Новини

Освітній омбудсмен: педагоги не мають платити за медогляд

Обов'язковий медичний огляд працівників закладів освіти має проводитися за бюджетні кошти, а вимога проходити його за власний рахунок є незаконною. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebook.

Педагогічні працівники проходять медогляд щороку, це визначено статтею 26 Закону України «Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення» та постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 р. № 559.

«Визначення стану здоров’я педагога, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків; своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань; встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт; попередження виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб - все це є основною і дуже важливою метою профілактичного медичного огляду педагога. Від здоров’я працівників освіти залежить певною мірою і здоров’я учасників освітнього процесу: перш за все, учнів, студентів, дошкільнят та їхніх батьків».

                                             освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Саме успішне проходження медичного огляду є умовою допуску працівника до роботи. Але, на жаль, не все так просто.

«Проте щороку виникає ситуація, коли працівників закладів освіти змушують проходити медичний огляд за власний рахунок. Про це свідчать і моніторинг соціальних мереж, і кілька звернень, які Служба освітнього омбудсмена отримала вже цього року. Головна проблема в тому, що органи управління освітою та заклади освіти не закладають кошти на проходження медичних оглядів у своїх бюджетах та кошторисах. Відповідно, договори із закладами охорони здоров’я на проведення медичних оглядів не укладаються і організація оглядів не здійснюється».

                                             освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Сергій Горбачов наголошує на тому, що укладання відповідних договорів забезпечується п. 2.4 «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджено наказом МОЗ від 21.05.2007 №246. А п. 2.5 цього порядку визначає, що роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів. 

Освітній омбудсмен зазначає, що вимоги проходити медогляд власним коштом є незаконними та відверто порушують права педагогів. Тому зараз проводиться роз'яснювальна робота з тими органами управління освітою та керівниками закладів освіти, які примушують працівників освіти сплачувати власні кошти за проходження медичного огляду. У разі примусу сплати за медичний огляд, Сергій Горбачов говорить про необхідність подавати скарги (зробити це можна за посиланням).

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter