Класика світової анімації для перегляду під час канікул і не тільки.

Двадцять перше століття – це час, коли західні серіали та анімація все частіше поступаються японському аніме та дорамам (телесеріали з Південній Кореї та Японії). І звісно, всі хоча б раз бачили анімаційні мультфільми Хайяо Міядзакі, великого майстра, автора десятків стрічок, що визнані класикою. 

Світ творів Міядзакі – це не лише висококласна анімація, але й глибокі сюжети, можливість познайомитися з екзотичним світом японських традицій, історією та міфологією країни Сонця, що сходить. Отож, коли ви втомились від західних мультфільмів – пробуйте нове та обов’язково спонукайте до дослідження своїх учнів!

У нашій добірці ви знайдете мультфільми для будь-якої вікової категорії.

1. «Рибка Поньо на кручі» (2008 р.)

Тривалість: 101 хв.

Рекомендований вік: 3-7 років.

Історія про дружбу двох п'ятирічних дітей – хлопчика Сооске і рибки Поньо, доньки чаклуна і морської богині. Одного дня, знудившись у палаці свого батька, Поньо втікає у пошуках пригод. Але подорож була недовгою – вона потрапляє до банки, яку здогодом викинуло на берег. Там її і підбирає Сооске. 

Симпатизуючи хлопчику, Поньо використовує магічні здібності, щоб перетворитися на людину та лишитися з Сооске і його матір’ю. Однак морський чаклун вважає людей злісними забруднювачами океану та не найкращою компанією для власної доньки.

Теми мультфільму: дружба, стосунки між старшим та молодшим поколіннями, проблеми екології.

2. «Мій сусід Тоторо» (1988 р.) 

Тривалість: 86 хвилин.

Рекомендований вік: 4-10 років.

Станом на 2019 рік фільм посідає 131-у позицію у списку «250 найкращих фільмів за версією IMDB».

Професор Токійського університету і його дві доньки – Сацукі та Мей, переїжджають до села, щоб бути ближче до шпиталю, де перебуває їх мати Ясуко. Новим домом виявляється старий занедбаний будинок біля синтоїстського святилища. Під час облаштування житла, Сацукі та Мей знаходять дивних істот, схожих на пухнасті чорні кульки — «чорних чорнявок» (японські духи покинутих будинків «сусуватарі», дослівно «мандрівна сажа»), а також розкидані кимось жолуді. 

Як виявилося згодом, біля святилища в корінні старого камфорного дерева живе дух та хранитель лісу – Тоторо, з яким і знайомляться діти. 

Теми мультфільму: взаємодія людини та природи, дружба, стосунки у сім’ї. 

3. «Відьмина служба доставки» (1989 р.)

Тривалість: 102 хв.

Рекомендований вік: 5-14 років

Відсвяткувавши свій тринадцятий день народження, кожна відьма має пройти випробування – самостійно прожити один рік у незнайомому місті. Саме до такої подорожі готуються юна відьма Кікі та її котик Джі-Джі. Прибувши у велике портове місто, чарівниця усвідомлює, що не володіє жодними навичками, затребуваними серед городян. Хоча… їй добре вдаються польоти на мітлі. То чому б не відкрити власну службу експрес-доставки?

Теми мультфільму: пошук свого місця у житті, дорослішання, підліткова криза, дружба.

4. «Мандрівний замок Хаула» (2004 р.)

Тривалість: 119 хв.

Рекомендований вік: від 6 років.

Сюжет розгортається у казковому світі, який нагадує Європу XIX-го століття. Вісімнадцятирічна модистка Софі випадково зустрічається з чарівником Хаулом, що рятує дівчину від залицяння двох солдатів. Знайомство викликає ревнощі Відьми Пустирищ, яка накладає на Софі закляття. Дівчина перетворилася на літню жінку та при цьому нікому не могла розповісти про те, що з нею сталося. 

Не маючи змоги пояснити, як у кімнаті молодої дівчини оселилася стара, Софі вимушена втекти з міста і податися на Пустирище, в надії знайти відьму та зняти прокляття. Замість цього дівчина натрапляє на мандрівний замок Хаула та влаштовується до нього служницею. Інший слуга чарівника – вогняний демон Кальцифер – розпізнає закляття Софі та пропонує угоду: зняти відьомські чари, якщо дівчина розірве пута, якими сам Кальцифер прикутий до Хаула.

Теми мультфільму: кохання, відносність добра і зла, взаємодопомога, війна.

5. «Порко Россо» (1992 р.)

Тривалість: 94 хв.

Рекомендований вік: від 6-7 років.

Головний герой – італійський пілот Марко Паготт, учасник Першої світової війни. Після її закінчення Марко настільки розчарувався у житті, що накликав на себе прокляття: частково перетворився на кнура.

Коли до влади прийшли фашисти, він узяв собі ім'я Порко Россо (від італ. Порко Россо – «Кнур Багряний») і почав працювати на державу: полювати на повітряних піратів, які грабують торгівельні судна та яхти. Зрозумівши, що крилатого кнура не перемогти, піратська банда найняла іншого аса – американського літуна Кертісса, аби той бився з Порко та переміг його. 

Через несправність мотору «Савойї» (літака Порко) червоний гідроплан отримує пошкодження у повітряному бою та робить вимушену посадку. Порко вцілів і готується до нового повітряного двобою з Кертісом, заручившися підтримкою авіамеханіка Пікколо та його онуки, інженерки-авіабудівниці Фіо.

Теми мультфільму: розчарування у людях, пригоди, війна, кохання. 

6. «Принцеса Мононоке» (1997 р.)

Тривалість: 134 хв.

Рекомендований вік: від 12 років.

Сюжет фільму розповідає про долю хлопця Ашітаки зі стародавнього племені еміші. Хлопець знищив велетенського кабана, одержимого демоном ненависті, але сам при цьому був уаржений прокляттям. Шукаючи зцілення, він покидає свій народ та дістається міста Татара-ба, мешканці якого воютюь з жителями лісу, де мешкають Звіро-Боги. 

Поки Ашітака перебуває в Татара-ба, на місто нападає так звана Мононоке – принцеса вовків, яка бажає вбити головну злочинницю, що знищує Ліс — місцеву правительку Ебосі.

Теми мультфільму: взаємовідносини людини та природи, війна, екологічна тематика.

7. «Віднесені привидами» (2001 р.)

Тривалість: 125 хв.

Рекомендований вік: від 4 років. 

Під час переїзду до нового будинку родина збивається зі шляху та опиняється у дивному лісі, де розташована стіна, крізь яку веде загадкова арка. Піддаючися духу пригод, батько Акіо, мати Юко та їх десятирічна донька Тіхіро проходять через арку, за якою знаходиться зелений луг, а далі – абсолютно порожнє місто. 

Але там на них чекало справжнє святкове застілля: в одному з ресторанів родина знайшла стіл з купою смачних страв. Тож батько і мати вирішують поїсти перед дорогою, але Тіхіро відмовляється і йде блукати містечком. Увечері вулиці наповнюють дивні тіні, що з'являються звідусіль. Тіхіро кидається до ресторану, де залишила батьків, і бачить, що ті перетворились на свиней. Перелякана, вона біжить туди, звідки прийшла з батьком і матір’ю вдень, але на місці зеленого лугу – широка річка. 

Тіхіро та її батьки виявилися замвненими у місті духів. Перелякана дівчинка зустрічає чародія Хаку – помічника чаклунки Юбаби, який обіцяє допомогти врятувати батьків та знайти шлях назад.

Теми мультфільму: дорослішання, кохання, пригоди.


Це не просто мультфільми, це можливість налагодити контакт зі школярами, торкнутися важливих тем та просто поговорити. Ці мультфільми навчать співпереживати, допомагати одне одному, розуміти інших, знаходити вихід із безнадійних ситуацій та просто подарують чудовий настрій. Тож запропонуйте учням подивитися мульфільми Хайяо Міядзакі та обговоріть їх під час виховної години. 

А які мультфільми додали б до переліку ви?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter