Польща. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці

Про матеріал
Польща. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Польща. місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Економіко-географічне положення. Польща - держава Східної Європи. На заході країна межує з Німеччиною. Інші кордони проходять з країнами середнього рівня розвитку: Чехією, Словаччиною, Литвою, а також з країнами з перехідною економікою: Україною, Білоруссю та Росією. Партнерами Польщі в ЄС та у військово-політичному блоці НАТО є Німеччина, Чехія, Словаччина та Литва. На півночі має широкий вихід до Балтійського моря (порти Гданськ, Гдиня, Щецин)

Номер слайду 4

Природно-ресурсний потенціал. Більшу частину Польщі займає Польська низовина. 20% території країни припадає на гори: на південному-заході підіймаються Судети, на півдні - Карпати з найвищою частиною Татрами. Клімат країни помірний, з надмірним зволоженням і невеликим сезонним коливанням температур.

Номер слайду 5

Природно-ресурсний потенціал. Польща забезпечена окремими видами мінеральних ресурсів:поклади кам'яного та бурого вугілля родовище мідних поклади поліметалічних видобувають самородну сірку бурштин, калійну та кухонну солі Водні ресурси країни є значними. Найбільшими річками є Вісла та Одра. На півночі країни є багато дрібних озер. Земельні ресурси Польщі досить різноманітні. На півночі переважають кислі підзолисті та дерново-підзолисті ґрунти, на півдні - родючі бурі лісові. Своїми рекреаційними ресурсами вирізняються Балтійське узбережжя та північне Поозер'я. Гірськолижні курорти створено в горах.

Номер слайду 6

Працересурсний потенціал. Для Польщі характерний І тип відтворення населення. Народжуваність у країні є низькою й становить 9,6 осіб/тис. Смертність становить 10,3 осіб/тис. Середня тривалість життя - 77,4 року. Чисельність працездатного населення удвічі є більшою, ніж дітей та літніх людей разом. Для країни характерне негативне сальдо міграцій або близьке до нуля. Сучасна Польща є однією з найбільш однонаціональних країн світу: 96,7% її населення становлять поляки.

Номер слайду 7

Система розселення. Польща має високу густоту населення - 122,8 осіб/км2. Максимальних значень цей показник сягає у Верхній Сілезії-близько 700 осіб/км2. Рівень урбанізації високий - 65%. Найбільшими містами країни є Варшава (1,7 млн осіб), Краків (756 тис. осіб), Лодзь (740 тис. осіб), Вроцлав (633 тис. осіб) і Познань (553 тис. осіб).

Номер слайду 8

Прискорений розвиток третинного сектору. Провідними видами діяльності у третинному секторі Польщі є транспорт, внутрішня та міжнародна торгівля, побутові послуги, зросла роль фінансових послуг, готельного бізнесу, громадського харчування. Польща має сучасну транспортну мережу. Територією країни проходять транзитні автомагістралі між європейськими та азійськими країнами. Залізничні дороги є власністю держави. Першочергового значення для зв'язків Польщі зі світом набули морські порти: Гданськ, Щецин, Гдиня, Свіноуйсьце. Найбільшим польським аеропортом є варшавський аеропорт «Окенце»

Номер слайду 9

Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. У польському машинобудуванні зберігається велика частка старих металомістких видів виробництва, продукцією яких є дорожньо-будівельна техніка, турбіни та котли для електростанцій. У Варшаві, Познані, Любліні працюють дочірні підприємства автомобільних корпорацій «Форд», «Фольксваген», «Опель», «Деу», Fiat Chrysler Automobiles. У польське електротехнічне машинобудування та електроніку проникли транснаціональні корпорації «Філіпс», «Сіменс». Чорна металургія працює на власному коксівному вугіллі та імпортних рудах. Польща входить до топ-10 європейських країн за кількістю продукції хімічної промисловості. Польське виробництво харчових продуктів відоме на ринках Європи. Особливо вирізняються молочне, м'ясопереробне, плодоовочеве, цукрове, кондитерське, борошномельне виробництва.

Номер слайду 10

Спеціалізація аграрного сектору. Аграрний сектор є одним з найважливіших виробництв Польщі, на нього припадає 4,5% ВВП. Рослинництво є основним аграрним виробництвом у Польщі. Країна - один з найбільших у Європі виробників жита, цукрового буряку, картоплі. У тваринництві переважає свинарство. Крім того, розводять молочно-м'ясне поголів'я великої рогатої худоби, домашню птицю, вівців, бджіл, ставкову рибу

Номер слайду 11

Зовнішні економічні зв'язки. Польща активно підтримує зовнішні економічні зв'язки з багатьма країнами світу. Більша частина її товарообігу припадає на країни ЄС та держави Східної Європи. Для країни характерне позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. На світовий ринок Польща експортує мінеральну сировину (вугілля, мідні руди), сталь, хімікати, деякі машини та обладнання, харчові продукти, а також живу худобу. Польська побутова техніка, одяг та взуття орієнтовано на ринки країн Східної Європи.

Номер слайду 12

Міжнародні зв'язки України з Польщею. Усебічні зв'язки нашої держави з Польщею мають важливе значення. У товарообігу між країнами польський експорт перевищує імпорт. Серед країн ЄС Польща посідає 2-ге місце в зовнішньоторговельному обігу України (після Німеччини).

pptx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
5911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку