Новини

1 вересня в умовах карантину: як школи готуються до нового навчального року

Поки суспільство обговорює доцільність дистанційного навчання, школи вже готуються до 1 вересня в умовах карантину. Звісно, остаточно формат навчання ще не визначено, тому заслади освіти готуються до різних сценаріїв.

Так, у Києві готуються зустріти учнів безпосередньо у закладах освіти, але з урахуванням усіх протиепідемічних заходів. Про це повідомила пресс-служба КМДА на своїй Facebook-сторінці. У столиці розуміють необхідність підготуватися до різних варіантів розвитку подій і готові гнучко підходити до вирішення питання. При цьому відомо, що всі засоби індивідуального захисту для дітей закуплять за міський кошт – для цього були виделені гроші. 

Також активно готується до нового навчального року Одеса. Тут розглядають три можливі варіанти розвитку подій: повністю дистанційне навчання, змішане та традиційне. Якщо учні 1 вересня повноцінно повернуться до школи, то працюватимуть з урахуванням протиепідемічних заходів. Так, учителі та учні під час уроків, на перервах та у їдальні зберігатимуть соціальну дистанцію у 1,5 м і користуватимуться дезінфекторами. Щодо змішаного навчання, то алгоритми роботи будуть готові вже до 10 серпня, поки що ж мерія очікує інформацію від МОЗ. При цьому директор має самостійно підлаштувати алгоритм під потреби свого закладу. Відомо, що міська рада планує закупити дезінфектори, безконтактні термометри, мило, медичні маски та рукавички.

У Львові мерія напрацьовує різні навчального процесу, тоді як учителі проходять навчання на курсах підвищення кваліфікації. Як зазначила начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, усі розуміють, що до традиційного навчального процесу поки що ніхто не повертається, тому варто навчити вчителів працювати в нових умовах, а саме – в умовах змішаного навчання. Є варіант, що учні старшої школи більшість часу навчатимуться дистанційно, а от першачки мають почати навчання офлайн. Відомо, що у школах із 1 вересня буде проводитися термометрія, провітрюватимуть та проводитимуть дезінфекцію приміщення, у кожному класі будуть антисептики, діти та вчителі дотримуватимуться правил особистої гігієни. 

У Вінниці теж роблять усе можливе для того, аби розпочати навчальний процес 1 вересня. Зараз у місті працюють над розробкою заходів, які дозволять забезпечити режим повноцінного навчання, особливо це стосується початкової школи. Також у закладах освіти здійснюватиметься постійний моніторинг, що дозволить вчасно відреагувати на погіршення ситуації. Але якщо все буде стабільно, то діти навчатимуться у звичайному режимі. 

У Хмельницькому заявляють, що питання дистанційної освіти не розглядається. Вона можлива лише у випадку стрімкого погіршення ситуації, адже для якісного навчання потрібен безпосередній контакт викладача та учня. Хмельницька ОДА наполягає лише на очній освіті, але питання у випадку спалаху коронавірусу вирішуватимуть по кожному місту окремо. 

У Тернополі також вважають, що освіта не може бути дистанційною, необхідне повноцінне навчання, тільки у такому випадку учні отримають гідний рівень знань. Навчання восени відбуватиметься з урахуванням санітарних вимог. Мржливо, що весь клас не зможе навчатися одночасно, але його можна поділити на групи, або ж діти приходитимуть до закладу у різні зміни (або через день). Але у будь-якому випадку – навчання відбуватиметься у школі. 

А як гадаєте ви, як краще організувати навчання з 1 вересня?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter