Хочете перенестися у світ стародавніх материків, повоєнної родини та хлопчика, який ніколи не дорослішає? У нашій статті ви знайдете «ту саму» книгу серед розмаїття запропонованих жанрів. Книгу, яка допоможе апгрейднути ваш рівень англійської!

Навіщо читати книги англійською? Щоби подолати мовний бар’єр, упевнитися у власних знаннях та, зрештою, насолодитися стилем письма автора. Як ще вмотивувати дітей вивчати іноземну мову? Запозичте ідеї на нашій Інтернет-конференції «Викладання англійської мови».

1. Peter Pan, J.M. Barrie

"I just want always to be a little boy and to have fun."

Чи знаєте ви, що феї народжуються із першим сміхом дитини? І щоби відшукати свою фею, необхідно потрапити на магічний острів Немаінебуде, де живе Пітер Пен, незалежний та волелюбний хлопчик, який уміє літати. Голос Джеймса Баррі переносить у світ піратів та індіанців, русалок і фей, дитячої дружби та батьківської любові. У світ, де безтурботні діти шукають казки, а батьки мають прийняти їхнє неминуще дорослішання.

І що не менш важливо: легкий стиль оповіді не тільки заворожує читачів будь-якого віку, але й допомагає вивчити мову класиків світової літератури.

2. Number the Stars, Lois Lowry

″‘What’s happening?’ Annemarie asked when she and Ellen were alone with Papa in the living room. ‘Something’s wrong. What is it?’ Papa’s face was troubled. ‘I wish that I could protect you children from this knowledge,’ he said quietly.”

В основу оповіді лягли історичні події Другої світової війни – Копенгагену 1943 року, окупованого німецькими військами. Десятирічна Анн-Марі живе за нестачі харчів, поряд із нацистськими військовими. Але замість того, щоби взятися страхом, смілива дівчинка вступає до лав бійців спротиву. Так, як зробила її загибла сестра. 

Зазвичай історичні романи написані заскладною мовою, але цей твір – приємний виняток! А також чудова нагода поповнити лексичний запас історичною термінологією.

3. Harry Potter and the Sorcerer's Stone, J.K. Rowling

“It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends.”

Хіба залишився хтось, хто не знає про хлопчика із блискавкою на чолі? Повчальна історія не залишить байдужими поціновувачів фентезійної літератури: теплий Гоґвортс, розумні сови, магічні мітла, моторошний Азкабан та волелюбні ельфи… Під пильним наглядом письменниці читачі поринуть у дивовижну історію справжньої дружби, суспільної справедливості та віри у краще.

І нехай вас не зупиняють невідомі слова, пов’язані з магією. Серія книжок про Гаррі Поттера – чудова можливість розвинути навичку мовленнєвої здогадки, тобто розуміння слів із контексту речення. 

4. The Giver, Lois Lowry

“If you were to be lost in the river, Jonas, your memories would not be lost with you. Memories are forever.”

Антиутопії завойовують серця дорослих і підлітків, адже пронизані важливими для сучасності темами: гуманізму, війни та конфлікту держави з людиною. Лоіс Лоурі пропонує уявити суспільство, у якому дванадцятирічному хлопчику доручили бути «приймачем спогадів» – єдиною людиною у спільноті, яка знає про минуле людства. Коли інші громадяни позбуті історичної пам’яті, «сумних та неприємних» почуттів пов’язаних із нею. 

Як почуватиметься хлопчик у тоталітарній спільноті, коли дізнається про красу та біль минулого? Майстерність письменника дозволила розповісти історію простою мовою, а з граматичних часів ви зустрінете здебільшого past simple і past perfect.

5. A Short History of Nearly Everything, Bill Bryson

“Tune your television to any channel it doesn't receive and about 1 percent of the dancing static you see is accounted for by this ancient remnant of the Big Bang. The next time you complain that there is nothing on, remember that you can always watch the birth of the universe.”

Цей наукпоп – бестселер, який відкриває завісу до таємниць багатьох наук. Білл Брайсон закарбував на папері Великий вибух і субатомні частинки, первісні океани та стародавні материки, гігантські ящірки та первісні мисливці. Автор розповідає про минуле людства та зазирає у майбутнє: які сучасні відкриття відомих учених? Що очікувати від майбутнього цивілізації та глобальних загроз?

 

Якщо ви мрієте читати Стівена Гокінга мовою оригіналу, але не дотягуєте за рівнем англійської, праця Білла Брайсона – чудова альтернатива. 

6. To Kill a Mockingbird, Harper Lee

“You never really understand a person until you consider things from his point of view... Until you climb inside of his skin and walk around in it.”

Убити пересмішника – гріх, адже пташка нікому не завдає шкоди. На думку адвоката Аттікуса Фінча, те саме стосується будь-якої людини, незалежно від кольору шкіри. Письменниця Харпер Лі подарувала нам гостру оповідь про соціальну справедливість та расизм за часів Великої депресії (1930-ті рр.). На сторінках книги зображене життя маленького містечка, у якому відбувається гучний судовий процес, який викриває згубні риси суспільства. 

 

Класика американської літератури написана простою мовою, а письменниця поступово знайомить читачів із юридичною лексикою. 

7. Little Women, Louisa May Alcott

“Love is a great beautifier.” 

Хто вам найбільше імпонує: жіноча і романтична красуня, смілива бунтарка, сором’язлива і боязка дівчина або ж маленька егоїстична леді? Пересвідчитися у власному виборі можна зазирнувши у сторінки роману «Маленькі жінки». Дивовижна історія про велику родину від майстрині письма Луїзи Мей, яка зображує непросте дорослішання сестер, їхню доброту та взаємодопомогу.

 

Проста й неспішна мова авторки – візитівка роману. І не дивлячися на це, читачі безсумнівно закохаються у теплу й довірливу атмосферу сім’ї Марч. 

Знайшли «свою» книгу або ту, яку порекомендуєте учням? Обов’язково поширюйте нашу статтю! І ми чекаємо на вас 12 травня на нашій Всеукраїнській інтернет-конференції «Викладання англійської мови».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter