"Поняття про якість довкілля. Критерії забруднення довкілля".

Про матеріал
Дана презентація може бути використана під час вивчення теми уроку "Поняття про якість довкілля. Критерії забруднення довкілля." На закріплення вивченого матеріалу розроблено тестове завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про якість довкілля. Критерії забруднення довкілля.11 клас

Номер слайду 2

Завдання для самоконтролю. Що таке інвайронментологія? Що таке довкілля? 3. Назвіть основні глобальні екологічні проблеми. 4. Що таке глобальні екологічні проблеми?5. Назвіть основні забруднювачі довкілля в Україні. 6. Наведіть приклад найактуальніших екологічних проблем України.

Номер слайду 3

ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ міра відповідності навколишнього середовища і природних умов потребам людей та інших організмів. Оцінювання впливу забруднення на довкілля здійснюється на державному рівні шляхом екологічної експертизи ( кількість сполук важких металів, ксенобіотиків, температура, кількістькисню, СО2, NO в атмосфері). Екологічне нормування – це закріплення на законодавчому рівні певнихправил, вимог, стандартів щодо охорони довкілля, використання природнихресурсів і забезпечення екологічної безпеки. ЗАБРУДНЕННЯ ДОВКІЛЛЯ – це надходження в навколишнє середовище речо-вин та енергії, що призводить до порушення структури й функцій біосистем.

Номер слайду 4

Екологічна експертиза - процедура оцінки впливу на довкілля певної діяльності, проекту або рішення з метою визначення його наслідків та розроблення заходів щодо запобігання шкодам навколишньому середовищу; сертифікація; ліцензування;екологічний аудит - систематичний аналіз діяльності підприємства, організації або території з метою виявлення та зменшення впливу на довкілля . Організаційні засади оцінювання впливу на довкілля.

Номер слайду 5

Система екологічних нормативів якості довкіллянормативи екологічної безпеки (наприклад, нормативи якості атмосферного повітря;гранично допустиму кількість викидів і скидів у довкілля забруднювачів (наприклад, гранично допустима концентрація, ГДК – максимальний рівень забруднення, що його людина витримує без шкоди своєму здоров’ю);рівні шкідливого впливу забруднювачів (наприклад, усі шкідливі речовини за ступенем дії на організм людини поділяють на такі класи безпеки: І – надзвичайно небезпечні (ртуть, нікель), ІІ – високонебезпечні (сірководень, нітроген (IV) оксид), ІІІ – помірно небезпечні (сажа, цемент), IV – малонебезпечні (бензин, фенол).

Номер слайду 6

Екологічне прогнозування – це діяльність із застосуванням специфічних методів для передбачення можливих змін довкілля.методи експертного оцінювання (способи отримання інформації за участі спеціалістів-експертів);методи екстраполювання (перенесення даних, отриманих у певній галузі діяльності, на аналогічні галузі); методи моделювання процесів(створення спрощеної версії екологічного процесу). Результатом прогнозуванняє екологічний прогноз, прогнозні карти;

Номер слайду 7

Серед речовин, що їх використовують для виготовлення деревинно-стружкових (ДСП), деревинно-волокнистих (ДВП), орієнтовано-стружкових плит (ОСП) і становлять серйозну загрозу здоров’ю людини, називають формальдегід. Його ГДК у повітрі – 0,1 – 0,12 мг/м3, проте у повітрі сучасних квартир концентрація цієї сполуки становить у середньомублизько 0,5 мг/м3, а в окремих випадках досягає 3 мг/м3. Назвіть можливі джерела цієї речовини в квартирах. Яка фізіологічна дія цієї речовини на організм людини?

Номер слайду 8

У самій квартирі джерелом формальдегіду є вікна та стелі з ПВХ, деякі види шпалер, покриття для підлоги, плінтуси. Меблі з фанери, ДСП, ДВП, МДФ теж певний час можуть виділяти формальдегід залежно від якості матеріалу. Іграшки, техніка, канцтовари, посуд тощо теж знаходяться в зоні ризику.

Номер слайду 9

Що таке екологічне прогнозування? Що таке якість довкілля? Назвіть критерії забруднення довкілля. Д.з. § 35

Номер слайду 10

https://naurok.com.ua/test/testovi-zavdannya---pomichnik-vchitelya-03-02-2690090.html

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
3 лютого
Переглядів
1042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку