Добірка захопливих фактів про Землю, Сонячну систему та Всесвіт.

Ви любите дивитися на зірки? Правда ж, вони зачаровують? І незалежно від віку, кожному час від часу цікаво спостерігати за їхнім мерехтінням. А побачивши зірку, що падає, більшість із нас обов'язково загадує бажання! Проте ми не часто замислюємося, що, може, хтось десь спостерігає за світлом від нашої зірки – Сонця, та і взагалі – як усе влаштоване.

Пропонуємо вашій увазі 10 найбільш цікавих фактів про космос, про які Ви, ймовірніше, не знали:

  • Земля насправді величезна, а колись була взагалі неосяжною. Щоб здійснити першу в історії навколосвітню подорож, Фернандо Магеллану (1480-1521) знадобилось цілих 3 роки. Завдяки винаходу парової машини відстані вдалося скоротити: в 1889 році журналістка газети «World» 22-річна Неллі Блай обігнула земну кулю за 72 дні – вона повторила шлях, пройдений Вілеасом Фогг, бажаючи довести, що знаменитий роман Жуля Верна – зовсім не вигадка. Згодом реактивні технології взагалі змінили світ. Лайнеру, що летить із крейсерською швидкістю 900 км/год, знадобиться менше двох днів для того, аби обігнути Землю. Ну а корабель «Восток-1» із першим у світі космонавтом на борту зробив виток навколо планети всього за 108 хвилин.
  • Але щоб остаточно зрозуміти справжні розміри Землі, варто порівняти її з іншими космічними об'єктами. Щоб облетіти Юпітер (усередині цього гіганта вмістилося б 1 тисячу 320 планет розміром з Землю) тому ж самому лайнеру знадобиться вже 21 день, а щоб облетіти Сонце – більше шести місяців.

Співвідношення розмірів планет Сонячної система 

Співвідношення Сонця та планет Сонячної системи

  • Але що таке півроку в порівнянні з 1100 роками? Ні, порівняння цілком коректне. Саме стільки часу знадобиться, аби облетіти найбільшу з відомих людству наразі зірок – VY Великого Пса. На Землі за цей час зміниться близько 35 поколінь людей. Якщо Землю уявити у вигляді кулі діаметром 1 см, то при аналогічному співвідношенні діаметр VY складе близько 2,3 км! Ви лише подумайте: якщо VY Великого Пса помістити на місце Сонця, то поверхня зірки буде знаходитися поблизу Сатурна, при цьому вона просто повністю поглине орбіти 5 планет Сонячної системи! 
  • Наша галактика налічує 400 мільярдів зірок. Багато, чи не так? Але розберімося детальніше. Якщо раптом ви поставите собі за мету порахувати всі зірки Чумацького шляху, вам знадобиться 12 тисяч років! І мова йде лише про одну з мільйонів галактик! А зараз нам відомо про 1 млн 600 тис галактик, одна з яких наш Чумацький шлях.

Чумацький шлях та розташування Сонячної системи в цій галактиці

  • Космос можна сміливо порівнювати з машиною часу. Це пов'язано з тим, що ми бачимо не самі об'єкти, а світло від них: відбите чи випромінене. Завжди. Світло від Сонця доходить до нас за 8 хвилин, тому Сонце ми завжди бачимо таким, яким воно було 8 хвилин тому. А найвіддаленішим у минуле космічниим об'єктом, який ми можемо побачити із Землі, є галактика з загадковою назвою z8_GND_5296. Ми бачимо її такою, якою вона була 13,5 мільярда років тому, тобто в той час, коли Сонячної системи ще навіть не існувало (вік Сонячної системи – «всього-на -всього» 4,5 мільярда років).
    Найближча до нас зірка, якщо не брати до уваги Сонце, – Проксима Центавра. Відстань до неї становить 4,24 світлових року. Долетіти до Проксими на лайнері можна всього за 5 мільйонів років. Якби людство, тільки з'явившись 2 мільйони років тому, відразу б вирушило на Проксиму, використовуючи літак, на цей момент воно не подолало б і половини цього шляху!
  • Діаметр галактики Чумацький шлях, на переферії якої й знаходиться наша Сонячна система, становить близько 100 тис. світлових років. Розмір найбільшої з відомих на сьогодні галактик – IC 1101 – у 20 разів більший – 2 мільйони світлових років. Що стосується всього Всесвіту, то його розмір оцінюється в 156 млрд. світлових років. Відстань вражає!

Від планети до всесвіту

  • Наша планета завжди в русі. Зі швидкістю 1 тис 674 км/год вона обертається навколо своєї осі і зі швидкістю 107 тисяч 280 км/год (29,8 км/с) – навколо Сонця. А ще варто зважати і на рух Сонячної системи, яка рухається орбітою навколо центру галактики зі швидкістю 830 тисяч км/год (230 км/с), а сама галактика летить у космічному просторі зі швидкістю 2 млн км/год (552 км/с). Якби літаки могли розвивати таку саму швидкість, то подорожі з Києва до Сімферополя тривала б менше 2 секунд. І це було б дуже зручно!
  • Майже всі з нас бачили та чудово знають свинець, саме його обирають у якості грузила рибалки. Але куди більш важкі грузила вийшли б з речовини, з якого складаються нейтронні зірки. Якщо цією речовиною наповнити чайну ложку, то її вага становила б 110 мільйонів тонн – стільки ж, скільки важать 20 пірамід Хеопса! Якщо б ця речовина потрапила на поверхню нашої планети, то вона б, під дією сили тяжіння, пробила і досягла б Земного ядра!
  • Площа поверхні Сонця розміром із сірникову коробку світить так само яскраво, як і 3 млн свічок. Але це не так уже й багато, якщо порівняти з величезною кількістю енергії, яким супроводжується вибух наднової зірки. У перші 10 секунд після вибуху наднова випромінює більше енергії, ніж Сонце за 10 мільярдів років. Яскравість таких зірок із легкістю затьмарює світло галактик, у яких вони спалахнули.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter