Добірка яскравих мультфільмів про переваги сучасних технологій та приховані небезпеки, які можуть загрожувати окремим людям та суспільству в цілому.

Ґаджетозалежність. Ви також це помічаєте? Усе частіше бачимо молодь, підлітків і дітей, які замість звичайного спілкування та жвавих ігор обирають віртуальну реальність ґаджета. Звісно, можна сказати, що інакше і не може бути  у світі сучасних технологій. Однак, якими можуть бути наслідки?
Редакція освітнього проекту «На Урок» дібрала 7 змістовних мультфільмів, які допоможуть у невимушеній формі розповісти про переваги і недоліки сучасних технологій.

Мультфільм «Мобільні – це класно»

Смартфон – один з найкорисніших винаходів людства. За допомогою цього ґаджета можна вирішити безліч проблем: вчасно прокинутися, згадати про важливі справи, зорієнтуватися на незнайомій місцевості, поспілкуватися з друзями та багато іншого.

Водночас уся корисна багатофункціональність може спровокувати виникнення залежності (ігроманію, безцільний серфінг в інтернеті, витіснення реального життя віртуальним у соцмережах та інше).

Анімацію було створено у 2017 році індійською мультиплікаційною компанією Toon Explainers.

Запропонуйте школярам подивитись мультфільм і проаналізувати, як часто протягом дня вони використовують смартфони без конкретної мети.

Мультфільм «Історія двох пар»

Кожен прагне знайти свою «другу половинку» та мріє про романтичні стосунки, в яких є кохання, взаємоповага та спільні інтереси. Що відбувається, коли інтереси в парі різняться? Як смартфон може стати на заваді нормальному спілкуванню?

У мультфільмі йдеться про енергійного хлопця, який закохався у вродливу дівчину. Однак, попри його спроби привернути увагу дівчини і здивувати її романтичними побаченнями, – все було марно. Усю свою увагу вона зосереджувала лише на ґаджеті.

Анімацію створено у 2015 році командою французьких студентів-мультиплікаторів з ARIES Lyon, режисер Вільям Лев.

Подивіться цей мультфільм під час класної години (сюжет оптимальний для перегляду учнями середніх та старших класів). Обговоріть зі школярами, як залежність від ґаджетів позбавляє людину реального життя та руйнує її стосунки з близькими.

Мультфільм «Ти також заблукав у цьому світі, як і я?»

Змістовна анімація яскраво зображує, як сучасне суспільство руйнує своє життя, зловживаючи технологіями.

У мультфільмі демонструються різноманітні життєві ситуації, в яких учасники мали б жваво спілкуватися чи допомагати один одному. Насправді ж, ніхто нічого не помічає навкруги, втупившись у власний смартфон, а пріоритети кожного жахають своєю примітивністю – зробити вдале селфі, отримати більше лайків та спіймати більше Пікачу.

Анімацію було створено у 2016 році лондонським ілюстратором Стіком Каттсом. Звукове оформлення до мультфільму – саундтрек із відомого французького фільму «Амелі» (фільм у 2002 році відзначений премією «Оскар», у тому числі у номінації «Кращий звук»).

Перегляньте мультфільм разом зі своїми учнями та проаналізуйте, скільки часу кожен витрачає на користування смартфоном, що при цьому отримує, а що насправді втрачає.

Мультфільм «Залежність від соціальних медіа»

Здавалося б, смартфони, обладнані безліччю додатків, мають береже наш час, а насправді вони викликають залежність. Соціальні мережі мають об’єднувати людей, проте часто стають на заваді звичайному спілкуванню.

Мультфільм було створено у 2016 році. Це навчальний проект групи студентів на чолі з Ритою Рао з індійського коледжу Пуна.

Подивіться мультфільм та обговоріть з учнями, чи справді необхідно на сторінках у соціальних мережах викладати світлини і дописи, описуючи все, що відбувається у житті. А також поговоріть про те, що активність у соціальних мережах не замінить живого спілкування.

3D-анімація «Приклеєний»

Усі діти обожнюють гратися. Для них це не просто забавка, а й спосіб пізнання навколишнього світу. А що відбувається, коли дитина більшість часу проводить, граючись у комп'ютерні ігри? Які загрозливі наслідки для психіки дитини може мати віртуальне середовище?

Анімацію було створено у 2012 році студентом Академії мистецтв Бецалель (Ізраїль).

Подивіться мультфільм разом з учнями під час класної години та поговоріть про те, чим загрожує ігрова залежність та як уникнути такої небезпеки.

3D-анімація «Смартфонозалежність»

Сучасні смартфони, які мають добре розвинений функціонал, усе частіше забирають усю увагу людей, які втрачають пильність і контроль над тим, що відбувається навколо. Це, у свою чергу, може становить загрозу життю власників ґаджетів, а також життю та здоров'ю оточуючих.

Анімацію було створено у 2014 році індійською компанією Dreamline Group.

Перегляньте мультфільм, обговоріть із дітьми, в яких випадках і чому не можна користуватися ґаджетами та слухати гучно музику.

Мультфільм «Технології та родина»

Через стрімкий ритм сучасного життя більшість родин збирається разом, у кращому випадку, тільки ввечері. Це той час, коли можна поспілкуватися і просто побути разом. Однак це не завжди вдається, якщо кожен перебуває на «своїй хвилі».

Анімацію було створено венесуельським ілюстратором Елізером Кастілло.

Подивіться мультфільм разом зі школярами та поміркуйте, чому технології, які мають поєднувати людей, насправді віддаляють їх.


Звісно, ми не можемо відмовитись від користування зручними гаджетами, але ми маємо навчити школярів використовувати їх з максимальною користю, уникаючи потенційних небезпек.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter