Для педагогів ЗДО відповідно до реквізитів листа.

Міністерство освіти і науки України дало роз'яснення щодо проведення атестації та підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти у 2022-2023 навчальному році.

Нагадаємо, що раніше, з метою зменшення ризиків завдання шкоди життю і здоров'ю освітян, враховуючи поточну ситуацію в країні та керуючись інтересами педпрацівників, які атестуються в умовах воєнного стану, МОН рекомендувало перенести атестацію педагогічних працівників (лист від 15.03.2022 № 1/3454-22 «Про перенесення атестації педагогічних працівників у 2022 році). Тепер МОН надало додаткові роз'яснення щодо проведення атестації та підвищення кваліфікації в умовах воєнного стану.

Рішення про перенесення атестації ще на один рік може бути ухвалене атестаційними комісіями в будь-які строки та з будь-яких поважних причин (це регулюється п.3.2., 3.20 розділу III Типового положення про атестацію педагогічних працівників). У випадку перенесення атестації за педпрацівниками зберігаються присвоєні раніше кваліфікаційні категорії та педагогічні звання.

У поточному навчальному році Міністерство освіти і науки рекомендує завершити проведення атестації педагогів, діяльність яких вивчена до 24 лютого 2022 року, але атестацію перенесено на рік.

Окремо наголошується на тому, що результати атестації можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії.

Навіть враховуючи ситуацію, що склалася внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України, освіта живе та розвивається, навчальний рік триває, а питання підвищення кваліфікації та атестації педагогів не втрачає актуальності. Але розібратися в усіх нюансах у поточних умовах може бути складно. Для того, аби краще розуміти власні можливості, перегляньте вебінар Любові Цукор «Підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників: про що говорить законодавство».

За необхідності також рекомендуеється скоротити кількість членів атестаційної комісії до мінімуму та проводити засідання в режимі онлайн. У цьому випадку в наказі керівника закладу освіти «Про створення атестаційної комісії та затвердження її складу» варто зазначити, що засідання можуть проводитися онлайн, із фіксацією результатів електронного голосування. Якщо педпрацівник, який атестується, не матиме змогу підключитися до онлайн-засідання, воно може проходити без його участі. 

Якщо дію трудового договору із працівником призупинено, то атестація не проводиться. Оскільки на термін призупинення дії трудового договору роботодавець не мусить надавати працівникові зарплату навіть частково. Але, враховуючи поточну ситуацію в регіоні та бажання педагога, із яким призупинено дію трудового договору, проведення атестації можливе за рішенням атестаційної комісії. Це стосується і тих працівників, яким оголошено простій.

Також МОН просить врахувати, що у випадку атестації педагогів, які працюють на двох чи більше посадах, варто поєднати терміни атестації та провести її за різними посадами в один рік. За кожною посадою в цьому випадку потрібно оформити окремий атестаційний лист. 

Окремо у Міністерстві наголошується на праві кожного педагога самостійно вибирати форми навчання, програми і освітні заклади. Це право гарантується Законом Укаїни «Про освіту»: педагоги можуть вільно вибирати освітні програми, види та форми навчання, заклади освіти, установи та організації, інші суб'єкти освітньої діяльності, що здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку педпрацівників. 

І це важливий момент, про який завжди необхідно пам'ятати. Освітяни мають право самостійно ухвалювати рішення щодо підвищення кваліфікації, будувати власну траєкторію саморозвитку та обирати саме те, що є найкращим для них. 

Принагідно нагадаємо, що ТОВ «Освітній проєкт "На Урок"» є суб'єктом підвищення кваліфікації. Ми працюємо для вас та створюємо численні освітні можливості, організовуючи вебінари, онлайн-конференції, предметні інтенсиви, курси тощо. Ми працюємо за такими напрямками підвищення кваліфікації для освітян як практичні прийоми, ІКТ, предметне навчання, проєктне навчання, робота закладу освіти, психологія, наскрізні навички, НУШ, інклюзивна освіта, медіаграмотність, інтегроване навчання, креативне мислення, критичне мислення, іноземна мова. Разом із нами ви зможете спланувати та розробити власну траєкторію професійного розвитку й вдосконалення педагогічної майстерності. 

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників завжди було непростим питанням, а в умовах воєнного стану завдання ускладнюється. Наразі окрім законодавчої бази також маємо низку наказів, постанов, листів, доповнень до листів, що врегульовують питання ПК. Тож якими мають бути підвищення кваліфікації та професійне зростання освітян під час війни? Про це, а також про права і обов'язки вчителів поговоримо в межах дводенної Всеукраїнської інтернет-конференції «Підвищення кваліфікації та професійне зростання педагогів». Чекаємо на вас 18 листопада о 16:30 та 19 листопада о 14:00.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter