П’ять базових кроків для освоєння мистецтва дебатів.

Дебати – різновид дискусії з гостросоціальних питань, де учасники спрямовують аргументи на переконання третьої сторони, а не одне одного. Цей прийом розвиває критичне мислення, вчить говорити переконливо, ефективно доводити думку та завойовувати прихильність аудиторії.

Оскільки на дебатах завжди присутні команди, які вістоюють думку «за» і «проти», дітям варто навчитися не нервувати та швидко реагувати на доводи супротивника. При цьому важливо пам’ятати, що дебати – не бій без правил, а витончене «бойове мистецтво». Тут існують свої прийоми нападу й захисту, а також хитрощі, які корисно дізнатися дітям перш ніж з’явитися перед аудиторією.

1. Вибір теми обговорення

Ідеальна тема для дебатів – та, якою діти активно цікавляться, адже за таких умов легше говорити впевнено і переконливо. Ще один беззаперечний бонус – вони чудово розумітимуть нюанси та щиро насолоджуватимуться їх вивченням. 

Утім, тема має бути актуальною для всієї спільноти, тож її вибір не завжди залежить від нас. Тож як знайти актуальну тему?

  • запитайте клас, які питання їх цікавлять найбільше й чому;
  • поміркуйте, що діти люблять обговорювати та досліджувати;
  • звузьте тему, якщо вона надто широка. Розгляньте різні кути й перспективи;
  • порадьте дітям подумати, як можна пов’язати тему обговорення з тим, що їм подобається;
  • запропонуйте дослідити кілька точок зору на тему;
  • порадьте подумати про плюси й мінуси теми, а також про те, якими можуть бути спростування від опонента.

2. Дослідження аргументів

Дослідження аргументів може допомогти краще зрозуміти концепції, які ви намагаєтеся донести до аудиторії чи посередника (ведучого дебатів). Щоб заглибитись у предмет дискусії, запропонуйте учням:

  • пошукати в Гуглі найновіші дослідницькі статті або авторитетні журнали, де пишуть на цю тему;
  • опитати людей (або прочитати інтерв’ю, блоги), які так чи інакше мають відношення до вашої теми, зробіть нотатки;
  • досліджувати тему з різних точок зору, варто дізнатися думку однолітків, вчителів чи батьків стосовно цієї теми. Після подібного опитування жодна позиція на дебатах не стане для несподіваною;
  • шукати матеріали, які допоможуть розвинути й поглибити аргументи, краще зрозуміти аргументи опонента

Після проведеної роботи варто сформулювати та записати свої доводи. Вагомі аргументи є стислими, легкими для розуміння. Варто створити список фактів-підтверджень і прикладів, а потім виділіти найсильніші – на них можна спиратися під час дебатів.

Тепер головне не забути написане. Для цього можна репетирувати свій виступ перед дзеркалом, декламувати його, а ще – скористатися мнемотехніками: вигадати риму чи пісню, аби запам’ятати ключові слова. 

3. Вивчення аудиторії

Як би не вирували пристрасті під час дебатів, варто пам’ятати, що головна мета – не розчавити суперника, а переконати аудиторію. Шкільні дебати найчастіше відбуватимуться перед дітьми (інколи можуть бути присутні батьки або вчителі інших класів), тож саме настрої учнів диктуватимуть, які інструменти використовувати, аби довести власну думку.

Школярі мають зрозуміти, що інколи аудиторія може надати перевагу прямолінійному підходу, а може позитивно реагувати на емоційні та зворушливі аргументи. Тому під час підготовки до дебатів слід подумати, як аргументи будуть найкраще сприйняті аудиторією та адаптуватися.

4. Як завоювати аудиторію?

Одним із найшвидших способів виграти дебати є налагодження зв’язку з аудиторією. Якщо вона емоційно залучена до того, про що ви говорите, й погоджується з вашими думками, ви теж почуватиметеся впевнено. Для цього використовуйте наступні прийоми:

  1. Використовуйте неформальну мову.
  2. Добре підготуйтеся, зберіть хорошу дискусійну команду та випромінюйте впевненість (навіть якщо насправді нервуєте).
  3. Якщо одна з дискусійних команд підготувала тези, які частково збігаються з вашими, підключайтеся до аргументів або спростувань.
  4. Використовуйте приклади з життя (можливо, навіть з свого): люди краще розуміють те, що пережили самі.
  5. Не соромтеся жестикулювати та тримайте зоровий контакт.

5. Передбачити контраргументи опонента

Аби заперечити слова опонента, необхідно поставити себе на його місце, заглибитись у протилежну точку зору. Спробуйте навести кілька вагомих доводів на користь супротивника та передбачити, якими будуть факти-підтвердження. Зрозумівши, що саме може сказати протилежна команда, можна краще обґрунтувати власну позицію. 

Для цього дітям потрібно:

  • Зосередитися на аргументах супротивника.
  • Заздалегідь запитати нейтральних учасників, що вони думають про аргументи опонента. Тут необхідно зауважити, погоджуються чи не погоджуються вони з цими думками, чому.
  • Вигадати кілька вагомих спростувань, за потреби скоригувати їх під час виступу опонента.
  • Знайти дрібні деталі або помилки, яких припустився опонент із точки зору фактів/досліджень і наведіть правильні дані
  • Обов’язково робити нотатки під час виступу.
  • Під час дебатів варто зауважити, що суперник чудово все пояснив, але забув охопити певні нюанси проблеми. Це варто використати для того, аби довести доцільність власної думки.
  • Опонент може спробувати збити вас із основного курсу пояснень та заплутати у дрібницях. Тому необхідно дотримуватися основної лінії аргументів і не дозволяти відволікати себе.

Звісно, є безліч хитрощів, які допоможуть виграти дебати. Але завдяки цим 5 порадам учні отримають базовий захист проти можливих атак і маніпуляцій. Аби дізнатися більше про техніку проведення дебатів радимо переглянути вебінар Олександра Желіби «Дискусія та дебати в освітньому процесі», що відбудеться 1 липня о 18:00. Дізнайтеся, як організувати та провести дебати у школі!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter