Огляд курсів підвищення кваліфікації від «На Урок».

Стрімкий розвиток світу та технологій змусив переглянути підходи до освіти: просто отримувати та накопичувати знання більше не актуально. Набагато важливіше навчитися вчитися впродовж життя, працювати в команді та мислити критично, не боятися брати на себе відповідальність, а також бути соціально і громадсько активними. Досягнення цієї мети забезпечується шляхом формування ключових компетентностей:

  1. Спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами. 
  2. Спілкування іноземними мовами. 
  3. Математична грамотність. 
  4. Компетентність в природничих науках і технологіях. 
  5. Інформаційно-цифрова компетентність. 
  6. Уміння навчатися впродовж життя. 
  7. Соціальні і громадянські компетентності. 
  8. Підприємливість. 
  9. Загальнокультурна грамотність. 
  10. Екологічна грамотність і здорове життя.

Робота із формування ключових компетентностей учнів потребує від учителів постійного саморозвитку та професійного зростання, знання сучасних методів, прийомів та інноваційних технологій. Команда освітнього проєкту «На Урок» пропонує чимало цікавих можливостей для підвищення кваліфікації освітян, і одним із найзручніших інструментів є навчання на онлайн-курсах. Ви отримуєте авторські матеріали та дієві поради від досвідчених фахівців та педагогів-практиків, завдяки яким зможете покращити власну педагогічну майстерність та поліпшити освітній процес. Для того, аби вам було зручніше, ми об'єднали курси, що допомагають розвивати ключові компетентності учнів, в один дайджест. 

Онлайн-курси підвищення кваліфікації, присвячені формуванню в учнів ключових компетентностей, визначених ч. 1 ст. 12 Закону України «Про освіту», розроблені відповідно до норм законодавства. Нормативні документи, якими регламентовано напрями навчання: 

Для кого: керівники закладів освіти, педагогічні працівники, вчителі, які забезпечують впровадження нових Державних стандартів повної загальної середньої освіти, класні керівники.

Форма організації навчання вчителів: дистанційна. 

Засоби діагностики успішності навчання: тестові завдання, самостійна робота, виконання творчих завдань. 

Доступ до навчальних матеріалів: безкоштовний.

Документ про підвищення кваліфікації: свідоцтво, яке повністю відповідає вимогам чинного законодавства. 

Teaching 4 Language Skills to Teenagers

Чи легко опанувати іноземну мову, зокрема англійську? Насправді ні. Хоча зараз спілкування іноземною мовою є однією з ключових компетентностей! Проте процес її вивчення можна зробити надзвичайно простим та ефективним. Як саме? Про це ви дізнаєтеся, пройшовши курс Анастасії Шамрай «Teaching 4 Language Skills to Teenagers». 

Про курс: пропонований курс допоможе вам побудувати стратегії розвитку 4 мовних навичок учнів під час викладання англійської мови. Під час навчання ви дізнаєтеся, як ефективно розвивати навички аудіювання, читання, говоріння та письма у підлітків на базі комунікативного підходу, опануєте дієві методи та прийоми роботи, а також додатково отримаєте перелік джерел, що допоможуть збагатити навчальну програму.

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Listening. Ви дізнаєтеся про методи розвитку в учнів навичок аудіювання, отримаєте корисні поради щодо організації робочого процесу та декілька лайфхаків, які допоможуть зробити навчання дійсно ефективним. Також у цьому модулі розглянуто складнощі, з якими зіштовуються ваші учні під час аудіювання, та способи їх подолання.
  • Reading. У цьому модулі розглядаються методи та підходи до формування навичок читання. Ви отримаєте приклади вправ та корисні поради, завдяки яким зможете допомогти учням навчитися читати англійською. 
  • Speaking. У цьому модулі детально розбирається стратегія розвитку навичок говоріння. Ви отримаєте добірку дієвих вправ та активностей, які стануть у пригоді на уроках та неодмінно допоможуть учням упевнено заговорити англійською. Бонус: кілька порад (простих, проте неочевидних), завдяки яким ефективність занять помітно покращиться. 
  • Writing. Пройшовши модуль, ви дізнаєтеся про ефективні прийоми розвитку навичок письма в учнів, розберете критерії оцінювання дитячих робіт і навчитеся давати змістовний фідбек щодо них. 
  • Building Rapport with Teenagers. У цьому модулі на вас чекають корисні поради щодо налагодження позитивних стосунків зі школярами. 

Тривалість/обсяг: 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Інноваційні інструменти формування здоров'язбережувальної компетентності учнів

Чи знали ви, що в розвиненому суспільстві рівень здоров’я та рівень освіти безпосередньо пов’язані між собою? Отже, збереження й зміцнення здоров’я є ще й і педагогічним завданням. Тож як навчити учнів дбайливо ставитися до власного здоров’я? Відповідь на це запитання ви отримаєте, пройшовши курс Олександра Чучаєва «Інноваційні інструменти формування здоров'язбережувальної компетентності учнів».

Про курс: Курс пропонує нестандартний підхід до формування здоров’язбережувальної компетентності учнів із використанням сучасних і цікавих дітям прийомів, наприклад, коміксів та квестів. За результатами навчання ви не лише опануєте інноваційні методи роботи, а й навчитеся грамотно інтегрувати їх у навчальний процес. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Формування здоров’язбережувальної компетентності на уроках. У цьому модулі розглядаються здоров’язбережувальні технології навчання та особливості їхньої інтеграції в освітній процес.
  • Освітні комікси як технологія формування здоров’язбережувальної компетентності: практичні кейси створення та інтеграції коміксів у освітній процес. Під час навчання ви зрозумієте, як саме комікси можуть допомогти у формуванні здоров’язбережувальної компетентності та навчитеся їх створювати.
  • Кейси формування здоров’язбережувальної компетентності шляхом впровадження квестів на уроках. У пропонованому модулі навчальні квести розглядаються як інноваційний метод формування здоров'язбережувальної компетентності. 
  • Тулбокс інноваційних методик здоров’язбереження. Пройшовши цей модуль, ви отримаєте дієві практичні поради щодо інтеграції спорту та екології з іншими предметами (на прикладі історії), а також розберете цікаві практичні вправи. 

Тривалість/обсяг: 20 годин (0,67 кредит ЄКТС).

Інструменти та прийоми формування громадянської компетентності учнів

Громадянська компетентність завжди була однією з найважливіших, але в контексті російсько-української війни та викликів, які постали перед українським суспільством, вона набуває особливого значення. Виховувати політично та соціально відповідальних людей непросто, але завдяки курсу Катерини Малбієвої «Інструменти та прийоми формування громадянської компетентності учнів» ви отримаєте дієві методи, які точно допоможуть впоратися із цим завданням.

Про курс: Завдяки цьому курсу ви зможете просто та зрозуміло пояснити учням, як саме працює громадянське суспільство та чому так важливо брати участь у його розвитку. На вас чекає чимало корисної інформації, а також – цікаві ігри на тему політичної, економічної та соціальної відповідальності, які точно сподобаються школярам. Бонус – творчі завдання, які допоможуть вам краще опанувати матеріал курсу та поглянути на проблеми з неочікуваної сторони. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Громада. Що це? Як життя в громаді допоможе реалізувати свої можливості. Яку користь може принести кожен із її членів. У цьому модулі детально розбирається, що таке громада, а також наводяться поради та приклади вправ, за допомогою яких ви зможете пояснити це дітям.
  • Держава. Як і хто керує державою. Що може зробити для неї кожен громадянин. Пройшовши цей модуль, ви дізнаєтеся, як просто та цікаво розповісти учням про нюанси функціонування держави.  
  • Влада – подарунок долі чи тягар? Хто і як обирає тих, хто керує державою і громадами? У цьому модулі на вас чекають матеріали, присвячені владі та тому, як і хто її обирає. Авторка курсу пропонує нестандартні вправи та ідеї для розмов із дітьми. 
  • Соціальна відповідальність. Цей модуль пропонує матеріали, ігри та прийоми, які допоможуть вам ознайомити школярів із поняттям соціальної відповідальності. 
  • Як реалізувати себе у громадянському суспільстві. Останній модуль присвячено порадам щодо реалізації себе у суспільстві, які згодом точно стануть у пригоді учням. 

Тривалість/обсяг: 20 годин (0,67 кредит ЄКТС).

Комунікативна компетентність учасників освітнього процесу: практичний підхід до формування навички ХХІ століття

Уміння спілкуватися та налагоджувати продуктивні комунікації стало в сучасному суспільстві одним із найважливіших. І дійсно, нерідко саме від цього залежить наш успіх у соціальній та професійній сферах, а отже – рівень задоволення життям. Саме тому так важливо розвивати комунікативні навички учнів. А про те, як це зробити, ви можете дізнатися завдяки курсу Людмили Ющенко «Комунікативна компетентність учасників освітнього процесу: практичний підхід до формування навички ХХІ століття».

Про курс: Цей курс – чудова можливість для освітян поповнити свою педагогічну скарбничку дієвими прийомами та методами формування в учнів комунікативної компетентності. Авторка поділиться перевіреними лайфхаками, які стануть вам у пригоді в роботі, а також – цінними матеріалами, завдяки яким ви зможете працювати над розвитком комунікативних навичок дітей максимально ефективно. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Комунікативна компетентність як ефективний інструмент у професійній діяльності педагога. Під час навчання ви розберете сутність поняття комунікативної компетентності, стилі та моделі спілкування, типи співрозмовників, а також дізнаєтеся більше про бар’єри, які виникають на шляху до ефективної комунікації. 
  • Ключові засади формування комунікативної компетентності дитини. Цей модуль розкриває етапи формування комунікативної компетентності школярів. Також під час навчання ви розглянете форми організації роботи з дітьми та інноваційні технології навчання. 
  • Принципи ефективного спілкування: комунікативний практикум. Під час роботи над цим модулем на вас чекають практичні завдання та цікаві вправи для розвитку навичок комунікації учасників освітнього процесу. 

Тривалість/обсяг: 24 години (0,8 кредиту ЄКТС).

Медіаграмотність та критичне мислення: від теорії до практики

У часи інформаційних війн і так званої «постправди» надзвичайно важливо вміти відрізняти правду від фейків, підходити до будь-яких даних критично, шукати власні відповіді на складні запитання. І найважливіше – навчити цьому молоде покоління. Про те, як це зробити, ви дізнаєтеся з курсу Інни Іванової «Медіаграмотність та критичне мислення: від теорії до практики».

Про курс: Це курс для всіх, хто прагне розвинути навички медіаграмотності та критичного мислення, і поділитися цими знаннями із учнями. Завдяки йому ви навчитеся застосовувати стратегії критичного мислення під час роботи з медіаінформацією, а також дізнаєтеся, як розпізнавати фейки. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Що треба знати вчителю про медіаосвіту. У цьому модулі детально розбирається концепція впровадження медіаосвіти в Україні. 
  • Навчальні програми НУШ-1, НУШ-2: про змістову лінію «Досліджуємо медіа» та застосування навичок медіаграмотності у вивченні інших предметів (галузей). У цьому модулі авторка курсу розбирає навчальні програми НУШ-1 та НУШ-2, зокрема змістову лінію «Досліджуємо медіа». 
  • Формуємо в учнів медіаграмотність: перші практичні кроки. Це практичний модуль, під час навчання на якому ви опануєте цікаві вправи, які допоможуть розвинути медіаграмотність учнів. 
  • Як сформувати в учня уявлення про медіапростір. Завдяки навчанню на цьому модулі ви отримаєте практичні поради, які допоможуть у простому та цікавому форматі пояснити учням важливість медіаграмотності.
  • Реалізація змістової лінії «Досліджуємо медіа»: практичні поради. Ще один практичний модуль, присвячений найбільш ефективним прийомам дослідження та аналізу медіаінформації. 
  • Фейки та фактчекінг: не довіряй! Перевіряй! Під час роботи ви детально заглибитеся в тему фейків: розберете їхні ознаки, класифікації та опануєте основи фактчекінгу.  

Тривалість/обсяг: 20 години (0,67 кредиту ЄКТС).

Формування підприємницької компетентності в закладі освіти

Підприємницька компетентність – це не лише про побудову власного бізнесу, насправді це набагато ширше та цікавіше поняття. Це також про пошук та реалізацію нових цікавих ідей, уміння розв'язувати проблеми, комунікувати з іншими та брати на себе відповідальність. Чи можна цьому навчити? Так! Олена Ярмош розповідає про те, як саме це можна зробити, у своєму курсі «Формування підприємницької компетентності в закладі освіти».

Про курс: Пропонований курс присвячено одній із ключовий компетентностей НУШ – підприємницькій. Завдяки йому ви не лише розберетеся із поняттями «підприємливість» та «підприємництво», а й отримаєте дійсно ефективні інструменти для розвитку цієї важливої компетентності. 

Структура: курс містить теоретичну, самостійну та контрольну частини й складається з таких модулів:

  • Підприємливість – ключова компетентність НУШ. У цьому модулі авторка курсу розкриває поняття підприємливості, а також пояснює важливість розвитку цієї компетентності. 
  • До підприємництва через підприємливість: шкільне, соціальне, креативне підприємництво. Цей модуль присвячено огляду особливостей різних концепцій підприємництва, та тому, як інтегрувати його у шкільне життя.  
  • Метод проєктів у підготовці підприємливої молоді. Під час навчання ви дізнаєтеся, як шкільні проєкти можуть допомогти сформувати підприємницьку компетентність в учнів. 
  • SMART, SWOT та 6 капелюхів підприємливого учня. Під час роботи ви дізнаєтеся про те, як застосувати інструменти, які зазвичай використовують у бізнесі, в навчальному процесі. 
  • Бізнес-канва як інструмент формування підприємницької компетентності. Авторка розповідає про такий ефективний інструмент роботи як бізнес-канва, його особливості та переваги. 

Тривалість/обсяг: 20 години (0,67 кредиту ЄКТС).

Навчатися на наших курсах не тільки цікаво, а й дуже зручно. Для початку виберіть найбільш цікавий та потрібний у роботі курс (аби було зручніше, можна скористатися фільтром), зареєструйтеся та ознайомтеся із програмою підвищення кваліфікації. Як зареєстрований учасник ви матимете повний доступ до всіх навчальних матеріалів, також для вашого комфорту передбачена можливість самостійно керувати навчальним часом і стежити за власним прогресом. Окрім того, ви завжди можете поставити запитання автору курсу та поспілкуватися із іншими учасниками в чаті. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter