Плауноподібні.Хвощеподібні

Про матеріал
Презентація до уроку біології, під час вивчення теми: Плауноподібні.Хвощеподібні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Плауноподібні. Хвощеподібні6 клас. Вчитель: Герасимчук Світлана

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, з чого утворилось кам’янне вугілля?Наукові дослідження свідчать, що в давні часи такі рослини, які зараз представлені переважно трав'янистими формами: плауни, хвощі та папороті, були основою лісів. Саме з цих рослин після їхнього відмирання утворилось кам'яне вугілля

Номер слайду 3

Тема Тема уроку:уроку: Тема уроку: Відділ Плауноподібні та Хвощеподібні

Номер слайду 4

У флорі України поширено 19 видів плаунів. Серед них до Червоної книги України занесено 7 видів: дифазіаструм сплюснутий, плаун річний, лікоподієлу заплавну, баранець звичайний, плаунок швейцарський, плаунок плауноподібний, молодильник озерний

Номер слайду 5

Плаун річний. Дифазіаструм сплюснутий

Номер слайду 6

Молодильник озерний Баранець звичайний

Номер слайду 7

Особливості будови надземної частини. Спорофіт плаунів — це нормально розвинена рослина, яка має корінь, стебло, листки. Стебло повзуче, галузисте, дає вертикальні галузисті пагони заввишки до 25 см, густо вкрите листочками, подібними до видовжених загострених лусочок.

Номер слайду 8

Особливості будови підземної частини. У плауноподібних вже є справжні корені.

Номер слайду 9

Молодий плаун має зелені листки, за допомогою яких відбувається фотосинтез. Вертикальні пагони закінчуються спороносними колосками, у яких знаходяться спори.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Життєвий цикл Плауноподібних. Переважає спорофіт. Дозрілі спорангії тріскаються і з них висипаються золотисто-жовті спори. За відповідних умов зі спори виростає невеликий заросток (гаметофіт). Гаметофіт розвивається в грунті( у симбіозі з грибом) упродовж 12-15 років, має ризоїди, хлоропласти відсутні. Гаметофіт дає початок зародку спорофіта, а потім — дорослій рослині.

Номер слайду 12

Основні представники в Україні відділу Хвощеподібні є : хвощ польовий, хвощ лісовий, хвощ великий, хвощ лучний, хвощ болотний.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Особливості будови надземної частини. У хвощів пагін поділений на вузли і міжвузля. У вузлах кільцями розміщені бічні гілочки. Листки хвощів редуковані, дрібні, шилоподібні, розташовані кільцями

Номер слайду 15

Особливості будови підземної частини. Підземна частина хвощів представлена кореневищем, що також ділиться на вузли і міжвузля. Від нього відходять додаткові корені. Кореневище є органом вегетативного розмноження

Номер слайду 16

Фотосинтез відбувається за участі стебла. На верхівці коричневих негіллястих стебел утворюється спороносний колосок (стробіл). Після визрівання спор пагони відмирають.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Життєвий цикл Хвощеподібних. Переважає спорофіт. Після проростання спори утворюється гаметофіт, який значно редукований. У хвощів це самостійно існуючі розчленовані пластини, на яких утворюються статеві органи і клітини. Після злиття гамет утворюється новий спорофіт.

pptx
Додано
19 березня 2020
Переглядів
4283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку