Планети сонячної системи

Про матеріал
Розробка онлайн-уроку з Всесвіту для 4-того класу з християнською інтеграцією.
Перегляд файлу

Тема:  Планети Сонячної системи.

Мета:

навчальна: познайомити учнів із планетами Сонячної системи, сформувати уявлення про них і про те, чому Землі змінюються день, ніч, пори року.

розвивальна: розвивати пізнавальний інтерес, фантазію, мислення, уміння спостерігати, аналізувати.

виховна: виховувати доброзичливість, довіру, виховувати інтерес до вивчення космонавтики.

Хід уроку

  1. Організаційний момент. Мотивація навчальної діяльності.
  • Доброго дня. Дуже рада вітати вас дорогі учні на уроці Всесвіту, а також наших дорогих вчителів та адміністрацію , які приєдналися.
  • Девіз уроку
  • Не просто слухати, а чути.
  • Не просто дивитись, а бачити.
  • Не просто відповідати, а міркувати.
  • Дружно й плідно працювати.

2. Актуалізація знань

2.1. Фронтальна бесіда

- Що таке всесвіт? (відповідають діти)

3d анімація (всесвіт)

Це космічний простір і все, що його заповнює: небесні тіла, газ і пил. Всесвіт настільки великий, що навіть провідні астрономи світу не можуть визначити його розміри. Всесвіт складається з галактик – зоряних систем , до складу яких входять зірки разом із планетами, що обертаються навколо них. Галактик у Всесвіті безліч. Наша Галактика має назву Чумацький шлях. Однією із таких систем є Сонячна система. Сонячну систему утворюють 8 планет й інші небесні тіла, які  обертаються навколо нього.

Серед них є і наша планета Земля. І ці всі світила БОГ створив одним словом 4-того дня.

Як називається планета на якій ми живемо ? Які факти ви можете розповісти про неї? (3д анімацію «Планета Земля» )

3. Повідомлення теми

На сьогоднішньому уроці ми здійснимо віртуальну подорож до сонячної системи: дізнайтеся дещо нове та повторимо те, що вивчали.

4. Повторення вивченого матеріалу

4.1.Робота у вордволі «Розставити планети в правильній послідовності» https://wordwall.net/ru/resource/16999650/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be%d0%bd%d1%8f%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%97-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8

  • Давайте пригадаємо розташування планет в Сонячній системі (Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун).

Перед віртуальної полорожжю пройдемо невеличке тетстування, чи знаєте ви об’єкти космосу.

  • 4.2. Робота у вордволі «Кросворд»

https://wordwall.net/ru/resource/55063845/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%bd%d1%8f%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0

Кросворд

  1. Спецiaльний космічний є апарат,
    Сигнали на Землю надсилaє пiдряд,
    І як самотнiй мaндрiвник
    Лeтить по орбiті...(Супутник)

 

  1. Планeта блaкитнa,
    Кoхaна, рiдна,
    Вонa твoя, вoнa мoя,
    І нaзивається...(Земля)

 

 

  1. Має вeличeзний зрiст,
    Мaє гoлoву і хвіст,
    Цe не тигр,і нe ракeта.
    Натякну вам по секрету – це...(Кoмeта)

 

  1. Сoнця й зiр це хaткa-дiм,
    Мiсяць теж живе на нiм.
    У людeй зaвжди пoтреба
    Дотягнyтися до…(Небa)

 

 

  1. Вiн здaлeку прилiтає,
    Обoлoнку чoрну має
    То його нaдiйний щит.
    Звyть жe як? ...(Метeoрит)

 

  1. Цe рaкети управитeль,
    Нeвaгомості любитeль.
    По-англiйськи: "acтронавт",
    Українськoю – …(Кoсмoнавт)

 

 

4.2. Розповідь вчителя (з-д «Сонячна система, орбіти планет»)

https://ua.mozaweb.com/uk/search?search=%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0&result_order=3D

Меркурій – найменша планета нашої Сонячної Системи. Розміри планети лише трохи більше нашого Місяця.

Крім того, Меркурій – найближча до Сонця планета, тому цілком можливо один раз побачити її на власні очі на небі рано вранці або пізно ввечері. Недарма планету називають Ранкова зірка або Вечірня зірка. Правда з’являється ця “Зірка” на небі на дуже короткий час, наприклад, відразу після заходу сонця.

Меркурій – найшвидша планета. У своєму обертанні навколо Сонця вона проходить свою орбіту за 88 земних діб. Проте один меркуріанський день складає 58,5 земних днів. У Меркурія немає жодного супутника і ніяких кілець.

На Меркурії зафіксований найбільший перепад температур, знову таки через близькість до Сонця. Вдень температура там піднімається до 430 градусів Цельсія, а вночі опускається до мінус 180 градусів Цельсія, при цьому різниця температур досягає більше 600 градусів. За нашими уявленнями про життя там не може існувати.

Венера – друга планета від Сонця.

C:\Users\Администратор\Desktop\image.jpgЗа своїми розмірами Венера схожа на Землю, а її поверхню покривають гори і пустелі. Атмосфера Венери майже повністю складається з отруйного вуглекислого газу і відрізняється великою щільністю, що допомагає утримувати тепло, тому на Венері постійно висока температура (середня температура +442). Венера - найяскравіша з восьми планет Сонячної системи і обертається вона не так, як решта планет, а навпаки (за годинни ковою стрілкою): Сонце на Венері сходить на заході і заходить на сході.

День на Венері довший за рік . Потрібно 243 земні дні, щоб зробити один оборот навколо своєї осі – найдовше обертання будь-якої планети Сонячної системи – і лише 224,7 земних днів, щоб виконати один оборот навколо Сонця. Венера, як і Меркурій, не має природних супутників. На Венері немає зміни пір року. Маса Венери становить приблизно 80 відсотків від земної. На поверхні Венери є тисячі вулканів. На Венері немає води в жодному вигляді.

 

Земля – блакитна планета , наш дім.

Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 мільйона кілометрів, а сонячне світло доходить до Землі за 8,3 хвилини. Це означає, що якби Сонце раптово згасло, на Землі ми б це помітили лише через понад вісім хвилин.

Діаметр Землі - 12 742 км. Води морів та океанів покривають 70,5% поверхні нашої планети. Це у 2,5 рази більше площі суходолу.

Земля робить оберт навколо своєї осі за 23 години 56 хвилин 4 секунди, а навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин 46 секунд.

 

Марс

C:\Users\Администратор\Desktop\pchmrskrs.jpgМарс схожий на Землю більше ніж будь-яка інша планета Сонячної системи. Його поверхня являє собою коричневу пустелю з кратерами і розщелинами, що нагадують безводні канали. Є на Марсі і гори, причому деякі з них вищі, ніж наш Еверест. Поверхня планети містить велику кількість заліза, яка, окислюючись, дає червоний колір. У планети Марс два супутники – Фобос і Деймос (що у перекладі означає Страх та Жах – так звали синів бога війни).

Меркурій, Венера, Земля, Марс – кам'яні планети, планети земної групи.  Отже, продовжимо наше знайомство із планетами Сонячної системи.

Марс супроводжують два невеликих природних супутники — Фобос і Демос. Їх розміри 26 і 13 км відповідно.

● Маса планети майже в 10 разів менша ніж маса Землі. А площа поверхні всього Марса становить усього 28 % від земної. Це трохи більше ніж площа всіх земних материків без океанів.

● Марсіанський рік майже вдвічі довший за земний і становить 780 діб. А ось доба на червоній планеті, за тривалістю, майже така ж, як на нашій планеті — 24 години 37 хвилин.

●Температура на поверхні Марса коливається від -153 °C до +20 °C на екваторі опівдні.

 

Гігант Юпітер.

C:\Users\Администратор\Desktop\regnum_picture_160848007168927_normal.jpgЮпітер – найбільша планета Сонячної системи. Він такий великий, що всередині нього могли б уміститися решта сім планет. Юпітер дуже швидко обертається навколо своєї осі. На те, щоб зробити оборот навколо своєї осі, Юпітеру потрібно 10 годин.А оборот навколо Сонця Юпітер здійснює за 12 років.

 Юпітер має квітчасту атмосферу та 16 супутників, в атмосфері Юпітера постійно вирують потужні урагани.

Сатурн

C:\Users\Администратор\Desktop\5c40a6ad183561d7308b4587.jpgСатурн - друга за величиною планета Сонячної системи, його легко впізнати по навколишніх красивих кільцях, що світяться, які складаються з мільярдів твердих частинок (лід і камінь). Сатурн складається з водню та гелію і є найменш щільною з усіх восьми  планет Сонячної системи. Як це не дивно, Сатурн цілком міг би плавати, якби існував такий великий океан, у який його можна було б опустити. Сатурн швидко обертається навколо своєї осі (з періодом — 10,23 години), складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Навколо Сонця Сатурн обертається за 29,46 земних років .

Уран

C:\Users\Администратор\Desktop\140903105827_uranus_space_624x351_spl.jpgВід сонця він віддалений на відстань 2 мільярди 735 мільйонів кілометрів, і тому там дуже холодно (в середньому становить -197,2°C, але може опускатися -226 °C. ) Уран в основному складається з гелію і водню, а метан, що міститься в його атмосфері, надає йому зеленого кольору. Уран обертається навколо Сонця боком. осьовий нахил Урана – приголомшливі 99 градусів! Усі планети схожі на вертушку, обходячи Сонце, але Уран більше схожий на кулю, яка котиться круговим візерунком. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84,01 земного року. Період власного обертання Урана становить 17 годин 14 хвилин.

 

Нептун

C:\Users\Администратор\Desktop\news_file_145_5c4eab38adc82.jpgНептун дуже схожий на Уран, тільки меншим розміром. Нептун – найвіддаленіша планета Сонячної системи. Нептун має найсильніші вітри в Сонячній системі.  Нептун – найхолодніша планета Сонячної системи.

 Від Нептуна до Сонця 4 мільярди 345 мільйонів кілометрів, тож там стоять люті морози. Температура поверхні Нептуна – мінус 300 градусів. Власне обертання настільки швидке, що доба на Нептуні триває всього 16 годин. Тривалість «нептуніанського року», тобто час одного повного оберту навколо Сонця — 164,8 земних років. 

4.3. Фронтальне опитування

  • Які факти вам найбільше запам’яталися?
  • Назвіть найбільшу та найменшу планети? (Меркурій, Юпітер)
  • Яка планета має яскраві кільця? (Сатурн)
  • Назвіть планету червоного кольору? (Марс)
  • Яка планета обертається боком? (Уран)
  • Чому Меркурій називають «Ранковою та вечірньою зорею»?
  • В яких планет немає супутників? (Меркурій та Венера)
  • Найгарячіша планета? (Венера)
  • Які планети мають однакову тривалість доби ? (Марс та Земля)
  • Чому відбувається зміна пір року?
  • Чому відбувається затемнення Сонця?
  • Що було б якби в планет не було своєї осі?

 

4.4 Вправа «Правда чи ні» ( учні піднімаються, якщо інформація правдива, присідають, якщо ні)

Земля – це одна із планет Сонячної системи.

Учні. Так

Вчитель. Сонце – найближча до нас зірка, розпечена газова куля.

Учні. Так

Вчитель. Температура Урану може досягати -300.

Учні. Так

Вчитель. Сонце рухається навколо Землі.

Учні. Ні.

Вчитель. Фахівців, які вивчають астрономію, називають астронавтами.

Учні. Так

Вчитель. Місяць – планета Сонячної системи.

Учні. Ні

Вчитель: Марс здається червоною планетою, бо там багато червоного пилу?

Учні: Ні

Вчитель: У Землі та Марса тривалість доби практично однакова?

Так.

Вчитель: Земля робить повний оберт навколо Сонця за 365 днів?

Ні.

Вчитель: Планету Земля називають зеленою планетою, адже тут материки (Ні)

Вчитель: Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 мільйона кілометрів (Так)

Вчитель: День на Венері довший за рік (Так)

4.5.Вправа «Цифрові факти про Землю»

https://wordwall.net/ru/resource/55117591/%d1%86%d0%b8%d1%84%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%96-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d1%83-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%bb%d1%8f

Коли ми говоримо про Сонячну систему, то дуже часто використовуємо цифри. Зараз ми перевіримо наскільки ми знаємо нашу плануту за цифровими фактами.

4.6. Кахут

https://create.kahoot.it/details/5cd5238d-a3d3-49dc-bf77-ee83b3b13116

5. Завершальна частина

  • Чи могла б наша планета існувати без Сонця?
  • Чому ми бачимо світло місяця? Чи може він самостійно випромінювати світло? ( ні, нам теж може здаватися, що ми живемо самі по-собі, але це не так. Ми залежні один від одного та від Бога. Навіть, якщо людина не визнає існування Бога, вона все ж залишається залежною від нього. Проте хоча ми залежні від Бога у нас є вибір, що відображати. Місяць та всі світила відображають світло Сонця, а ми відображаємо те, чим наповнюємося щоденно. Давайте поглянемо на прикладі троянди)
  • Відео «Дослідження» https://www.youtube.com/watch?v=WYIcDPr6Bi8
  • Чим ми наповнюємося те, ми і відображаємо мимоволі. Тому бажаю кожному із нас ретельно обирати чим наповнюватися.

Рефлексія

  • Що найбільше запам’яталося?
  • Що найбільше сподобалося?

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Kalintchuk Inna
Додано
17 квітня 2023
Переглядів
1757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку