Огляд популярних мобільних сервісів, що нададуть педагогам нові можливості.

Смартфони здатні повністю змінити перебіг уроку та покращити якість навчання. Головне – наважитися їх використати! Саме тому ми підготували для вас огляд кількох мобільних додатків – вони полегшать підготовку до уроків, дозволять працювати з матеріалом у інтерактивному форматі, перетворять заняття на гру та підвищать мотивацію учнів.

Padlet – вам є що викласти на стіл? 

«Padlet» – це мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації. Це віртуальна стіна, на яку можна прикріплювати фото, файли, посилання на інтернет-сторінки та замітки. Учитель надає доступ до стіни школярам і вводить їх електронні адреси, відкриваючи можливість писати або модерувати дошку. 

Програма може відігравати роль «робочого столу» для конкретного уроку, а може стати навчальним осередком на цілий рік. Робоче поле зручно використовувати для постановки запитань: «Що ми вивчили сьогодні?» чи завдань: «Опишіть характер персонажа книги», на які учні даватимуть письмову відповідь, яку бачитиме і решта учасників. 

Дехто використовує додаток у якості дискусійного кола, дошки для нагадувань і розкладів, позначення важливих подій, обміну інформацією. Велика перевага полягає у тому, що вона доступна школярам навіть удома.

Equity Maps – ви говорите, а вона працює

Чудовий інструмент для тих учителів, хто веде дискусійний клуб, часто проводить заняття у форматі лекцій та залучає учнів до активних обговорень. Мабуть, ви помічали, що дехто з дітей говоре частіше та довше за інших? «Equity Maps» з точністю зафіксує: 

  • активність;
  • рівень залученості у розмову;
  • кому варто приділити більше уваги;
  • як багато часу ви витрачаєте на деяких учнів;
  • як довго говорите ви самі;
  • у яких місцях уроку, на яких темах та запитаннях підключалися учні.

Ці та багато інших моментів можна з легкістю відслідкувати за допомогою «Equity Maps». Ви зможете бачити: як часто учні перебивають одне одного, як від одних слово переходить до інших, із ким комунікують частіше, на чиї думки відгукуються. Усі дані перетворюються на статистику та фіксуютсья додатком у вигляді графіків та діаграм.

Edpuzzle – ваші особисті відео уроки

Імовірно, ледь не кожному вчителю приходила ідея перетворити відео на готовий урок, або навчальний матеріал, доповнивши його власними коментарями, опитуваннями чи навіть міні-тестом. 

Тепер це стало можливим. «Edpuzzle» дозволяє створювати ролики з аудіо/текстовими коментарями та вбудованими запитаннями різного типу. За допомогою сервісу будь-який відеоролик із популярних хостингів (YouTube чи Vimeo) за лічені хвилини перетворюється на справжній відео-урок із вправами та додатковими запитаннями. Також можна самостійно озвучити відео, записавши пояснення чи переклад тексту.

Також «Edpuzzle» інтегрується з «Google Classroom».

Classcraft – ера героїв настала! 

Діти обожнюють онлайн-ігри, докладають чимало зусиль для розвитку персонажа та виконання ігрових квестів. То чому не перенести ігрову систему мотивації у школу – процес так званої «гейміфікації», вкрай популярний на Заході та у США.

Під час вступу до ВНЗ викладач запитує студента:

– Ким ти був у школі? 

– Я був друїдом, – відповідає той. 

Схоже на божевілля чи жарт? Аж ніяк!

Завдяки «Classcraft» діти створять власних фентезі-персонажів, які відповідають класам героїв у онлайн іграх – чарівник, друїд, воїн, лікар та інші. Кожен персонаж має власний характер, особливі здібності та навички, що можуть прогресувати з підвищенням ігрових рівнів. Розвиток персонажу відкриває нові вміння, що впливає на реальні переваги учня у школі – воїн може їсти у класі, маг отримує додаткові підказки під час відповіді на запитання вчителя, лікар – додатковий бал під час групової роботи.

Класний керівник чи вчитель-предметник є «Майстром гри», який збирає команди, задає ігрові квести (прочитання вірша, домашня робота, засвоєння теми) та визначає винагороду за їх виконання. Потім Майстер розподіляє бали досвіду і золото, що учні витрачають на підсилення персонажа, одяг та зміну зовнішнього вигляду. 

Ви можете власноруч вписати ті чи інші типи поведінки, вказати навички, які прагнете розвинути у дітях. У разі порушення правил лінія «життя» віртуальних героїв буде зменшуватись, а «смерть» позначається покаранням, що випадково обирає програма. Наприклад: здати домашню роботу на день раніше.

Можливо, ви знайомі з чудовим додатком «ClassDojo», що перетворює школярів на милих монстриків, а заняття у класі на гру. Отже, «Classcraft» є більш дорослою версією популярного додатку та має значно більше можливостей (преміум-акаунт дозволяє перетворити уроки на справжні епічні пригоди, при цьому функціонал, описаний вище, є безкоштовним). 

Pocket – бібліотека у вашій кишені

Підготовка до уроків вимагає перегляду десятків веб-сайтів. Не дивно, що нерідко вчителі відкладають цікаві статті, сподіваючися вивчити їх потім. У результаті посилання губляться, плутаються, а результат кількагодинного пошуку виявляється марним. Саме тут і стане у пригоді «Pocket». Додаток збереже і впорядкує посилання, а також, дозволить відкривати сторінки навіть без інтернету.

Wakelet – красиво, організовано, просто

Де вчитель знаходить матеріали для наступного уроку – тематичні статті, твітер, ютуб, соцмережі і книги? Не дивно, що всі наші матеріали розпорошені в інтернет-просторі, а це не надто зручно. Тож добре було б помістити їх у одне місце і за потреби надсилати колекцію учням.

За допомогою «Wakelet» учитель може створювати інформаційні добірки та ділитися бібліотекою з класом. Додаток працює за принципом стрічки, створивши і оформивши яку ви можете збирати будь-які матеріали: тексти, твіти, посилання, ютуб-відео, завантажувати фото і PDF-файли з комп’ютеру чи гугл диску.

Сервіс можна використовувати як сценарій уроку, ділитись у режимі посилань (формувати списки матеріалів для самостійного вивчення і домашніх завдань), перетворити колекцію у PDF-документ, або запостити на сайт. 

Пропоновані додатки мають безкоштовний функціонал та є юзер-френдлі, тобто з опануванням та використанням проблем не буде. Використовуйте їх для розширення власних можливостей – розширюйте перелік матеріалів, економте час і будьте вневнені у позитивній реакції учнів, адже ті не лишаться байдужими до нового формату діяльності.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter