9 порад, які допоможуть знайти сили для успішного завершення семестру

Ось і добігає кінця навчальний рік! Для більшості педагогів він, напевно, був цікавим і насиченим яскравими емоціями. Та ось уже зовсім скоро другий семестр закінчиться і всі зможуть відпочити. Та, як буває зазвичай, останні метри марафону – найскладніші. Особливо, коли з’являються нові перешкоди:

  • свята у травні, які неабияк впливають на плани вчителя;
  • підготовка одинадцятикласників до ЗНО та випускного;
  • намагання деяких учнів покращити показники успішності саме впродовж останнього місяця навчального року.

Щоб здолати всі бар’єри й успішно фінішувати, життєво необхідно не втратити ентузіазм. Тож пропонуємо вашій увазі 9 порад, які допоможуть отримати заряд енергії для успішного завершення навчального року.

Уважно стежте за фізичним та емоційним самопочуттям

Погодьтеся, що від нашого фізичного та емоційного стану залежить надзвичайно багато. Навіть якщо ви гадаєте, що все добре, потрібно уважно слідкувати за власним здоров’ям: чітко знати, скільки годин ви спите, як часто вживаєте їжу, чи достатньо відпочиваєте. Зрозуміло, що кінець навчального року надзвичайно напружений та відповідальний (особливо, якщо ви класний керівник чи ваші учні складають ЗНО). Та не варто жертвувати своїм здоров’ям, адже саме від вашої енергії та продуктивності насамперед залежить успішність школярів.

Зосередьтеся на причинах, це допоможе усунути проблему

Якщо ви відчуваєте пригніченість чи брак енергії під кінець навчального року, спробуйте з’ясувати причини такої ситуації. Якщо всьому виною втома – дайте собі можливість добре відпочити (наприклад, максимально розслабтеся на вихідних). Коли дехто з учнів поводить себе погано і заважає працювати іншим – поговоріть з ними, зверніться по допомогу до батьків чи дирекції школи. Паралельно з такими заходами варто також шукати нові джерела для натхнення та мріяти про щось хороше. Та пам’ятайте, що замало усвідомлювати свої бажання, необхідно також наполегливо працювати для їх утілення.

Не шкодуйте часу, щоб посміхнутись

Складно підрахувати, скільки разів різні експерти доводили, що сміх та позитивні емоції – це найкращі помічники для кожної людини. Тож спробуйте частіше жартувати, ділитися яскравими думками з колегами й учнями. Наприклад, знайдіть в інтернеті чи спробуйте придумати дотепний жарт або мем на актуальну тему з навчального матеріалу. Таке завдання можна дати й школярам. Це неодмінно додасть позитивного настрою усім – і вам, і вашим учням.

Мисліть позитивно і частіше хваліть себе

Від позитивного сприйняття своєї роботи залежить надзвичайно багато, адже це дозволяє перетворити щоденну рутину на життя, насичене подіями і враженнями. Тож не забувайте якомога частіше формулювати позитивні очікування від навчального процесу, мотивуючи себе до нових звершень. Зверніть увагу на те, що це варто робити в теперішньому часі, максимально деталізуючи такі установки. Саме так відбувається своєрідне програмування на успіх. Наприклад, скажіть собі «Усі учні мого 9-В успішно складають ДПА, їхня поведінка покращилась, більшість школярів бажає продовжити навчання у школі». Крім того, не соромтеся хвалити себе за успіхи, адже це чудово заряджає!

Візуалізуйте свої прагнення

Якою б не була ваша мрія – пов’язаною із шкільним життям чи ні, завжди намагайтесь максимально конкретизувати її. Наприклад, це можна легко зробити, зафіксувавши свої думки на папері. Так ви зможете «побачити» ваші потреби, відстежити слабкі та сильні сторони стратегії їх втілення.

Пам’ятайте, що такі побажання мають стосуватися саме вас, адже ви можете лише допомогти дітям (чи комусь іншому), але аж ніяк не вирішити щось за них. Тож напишіть на аркуші не «Усі учні стали слухняними й відповідальними», а «Я допоможу дітям зосередитись на навчанні та зрозуміти, навіщо їм це потрібно».

Оперативно реагуйте на проблеми

Намагайтесь не ігнорувати власні прорахунки, адже це все одно призведе до ускладнення проблеми. Якщо вчасно зрозуміти (а головне – визнати), що вчиняєш не зовсім правильно, можна значно швидше знайти шляхи вирішення проблеми. Крім того, варто пам’ятати, що завжди можна звернутися по допомогу до колег, які мають позитивний досвід усунення подібних негараздів.

Плануйте конкретні речі та керуйте часом

Спробуйте йти до своєї мети маленькими кроками. Це дозволить оперативно реагувати на нові виклики та зміни, а головне – ваш творчий маршрут завжди можна буде корегувати. Так, зробивши маленьку помилку (що властиво кожному з нас), треба швидко оцінити ситуацію і обрати правильний напрямок для подальшої роботи. Це дозволить оптимізувати ваші зусилля й витрати часу, допоможе заощадити енергію та сили. Саме правильне розуміння мети роботи допоможе обрати оптимальні методи та інструменти для її втілення. Також детально аналізуйте, чи правильно ви керуєте власним часом.

Експериментуйте зі своїм робочим місцем

Правильно організоване робоче місце – це надзвичайно важлива складова продуктивної праці. Адже саме за робочим столом педагоги проводять чимало часу, готуючись до занять та проводячи уроки. Можна почати з малого: використати яскраві стікери, поекспериментувати з кольором чи дизайном канцелярських приладів, змінити фон на робочому столі комп’ютера чи взяти на роботу улюблену м’яку іграшку. Це неодмінно додасть затишку робочому місцю і сповнить вас позитивними емоціями.

Знайдіть натхнення у досвіді інших

Давня приказка говорить, що лише розумні люди можуть вчитися на помилках і досвіді інших. Джерелом таких знань є художня література, біографії відомих людей та фільми, які мотивують. З одного боку, ознайомлення з ними допоможе розслабитись, відволіктись від проблем та негараздів, а з іншого – практика інших людей мотивує і навчає діяти правильно. Саме долі людей, які зуміли досягти вершин, показують, що безнадійних ситуацій не існує. Особливо корисними є біографії діячів освіти й культури, адже їхній досвід можна використати не лише для роздумів.

А як ви організовуєте свою роботу наприкінці навчального року? Де шукаєте джерела натхнення? Поділіться своїми секретами з колегами.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter