Портулак - городу пан : квітка, овоч і бур'ян

Про матеріал
Ця презентація створена для захисту екологічного проєкту "Прртулак -городу пан : квітка, овоч і бур'ян".У середньовічній Франції по достоїнству оцінили харчові властивості портулаку, звівши його в ранг найважливішої овочевої культури. Портулак городній – це смачна, поживна і неймовірно корисна їжа. Ця рослина має великий потенціал росту та регенеративних властивостей. Сьогодні портулак гідно оцінений як лікарський засіб і декоративний елемент садового ландшафту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Портулак – городу пан: квітка, овоч і бур’ян. Виконала :учениця 10-В Бродівської СЗОШ №2 Кулька Ілона. Науковий керівник: Мартиняк Інна Петрівна

Номер слайду 2

Завдання проекту:

Номер слайду 3

Портулак – це…?

Номер слайду 4

Мета проету:

Номер слайду 5

Методи дослідження:

Номер слайду 6

Морфологічний опис портулаку городнього: Портулак – однорічна трав’яниста рослина родини портулакових. Стебла м’ясисті 10-30 см завдовжки. Листки сидячі клиновидно-оберненояйцевидні, видовжено-клиновидні. Нижні розміщені спірально, верхні – супротивно. Квітки двостатеві, сидячі, 3-5-пелюсткові, жовті, зібрані по 1-3 в розвилках стебла або в пазухах листків. Цвіте в червні – вересні. Плід - коробочка.

Номер слайду 7

Портулак – бур’ян?Назва «портулак» перекладається з латинської мови як «ворота, хвіртка» і відображає спосіб розкриття насіннєвий коробочки після дозрівання. В останні роки бур’ян портулак зустрічається практично на кожному городі. Портулак городній - дводольна однорічна трав’яниста рослина. Щоб вивести цього непрошеного гостя з городу та саду, доводиться докладати чимало зусиль, потрібні терпіння, знання та чіткість виконання заходів по його знищенню.

Номер слайду 8

Портулак – бур’ян?Важко навіть уявити, що за вегетаційний період ця рослина дає до 3-4 насіннєвих поколінь, при урожайності однієї рослини до 1 млн. насінин за сезон. При такій кількості насіння важливо не дати портулаку зацвісти, щоб насінини не потрапили в грунт. Обсипаному на землю насінню для проростання досить навіть потрапити між грудки. І це при тому, що його схожість зберігається до 30-ти років. А вони починають проростати при температурі 25°С після поливу або дощу.

Номер слайду 9

Чи, може, декор?Портулак махровий ідеальний для прикраси клумб, бордюрів, створення квіткових композицій і альпійських гірок, також його використовують для прикраси балконів і садових вазонів. Родзинка рослини - квіти, що нагадують мініатюрну троянду або півонію, які складаються з декількох куль пелюсток. Цвісти портулак махровий починає на початку літа і продовжує радувати незвичайною красою до самих заморозків. Квіти відкриваються в сонячну погоду, їх цвітіння триває всього один сонячний день, а на місці відцвілої квітки з'являються нові.

Номер слайду 10

Найбільш поширені сорти портулаку

Номер слайду 11

Хімічний склад портулаку

Номер слайду 12

Лікувальні властивості портулаку городнього

Номер слайду 13

Практична частина: Встановлення оптимальних умов для вирощування стеблових живців портулаку в штучних умовах Ми підготували горщики та наповнили їх піском, чорноземом, торфом та землею з городу. В них посадили декілька живців портулаку, спостерігали та записали наступні результати:

Номер слайду 14

Швидкість вкорінення (7 днів)Поява нових пагонів. Результати:

Номер слайду 15

Рекомендації для вирощування портулаку живцями: З рослини зрізають шматочок гілочки, довжиною 10-15 см. Злегка підсушують зріз і видаляють листя на відстані 2-3 см від нього. Держак ставлять у воду або у вологий пісок. У суху і жарку погоду можна прикрити держак прозорим пакетом або кропити держак водою. Ставлять вкорінюються рослини в світле місце.

Номер слайду 16

Дослід 2: Встановлення впливу температур на проростання насіння портулаку городнього. Для цього в горщики насипали суміш землі з городу та піску і висіяли насіння портулаку. Я знаю, що насіння слід висівати на глибину, яка втричі перевищує розмір насіння. А насінинки дуже дрібні, тому висіваю їх на поверхні ґрунту, а зверху присиплю тонесеньким шаром землі. Результати наступні:

Номер слайду 17

{E269 D01 E-BC32-4049-B463-5 C60 D7 B0 CCD2}Дата висівання насіння05.07.202105.07.2021 Кількість висіяних насінин3535 Середньодобова температура повітря24,121,0 Чи є перепади температур Так НіНаявність прямих сонячних променів. Так, в обідню пору. Так, в обідню пору. Поява перших сходів рослини14.07.202118.07.2021 Результати:

Номер слайду 18

Дослід 3: Встановлення продуктивних заходів по знищенню бур’яну портулаку городнього та аналіз їх екологічності та ефективностіЯ все літо боролась з портулаком городнім різноманітними способами (мульчування, прополювання , глибоке перекопування, використання гербіцидів, використання темної агроплівки) і склала перелік рекомендацій для його знищення.

Номер слайду 19

Результати досліду:{E269 D01 E-BC32-4049-B463-5 C60 D7 B0 CCD2}Спосіб боротьби з портулаком городнім. Екологічність Способу. Ефективність Способу. Регулярне прополювання до цвітіння++Мульчування++-Перекопування++-Використання темної плівки++Згодовування худобі+-Посів сидератів++-Використання гербіцидів-+

Номер слайду 20

Портулак - смаколик під ногами. Дикороси, які називаємо бур’янами — насправді не гірші, ніж, до прикладу, базилік чи рукола. Портулак — мегакорисна трава, її можна споживати просто заради користі, але природа нас любить, тому зробила портулак ще й дуже смачною травою. в різних регіонах її називають: марічка, жирна травка, портулак городній. Його можна і треба їсти в свіжому вигляді, насамперед навесні до початку цвітіння, просто додайте його в різні салати. Пропоную кілька рецептів, які варті уваги:

Номер слайду 21

Омлет з портулаку. Портулак і зелену цибулю ретельно вимити, порізати на невеликі шматочки і обсмажити на сковороді з невеликою кількістю олії. Яйця добре збити з молоком, посолити, поперчити і вилити суміш в сковороду. Омлет смажити хвилин 5, а потім перевернути і потримати ще 2 хвилини. Подавати гарячим, посипавши зеленню.

Номер слайду 22

Салат з портулаком і помідорами. Добре вимийте портулак і відокремте листя і молоді пагони від стебел. Помідори поріжте, перекладіть у салатник і перемішайте з портулаком. В окремому посуді змішайте сіль з винним оцтом, додайте (якщо захочете) діжонську гірчицю і перемішайте. Додайте оливкову олію і ще раз добре все перемішайте. Полийте соусом салат.Інгредієнти: Молоді листки портулаку;Помідори;Оливкова олія;Сіль;Винний оцет;Гірчиця діжонська.

Номер слайду 23

Пропозиції та впровадження

Номер слайду 24

Висновок. У середньовічній Франції по достоїнству оцінили харчові властивості, звівши портулак в ранг найважливішої овочевої культури. Портулак городній – це смачна, поживна і неймовірно корисна їжа. Ця рослина має великий потенціал росту та регенеративних властивостей. Сьогодні портулак гідно оцінений як лікарський засіб і декоративний елемент садового ландшафту.

Номер слайду 25

Дуже вдячна за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Презентації
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку