Поштова служба Інтернету

Про матеріал
Люди постійно обмінюються повідомленнями, спілкуючись під час особистої зустрічі, використовуючи поштове листування, смс-повідомлення, телефонний зв’язок та інші засоби. Комп’ютерні мережі також створювалися для на дійного та швидкого передавання повідомлень. Однією з найстаріших служб Інтернету, призначеною для обміну повідомленнями, є електронна пошта.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поштова служба Інтернету. Урок 1

Номер слайду 2

Запитання. Розділ 1 § 1.1 Який комп’ютер називають сервером? Що таке обліковий запис користувача? Для чого його створюють?Які служби Інтернету ви знаєте? Яке їх призначення?

Номер слайду 3

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1

Номер слайду 4

Заходьте до комп’ютерного кабінету тільки з дозволу вчителя, не поспішаючи, не торкаючись обладнання. Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1

Номер слайду 5

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1 Не вмикайте та не вимикайте комп’ютери без дозволу вчителя

Номер слайду 6

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1 Під час роботи будьте дужеуважні

Номер слайду 7

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1 Працюйте на клавіатурі чистими сухими руками, не натискаючи на клавіші без потреби чи навмання. Під час роботи не торкайтеся екрана й тильної сторони монітора

Номер слайду 8

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1 Робоче місце має бути чистим. Не торкайтеся з’єднувальних проводів та проводів живлення

Номер слайду 9

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1 Ніколи не намагайтесь самостійно усунути несправності комп’ютера, негайно повідомляйте про це вчителя.

Номер слайду 10

Техніка безпеки. Розділ 1 § 1.1 Запам’ятайте! Якщо не дотримувати правил техніки безпеки та поведінки, робота за комп’ютером може завдати шкоди вашому здоров’ю.

Номер слайду 11

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Люди постійно обмінюються повідомленнями, спілкуючись під час особистої зустрічі, використовуючи поштове листування, смс-повідомлення, телефонний зв’язок та інші засоби. Комп’ютерні мережі також створювалися для на дійного та швидкого передавання повідомлень. Однією з найстаріших служб Інтернету, призначеною для обміну повідомленнями, є електронна пошта.

Номер слайду 12

Електронне спілкування. Розділ 1 § 1.1 Електронне спілкування — це сучасний спосіб спілкування з використанням електронних засобів зв'язку. Електронне спілкуванняІнтерактивне спілкування. Форуми і чати. Обмін миттєвими повідомленнями. Соціальні мережіЕлектронна пошта

Номер слайду 13

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Електронна пошта – це служба Інтернету, призначена для пересилання комп’ютерними мережами повідомлень (електронних листів) від деякого користувача одному чи групі адресатів. Часто цю службу називають e-mail (англ. electronic mail – електронна пошта).

Номер слайду 14

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Обслуговують використання цієї служби сервери електронної пошти – поштові сервери. Поштовий сервер — це комп’ютер і відповідне програмне забезпечення, за допомогою якого підтримується робота електронної пошти.

Номер слайду 15

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Коли користувач реєструється на поштовому сервері, він отримує можливість зберігати, надсилати та отримувати електронні повідомлення. На носіях даних серверів поштової служби виділяється місце для зберігання електронних повідомлень користувача.

Номер слайду 16

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Коли користувач реєструється на При цьому кажуть, що для користувача створено електронну поштову скриньку. На серверах встановлюється також програмне забезпечення для пересилання повідомлень.

Номер слайду 17

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Найпростішим способом отримання власної електронної поштової скриньки є використання одного з безкоштовних поштових серверів, наприклад:українських:mail.ukr.netwebmail.meta.uamail.oboz.uamail.i.uamail.bigmir.net

Номер слайду 18

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Безкоштовні міжнародні поштові сервери:hotmail.commail.yahoo.comgmail.com

Номер слайду 19

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1Ім’я поштової скриньки має бути унікальним, тобто не повторюватися на обраному поштовому сервері.

Номер слайду 20

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Щоб листуватися електронною поштою, потрібно мати:доступ до комп’ютерної мережізнати адресу електронної скриньки адресатадоступ до поштового сервера

Номер слайду 21

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Адреса електронної пошти складається із двох частин, розділених символом @. Цей символ часто називають «ет», «а_комерційне», «собака» тощо.«Собака»petrovukr.net@Ім’я поштової скриньки користувачаІм’я поштового сервера, на якому розташована поштова скринька

Номер слайду 22

Поняття про поштовуслужбу Інтернету. Розділ 1 § 1.1 Користування електронною поштою схоже на звичайне листування

Номер слайду 23

Послідовність дій під час листування. Розділ 1 § 1.1

Номер слайду 24

Чи знаєте ви, що…Розділ 1 § 1.1 Перша поштова програма SNDMSG (англ. send message – надіслати повідомлення) була розроблена 1971 року Реєм Томлінсоном для комп’ютерної мережі ARPANet. Першою адресою електронної пошти була адреса її винахідника tomlinson@bbn-tenexa. символ @ для з’єднання частин поштової адреси було вибрано Реєм Томлінсоном за його значення. Українські користувачі часто називають його сленговими словами «собачка» або «равлик». Першим листом, надісланим електронною поштою, був лист від Рея Томлінсона його колегам з повідомленням про нову можливість спілкування в мережі – електронну пошту.

Номер слайду 25

Створення електронної поштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 На різних серверах поштової служби створення поштової скриньки та робота з електронними листами здійснюється дещо по-різному, але загальні підходи однакові.

Номер слайду 26

Створення електронної поштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Для користування послугами електронної пошти потрібно зареєструватися на сервері поштової служби – створити обліковий запис користувача. Для цього на головній сторінці сайта кожної поштової служби є гіперпосилання Реєстрація. Після його вибору відкривається сторінка із запитаннями, на які повинен відповісти користувач. Реєстрація нової електронної скриньки

Номер слайду 27

Створення електронної поштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Вигляд сторінок з формами для реєстрації облікових записів користувача на серверах поштових служб FREEMAIL (ukr.net) і Gmail.

Номер слайду 28

Реєстрація електронноїскриньки на поштовому серверіРозділ 1 § 1.1 Для реєстрації поштові сервери пропонують прийняти угоду про використання поштової скриньки, у якій користувач має підтвердити свої наміри надати правдиві відомості про себе, не використовувати поштову скриньку для здійснення протизаконних дій, а також дій, що суперечать мережному етикету.

Номер слайду 29

Реєстрація електронноїскриньки на поштовому серверіРозділ 1 § 1.1 Вона обирається за бажанням користувача. Як правило, ліва частина адреси поштової скриньки відображає ім’я користувача, його прізвище або вибирається довільно. Її називають логіном. Фактично цим ім’ям називають папку, у якій зберігається на сервері вся кореспонденція користувача.

Номер слайду 30

Реєстрація електронноїскриньки на поштовому серверіРозділ 1 § 1.1 При введенні пароля, як і в інших програмах, введені символи на екрані для конфіденційності не відображаються, замість них відображаються зірочки або кружечки.

Номер слайду 31

Реєстрація електронноїскриньки на поштовому серверіРозділ 1 § 1.1 Для захисту своєї електронної скриньки потрібно дотримуватись таких правил:при реєстрації вказувати надійний пароль. Наприклад, ненадійними паролями є такі, які використовують малу кількість символів, дублюють частину логіна, вказують на ім’я користувача чи інші персональні дані — номер телефону, дату народження тощо;нікому не повідомляти свій пароль;при реєстрації інших скриньок використовувати нові паролі.

Номер слайду 32

Створення електронної поштової скриньки. Розділ 1 § 1.1Із цих даних складається обліковий запис користувача – сукупність даних для розпізнавання користувача під час звертання до ресурсів сервера. Обліковий запис інакше називають екаунтом (іноді вживають термін акаунт) (англ. account – обліковий запис).

Номер слайду 33

Створення електронної поштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Один із кроків реєстрації передбачає введення символів, наведених на зображенні. Як правило, це спотворені літери або цифри. Це код, який підтверджує, що реєстрацію виконує людина, а не комп’ютерна програма. Такий код має назву CAPTCHA (англ. completely automated public turing test to tell computers and humans apart – повністю автоматизований публічний тест Тюринга для розрізнення комп’ютерів і людей).

Номер слайду 34

Реєстрація електронноїскриньки на поштовому серверіРозділ 1 § 1.1 За успішного проходження реєстрації буде створено поштову скриньку із зазначеною адресою, доступ до якої можна отримати шляхом введення відповідного логіна й пароля, які були обрані при реєстрації. На нову скриньку з поштового сервера може бути надіслано першого листа з повідомленням про успішне створення скриньки та деякі поради для роботи з електронною поштою.

Номер слайду 35

Вміст електронноїпоштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Щоб переглянути вміст електронної поштової скриньки, потрібно:

Номер слайду 36

Вигляд вікна електронної поштової скриньки відрізняється на різних серверах поштової служби, але всі вони мають подібні об’єкти. Список папок для зберігання електронних листів. Гіперпосилання або кнопка для створення нового листа. Список листів вибраної папки

Номер слайду 37

Вміст електронноїпоштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Як правило, у лівій частині вікна розміщено гіперпосилання, використовуючи які, можна відкрити папки, що призначені для зберігання листів. Зазвичай у поштовій скриньці автоматично створюються такі папки:

Номер слайду 38

Вміст електронноїпоштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Вхідні – для зберігання листів, одержаних власником поштової скриньки;Чернетки – для зберігання незавершених листів, які користувач планує дописати та відправити адресатам пізніше;Відправлені (Надіслані) – для зберігання копій листів, відправлених адресатам;Спам (англ. spam – консерви, реклама яких була занадто нав’язливою) – для тимчасового зберігання листів, які поштова служба або користувач вважають небажаними: рекламними або випадковими; Видалені (Кошик) – для тимчасового зберігання видалених листів.

Номер слайду 39

Вміст електронноїпоштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 У центральній частині вікна відображається список листів вибраної папки. Під час відкриття поштової скриньки автоматично виводиться список листів папки Вхідні. Вибравши ліворуч у списку ім’я іншої папки, можна побачити її вміст. Дані про непрочитані листи відображаються напівжирним накресленням.

Номер слайду 40

Вміст електронноїпоштової скриньки. Розділ 1 § 1.1 Про кожний з листів у відповідному рядку списку наведено, як правило, такі дані:

Номер слайду 41

Створення, надсилання,відкривання електронних листів Розділ 1 § 1.1 Для створення нового листа потрібно вибрати відповідне гіперпосилання або кнопку у вікні електронної поштової скриньки.

Номер слайду 42

Створення електронного листа mail.google.com. Розділ 1 § 1.1 Поле Кому. Поле Тема. Кнопка Надіслати. Робоче поле. Панель інструментів

Номер слайду 43

Створення електронного листа mail.ukr.net. Розділ 1 § 1.1 Кнопка Надіслати. Поле Кому. Поле Тема. Панель інструментів. Робоче поле

Номер слайду 44

Створення, надсилання,відкривання електронних листів Розділ 1 § 1.1 У вікні або на панелі, що відкрилися, потрібно заповнити поля, розміщені в заголовку листа: Кому – увести адресу електронної поштової скриньки одержувача листа; Тема – увести слово або кілька слів, що коротко пояснюють зміст вашого листа.

Номер слайду 45

Створення, надсилання,відкривання електронних листів Розділ 1 § 1.1 Частина вікна або панелі, що розміщена нижче заголовка, призначена для введення тексту листа. Після заповнення всіх полів і написання тексту листа потрібно вибрати кнопку Надіслати. Ваш лист буде надіслано до поштової скриньки адресата.

Номер слайду 46

Створення, надсилання,відкривання електронних листів Розділ 1 § 1.1 Щоб прочитати отриманого листа, слід спочатку вибрати ім’я папки, у якій міститься лист, наприклад папки Вхідні, після чого вибрати рядок листа у списку листів. Відкриється вікно з умістом вибраного електронного листа

Номер слайду 47

Вікно електронної поштиmail.google.com. Розділ 1 § 1.1

Номер слайду 48

Створення електронного листа mail.ukr.net. Розділ 1 § 1.1

Номер слайду 49

Проаналізувати§ 1.1, ст. 6-14 Домашнє завдання. Розділ 1 § 1.1

pptx
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
1502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку