Світ змінюється, а отже і підходи до навчання та працевлаштування також. Наприклад, тепер роботодавців насамперед цікавить не де навчалися їхні потенційні працівники, а що вони вміють. Що це означає для закладів освіти? Що варто зосереджуватися не лише на опануванні теорії, а на вмінні застосовувати набуті знання в умовах реального світу. І саме тут на передній план виходить компетентнісне навчання. 

Ми знаємо, що компетентнісне навчання – не просто тренд, це освітній стиль, який забезпечує орієнтований на учнів підхід, пристосований до індивідуальних потреб. Але як максимально органічно запровадити його?

1. Спочатку підготуйтеся самі

Ідеться не лише про розробку нових планів уроків, а фактично про новий спосіб мислення. І перше, що треба запамʼятати, це те, що для компетентнісного навчання головним є принцип справедливості: кожен учень повинен мати рівні можливості на успіх. Але це не означає, що всі вони мають йти до успіху однаковим шляхом. Тож варто зосередитися на розумінні потреб учнів та на тому, як ви можете допомогти їх задовольнити. 

Компетентнісне навчання все ще є доволі новим підходом для української освіти, саме тому підтримка вчителів лишається надзвичайно важливою. Діліться досвідом із колегами, влаштовуйте тематичні педради, дискусії, долучайтеся до семінарів та, звісно, до курсів підвищення кваліфікації. 

2. Ретельно плануйте свою роботу

Один із найважливіших принципів компетентнісної освіти полягає в тому, що діти мають чітко розуміти, для чого вони вивчають ту чи іншу тему, а також – яких результатів ви від них очікуєте. Для цього потрібно:

  • Чітко сформулювати навчальні цілі. 
  • Визначити результати навчання, яких потрібно досягти (з детальним описом того, що ваші учні мають знати та вміти).
  • Пояснити дітям, як вони мають працювати.

3. Структуруйте свій навчальний план 

На цьому етапі важливо зіставити зміст та результати навчання. Для кожної компетентності має бути визначено навчальний зміст, завдяки якому діти досягнуть конкретних результатів. Лекції, практичні заняття, проєкти – обирайте ті підходи, які будуть ефективними саме для ваших учнів. 

Спробуйте розробити гнучкі навчальні модулі. Кожен розділ має узгоджуватися з конкретними результатами, що допомагає школярам зосередитися на опануванні однієї компетенції, перш ніж переходити до наступної. Також надайте додаткові матеріали або ресурси для тих, кому потрібна додаткова допомога в опануванні конкретних компетенцій.

І обовʼязково регулярно перевіряйте прогрес учнів. Використовуйте різні типи оцінювання – тести, завдання, презентації або практичні проєкти, щоб оцінити їхнє розуміння та застосування компетенцій.

4. Налаштуйте навчання для учнів

В основі компетентнісного навчання лежить проста ідея: освітній процес має відповідати потребам кожного учня. 

  • Розумійте потреби своїх учнів. Проведіть попереднє оцінювання їхніх навичок та вмінь. Це буде відправною точкою для планування освітнього шляху.
  • Створюйте персоналізовані навчальні маршрути. Так, для кожного учня створити такий маршрут складно, а от для кожного класу – набагато простіше.
  • Враховуйте, що з різними дітьми працюють різні підходи. Використання різноманітних підходів (перевернутий клас, метод проєктів, рольові ігри, дизайн-мислення тощо) гарантує, що ви знайдете саме ті рішення, які підходять вашим учням.
  • Дбайте про мотивацію. Обовʼязково надавайте школярам зворотний звʼязок, коментуйте їхні успіхи та давайте поради в разі невдач. А також давайте завдання, повʼязані з реальним життям – завдяки цьому діти розумітимуть, для чого працюють, як їм знадобляться знання, а отже будуть охоче їх виконувати.

5. Використовуйте альтернативні методи оцінювання

Для того, аби перевірити, наскільки добре діти опанували певні навички, недостатньо дати їм виконати стандартні тести. І памʼятайте про те, що ви оцінюєте не лише знання, а й рівень володіння конкретними компетентностями. Чудово, якщо буде передбачено кілька способів продемонструвати навички:

  1. Розробка проєктів за темою (допоможе проявити креативність).
  2. Створення презентацій (дозволить покращити навички спілкування).
  3. Малювання інтелект карт (допоможе структурувати інформацію).
  4. Проходження тематичного квесту (розвиває нестандартне мислення)

6. Переглядайте та змінюйте підходи до роботи

Модель компетентнісного навчання має бути гнучкою, тож не бійтеся вносити зміни, якщо ви бачите, що якийсь підхід не спрацював. Можна запитати самих учнів про те, що їм подобається та чого хотілося б. 

Навчання для життя – один із головних принципів сучасної освіти. Тож компетентнісне навчання перетворюється із цікавого тренду на важливий елемент освітнього процесу. Про те, як застосовувати компетентнісний підхід у процесі викладання на прикладі мовно-літературної галузі, ви дізнаєтеся з курсу Олесі Тєлєжкіної «Принципи застосування компетентнісного підходу в процесі викладання предметів мовно-літературної галузі». Долучайтеся!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter