Порівняльна характеристика машинобудування США, Канади, Бразилії

Про матеріал
Практична робота №6 Порівняльна характеристика машинобудування США, Канади, Бразилії 1. За економічними картами США, Канади і Латинської Америки визначте структуру машинобудування промислових центрів: Чикаго 2. За економічними картами США, Канади, Латинської Америки визначте основні промислові райони (центри) галузей машинобудування і запишіть їх у таблицю. Позначте на контурній карті.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Практична робота №6

Порівняльна характеристика машинобудування США, Канади, Бразилії

  1. За економічними картами США, Канади і Латинської Америки визначте структуру машинобудування промислових центрів:

Чикаго

Авіаційний транспорт США забезпечує 40 % усіх світових перевезень пасажирів. У США нараховується майже 13 тис. цивільних летовищ. Один з найбільших  із них О'Хара (Чикаго). Саме під час відновлення центру Чікаґо було споруджено перший у світі хмарочос — Будинок Домашнього Страхування (1885), де було використано каркасне будівництво.

Монреаль

Мережа трубопроводів з’єднує нафтогазові промисли провінції Альберта із споживачами в середині країни (трансканадські нафтопровід і газопровід довжиною у 3,5 тис. км – до Монреаля).Виключне значення у зовнішніх вантажоперевезеннях належить водному транспорту. Найбільші порти Канади – Ванкувер і Монреаль (останній завдяки реконструкції глибоководного шляху Святого Лаврентія приймає океанські кораблі, хоча відстань від Монреаля до Атлантики становить 1600 км).

Сан-Паулу

 Країна є однією з провідних у світі за кількістю випущених автотранспортних засобів. Бразилія, посідає 9-те місце за цим показником.Із загальної кількості складених автомобілів 82 % припадає на легкові, решта – на вантажні та автобуси. Центрами автомобілебудування є Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро.

 

  1. За економічними картами США, Канади, Латинської Америки визначте основні промислові райони (центри) галузей машинобудування і запишіть їх у таблицю. Позначте на контурній карті.

Галузі машинобудування

США

Канада

Бразилія

Автомобілебудування

(чинники розміщення)

До недавнього часу більшість автомобілів вироблялися на північному сході США, переважно в штаті Мічиган (Детройт).Для розміщення автомобільної промисловості характерна значна концентрація виробництва в Приозер'ї - 60% умовно-чистої продукції галузі. Лише на один штат Мічиган припадає понад 30% продукції автомобілебудування, основна частина якої виробляється в Детройті і його околицях, а також у прилеглих містах Флінт, Лансінг та Анн-Арбор.

На території Канади (в основному в провінції Онтаріо) також розташована велика кількість заводів таких великих автомобільних виробників, як Ford і Toyota.у Канаді немає власних національних підприємств з виробництва автомобілів. Там працюють філії багатьох американських та японських автомобільних компаній.

Із загальної кількості складених автомобілів 82 % припадає на легкові, решта – на вантажні та автобуси. Центрами автомобілебудування є Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро.

Електротехнічне

(чинники розміщення)

Радіоелектронна промисловість розміщується по території країни в цілому трохи більш рівномірно, ніж інші великі галузі машинобудування. На частку кожного з наступних районів США: середньо-атлантичних штатів, Північно-Східного центру і Тихоокеанських штатів - припадає по 20% всіх зайнятих у виробництві радіоелектронної апаратури та засобів зв'язку. До найважливіших центрів радіоелектронної промисловості країни належать Лос-Анджелес, Чикаго, Нью-Йорк, Бостон, Анхайм (Каліфорнія). Найбільш велике підприємство галузі - завод в Анхаймі. Завод виробляє обладнання теле- та радіозв'язку. Найбільше підприємство з випуску ЕОМ в Покіпсі (Нью-Йорк), напівпровідників-у Фініксі (Аризона), телефонного і телеграфного устаткування - в Чикаго.

 

Бразилія виробляє електронно-обчислювальну техніку – мікросхеми та напівпровідники (у Кампінасі), чим забезпечує 50% внутрішніх потреб у комп’ютерному обладнанні. Випускається електротехнічна продукція (холодильники, пральні машини, телевізори, відеомагнітофони, музичні центри, відеокамери тощо.

Суднобудування

(чинники розміщення)

Найбільші судноверфі приватних компаній на Атлантичному узбережжі країни розташовані в Ньюпорт-Ньюс і Гронте-провідномуцентрі конструювання та будівництва атомних підводних човнів; великі верфі є також в Бостоні, Балтіморі, Філадельфії, Нью-Йорку. На узбережжі Мексиканської затоки до важливих центрів суднобудування відносяться Паскагула (Міссісіпі), Новий Орлеан та Мобіл (Алабама); на Тихоокеанському узбережжі великі судноверфі знаходяться в Сан-Франциско, Сіетлі, Сан-Дієго, Лос-Анджелесі.

Головні порти — Ванкувер, Сет-Іль, Порт-Картьє, Тандер-Бей, Монреаль. Тоннаж морського торговельного флоту — понад 2,5 млн. брутто-реєстр

Суднобудування Бразилії спеціалізується в основному на виробництві балкерів (суден для перевезення залізних руд), нафторудовозів і танкерів і перебуває під контролем капіталу Японії.Ріо-де-Жанейро є найбільшим центром суднобудування та судноремонту. У Сан-Паулу активно розвивається літакобудування.

В країні налагоджено випуск пасажирських, сільськогосподарських, військових та військово-транспортних літаків.

 

Інші галузі

 

 

 

 

Порівняйте чинники розміщення основних центрів машинобудування країн які досліджуєте.

Зробіть висновки про спільні та відмінні ознаки просторової організації машинобудування країн.

 

  1. За картами атласу «Транснаціональні корпорації» та іншими джерелами визначте найбільші ТНК США:

А. у галузі автомобілебудування

Б. у галузі електротехнічного машинобудування і електроніки –

Висновок про роль ТНК у світовому господарстві.

 

  1. Зберіть колекцію логотипів автомобілів, які випускаються у США, Канаді, Бразилії. Дослідіть, які з них зустрічаються на вулицях вашого населеного пункту.

 Автомобілі США:

 

 

 

Автомобілі Канади:

 

 

Автомобілі Бразилії:

Автомобілі, які можна зустріти у Хмельницькому:

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соосар Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Вертій Галина
Додано
25 березня
Переглядів
12700
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку