Походження назв міст України

Про матеріал
Цей матеріал містить відомості звідки походить назва того чи іншого міста України. Можна використати для виховної години. Цим самим виховувати у дітей патріотизм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження назв міст України Підготувала Петришина Мар’яна

Номер слайду 2

У кожного є своя, глибока історія…

Номер слайду 3

Спокон віків у народі переказували легенди та казки, байки та міфи. Були вони задовго до того, як з’явилася перша писемність. Їх оповідали дітям та онукам, онуки правнукам та своїм потомкам. З плином часу легенди нарощували все нові подробиці, але основна думка, закладена в них із давніх давен, лишалася незмінною у віках.

Номер слайду 4

Переказ чи легенда — це народе, оповите казковістю оповідання, яке тлумачить ті чи інші явища природи, походження назв на мапі України, висвітлює героїчні історичні звершення, розповідає про славетних, героїчних людей.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Київ За легендою його засновником був князь Кий, що прийшов сюди разом з братами Щеком і Хоривом та сестрою Либіддю. Стародавній Київ Пам’ятний знак на честь засновників Києва

Номер слайду 7

Засновники Києва

Номер слайду 8

Вінниця - походить або від назви річки, Віннички, або ж від старослов'янського слова - "віно": придане, посаг, дарована земля. З історії відомо, що Вінниця була придбана князями Коріатовичами. Вінниця Князь Коріатович Річка Вінничка

Номер слайду 9

Дніпро Дніпро- місто на Дніпрі. В 1635 році побудована фортеця Койдак, після її зруйнування - козацькі села Старий Койдак, Новий Койдак і Половиця, на місці яких після приєднання до Росії виник у 1786 році Катеринослав ("слава Катерини", на честь царюючої тоді Катерини ІІ). У 1796-1801 під час царювання Павла офіційно іменувався Новоросійськ (від Новоросія, як тоді називали степи Північного Причорномор'я); Олександр I у 1802 році повернув назву Катеринослав. В 1926 році перейменований за назвою ріки і прізвищем Г.І. Петровського (1878-1958), партійного і радянського діяча. Г.І. Петровський працював на заводах цього міста, керував там революційним рухом, в 1919-1939 роках - голова ЦВК УРСР.

Номер слайду 10

Донецьк Донецьк - заснований у 1862 році. Раніше Юзівка - підприємствами, біля яких розвивався населений пункт, володів англійський капіталіст Джон Юз. З 1924 по 1961 роки - Сталіно.

Номер слайду 11

Житомир - припускають, що заснований у 884 році, перша згадка в літописі - 1240 рік. Назва походить від власного імені володаря чи засновника. Легенда розповідає про Житомира, дружинника Аскольда і Діра, який пішов у ліси Волині після їх вбивства і заснував це місто. Ймовірно, що це звичайний топонімічний міф, який персоніфікує незрозумілу назву. Житомир Дружинник Житомир

Номер слайду 12

Запоріжжя Запоріжжя - місто на Дніпрі. У 1775 році на цьому місті заснована фортеця, яка отримала назву Олександрівська, з 1906 року - місто Олександрівськ. Перейменоване в 1921 році у Запоріжжя. Вище міста, біля знаменитих дніпровських порогів на острові Хортиця, знаходилась Запорізька Січ - центр українського козацтва.

Номер слайду 13

Івано-Франківськ Івано-Франківськ - місто перейменоване 9 вересня 1962 року в пам'ять видатного українського письменника і громадського діяча І.Я. Франка (1856-1916). До перейменування - Станіслав(Станіславів), названий в середині XVIII століття від імені одного з Потоцьких, великих польських магнатів.

Номер слайду 14

Кіровоград Кіровоград - місто засноване у 1754 році під назвою "Фортеця св. Єлисавети" за наказом імператриці Єлизавети для оборони проти турків. З 1775 року - місто Єлизаветград. З 1934 року -Кірово в пам'ять С.М. Кірова; з 1939 року - Кіровоград.

Номер слайду 15

Луганськ Луганськ - місто на річці Лугань, від якої і назване. Етимологія гідроніма не досліджена; його форма дозволяє припустити можливість слов'янського походження із значенням "лугова".

Номер слайду 16

Луцьк Луцьк - в "Початковому літописі" - Луческъ. Пов'язувати походження назви із словом "луг" помилково. Походить від лука - "вигин річки, річкова затока". Слов'янський суфікс -ськ утворює відносний прикметник. В топонімію Київської Русі прийшов з північного заходу.

Номер слайду 17

Львів - заснував князь Данило Галицький і назвав його на честь свого сина Лева. Львів Данило Галицький

Номер слайду 18

ЗВІДКИ В МІСТА НАЗВА — ЛЬВІВ Довго я не розумів, Звідки в міста назва — Львів. Брата старшого питаю: — А ти знаєш? Каже: — Знаю. Князь був, Галицький Данило, сім віків перекотило, як дзвеніла княжа слава, та не тільки в славі справа: сумував князь, що один... Народився в князя син! «Сильним будь! Наш рід прослав!» Левом сина князь назвав. Щоб віки жила ця днина, місто князь як будував, дав йому імення сина. Так от... З княжих ще часів в міста горда назва —ЛЬВІВ. Марія Хоросницька Лев Галицький

Номер слайду 19

Миколаїв Миколаїв - у 1784 році на цьому місті побудоване російське укріплення. Незабаром місто стало центром російського суднобудування на Чорному морі. Назва походить від назви корабля "Св. Миколай", який був першим спущений з верфі.

Номер слайду 20

Одеса Одеса - місто на Чорному морі. Побудоване у 1795 році на місті села. Хаджи-бей за розпорядженням Катерини ІІ, у відповідності з пануючою тоді урядовою модою на давньогрецьку топонімію, назвав місто на честь античного міста Одесос. Одесос знаходився західніше Бузького лимана на північному березі Чорного моря і був колонією Мілету.

Номер слайду 21

Полтава - згадується з 1618 року. Назва походить від гідроніма. В літописі (1174 рік) Ігор Сіверський переправляв війська через Ворсклу і Лтаву (за іншими джерелами - Олтава). Назву зближують з латишським lutum - "болото, бруд". Полтава Річка Ворскла

Номер слайду 22

Рівне Рівне - згадується з ХIII століття. Назва слов'янська, можливо походить від слова "рів" із суфіксом -н-, який утворює прикметник, і закінченням середнього роду. Такі назви поширені на Волині, де знаходиться Рівне; основи їх легко пояснити, використовуючи слов'янські мови (Дубно, Ратно, Березно та ін.) За іншим тлумаченням, "рівне" назване за плоский рельєф місцевості.

Номер слайду 23

Суми – названі начебто першими поселенцями-козаками, які знайшли тут торбини (сумки). Сумкою називається і річка, на якій стоять Суми.  Зв'язок із слов'янським "сума", запропонований за здогадами аматорів, безумовно не має підстав. Можливе походження із балтійських мов (для порівняння давньопруське озеро Sumyn). Суми Річка Сумка

Номер слайду 24

Тернопіль Тернопіль - припускають, що назва пов'язана із володіннями Тарнавського, які лежали західніше, а поль - результат латинізації. Але з найбільш ранньої із документальних згадок (1550 рік) назва відома у формі Tarnopole, тому можливе походження від терен і поле, тобто значення - "степ, який заріс терном" - саме у такій місцевості в 1540 році закладена фортеця, біля якої виросло це місто.

Номер слайду 25

Ужгород Ужгород - в основі назва ріки Уж, на якій знаходиться, і місто в старому значенні "укріплене місце". Більш ранню форму зберегла угорська назва цього міста - Унгвар (var - "місто").

Номер слайду 26

Назва міста походить, ймовірно, від річки Харків. Інші версії — від засновника поселення Харків хутір козака Харитона. Ще одна версія — від козака Івана Каркача. Половецька версія — від половецького міста Харукань. Харків Козак Харитон Річка Харків

Номер слайду 27

Херсон Херсон - заснований у 1778 році і названий ім'ям давньогрецького і візантійського міста-колонії в Криму Херсонес за існуючою тоді модою російського уряду на давньогрецькі назви. Антична назва Херсонес - давньогрецьке діалектне слово "півострів".

Номер слайду 28

Хмельницький Хмельницький - до 1954 року Проскурів. Перейменований на відзнаку 300-річчя возз'єднання України з Росією і названий за ім'ям Богдана Хмельницького (1595-1657), гетьмана України, керівника визвольної боротьби українського народу.

Номер слайду 29

Чернігів Чернігів - назва вперше зустрічається у формі Чернігога з 907 року в Констянтина Багрянородного, який наводить договір Русі з Візантією. Перекази, які пов'язують назву з ім'ям князя Чорного, який боровся проти хозар, чи княгині Чорної, яка викинулася із терема, щоби не дістатися ворогам, безпідставні. Припускали в основі власне ім'я Черніга, але основи на -а вимагають присвійного суфікса -ін, а не -ів. У пам'ятках тих часів часто зустрічається форма Чернъговъ. Можливо, назва асимільована за аналогією із численними слов'янськими топонімами на -ів- з більш ранньої невідомої форми або в її основі лежить ім'я Чернъг (Черніг), поки що не знайдене.

Номер слайду 30

Походження міста і дотепер є загадкою. Назва пов'язана з племенем «черкаси» — так називали всіх українців сусідні народи, зокрема росіяни та татари. Виник у XIV столітті як поселення козаків, яких називали черкаси, черкеси. Ця назва виникла від етноніма черкеси, частина яких переселилась у ХIII столітті з Північного Кавказу на Дніпро. Черкаси

Номер слайду 31

Чернівці Чернівці - в основі назви власне ім'я Чорний з формантом -івці, що означає жителів і особливо часто зустрічається на Поділлі і суміжних територіях. Раніше - Чернігівський Торг. Етимологія "чорне місто" від слов'янського віц - "місто" дивна, оскільки такого слова не існувало. До 1944 року назва передавалася по-російськи у формі Черновицы; похідні прикметники і зараз мають таку форму у російській мові (Черновицкая область).

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Будиліна Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 березня 2021
Переглядів
23622
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку