Погода, її елементи. Мінливість. Характерна погода за сезонами у своїй місцевості. Служба погоди, практичне значення прогнозів погоди.

Про матеріал
Матеріал до уроку 6 клас. Презентація до уроку географії. Погода, її елементи. Мінливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОГОДА, ЇЇ ЕЛЕМЕНТИ. МІНЛИВІСТЬ. ХАРАКТЕРНА ПОГОДА ЗА СЕЗОНАМИ У СВОЇЙ МІСЦЕВОСТІ. СЛУЖБА ПОГОДИ, ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОГНОЗІВ ПОГОДИ.

Номер слайду 2

1. Що таке погода?Погода — це стан нижнього шару атмосфери в певній місцевості у визначений момент або проміжок часу. Найголовнішою особливістю погоди є її мінливість. Погода змінюється постійно, щодня і щогодини. Навіть коли здається, що погода врешті-решт встановилася, вона все одно продовжує змінюватися непомітно для нас. Всі в своєму житті спостерігали, особливо навесні, як дощ раптово змінювався сніговієм, а потім зникали хмари і на небі яскраво світило сонце. Висновок 1. Найголовнішою особливістю погоди є її мінливість. Про неї кажуть: гарна, мінлива, примхлива, дощова, тепла, холодна. Слухаючи постійно прогноз погоди, ми вже звикли до таких метеорологічних термінів, як циклон, антициклон, опади, відлига, гроза. Саме стан погоди підказує, що треба одягати, виходячи з дому. Від стану погоди залежить робота людей у різних сферах діяльності: весняні роботи на ланах, щедрий урожай в засіках, судноплавство та робота авіації. З погодою доводиться рахуватися і пілотам, і морякам, і будівельникам, і працівникам транспорту. Де б людина не працювала, що б не робила, вона так чи інакше «спілкується» з погодою. Погода дуже впливає на настрій, самопочуття і здоров’я людини. Вчені довели, що особливо чутливі до змін погоди діти від 1 року і люди похилого віку, старші за 60 років А взагалі важко назвати галузь господарства, яка в тій чи іншій мірі не залежала б від погодних умов. Навіть настрій людини та її самопочуття залежать від погоди.

Номер слайду 3

2. Показники погоди. Які елементи характеризують погоду?Стан погоди характеризується показниками (метеоелементами) — температурою приземного шару повітря, атмосферним тиском, вологістю, силою й напрямком вітру, хмарністю, атмосферними опадами. Елементипогоди. Температураповітря. Хмарність. Вологістьповітря. Атмосфернийтиск. Сила танапрямок вітру. Атмосферніопади

Номер слайду 4

Як на клімат, так і на погоду впливає циркуляція атмосфери. В атмосфері постійно рухаються великі об’єми повітря( повітряні маси), зароджуються вихори ( циклони та антициклони), які і визначають зміни погоди. Повітряні маси - великі рухомі об’єми повітря з однаковими властивостями( температурою, вологістю, тиском). Виділяють 4 типи повітряних мас:1. Екваторіальні(приносять теплу і дощову погоду)2. Тропічні( зумовлюють жарку, сонячну і суху погоду)3. Помірні ( приносять теплу або прохолодну дощову погоду)4. Арктичні та антарктичні (приносять холодну, суху, сонячну погоду)Повітряні маси з різною вологістю, неоднаковими температурою та атмосферним тиском утворюють перехідну смугу, яку називають атмосферним фронтом. Атмосферний фронт буває теплим і холодним. Холодний фронт утворюється при входженні холодного повітря в область, яку займає тепле повітря. Холодне повітря проникає клином, виштовхуючи тепле повітря вгору. При цьому погода змінюється швидко - злива, гроза, шквальний вітер. Після проходження фронту - похолодання. Теплий фронт утворюється при входженні теплого повітря в область, яку займає холодне повітря. Тепле повітря підіймається поступово над холодним, відтискуючи його. При цьому погода змінюється поступово, йдуть затяжні дощі. Після проходження фронту – поступове потепління.

Номер слайду 5

Погоду на нашій планеті визначають циклони й антициклони, які систематично «атакують» її. Циклон - величезний атмосферний вихор із низьким тиском у його центрі (повітря в ньому рухається від окраїн до центру проти годинникової стрілки в північній півкулі і за годинниковою в південній )Антициклон - величезний атмосферний вихор із високим тиском у його центрі (повітря в ньому рухається від центру до окраїн за годинниковою стрілкою в північній півкулі і проти неї в південній)

Номер слайду 6

Характеризуючи погоду як жарку, теплу, холодну, морозну, ми говоримо про тип погоди. Тип погоди – це узагальнена характеристика погоди, що включає відомості про середньодобові показники температури, стан хмарності, опади, наявність або відсутність вітру. Так, у різних районах Землі майже постійно спостерігається один і той самий тип погоди: на екваторі – спекотна з рясними дощами, у тропіках – спекотна і суха, в полярних районах – морозна і суха. У помірних широтах типи погоди чергуються за порами року. В наших помірних широтах влітку погода тепла, іноді спекотна; взимку – холодна, морозна, з температурою нижче 0°С; навесні і восени температури переходять від від’ємних до додатних. Ці ознаки погоди є характерними або типовими. Метеорологія — наука про земну атмосферу та явища, які в ній відбуваються. Об’єктом вивчення метеорології є метеорологічні елементи: температура, вологість повітря, хмарність, опади, атмосферний тиск тощо. Основи метеорології було закладено давньогрецьким ученим Арістотелем. Свою наукову працю про погоду він назвав «Метеорологія», що й дало згодом назву цій науці. Знання точного прогнозу погоди є важливою інформацією для військової і для цивільної авіації, флоту. Без нього пересування по повітрю, по морю, по океану було б неможливо. Дослідження майбутнього прогнозу погоди дозволить людині спланувати туристичну поїздку. Вона може дізнатися, яка погода  чекає її в будь-якій точці земної кулі. Також відомості про природні умови важливі для тих, хто організовує різні свята, фестивалі регіонального або державного значення, які проводяться на відкритому повітрі Одним з найголовніших напрямів діяльності метеорологів є дослідження та прогнозування погоди.

Номер слайду 7

Чому прогнози погоди передають кілька разів на день по радіо та телебаченню?Чому зміни погоди можуть вплинути на самопочуття людей? Чому для складання прогнозів погоди діє Світова мережа метеорологічних станцій?Отже, погода — це стан нижнього шару атмосфери в певний час у певній місцевості. Стан погоди характеризують взаємопов’язані елементи погоди — температура повітря, атмосферний тиск, вологість повітря, сила та напрямок вітру, хмарність, атмосферні опади. Загальну характеристику погоди, що містить її основні елементи, називають типом погоди. Вивченням погоди та складанням прогнозів погоди опікується метеорологія.

pptx
Додав(-ла)
Nertyk Polina
Додано
6 травня 2020
Переглядів
2252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку