Поняття БД і системи керування БД

Про матеріал
Презентація до уроку "Бази даних. Системи керування БД" допоможе викладачам інформатики зацікавити здобувачів освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Ознайомлення з базами даних. Системи управління базами даних

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Отже, інформація завжди відігравала в житті людини дуже важливу роль. Будь-яка людська діяльність – це процес збирання, перетворення інформації, прийняття на її основі рішень та їх виконання. Звичайно інформація надходить споживачеві саме у вигляді даних: таблиць, графіків, малюнків, фільмів, усних повідомлень, які фіксують у собі інформацію певної структури й типу. Таким чином, дані виступають як засіб подання інформації у певній, фіксованій формі, придатній для обробки, зберігання й передачі.

Номер слайду 4

Визначення БДБаза даних – це структурована сукупність даних, які відображають стан об’єктів певної предметної області та зв’язки між ними. Бази даних (БД) – це структурна сукупність взаємопов’язаних даних певної предметної області. База даних (БД) — це значна кількість однорідних даних з конкретної предметної галузі, які зберігаються на комп'ютерних носіях. База даних (за Дж. Мартіном) є сукупністю взаємозалежних даних, які спільно використовуються декількома додатками й зберігаються з мінімальною регульованою надлишковістю.

Номер слайду 5

БД створюють, якщо є потреба регулярно опрацьовувати великі обсяги однорідної інформації: списки абітурієнтів чи студентів з їхніми оцінками, анкетні дані співробітників деякого закладу чи фірми, розклади руху різних видів транспорту, про­позиції товарів на ринку чи облік матеріалів на складах тощо.

Номер слайду 6

База даних є досить складним за своєю структурою об’єктом, тому перед створенням вона заздалегідь проектується – створюється модель бази даних. Модель даних— абстрактне представлення реального світу, що відображає тільки ті об'єкти, що безпосередньо стосуються програми.

Номер слайду 7

Аспекти моделювання в обробці даних:• інформаційне моделювання;• концептуальне моделювання (моделювання семантики ПО);• логічне моделювання даних;• фізичне моделювання;• створення моделей доступу до даних;• оптимізація фізичної організації даних в апаратному середовищі.

Номер слайду 8

Модель даних має три складові:• Структура даних визначає спосіб організації даних, множину можливих типів даних, набір операцій, які можна над ними виконувати.• Засоби опрацювання даних визначають набір команд, які забезпечують опрацювання даних залежно від способу їх організації.• Обмеження цілісності визначає вимоги для забезпечення правильності даних у будь-який момент часу.

Номер слайду 9

СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ АБО УПРАВЛІННЯ БАЗАМИ ДАНИХ: Системи управління базами даних СУБД - прикладна програма призначена для роботи з БД. СУБД - програмні засоби, що забезпечують доступ до інформації яка зберігається в БД.

Номер слайду 10

СУБД: KBASE, FOXPRO, VISTA, RBDMSX, ACCESS. Дані в БД розглядаються з різних точок зору. Це означає, що кожен користувач працює лише з конкретною частиною БД і різні споживачі можуть застосовувати одні і ті ж дані.

Номер слайду 11

MS Access Одна із розповсюджених СУБД на персональних комп'ютерах є система управління базами даних Access. Вона дозволяє створювати таблицю, що містить записи у вигляді рядків цієї таблиці, а також зв'язувати таблиці між собою через однойменні поля.

Номер слайду 12

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ СКБД: Створення структури (схеми) БДЗаповнення БД інформацією. Зміна (редагування) структури і змісту БДПошук інформації в БДСортування даних в БДЗахист даних в БДПеревірка цілісності БД

Номер слайду 13

Основні компоненти середовища БД: Апаратне забезпечення. Програмне забезпечення. ДаніПроцедури – інструкції і правила, які повинні дотримуватися при проектування, створенні та використанні та БДКористувачі - адміністратори даних, розробники БД, прикладні програмісти, кінцеві користувачі

Номер слайду 14

Дякую за увагу !

pptx
Додав(-ла)
Іщик Валентина
Додано
2 січня 2020
Переглядів
924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку