту, на всіх уроках проводити словникову роботу з метою збагачення словникового запасу учнів, разом з бібліотекарем розробити систему бібліотечних уроків. Результати перевірки навчальних досягнень учнів свідчать про те, що вчителі  досягли хороших результатів з питань формування загально навчальних умінь і навичок школярів, беручи за основу модель випускника школи І ступеня.

Змістовні, на високому науково-теоретичному  рівні були проведені уроки та виховні години, де учні знайомилися з новим матеріалом, закріплювали, повторювали раніше набуті знання, а також повніше їх осмислювали, формували обчислювальні,  графічні уміння та навички, розвивали основні прийоми мислення, розширення світогляду. Вчителі працюють згідно своєї обраної теми з виховної роботи.  

 В цьому навчальному році почав працювати клас інклюзивної освіти на базі 2 та 3 класу, де навчаються за відповідною програмою ……(2 клас), …………(3 клас). Допомогу в навчанні яким надають асистенти вчителя ……………

Зміст праці вчителі збагачують за допомогою різноманітних інноваційних  методів і прийомів.   Педагоги працюють, щоб кожен учень міг вийти на «Модель випускника школи І ступеня».

 

 

 

Модель випускника школи І ступеня

Художній потенціал

Художня активність у різ­них видах народної твор­чості.

Комунікативний потенціал

Уміння слухати і чути інших, уміння налаго­джувати стосунки з до­рослими і однолітками

Ціннісний потенціал

  • усвідомлення важливос­ті родин у своєму житті;
  • розуміння цінності дружби з однолітками;
  • авторитет педагога;
  • значення природи рід­ного краю та її історич­них пам'яток;
  • доброта;
  • чесність;
  • оптимізм;
  • охайність

Творчий потенціал

Уміння об'єктивно оціню­вати свої зусилля, працю товаришів, уміння аналі­зувати свою діяльність

Пізнавальний потенціал

  • Знання, вміння, на­вички відповід­но до психолого-фізіологічних характеристик конкрет­ного школяра;
  • турбота про здоров'я;
  • уміння швидко, осмис­лено читати;
  • навички етикету;
  • уміння порівнювати себе з героями усної на­родної творчості  та іс­торичними особисто­стями;
  • уява 
  • увага

Система роботи в початкових класах побудована так, що всі заходи готуються спільно: вчитель – вихователь – батьки – діти, що допомагає згуртувати дитячі колективи. Кожен педагог намагається створити такі умови для розвитку особистості, за яких розкриваються унікальні здібності, властиві кожній дитині, виховується активний громадянин демократичного суспільства, будівник могутньої держави, патріот своєї Вітчизни – України .

Проте, як показав аналіз відвіданих занять, контрольних робіт, члени методоб’єднання недостатньо володіють методикою формування пізнавальної активності учнів, не завжди практикують різні форми організації навчальної роботи на уроці (групова робота, робота в групах змінного складу). Також слід на уроках сприяти виробленню фонематичного слуху (більше уваги приділяти звуко-буквеному аналізу слів),навичок швидкого читання, не завжди їх уроки відзначаються логічною завершеністю, умотивованістю, оптимальним вибором форм і методів роботи, наступності навчання. Вчителям потрібно систематизувати роботу над помилками після проведених контрольних робіт.

Всю роботу вчителі повинні спрямувати на :

  • створення здоров’язберігаючого середовища;
  • формування навичок здорового способу життя у школярів, свідомої потреби в руховій активності;
  • виховання поваги та любові до державної мови;
  • поліпшення якості освіти шляхом в провадження передового педагогічного досвіду, інноваційних технологій, інтерактивних форм і методів навчання;
  • розвиток дитячого читання та виховання широкої читацької культури;
  • інтегрувати питання національного виховання, родинного виховання та формування комунікативної самореалізації учнів, новими шляхами досягти розвитку та виховання учня школи І ступеня.

Тому у 2021 – 2022 н.р. методоб’єднання вчителів початкових класів продовжуватиме працювати над темою: «Формування ключових компетентностей, засад здорового способу життя, сталого розвитку та громадянської активності  в умовах створення сучасного освітнього середовища».

 МЕТА сучасної школи

  1. Формування громадян України.
  2. Розвиток загально навчальних умінь і навичок.
  3. Розвиток активності школярів у процесі навчання шляхом розливальних завдань.
  4. Прагнення підвищувати рівень освіченості.
  5. Виховання національної самовідданості.

Для кожного вчителя головним документом є ПРОГРАМА. Відповідно він повинен знати:

  • освітні вимоги до кожного предмета;
  • загально навчальні уміння та навички, якими повинен володіти учень;
  • впроваджувати наступність і перспективність;
  • здійснювати систематичний контроль знань учнів;
  • встановлювати на уроках між предметні зв’язки;
  • дотримуватись вимог до проведення сучасного уроку.(Таблиця 4)

 

ВИМОГИ
до проведення сучасного уроку

  1. Чітко визначені тема та завдання уроку через діалог з класом.
  2. Диференційований підхід до навчання дітей.
  3. Індивідуалізація навчально-виховного процесу.
  4. Чергування колективної, фронтальної, групової, парної, індивідуальної роботи на уроці.
  5. Використання прийомів співпраці, співробітництва, співтворчості вчителя на уроці.
  6. Формування загальнонавчальних умінь та навичок.
  7. Формування зв’язного монологічного та діалогічного мовлення на кожному уроці.
  8. Гра і яскрава наочність.
  9. Використання ТЗН.
  10. Всі види учнівської діяльності повинні бути направлені на розвиток мислення, активності, самостійності.
  11. Зміна видів діяльності через кожні 5-7 хвилин.
  12. Логічно та композиційно завершена структура уроку.
  13. Різноманітність методів та прийомів.

 

 

ЗАВДАННЯ

  1. Формування різнобічно розвиненої,  духовно і морально зрілої особистості через компетентнісний підхід до організації навчально-виховного процесу.
  2. Спрямовувати роботу на диференціацію та індивідуалізацію навчання і виховання – основу якісного формування особистості.
  3. Вивчати досвід кращих педагогів району, області, країни і впроваджувати нові технології уроку в щоденну роботу вчителів.
  4. Сприяти розвитку творчої ініціативи, думки, практики.
  5. Поліпшувати якісну підготовку і методичне забезпечення до кожного уроку з урахуванням вимог до якості початкової освіти, розробленими Академією педагогічних наук під керівництвом О. Я. Савченко.
  6. Всі зусилля направити на підвищення якості кінцевих результатів початкового навчання.
  7. Орієнтуватись на основні положення державних стандартів освіти.
  8. Вивчати і впроваджувати досвід роботи у класах-комплектах.
  9. Ретельно проаналізувати основні вимоги до оцінювання знань, умінь учнів. Сприяти покращенню здоров’я молодших школярів через впровадження програми „Корисні звички”. 

10. Перехід на особистісно-орієнтований та діяльнісний підходи в    організації роботи членів ШМО.

11. Створення умов для успішного впровадження нового освітнього стандарту на засадах компетентнісного підходу.

12. Створення гуманного соціокультурного середовища для самовираження, самоактуалізації, самоствердження та самореалізації кожного вчителя, його повноцінного професійного розвитку й особистісного само становлення.

13. Задоволення особистісних освітніх потреб вчителів.

14. Формування єдиного освітнього-методичного простору для професійного           зростання педагогів.

 

 

 

  1.    Вивчення і впровадження в практику роботи передового педагогічного досвіду.
  1. Вивчати досвід Ш.О. Амонашвілі, С.М. Лисенкової, С.П. Логачевської, Є.М. Потапової, Л.П. Дашевської, В.Б. Едигея і творчо використовувати його в навчально-виховній роботі.
  2. Використовувати ідеї досвіду вчителів області: Є.М. Литвин (ЗОШ № 25 м. Житомира), С.Л. Клименчук (ЗОШ №5 м. Житомира), Т.І. Ступак (ЗОШ № 21 м. Житомира), В.С. Шевченко (ЗОШ №6 м. Житомира), А. Ніколаєвої (Березівка Житомирського р-ну), вчителів, що входять до методичного об’єднання району, школи.

Напрямки роботи

методичного об’єднання вчителів початкових класів

І. Діагностично-прогностичний напрям:

  • створення умов для компетентнісно орієнтованої системи неперервної освіти з метою надання вчителям широких можливостей для оновлення, поглиблення, вдосконалення професійної компетентності;
  • вивчення потреб педагогів у неперервній освіті та визначення змісту, форм, методів навчання;
  • створення системи інформаційної підтримки, включаючи ресурси Інтернет;
  • стимулювання мотивацій педагогів до постійного навчання, самоосвіти, розвитку творчого потенціалу;
  • вдосконалення навчально-виховного процесу.

ІІ. Навчально-методичний  напрям:

  • забезпечення участі педагогів у різноманітних заходах на всіх рівнях;
  • моделювання продуктивної технології інноваційного навчально-виховного процесу;
  • теоретичне оволодіння різними формами, методами, підходами, технологіями для вдосконалення навчально-виховного процесу;
  • використання навчальних, навчально-методичних, інформаційних ресурсів у професійній діяльності;
  • методичний супровід атестації педагогічних кадрів.

ІІІ. Організаційно-координаційний напрям:

  • підвищення професійної компетентності педагогічних працівників;
  • координація форм і методів самоосвітньої діяльності, націлення на підвищення педагогічної майстерності та вдосконалення фахової підготовки вчителів;
  • розвиток мотивів професійної творчої діяльності вчителів;
  • планування індивідуально-освітньої траєкторії та її реалізації в між атестаційний період.

Організація самоосвітньої роботи вчителів

 Самоосвіта педагога - це свідома робота над удосконаленням своєї особистості як професіонала, адаптація своїх індивідуально-неповторних особливостей до вимог педагогічної діяльності, постійне підвищення професійної компетентності і безперервне удосконалення якостей своєї особистості.

 Самоосвіта -  це свідомий рух

від:               Я - реального (визначити свої сильні і слабкі сторони)

            Я - ретроспективного (яким я був у минулому)

до:                Я - ідеального (відповідність сучасним вимогам)

            Я - рефлексійного (самоусвідомлення свого самовдосконалення)

Завдання самоосвітньої роботи:

  1. знати і розуміти сучасні тенденції розвитку освіти взагалі, початкової зокрема;
  2. удосконалювати свої знання в галузі класичної і сучасної психології та педагогіки;
  3. організовувати свою діяльність на компетентнісних засадах (прогнозування, проектування, оцінювання тощо)
  4. конструювати та реалізовувати сучасні програми навчання молодших школярів із використанням різноманітних методів, форм і технологій;
  5. відвідувати уроки колег і брати участь в обміні досвідом;
  6. проектувати власну програму професійно-особистісного зростання;
  7. систематично цікавитися подіями сучасного економічного, політичного і культурного життя;
  8. підвищувати рівень своєї ерудиції, правової та загальної культури;
  9.  проводити систематично індивідуальну роботу з обдарованими учнями.

 

Питання самоосвіти, над якими працюють члени МО


з/п

Прізвище, ім’я та по батькові вчителя

Питання самоосвіти, над якими працюють члени МО

1.

 

 

 

Розвиток критичного мислення у дітей молодшого шкільного віку

2.

 

 

 

Методична система "Щоденні 5" для розвитку мовлення

3.

 

 

 

Лайфхаки з дистанційного навчання учнів початкових класів

4.

 

 

 

Інноваційні методи та прийоми навчання в умовах НУШ

5.

 

 

Формування мотивації та пізнавальної діяльності учнів з ООП до навчання

6.

 

Ігрові технології у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами

7.

 

Попередження та корекція агресивності у молодшому шкільному віці

8.

 

Розвиток пізнавальної активності учнів шляхом впровадження інноваційних технологій

9.

 

Організація диференційованого викладання в інклюзивному класі

 

 

Графік відкритих уроків

 

п/п

П.І.П.

Дата

Клас

Предмет

1.

 

 

4

Українська мова

Зв’язок слів у реченні. Побудова речень

2.

 

6.12

16.01

3

Я досліджую світ

«Добро і зло».

Математика

Визначення часу за годинником. Задачі на обчислення вартості.

3.

 

25.11

 

1

Українська мова

«Прикметники-синоніми, прикметники- антоніми. Пряме і переносне значення прикметників»

Літературне читання

«Не загубив, а знайшов» В. Сухомлинський

4.

 

 

13.11

 

17.11

 

2

Математика

Обчислення значень виразів.Складені задачі. Периметр многокутника.

Читання. Казка- вигадка, та в ній щось повчальне розумій! Казка «Цап та баран»

 

5.

 

25.11

корекційно-розвиткове

заняття

2 клас

Зимові забави. Вимова і розрізнення звуків Л-Л’. Уточнення та розширення словника за темою

6.

 

18.12

корекційно-розвиткове

заняття

3 клас

Розвиток мовлення

«Речення: мовний аналіз речення. Відновлення деформованих речень. Головні члени речення: підмет і присудок

7.

 

19.10

корекційно-розвиткове

заняття

Вираження емоцій та почуттів арттерапевтичними засобами (глина,малюнок)

8.

 

26.11

корекційно-розвиткове

заняття

Вправи на розвиток пам’яті з використанням цеглинок LEGO

9.

 

21.12

корекційно-розвиткове

заняття

Іменник як частина мови. Загальне значення.

10.

 

06.11

Заняття

 

Хто спортом займається, той сили набирається!

 

Робота з молодими спеціалістами та новими вчителями

                                                    Якщо ви володієте знанням, дайте іншим запалити від нього світильники.

                                                                                   Томас Фуллер

  1. Ознайомитися з наказом про наставників для нових вчителів (вересень).
  2. Вивчити запити нових вчителів (вересень).
  3. Надавати необхідну методичну допомогу та підтримку новим вчителям; консультувати щодо правильного оформлення шкільної документації  (протягом навчального року).
  4. Взаємовідвідування  уроків і позакласних заходів, їх обговорення  (протягом року).
  5. Складання рекомендацій щодо самоосвіти  (жовтень).
  6. Обговорення новинок в освіті, творчих знахідок інших вчителів  (протягом року).
  7. Залучення нових вчителів до методичної, громадської та інших видів роботи в школі (протягом навчального року).
  8. Допомога у роботі з  "важкими" дітьми та сім’ями. (протягом року) Аналіз роботи нових вчителів (травень).

 

 

 

 

Робота з обдарованими та здібними учнями

У кожній людині - сонце.

Тільки дайте йому світити.

                                               Сократ

  1. Продовжити на уроках цілеспрямовану роботу з виховання у учнів свідомого, відповідального ставлення до навчання, формування навичок самоосвіти, пізнавальної, інформаційної компетентності, підвищення якості знань відповідно їх потенціалу. З цією метою активно впроваджувати диференційований підхід та сучасні технології навчання.
  2. Оновити шкільний інформаційно-ресурсний банк даних «Обдарована дитина».
  3. Продовжити практику складання учнівських портфоліо, індивідуально-розвиваючих програм здібних учнів, організувати активну індивідуальну роботу з їх реалізації протягом навчального року.
  4. Продовжити індивідуальну роботу з обдарованими та здібними учнями, дані яких внесено до банку даних, з підготовки їх участі у міських олімпіадах та інтелектуальних конкурсах, розвивати креативні здібності, створювати ситуацію успіху та умови до самореалізації дітей.
  5. Провести індивідуальну діагностичну роботу для вивчення інтересів та запитів учнів, залучити їх до активної участі у шкільному марафоні «Інтелект. Талант. Духовність»
  6. Продовжити практику організації та проведення учнівських авторських виставок «Презентація таланту».
  7. Планувати та проводити шкільні позакласні заходи з метою створення умов для успішної самореалізації учнів.
  8. Узагальнювати педагогічний досвід учителів, які працюють із обдарованими і здібними дітьми.
  9.  Підвищувати рівень компетентності педагогів і підготовка їх до роботи з

обдарованими і здібними учнями.

 

 

 

 

  1.      Організація позакласної та виховної роботи


з/п

Зміст роботи

Дата

Хто проводить

Форми роботи

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

Посвята в першокласники

 

„ Ми – веселі козачата!”

 

„Свято веселе, свято новорічне!”

 

 „ Миколаю, Миколай, до нас в гості завітай!

 

Свято „Матусі низенько вклонюся”.

 

„Книга – джерело мудрості”.

 

  „Прощавай, Букварику!”

 

„Прощавай, початкова школо! ”

 

вересень

 

жовтень

 

грудень

 

грудень

 

 

березень

 

квітень

 

травень

 

травень

 

 

 

свято

 

змагання

 

новорічний ранок

театралізована вистава

 

свято

 

свято-вікторина

свято

 

свято

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.    Відомості про членів шкільного методоб’єднання


з/п

Прізвище, ім’я та по батькові вчителя

Педстаж, звання

Освіта, категорія

Курси

Атест.

Питання, над якими працюють члени МО

1.

 

 

 

33 роки,

методист

вища,
вища

2020 р.

2022 р.

Формування в молодших школярів уміння вчитися як ключової компетентності особистості школярів

2.

 

 

 

33 роки,

методист

вища,
вища

2020 р.

2021 р.

Формування лексичної компетентності молодших школярів засобами вправ

методичної системи «Щоденні 5»

3.

 

 

 

24 роки

вища,

І категорія

2020р.

2019 р.

Формування у молодших школярів комунікативної компетентності

4.

 

 

 

16 років

вища,

І категорія

2020р.

2018 р.

«Щоденні п'ять» - новітній метод навчання учнів  Нової української школи

5.

 

 

31 рік

вища,

І категорія

2020р

 

Технології та засоби для роботи з учнями, які мають труднощі у навчанні 

6.

 

36 років

вища,

ІІ категорія

2020р.

2018 р.

Використання дидактичних ігор на уроках в прочаткових класах

7.

 

1 рік

вища,

спеціаліст

2020р

 

Формування стійкої мотивації до навчання у дітей з освітніми потребами

8.

 

8 років

вища,

 категорія

 

2021 р.

Використання інноваційних технологій в роботі групи продовженого дня

9.

 

22 роки

вища,

І категорія

2020р

 

Технології навчання дітей із ЗПР в закладах загальної середньої освіти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Тематика засідань методичного об’єднання.
    І засідання

Організаційне забезпечення навчально-виховного процесу на навчальний рік

Нова українська школа – новий зміст освіти

Освітнє середовище як чинник розвитку особистості учня


з/п

Зміст роботи

Дата

Хто виконує

Форми роботи

1.

 

 

 

2.

3.

 

 

 

 

4.

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

Підсумки роботи методоб’єднання за минулий навчальний рік та основні напрямки роботи на 2020-2021н.р.

 

Обговорення методичних рекомендацій

«Особливості навчально- виховного

процесу у початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів у 2020 -2021 н. р.»

Обговорення та затвердження плану робо-ти методоб’єднання на 2020– 2021 н.р.

 

Обговорення навчальних програм, підручників (за предметами), розгляд інструктивно-методичних листів що до оновленого Державного стандарту початкової освіти.

 

Обговорення проекту нового Закону про освіту;

 

Про запровадження Концепції Нової української школи у ЗНЗ І ступеня.

Аналіз діагностичного анкетування, обговорення плану на наступний рік.

 

 Актуальний інструктаж.

  • Особливості організації освітнього процесу в початкових класах у 2020-2021 навчальному році;
  • Особливості оцінювання навчальних досягнень учнів.

Інклюзивна освіта – соціальна модель устрою суспільства.

Особливості організації освітнього процесу в інклюзивному середовищі.

 

 

14.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доповідь та обговорення

 

 

Інструктивно-методична нарада

Інформація, розповідь,

 

 

 

 

 

Доповідь та обговорення

 

Доповідь та обговорення

 

 

 

 

Інформація

 

 

 

 

 

 

Виставка з анотацією метод. літ-ри

 

 

Робота між засіданнями

 

Завдання для самоосвітньої роботи між засіданнями:

  1. опрацювати Концепцію «Нова українська школа», затверджену Кабінетом Міністрів України від 14.12.2016 р. № 988;
  2. опрацювати додаток до листа МОН Від 26.06.2019 № 1/9-409 « Методичні рекомендації щодо організації інклюзивного навчання в закладах освіти»;  
  3. ознайомитися з наказом МОН України від 13.07.2017 р. № 1021 «Про організаційні питання запровадження Концепції Нової української школи у ЗНЗ І ступеня»;
  4. ознайомитися з проектом Державного стандарту початкової загальної освіти № б/н від 26.07.2017 р.
  5. переглянути сюжет ТРК «Київ» про провадження Нової української школи;
  6. опрацювати Лист МОН України від 07.06.2017 р. № 1/9-315 «Про структуру 2017/2018 н.р. та навчальні плани ЗНЗ»;
  7. ознайомитися з Інформаційним повідомленням від 14.03.2017р. № б/н «Перелік навчальних програм, рекомендованих МОН України, для реалізації варіативної складової навчальних планів у ЗНЗ І ступеня у 2017-2018 н.р.»;
  8. взяти до уваги наказ МОН України № 948 від 05.08.2016 р. «Про затвердження змін до навчальних програм для 1-4-х класів ЗНЗ»;
  9. опрацювати «Опис ключових змін в оновлених програмах початкової школи», затверджені рішенням Колегії МОН України від 04.08.2016 р. та оприлюднені на сайті МОН 11.08.2016 р.;
  10. опрацювати Лист МОН України від 09.08.2017 р. № 1/9-436 «Методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів у ЗНЗ І ступеня у 2017-2018 н.р.»;
  11. ознайомитися з наказом МОН України від 19.08.2016 р. № 1009 «Про внесення змін до наказу МОН України від 21.08.2013 р. № 1222»;
  12. опрацювати додаток до наказу МОН України від 19.08.2016 р. № 1009 «Орієнтовні вимоги до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4 класів»;
  13.  опрацювати Лист МОН України від 06.09.2016 р. № 1/9-464 «Щодо надання деяких роз'яснень з організації навчально-виховного процесу в початковій школі»;
  14. ознайомитися з Листом МОН України від 15.09.2015 р. «Щодо дистанційної форми навчання в ЗНЗ»;
  15. опрацювати Лист МОН України № 1/9-413 від  27.07.2017р. «Про деякі питання щодо організації виховної роботи у навчальних закладах у 2017/2018 н. р.»;
  16. опрацювати Концепцію національно-патріотичного виховання дітей та молоді, затверджену наказом МОН України № 641 від 16.06.2015 р.;
  17. опрацювати додаток до наказу МОН України № 641 від 16.06.2015 р. «Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання у ЗНЗ»;
  18. ознайомитися з Указом Президента України від 14.10.2014 р. № 806 «Про День захисника України»;
  19. ознайомитися з Указом Президента України від 13.11.2014 р. № 871 «Про День Соборності України»;
  20. ознайомитися з Указом Президента України від 13.10.2014 р. № 872 «Про День Гідності та Свободи»;
  21. опрацювати лист МОН України від 13.08.2014 р. № 1/9 – 412 «Про проведення Уроків мужності»;
  22. опрацювати лист МОН від 23.04.2015 р. № 1/9 – 188 «Щодо відзначення Дня пам'яті  та примирення  і Дня перемоги над нацизмом у Європі»;
  23. опрацювати наказ МОН України від 27.04.2015 р. № 472/26917 «Інструкція щодо заповнення Класного журналу для 1 – 4 класів ЗНЗ»;
  24. ознайомитися з інструктивно-методичним листом МОН України від 14.02.2015р. № 1/9-71 «Роз'яснення щодо порядку приймання дітей до 1 класу»
  25. коригування індивідуальної педагогічної проблеми, над якою вчителі будуть працювати протягом навчального року;
  26. спланувати навчально-виховну роботу 1-4 класів на рік;
  27. підготовка, презентація та розповсюдження продуктів педагогічної діяльності членами ШМО.


ІІ засідання

Компетентнісний підхід до організації навчально-виховного процесу – основа у формуванні всебічно-розвиненої особистості

Системно-діяльнісний підхід як філософія освіти початкової школи.

 Мовно-літературна освітня галузь


з/п

Зміст роботи

Дата

Хто виконує

Форми роботи

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

6.

Формування загальноосвітніх умінь та навичок – основа успішного навчання:

  • організаційні вміння;
  • загальномовленнєві навички;
  • загально пізнавальні уміння та навички;
  • контрольно-оцінні навички.

Вивчаємо Державний стандарт початкової освіти. Планування навчальних видів діяльності для досягнення очікуваних результатів в мовно-літературній освітній галузі.

 

Інтеграція навичок «Щоденні 5»: читання для себе, читання для когось, слухання, робота зі словами, письмо для себе.

 

Карусель інновацій.

Використання інтерактивних технологій для досягнення очікуваних результатів навчальної діяльності на уроках української мови і літературного читання

 

Як підвищити ефективність виховної

роботи у початкових класах? Презентація проектів виховної роботи

 

Наступність у роботі  вихователя до шкільного закладу і вчителів початкових класів

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Доповідь

 

 

 

 

 

 

 

Ділове спілкування

 

 

 

 

 

Урок та бесіда, обговорення

 

 

Урок та бесіда, обговорення

 

 

 

Педагогічна консультація

 

 

Обговорення

 

 

 

Завдання для самоосвітньої роботи між засіданнями:

  1. взяти до уваги рекомендації «Як створити і провести квест-урок»:
  1. опрацювати статтю «Інтегровані уроки : від теорії до практики»: https://naurok.com.ua/post/integrovani-uroki-vid-teori-do-praktiki
  2. розробити та провести Тиждень української мови та писемності в початкових класах;
  3. організувати участь молодших школярів у Всеукраїнських іграх «Соняшник», «Sunflower», інтернет-олімпіаді «На урок», творчих конкурсах юних мовознавців;
  4. підготовка, презентація та розповсюдження інноваційного досвіду щодо впровадження Державного стандарту початкової освіти в мовно-літературній освітній галузі.
  5. Проаналізувати зміст підручників для 4 класу НУШ, зробити анотацію та пропозиції щодо замовлення на наступний рік.

 

 

 


ІІІ засідання

Інноваційні форми та методи навчання у молодших класах

 Педагогіка партнерства як ключовий компонент Нової української школи. Математична освітня галузь


з/п

Зміст роботи

Дата

Хто виконує

Форми роботи

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

7.

Стан навчально-виховної роботи в початкових класах за І семестр 2020 – 2021 навчального року.

 

Тренінг. Педагогіка партнерства як продуктивна форма взаємодії вчителя та учнів.

Інтеграція у навчанні молодших школярів математики.

 

Аукціон методичних ідей. Інтерактивні форми організації навчальної діяльності молодших школярів на уроках математики:

  • кейс-технологія;
  • «перевернуте навчання»;
  • сторітелінг;
  • технологія «боншо»;
  • технологія квестів;

 

Опрацювати «Методичні рекомендації щодо рівневого оцінювання результатів навчання учнів третіх і четвертих класів Нової української школи»

Гра по-новому – навчання по-іншому з LEGO.

Презентація методів, прийомів, форм роботи зі здібними учнями .

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

.

Довідка, наказ

 

 

 

Аналіз уроку, ділове спілкування

 

Співдоповідь

 

 

 

Ділове спілкування

 

 

Повідомлення, виставка

 

 

 

 

 

Практикум

 

 

Ділове спілкування

 

 

 

Завдання для самоосвітньої роботи між засіданнями:

  1. ознайомитися з добіркою матеріалів, які допоможуть запровадити принципи STEM-освіти у навчальний процес:
  1. взяти до уваги статтю «Чому LEGO у школі – це круто»:

3) ознайомитися з відео-матеріалом «Шість капелюхів: прийом-гра для розвитку критичного мислення»: https://naurok.com.ua/post/shist-kapelyuhiv-priyom-gra-dlya-rozvitku-kritichnogo-mislennya

4) ознайомитися з літературою по впровадженню групових методів навчання:

  • Лійметс Т.В. Групова робота на уроці. – К., 2005
  • Галіцина Л. Ігри для дорослих. Інтерактивні методи навчання. – К., 2005
  • Методичний порадник: форми і методи навчання / укладач Б.О.Житник. – Х.: А.С.К., 2014
  • Уваров А.Ю. Кооперація в навчанні: групова робота. – К., 2011
  1. розробити і провести Тиждень математики в початкових класах;
  2. організувати участь молодших школярів у Всеукраїнській грі «Кенгуру», інтернет-олімпіаді «На урок»;
  3. переглянути інтегровані уроки учасників конкурсу «Учитель року-2017» вномінації «Початкова освіта»;
  4. опрацювати Наказ МОН «Система та загальні критерії оцінювання результатів навчання учнів» – пройшов громадське обговорення, доопрацьований, у процесі підготовки до реєстрації в Мінюсті, Наказ МОН від 16.09.2020 №1146 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо рівневого оцінювання результатів навчання учнів третіх і четвертих класів Нової української школи»


ІV засідання

Модернізація змісту освіти в умовах реалізації Державного стандарту початкової освіти. Природнича освітня галузь

 


з/п

Зміст роботи

Дата

Хто виконує

Форми роботи

1.

 

 

 

2.

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

7.

 

8.

 

 

9.

 

Організаційно-педагогічні умови формування екологічної грамотності молодших школярів.

 

Інтеграція змісту кількох навчальних предметів навколо природничої теми.

 

Критичне мислення як засіб формування та розвитку творчих здібностей молодших школярів на уроках природознавства.

Скрайбінг – сучасний засіб візуалізації мислення учнів.

Аукціон методичних ідей. Інтерактивні прийоми роботи на уроках природознавства:

  • активізація пізнавальної діяльності учнів на уроці природознавства засобами технології «перевернутий клас»;
  • прийом фішбоун;
  • прийом «Кубик Блума»;
  • використання задач екологічного змісту на уроках математики як засобу формування екологічної культури учнів.

Творчі проекти – засіб виховання соціально активної особистості.

Створення дидактичної картотеки. Екологічні проекти.

Актуальний діалог. Секрети успішної адаптації до навчання дітей в основній школі.

Актуальний коментар:  ДПА-2021.

 

 

 

 

 

 

 

.

Доповідь та обговорення

 

 

 

Урок, обговорення

 

Ділове спілкування

 

 

 

Повідомлення

 

 

Ділове спілкування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ділове спілкування

 

Повідомлення

 

Обмін досвідом

 

Повідомлення

Завдання для самоосвітньої роботи між засіданнями:

  1. опрацювати літературу з проблеми формування екологічних умінь молодших школярів:
  • Байбара Т.М. Методика навчання природознавства в початкових класах. – К.: Веселка,1998
  • Пустовіт Г.П. Теоретико-методичні основи екологічної освіти і виховання учнів 1-9 класів у позашкільних навчальних закладах. – Луганськ: Альма-матер, 2004
  • Вербицький В.В. Проведення екологічних експериментів, походів, польових практик. – К.: СМП «Аверс», 2003
  • Жаркова І. Технологія формування у молодших школярів природничих знань дієво-практичного характеру. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2001
  • Коваль Н.С. Самостійна робота учнів на уроках природознавства: посібник для вчителів. – К.: радянська школа, 1982
  1. підготувати і провести шкільний Тиждень екологічного виховання;
  2. організувати участь молодших школярів у Всеукраїнській грі «Геліантус», інтернет-олімпіаді «На урок», Всеукраїнській інтернет-олімпіаді «Крок до знань», творчих конкурсах юних екологів;
  3. опрацювати літературу з питання розвитку критичного мислення молодших школярів:
  • Сучасний урок у початковій школі. 33 уроки з використанням критичного мислення / упор.Г.О. Ярош, Н.М. Седова. – Х.:Вид.гр. «Основа», 2005
  • Вукіна Н.В., Дементієвська Н.Л., Суізієнко І.М. Критичне мислення: як цього навчити. – Х., 2007
  • Дичківська І.М.Інноваційні педагогічні технології. – К.: Академвидав., 2004
  • Досяк І.М. Нестандартні уроки з використанням інноваційних технологій в початкових класах. – Вид.гр. «Основа», 2007
  • Матоніна Р.Д. Розвиток критичного мислення учнів початкових класів. – Х.: Вид.гр. «Основа», 2013
  1. підготовка, презентація та розповсюдження інноваційного досвіду щодо екологічного виховання молодших школярів;
  2. опрацювати наказ МОН  України від 30.12.2014 р. № 1547 «Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти» та нормативні документи щодо проведення ДПА учнів у 2019 році;
  3. ознайомитися з Інструкцією про звільнення від проходження від проходження ДПА за станом здоров'я (Наказ МОН України, Міністерства охорони здоров'я України від 01.02.2013 р. № 72/78);
  4. учителям 4 класів розробити завдання на державну підсумкову атестацію;
  5. опрацювати наказ МОН України від 14.07.2015 р. № 762 «Порядок переведення учнів (вихованців) ЗНЗ до наступного класу» та нормативні документи щодо закінчення 2019-2020 н.р.


V засідання

Підсумок роботи методичного об’єднання за рік


з/п

Зміст роботи

Дата

Хто виконує

Форми роботи

1.

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

6.

Звіт керівника ШМО про підсумки роботи за рік.

Виставка «Творчі сходинки». Досягнення членів ШМО (портфоліо вчителів, що вміщує серію розроблених уроків, виховних заходів; методичні матеріали; свідоцтва про закінчення курсів підвищення кваліфікації; сертифікати, подяки, грамоти та портфоліо учнів).

 

Звіт членів ШМО про результативність їх участі в роботі міських семінарів-практикумів, творчих груп, тижні педмайстерності.

 

Звіт членів ШМО про навчання на курсах підвищення кваліфікації вчителів, онлайн-курсах освітньої платформи EdEra, вебінарах, інтернет-марафонах.

 

Аналіз результатів контрольних зрізів знань учнів 1-4 класів та ДПА учнів 4-х класів, їх участі у шкільних, міських олімпіадах, Всеукраїнських та  міжнародних конкурсах і інтернет-олімпіадах.

 

 Педагогічний тренінг «Сходинки успіху в роботі вчителя».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Довідка, наказ

 

Доповідь та обговорення,

урок

 

 

 

 

 

 

Ділове спілкування

 

 

 

Співдоповідь

 

 

 

 

Повідомлення

 

 

 

 

 

 

Виставка

 

 

 

 

Робота між засіданнями

  1. Опрацювання „Інформаційного збірника МОН України”.
  2. Проведення методичної оперативки.
  3. Вибір тем, над якими члени методоб’єднання будуть продовжувати працювати.
  4.  Підготовка  кабінету 1 класу до нового навчального року.

 

 Зміцнення навчально-матеріальної бази кабінетів

 


з/п

Матеріали

Хто виконує

Дата

1.

 

 

 

2.

 

 

3.

 

4.

 

 

5.

 

Поповнити кабінет навчальними посібниками, канцелярським приладдям  для 1 класу згідно вимог НУШ

 

Поповнити кабінет картками, таблицями для уроків з природознавства.

 

Створити в кабінетах зони для навчання та відпочинку

 

Поповнити класну бібліотеку книгами для додаткового та самостійного читання.

 

Поповнити кабінет навчальними посібниками, картками, таблицями для роботи з учнями за інклюзивною формою навчання

.

Кара Н.О.

 

 

Волобуєва Т.С

.

 

 Омельченко Л.І

 

Лесик Л.В.

Класоводи

 

ПухальськаЛ.В.,

Терепова І.В.

Бехлер Л.В.

 

 


 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шевгеніна Тетяна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ведель Олена
    Дякую. Неймовірно клопітка робота. Дозвольте дещо у Вас запозичити.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
10778
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку