Ключові тези виступу Віталія Шевчука.

Звідки ми знаємо, що світ влаштований саме так, як ми думаємо? Уявіть, що ви прогулюєтеся ввечері зі знайомим/-ою і кажете: «Чудово, що у нашої планети є такий супутник – Місяць. Завдяки йому, згідно з деякими гіпотезами, може існувати життя на суші». Далі ваш друг чи подруга говорить, що є прихильником теорії про те, що Місяць зроблений із зеленого сиру. Ця дискусія продовжується: кожен говорить аргументи на користь власної гіпотези. 

Чи знаєте ви, як можна назвати псевдофакти співрозмовника? Магічним мисленням. Саме про нього розповів Віталій Шевчук у межах інтернет-конференції «Розвиток критичного, логічного та креативного мислення». Ділимося з вами ключовими тезами виступу лектора.

Чим зумовлене магічне мислення? Бажанням отримати швидку, не обтяжену складними подробицями, відповідь. Це ненауковий спосіб упорядкувати світ і знизити власну тривожність. У книзі «The Believing Brain: From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies» історик і популяризатор науки Майкл Шермер виділив дві особливості людського мислення: 

  • ми повсюди шукаємо закономірності (візуальні, звукові тощо);
  • ми все одухотворяємо (приписуємо людям, предметам чи явищам надзвичайних здатностей). 

Магічне мислення є природним для людини, а скептицизм (критичне мислення) – ні. Це означає, що суспільство інтуїтивно живе у світі, який складається не з об'єктивних законів фізики, квантової механіки, біохімії, біофізики тощо. Ми живемо у світі, де у всіх живих істот та навіть у предметів є якась воля, розум та мета. У чому це проявляється? 

  1. Магія контакту. Люди звикли вірити, що амулети, обереги та червона нитка мають певний магічний вплив на життя й долю. Ще один приклад – спільнота переконана в тому, що «грошове дерево» приносить гроші.
  2. Трансмісивна магія. Наприклад, люди вірять, що лялька вуду справді може комусь нашкодити, якщо в неї втикати голки. 
  3. Контагіозна магія. Люди уникають контакту із «забрудненими» предметами або людьми, які вважаються «забрудненими/поганими». Суспільство звикло шукати контакту з речами або людьми, які вважаються «хорошими». 
  4. Телегонія. Псевдонаукове уявлення, яке полягає у тому, що спадкові ознаки попередніх статевих партнерів самки можуть передаватися усім її нащадкам. 
  5. Карго-культ. Формальне застосування тих чи інших методологій без розуміння відповідних процесів. Наприклад, колись індіанці Амазонки вирізали з дерева моделі касетних аудіоплеєрів, за допомогою яких розмовляли з духами.
  6. Апофенія. Тенденція, що проявляється в схильності людей бачити взаємозв'язки та структуру у випадкових або безглуздих даних. Наприклад, люди в хмарах бачать образи тварин, людей чи певних предметів. 
  7. Анімізм. Наділення предметів, природних явищ, тварин або людей душею/духом, щоби пояснити їхні дії чи поведінку. Наприклад, погребальний культ і розвиток вірувань у потойбічне життя. 
  8. Магія випадковості. Випадкові події сприймаються як закономірні: підкидання монет, передбачення ворожок абощо. 
  9. Віра в справедливий світ. Йдеться про віру в те, що наш світ раціональний, справедливий і закономірний, а кожна наша дія впливає на наслідки. Наприклад, якщо з людиною сталося щось погане, то це «покарання» за її певні дії. 
  10. Забобон. Упередження, яке полягає в тому, що індивід вірить у невідомі сили, здатні провіщати події або навіть впливати на них. Наприклад, подивитися в дзеркало, коли повертаєшся додому; вітатися або передавати щось через поріг; розбита тарілка – на щастя. 
  11. Ефект Барнума. Люди намагаються пояснити беззмістовну інформацію реальними причинами. Наприклад, астрологія, ворожіння, хіромантія, читання аури. 

Справді, є багато речей, на які людство ще не знає точної відповіді: робота людської свідомості, темна енергія, виникнення життя на Землі, темна матерія та багато іншого. Якщо суспільство чогось не знає, то це не означає, що цьому потрібно приписувати якісь магічні властивості. Для того, щоб уникнути омани, проводьте причинно-наслідкові зв'язки. 

Корисні посилання:

  1. «Цікава наука». Переклад і озвучення науково-популярних та освітніх відео на різні наукові теми з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Метою каналу є покращення ситуації з науковою грамотністю серед глядачів, які бажають отримувати інформацію українською мовою.
  2. «Клятий раціоналіст». Автор каналу розповідає переважно про медицину та критичне мислення, а також про необхідність використовувати раціональний підхід до опису речей навколо нас. 

Бажаєте дізнатися більше про магічне мислення та про розвиток критичного мислення? Радимо переглянути виступ Віталія Шевчука

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter