Плавлення та кристалізація. Питома теплота плавлення

Про матеріал

Презентація уроку з фізики у 8 класі на тему "Плавлення та кристалізація. Питома теплота плавлення" за підручником В. Г. Бар'яхтара, Ф. Я. Божинової, С. О. Довгого "Фізика. 8 клас" (Ранок, 2016)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плавлення та кристалізація. Питома теплота плавлення

Номер слайду 2

Запитання 1.Що таке внутрішня енергія? 2. Що таке кількість теплоти? Як її знайти? 3. Які агрегатні стани речовини ви знаєте? 4. Які властивості твердих тіл? 5. Які властивості рідин? 6. Як рухаються і як розташовані молекули в рідинах?

Номер слайду 3

Лід Вода

Номер слайду 4

Плавлення Перехід речовини із кристалічного стану в рідкий називається плавленням Температуру за якої речовина плавиться називають температурою плавлення

Номер слайду 5

Тверднення, або кристалізація Перехід речовини з рідкого стану в кристалічний називають кристалізацією, або твердненням. Кристалізація відбувається за тієї ж температури, що й плавлення. Температура плавлення (кристалізації) — це характеристика речовини, тому її визначають експериментально й заносять у таблиці.

Номер слайду 6

Аналогічну таблицю ви знайдете в підручнику на сторінці 229

Номер слайду 7

Графік плавлення та кристалізації льоду

Номер слайду 8

Питома теплота плавлення

Номер слайду 9

Аналогічну таблицю ви знайдете в підручнику на сторінці 230

Номер слайду 10

Кількість теплоти, що поглинається при плавленні (виділяється при кристалізації)

Номер слайду 11

Закріплення вивченого матеріалу 1. Що таке плавлення? 2. Що таке кристалізація? 3. Що таке питома теплота плавлення? В чому вона вимірюється? 4. За якою формулою можна знайти кількість теплоти, що поглинається при плавленні? Виділяється при кристалізації? 5. Чому лід починає танути не відразу, якщо його внести з морозу в нагріте приміщення? 6. Чому шматочок свинцю можна розплавити в сталевій ложечці, а шматочок сталі у свинцевій — не можна?

Номер слайду 12

Розв’язування задач 1. На рисунку зображений графік зміни температури льоду. а) Якому стану льоду відповідає відрізок графіка АВ? б) Скільки тривало нагрівання льоду до точки плавлення? в) На скільки градусів змінилася температура за час спостереження?

Номер слайду 13

Розв’язування задач 2. На рисунку зображений графік зміни температури деякого тіла. а) З якої речовини виготовлене це тіло? б) Як змінюється температура тіла на ділянках АВ, ВС і СD? в) Як змінюється внутрішня енергія тіла на цих ділянках? Чому? г) Якому стану тіла відповідає відрізок графіка ВС?

Номер слайду 14

Розв’язування задач 3. Яка кількість теплоти потрібна, щоб розплавити 500 кг міді,нагрітої до температури плавлення? Питома теплота плавлення міді 213 кДж/кг. 4. Яка саме кількість теплоти виділяється під час утворення 10 кг льоду? Питома теплота плавлення льоду 332 кДж/кг. 5. Скільки алюмінію, взятого при температурі плавлення можна розплавити, витративши 1 МДж теплоти? Питома теплота плавлення алюмінію 393 кДж/кг.

Номер слайду 15

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бордун Євгенія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лояніч Василь Петрович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
9972
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку